Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Real-IA powrotu do szkół od 25 maja... :-) |
bogda4 | 14-05-2020 22:41:12 [#151] |
---|
kilka razy w roku przemierzam ten szlak :) prawdziwa patriota, niezłomna
|
hania | 14-05-2020 22:41:52 [#152] |
---|
Marek, nie zdejmuj, bo to dobre jest.....
Skimir- chętnie bym Cię zacytowała.....#127
Czytam te wytyczne powoli, bo usiłuję myśleć i włączyć wyobraźnię, choć nijak mi to nie wychodzi....
Powiedzcie kochani, w ilu szkołach można "wyłączyć źródełka i fontanny wody pitnej" bo ja może pod Krakowem tylko, to nie wiem, że takie cuda mamy w szkołach.....
momentami nabierałam przekonania, że to poprawione, googlowskie tłumaczenie jakichś wytycznych z jakichś szkół zagranicznych ( chińskich może?, wytyczne różne antonowem z maseczkami przyleciały i się adaptują...:-) |
Ala | 14-05-2020 22:42:13 [#153] |
---|
bogda :) post został zmieniony: 14-05-2020 22:42:38 |
joljol | 15-05-2020 08:23:46 [#154] |
---|
hania
był projekt, znanej wody, ze źródełkami i fontannami w szkołach
może to tylko moje lubelskie? |
Jot | 15-05-2020 09:56:31 [#156] |
---|
nie ma potrzeby odnosić się do art 30 a z Prawa Oświatowego |
malmar15 | 15-05-2020 11:01:16 [#157] |
---|
O 13 mają się pojawić wytyczne odnośnie egzaminów. |
olaszyma | 15-05-2020 12:29:25 [#158] |
---|
Ciekawe, czy zniosą obowiązek zapewnienia nauczycieli z innej szkoły w Zespołach Nadzorujących. |
Daniel1208 | 15-05-2020 15:59:49 [#160] |
---|
Konsultacje w szkole – wytyczne GIS, MZ i MEN dla szkół
- Od 25 maja br. umożliwiamy konsultacje dla uczniów klasy VIII szkoły podstawowej.
- Od 1 czerwca br. umożliwiamy konsultacje dla wszystkich uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych.
- Szkoły przy organizacji konsultacji uwzględniają także wytyczne Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia.
- Z zajęć w formie konsultacji w szkole mogą korzystać uczniowie zdrowi, bez objawów choroby zakaźnej.
Organ prowadzący szkołę,
- Wesprze dyrektora w zrealizowaniu skierowanych do niego wytycznych.
- Zobliguje dyrektora do przygotowania wewnętrznych procedur bezpieczeństwa na terenie szkoły.
- Zapewni środki higieniczne potrzebne do bieżącego funkcjonowania szkoły.
- W razie potrzeby zaopatrzy pracowników w indywidualne środki ochrony osobistej: jednorazowe rękawiczki, maseczki, ewentualnie przyłbice.
- Ustali szybki sposób komunikacji z dyrektorem, np. w sytuacji podejrzenia zakażenia.
- Zabezpieczy możliwość szybkiego uzupełniania kadry pedagogicznej w przypadku nieobecności nauczycieli z powodu choroby lub kwarantanny.
Dyrektorze,
- Przygotuj wraz z nauczycielami oraz upowszechnij wśród nauczycieli, uczniów i rodziców harmonogram konsultacji indywidualnych i grupowych.
- Przygotuj procedury przychodzenia/wychodzenia oraz przebywania uczniów w szkole, w tym w salach, bibliotece szkolnej i szatni, uwzględniając zasady: 4 m2 na osobę, 2 m dystansu społecznego pomiędzy osobami i 1,5 m odstępu pomiędzy stolikami w sali podczas konsultacji.
- Przygotuj procedury postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia i skutecznie poinstruuj pracowników, jak należy je stosować.
- W grupie może przebywać do 12 uczniów. W uzasadnionych przypadkach, za zgodą organu, prowadzącego można zwiększyć liczbę dzieci – nie więcej niż o 2.
- W miarę możliwości wyznacz stałą salę na konsultacje dla tej samej grupy.
- Ustal i upowszechnij zasady korzystania z biblioteki szkolnej oraz godziny jej pracy, uwzględniając konieczny okres kwarantanny dla książek i innych materiałów przechowywanych w bibliotekach (szczegółowe wytyczne: https://www.gov.pl/web/rozwoj/biblioteki).
- Zobliguj bibliotekarza, aby wyznaczył miejsce składowania oddawanych książek oznaczone datą, w której zostały przyjęte.
- W miarę możliwości ogranicz przebywanie w szkole osób z zewnątrz. Zadbaj o zachowanie dodatkowych środków ostrożności przy ewentualnych kontaktach z takimi osobami.
- Przy wejściu do szkoły bezwzględnie umieść płyn do dezynfekcji rąk i zobliguj wszystkie osoby wchodzące do korzystania z niego.
- O ile jest taka potrzeba, zaopatrz pracowników w środki ochrony osobistej, w tym rękawiczki, maseczki ochronne, ewentualnie przyłbice.
- W pomieszczeniach higieniczno-sanitarnych – jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś – wywieś plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem instrukcje do dezynfekcji rąk.
- Zapewnij sprzęt i środki oraz monitoruj prace porządkowe, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania czystości sal do konsultacji, pomieszczeń sanitarnych, ciągów komunikacyjnych, dezynfekowania powierzchni dotykowych: poręczy, klamek, włączników światła, uchwytów, klawiatur, poręczy krzeseł i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach.
- Przeprowadź spotkania z pracownikami i zwróć uwagę, aby kładli szczególny nacisk na profilaktykę zdrowotną, również dotyczącą ich samych. Do szkoły nie powinni przychodzić pracownicy, którzy są chorzy.
- W miarę możliwości nie angażuj w zajęcia nauczycieli oraz innych pracowników powyżej 60. roku życia.
- Wyznacz i przygotuj pomieszczenie (wyposażone m.in. w środki ochrony osobistej i płyn dezynfekujący), w którym będzie można odizolować osobę w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych.
- Umieść w łatwo dostępnym miejscu numery telefonów do: organu prowadzącego, kuratora oświaty, stacji sanitarno-epidemiologicznej, służb medycznych.
- Przygotuj ścieżki szybkiej komunikacji z rodzicami uczniów niepełnoletnich.
Nauczycielu,
- Wyjaśnij uczniom, jakie zasady bezpieczeństwa obecnie obowiązują w szkole i dlaczego zostały wprowadzone.
- Zorganizuj konsultacje indywidualne oraz grupowe z uwzględnieniem odległości pomiędzy stanowiskami nauki min.1,5 m (1 uczeń – 1 stolik).
- W miarę możliwości dopilnuj, aby uczniowie nie pożyczali sobie przyborów
i podręczników.
- Wietrz salę, w której organizujesz konsultacje, co najmniej raz na godzinę.
- Zwracaj uwagę, aby uczniowie często i regularnie myli ręce.
- Unikaj organizowania większych skupisk uczniów w jednym pomieszczeniu, w tym ustal bezpieczną zasadę korzystania przez grupę z szatni po zakończeniu zajęć.
Uczniu,
- Otrzymujesz możliwość konsultacji indywidualnych lub grupowych. Zapoznaj się z ich harmonogramem.
- Nie umawiaj się na konsultacje, jeżeli jesteś chory lub w Twoim domu przebywa ktoś na kwarantannie lub w izolacji. Wówczas wszyscy musicie pozostać w domu oraz stosować się do zaleceń służb sanitarnych i lekarza.
- Jeżeli umówiłeś się na konsultacje, a nie możesz przyjść, zgłoś ten fakt odpowiednio wcześniej – nauczyciel będzie mógł zaprosić w zastępstwie innego ucznia.
- Zabieraj do szkoły własny zestaw podręczników i przyborów. W szkole nie będziesz mógł ich pożyczać od innych uczniów.
- W drodze do i ze szkoły korzystaj z osłony na usta i nos oraz zachowuj dystans społeczny.
- Przed wejściem do szkoły obowiązkowo zdezynfekuj ręce, a jeżeli masz przeciwskazania zdrowotne do stosowania środków do dezynfekcji natychmiast umyj ręce.
- Z szatni korzystaj według zasad ustalonych przez dyrektora szkoły.
- Bezwzględnie stosuj zasady higieny: często myj ręce wodą z mydłem i nie podawaj ręki na powitanie, zachowuj dystans, a także unikaj dotykania oczu, nosa i ust.
- Zwracaj uwagę na odpowiedni sposób zasłania twarzy podczas kichania czy kasłania. Stosownie zwracaj uwagę innym w tym zakresie.
- Unikaj większych skupisk uczniów, zachowuj dystans przebywając na korytarzu, w toalecie, innych pomieszczeniach wspólnych oraz na terenie szkoły.
- Jeżeli korzystasz z biblioteki szkolnej, wcześniej zapoznaj się ze szczegółowymi zasadami wypożyczania książek – szkoła na pewno je zmieniła.
post został zmieniony: 15-05-2020 16:02:31 |
Roman Langhammer | 15-05-2020 17:36:58 [#161] |
---|
Jeśli szkoła miałaby być dalej zamknięta dla spotkań "stacjonarnych", to jak skonstruować pismo do OP? I na jakiej podstawie? Rozp. BHP? |
olaszyma | 15-05-2020 17:37:55 [#162] |
---|
Niestetyn nie znalazłam informacji o zniesieniu obowiązku powołania do ZN nauczyciela z innej szkoły . Qurcze, nikt tam nie myśli? |
aza | 15-05-2020 19:49:29 [#163] |
---|
nieaktualne.
Cytujesz wytyczne z 30 kwietnia.
Aktualizacja - 4 maja.
Zerknij post został zmieniony: 15-05-2020 19:50:21 |
Roman Langhammer | 15-05-2020 21:01:29 [#164] |
---|
Jeśli szkoła miałaby być dalej zamknięta dla spotkań "stacjonarnych", to jak skonstruować pismo do OP? I na jakiej podstawie? Rozp. BHP? |
Jacek | 15-05-2020 21:07:19 [#165] |
---|
a czemuż zamknięta? |
Roman Langhammer | 15-05-2020 21:46:16 [#166] |
---|
Np. ze wzgledu na tendencje wzrostowa w powiecie i miescie. |
gosia68 | 15-05-2020 22:02:18 [#167] |
---|
Jak rozumieć to rozporządzenie : - od 25 maja dyrektor szkoły jest zobowiązany zorganizować zajęcia dydaktyczne dla wszystkich uczniów, których rodzice chcą posłać swoje dzieci do szkoły na zajęcia stacjonarne,
- czy tylko dla dzieci rodziców, którzy potrzebują opieki w formie zajęć opiekuńczych z elementami dydaktyki jakby to nie nazywać.
Bo jest to ogromna różnica logistyczno-organizacyjna dla dyrektora. |
malmar15 | 15-05-2020 22:39:10 [#168] |
---|
trochę z innej beczki...
siedzę i czytam, czytam, czytam i oczom nie wierzę :(
3.5.Egzamin może być przeprowadzany w salach lekcyjnych, salach gimnastycznych, na korytarzach szkolnych oraz w innych przewidzianych w przepisach miejscach, pod warunkiem zachowania odpowiednich odstępów pomiędzy zdającymi oraz pomiędzy zdającymi i członkami zespołu nadzorującego.
3.10.Sale egzaminacyjne należy wietrzyć przed wpuszczeniem do nich zdających, mniej więcej co godzinę w trakcie egzaminu (jeżeli pogoda na to pozwala oraz na zewnątrz budynku nie panuje zbyt duży hałas) oraz po egzaminie, dbając o zapewnienie komfortu zdających.
|
KaPi | 15-05-2020 22:47:23 [#169] |
---|
będzie przestrzeń i świeże powietrze... bo jak ktoś miał klaustrofobię na przykład... ;) |
Roman Langhammer | 16-05-2020 04:50:57 [#170] |
---|
Podbijam moje pytanie z #14 oraz mamy pytanie dodatkowe: jak planujecie zorganizować konsultacje dla uczniów od 1 czerwca? |
bobi367 | 16-05-2020 08:23:06 [#171] |
---|
Mój OP w ogóle chciałby żebym nie otwierała szkoły na żadne zajęcia. Czy jest taka możliwość? |
sońka | 16-05-2020 09:07:52 [#172] |
---|
Czy, jeśli nauczyciel prowadzi lekcje na zoomie, to konsultacje też mogą mieć tę formę? |
Zwojka | 16-05-2020 10:12:06 [#173] |
---|
zastanawiam się też intensywnie nad konsultacjami i zajęciami w 1-3, takie mam wątpliwości:
1.grafik konsultacji dla klas (tak, żeby minimalizować tłok, chociaż ... mam tu swoje zdanie haha)
2.nauczyciel prowadzi konsultacje w ramach pensum (np. matematyk/ 1 godzina w tygodniu konsultacje , pozostałe godziny zdalnie)
3.taka nadprogramowa wątpliwość czy nauczyciel prowadzący zajęcia w klasach I-III opiekuńczo wychowawcze może prowadzić jednocześnie zajęcia dydaktyczne i nauczanie zdalne?
proszę o wyrozumiałość całkiem możliwe, że plotę trzy po trzy , ale takie mam zagwozdki.
pozdrawiam cieplutko (lubuskie - wieje chłodem ;-) ) |
mika | 16-05-2020 11:17:20 [#174] |
---|
Zawojka
Ad. 1 Tak, grafik konsultacji dla klas z uwzględnieniem reżimu sanitarnego. Mam natomiast kilka obaw, czyli co z egzaminem jeśli będę miała uczniów i nauczycieli w kwarantannie.
Ad. 2 Myślę, że w ramach pensum.
Ad. 3 Uważam, że trzeba zorganizować trzy w jednym, czyli zajęcia opiekuńcze, dydaktyczne i nauczanie zdalne. Jeszcze nie wiem jak to zrobić, ale mam kilka pomysłów, mogę się podzielić. |
Zwojka | 16-05-2020 13:03:46 [#175] |
---|
Chętnie poczytam ;-) też rozkminiam, jak coś wymyślę napiszę ;-) |
juasia | 16-05-2020 13:12:40 [#176] |
---|
Pytanie czy trzeba nauczanie w szkole organizować dla klas 1-3, może wystarczy tylko opieka. Jeżeli nauczyciele klas 1-3 prowadzą również zajęcia on-line, to czy dyrektor może zadecydować, że zajęć dydaktycznych nie będzie w szkole? |
Zwojka | 16-05-2020 13:48:16 [#177] |
---|
mam taką wątpliwość organizacyjną- przychodzi na opiekuńczo wychowawcze troje uczniów, pozostali są w domach. Kiedy nauczanie zdalne? dla jednych i dla drugich po powrocie "pani" do domu? czyli w okolicach dajmy na to 12.00/13.00? Mam małą szkołę i możliwości kadrowe dość kiepskie ;-)
*edytowałam, bo chciałam dodać, że ja chcę ;-) zajęcia dydaktyczne w szkole. Tylko pytam czy wypada haha post został zmieniony: 16-05-2020 13:54:01 |
Skimir | 16-05-2020 14:37:31 [#178] |
---|
Co do konsultacji, to ja bym nie robił grafiku dla klas ale dla nauczyciela i określił jak się zgłaszać na takie konsultacje. Myślę, że wykorzystam może dokumenty google... Zrobienie grafiku dla klas może spowodować puste przebiegi...
Co do uczniów I - III to uruchomiłem zbieranie informacji kto będzie chciał korzystać z zajęć w szkole i spokojnie (o ile się da) czekam na info od wychowawców. Wtedy podejmę jakąś decyzję, która będzie uzależniona od ilości uczniów, z jakich są klas oraz w jakich godzinach chcą przebywać w szkole.
Jeśli będzie to mała grupa złożona z różnych oddziałów to pewnie pójdą zajęcia opiekuńcze a nauczyciele będą dalej prowadzić kształcenie na odległość. Jeśli będzie na tyle uczniów, że powstaną jakieś sensowne grupy na poziomie jednej klasy to wtedy włączę nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej i przemyślimy jak podzielić pracę na stacjonarną i zdalną. Trochę obawiam się sytuacji, że sporo osób będzie chciało przyjść ot tak, zobaczyć może się z panią i później już zostać w domu. Ciężko będzie coś planować przy takim udziale uczniów ad-hoc, dla tego pisałem do rodziców aby korzystali z zajęć wtedy gdy jest to potrzebne i w sposób systematyczny.
A z drugiej strony... mam nauczyciela świetlicy z kwalifikacjami do edukacji wczesnoszkolnej więc... będzie i dydaktyka zgodnie z prawem.
Zobaczymy... post został zmieniony: 16-05-2020 14:38:51 |
Zwojka | 16-05-2020 15:31:53 [#179] |
---|
mam etat świetlicy i 3 oddziały 1-3 z 3 nauczycielkami z kwalifikacjami. ogarnąć opiekę od np.8.00 do 15.40 przy takiej obsadzie w świetlicy... niemożliwe, liczę powiem szczerze na zainteresowanie zajęciami (póki co marne) otwarcie 3 oddziałów i działalność "od przedszkola do Opola". Myślę i myślę i czym dalej tym gorzej... piszcie Mądre Głowy ;-) jak Wy to planujecie? |
matyldaa | 16-05-2020 16:19:29 [#180] |
---|
U mnie rodzice pytają, czy będą zajęcia dydaktyczne, czy tylko opiekuńcze. A ja podejmę decyzję, w zależności od ilości uczniów... I koło zamknięte... |
Daniel1208 | 16-05-2020 17:25:19 [#181] |
---|
aza
To są wytyczne z maila z MEN z 15.05 .... :-(
Co do tych konsultacji ...... to przecież mają w nich uczestniczyć uczniowie za zgodą rodzica.
Można porozmawiać z rodzicem, czy warto przysyłać na konsultacje i narażać zdrowie dziecka....
Można to załatwić online.
MEN oczywiście umywa ręce i zrzuca problem na rodzica i szkołę. W wystarczy jedno chore dziecko i 500 rodzin w kwarantannie.
Z drugiej strony wymaga się reżimu sanitarnego, a na pomiar temperatury konieczna jest zgoda rodzica.
A przecież jeżeli rodzic przysyła dziecko to znaczy, ze wyraża zgodę na jego wejście do szkoły i oczywiście na zmierzenie temperatury ......... |
KaPi | 16-05-2020 17:38:19 [#182] |
---|
Bardzo fajnie funkcjonuje już u nas nauczanie zdalne w klasach I - III - jest kontakt ze wszystkimi uczniami, pracują w miarę systematycznie, odbywają się spotkania on-line, panie podzieliły nawet klasy na grupy na tych spotkaniach, aby móc z każdym dzieckiem mieć kontakt...
no i teraz jak połączyć to, co się już sprawdza z opieką świetlicową?
wydaje mi się, że nie będzie dużej ilości dzieci na tych zajęciach, ale jak będą, to co z ich lekcjami??? mają robić, jak wrócą do domu o 16??? do tej pory wszystkie lekcje kończyły się ok. godz. 12, to teraz trzeba będzie robić drugą zmianę dla dzieci ze świetlicy???
gdyby na zajęciach opiekuńczych byli uczniowie jednej klasy, to ok, dałoby się to jakoś zorganizować, i opiekę i lekcje, ale to mogą być dzieci z trzech roczników...
litości... nie ogarniam tej kuwety...
ktoś rozsupłał już ten węzeł? |
KaPi | 16-05-2020 17:54:04 [#183] |
---|
jeszcze jedno... rozbieram rozporządzenie na czynniki pierwsze i owszem, namierzyłam zapis o konsultacjach, ale że mogą być organizowane zdalnie, a nie znalazłam nić, że muszą być zorganizowane w szkole...
źle szukam??? |
Daniel1208 | 16-05-2020 17:58:11 [#184] |
---|
KaPi
Myślę, że wystarczy porozmawiać z rodzicem. Uświadomić ryzyko i kontynuować zdalnie również konsultacje. Dyrektor decyduje. |
KaPi | 16-05-2020 18:00:31 [#185] |
---|
obawiam się, że weźmie jednak górę chęć spotkania towarzyskiego...
wiem, że rozmowy i tak dalej... siła perswazji...
ale czy jest to gdzieś napisane wprost, że to musi być w szkole??? post został zmieniony: 16-05-2020 18:13:46 |
Daniel1208 | 16-05-2020 18:02:08 [#186] |
---|
Kosztem kwarantanny? Kosztem choroby? Uświadomić ryzyko. |
juasia | 16-05-2020 18:31:38 [#187] |
---|
wg mnie skoro dyrektor decyduje to:
1. konsultacje on-line
2.rewalidacje indywidulane w szkole tylko dla tych, których rodzice sobie tego zażyczą
3. 1-3 tylko opieka świetlicowa dla chętnych, a nauczanie tak jak do tej pory na odległość: przesyłanie lekcji+ lekcje, spotkania on-line. Można też tym dzieciom, które będą w szkole zapewnić odrabianie zadań (wysyłanych przez jego nauczyciela) w obecności nauczyciela świetlicy. Wychowawcy świetlicy też mogą tego przypilnować, zgodnie zresztą z zadaniami statutowymi świetlicy. |
KaPi | 16-05-2020 18:33:41 [#188] |
---|
Juasiu, bardzo ze swoimi propozycjami wpisałaś się w moje myślenie...
|
koala | 16-05-2020 21:41:58 [#189] |
---|
A dostaliście w piątek po południu pismo z Sanepidu? Szkoły były nieczynne, dlatego w trosce o bezpieczeństwo uczniów zaleca się badanie wody... |
warzywko | 17-05-2020 11:48:47 [#190] |
---|
Dzień dobry!
Zajrzałam do rozporządzenia MEN nowelizacji 30b (https://www.gov.pl/web/edukacja/dodatkowe-wytyczne-dla-dyrektorow-i-nauczycieli-opieka-uczniow-klas-1-3-i-organizacja-konsultacji-na-terenie-szkoly) i tam jest napisane:
5) od dnia 25 maja 2020 r. do dnia 7 czerwca 2020 r. uczniom klasy VIII szkoły podstawowej oraz uczniom szkół artystycznych realizujących kształcenie ogólne w zakresie szkoły podstawowej – w klasie, której zakres nauczania odpowiada klasie VIII szkoły podstawowej, zapewnia się konsultacje z nauczycielami prowadzącymi zajęcia edukacyjne, w szczególności z przedmiotów objętych egzaminem ósmoklasisty, oraz możliwość korzystania z biblioteki szkolnej;
6) od dnia 1 czerwca 2020 r. do dnia 7 czerwca 2020 r. uczniom szkoły podstawowej i ponadpodstawowej oraz uczniom szkół artystycznych realizujących kształcenie ogólne w zakresie szkoły podstawowej i ponadpodstawowej, zapewnia się konsultacje z nauczycielami prowadzącymi zajęcia edukacyjne oraz możliwość korzystania z biblioteki szkolnej;
O tym, że konsultacje mają być zorganizowane na terenie szkoły nic nie jest napisane w rozporządzeniu - to jest w tytule artykułu na stronie MEN, to jest w wypowiedziach w prasie, ale w samym rozporządzeniu nic o tej konieczności nie ma (jest o konieczności udostępnienia biblioteki dla uczniów). Czyli ja to rozumiem tak, że skoro ustalam formę prowadzenia tych konsultacji, to spokojnie mogę je zrobić tak, jak w mojej szkole jest najsensowniej i dla uczniów, i dla nauczycieli: online/telefonicznie/mailowo/na terenie szkoły z zachowaniem reżimu sanitarnego.
Jeśli nie zauważyłam, a w tym rozporządzeniu jest mowa o konieczności zorganizowania konsultacji fizycznie na terenie szkoły, to pokażcie mi to, proszę, bo przeczytałam to już 2 razy, i nadal w tekście rozporządzenia tego nie znalazłam (może mój mózg nie chce, bo naprawdę dobrze nam działa szkoła on line).
Pozdrawiam Was wszystkich ciepło!
Karolina |
Karolina | 17-05-2020 17:03:35 [#191] |
---|
czy w którymkolwiek rozporządzeniu jest wprost mowa o obowiązku noszenia maseczek w szkole? chodzi mi zarówno o dzieci jak i nauczycieli |
AnJa | 17-05-2020 17:11:28 [#192] |
---|
W Wytycznych te zasady opisano. |
mika | 17-05-2020 17:12:39 [#193] |
---|
Też uważam, ze konsultacje mogą być on - line i tak planuję zrobić. Nie będę nikogo narażać, ani uczniów, ani nauczycieli.
Klasy 1 - 3 opieka świetlicowa, chyba że przyjdzie więcej niż połowa klasy. Dodatkowo zajęcia prowadzone na Teams nagrywane, aby uczeń mógł obejrzeć jak wróci do domu. Myślę nad rozwiązaniem, żeby dzieci które są w szkole mogły oglądać lekcje prowadzone przez nauczyciela 1 - 3 z domu, ale jeszcze brakuje mi takich możliwości technicznych. |
Karolina | 17-05-2020 17:30:54 [#194] |
---|
AnJa nie mogę znaleźć a po znajomości wkleiłbyś? |
Marek Pleśniar | 17-05-2020 19:29:56 [#195] |
---|
przede wszystkim, to takie zreorganizowane zajęcia live, w odróżnieniu od tych online są jeszcze kłopotliwsze dla rodziców. Jak iśc do pracy, kiedy trzeba biegać i doprowadzać lub odbierać pociechy w trybie kilku godzin, zupełnie niekompatybilnych z czasem pracy rodzica? |
Jacek | 17-05-2020 21:01:45 [#196] |
---|
jakby ktoś potrzebował
Jacek |
Procedura wznowienia nauczania w oddziale przedszkolnym oraz opieki w klasach 1-3 i konsultacji dla uczniów klas 8 od 25 maja 2020 r. oraz dla uczniów klas 4-7 od 1 czerwca br. 2020 r. Pobierz: Procedury.zip* (183 KB) |
|
sońka | 17-05-2020 21:32:17 [#198] |
---|
Skoro udział w konsultacjach ma być za zgodą rodzica, to tenże rodzic przecież nie przyprowadzi dziecka na konsultacje klas 8?
A w związku z tym nie podpisze oświadczenia na badanie temperatury, odbioru dziecka w razie czego itd.
Jak rozwiązujecie tę sprawę? |
Jacek | 17-05-2020 21:43:26 [#199] |
---|
podpisze zanim dziecię dotrze do szkoły a dziecię samo dotrze i wylezie ze szkoły post został zmieniony: 17-05-2020 21:44:36 |
sońka | 17-05-2020 23:20:25 [#200] |
---|
no tak, proste |
|