Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
książki na wakacje? |
beera | 27-06-2004 09:35:37 [#01] |
---|
Zawsze o tej porze sobie o nich rozmawiamy. A może i w tym roku? potrzebuję kilku dobrych książek na wakacje- nie z klasyki, bo tę już jednak jakoś znam Nowości- macie coś, co was zachwycilo? Polecam ja: Pocałunki na Manhatanie ( to nie nowość, ale wyjatkowe bardzo) I czytam własnie "kryminał retro wysokiej proby" Borysa Akunina- Azazel- niesamowity klimat, trochę bułhakowski |
Maelka | 27-06-2004 09:42:29 [#02] |
---|
O, chętnie... ...skompletuję zadania na wakacje. :-) Rok szkolny miał zdecydowanie za krótkie doby. Wiem, że AnkaL. już coś ma. Może da się wyrwać do odpowiedzi - podpowiedzi? Anka? |
Marek Pleśniar | 27-06-2004 09:54:50 [#03] |
---|
ja też chętnie się dowiem. Wlazłem właśnie przedwczoraj do księgarni, pobyłem tam godzinkę, pogrzebałem i wyszedłem z niczym:-) |
Anka L | 27-06-2004 11:46:33 [#04] |
---|
na wezwanie ;) za radą Majki sięgnęłam po Prattcheta: Dobry omen, Na glinianych nogach; Kosiarz; Johny i bomba (ta ostatnia jest 3. z cyklu, ale tylko ta była w bibliotece) dobrze się czyta i można śmiać się w głos- to budzi pewne niepokoje rodziny , ale mi to nie przeszkadza ;) na nastrój bardziej serio polecam "Kwietniową czarownicę" M. Axelsson i Życie Pi - Y. Martela (ale to już pewnie znacie) namiętnie czytuję Carrolla - wszystko , ale najbardziej lubię Krainę Chichów:) |
Anka L | 27-06-2004 12:07:30 [#05] |
---|
przepraszam błąd w nazwisku ;( Terry Pratchett miłej lektury :) |
amrek | 27-06-2004 12:36:31 [#06] |
---|
Anatom na skrawku błękitu Mam takie książki, które polecam zawsze i wszędzie;-) z nadzieją, że choćby jedna z nich trafi do następnego czytelnika... Z nielekkich, ale czytających się znakomicie i nie bez śladu: Dragona Jancara "Galernik", "Anatom" Federica Andahaziego (rewelacja!), "Lęki króla Salomona" i "Życie przed sobą" Emile'a Ajara (dawno temu powstał film z Simone Signoret), "Pamiętniki Hadriana" Yourcenar. Dobre są powieści Styrona: Wybór Zofii, Na pastwę płomieni, Wyznania Nata Turnera. Ta środkowa jest rodzajem kryminału. Nienowe, ale może ktoś przeoczył, a świeże jest nadal - "Pachnidło" Patricka Suskinda. A poza tym Jima Crace'a "Dar kamieni", "Skalną kołyskę" oraz "Mieć dokąd wrócić" Warrena, A jak ktoś chce ambitniejszych amerykańskich czytadeł, to może przeczytać Pata Conroya "Księcia przypływów" (sfilmowaną beznadziejnie, więc nie radzę szukać związków między literaturą i ekranem) lub "Muzykę plaży". Albo Angelę Carter, Brytyjkę, np. Magiczny dom z zabawkami, ale inne jej powieści też, bo pisze z bezpretensjonalnym wykwintem. Polecam też E.Annie Proulx świetne "Pocztówki" i "Kroniki portowe" - wprawdzie sfilmowane, ale jak to zwykle bywa, nieosobliwie trafnie. I jeszcze Mikę Waltariego - niektórzy znają go bardzo dobrze, inni wcale nie, a żal: Egipcjanin Sinuhe, Karin, córka Monsa, wciąż nie wietrzejące leitmotivy życia w historycznym, niebywale rzetelnym kostiumie plus język o wyrafinowanej prostocie. Ze świętych krów, ale może dlatego często kompletnie zakurzonych na półce, choć niesłusznie, przychodzą mi na myśl: Colas Breugnon Rollanda i (w sumie to obowiązkowo, aż wstyd nie znać, choć to staroć) Księga San Michele, wspomnienia, które napisał lekarz, Axel Munthe. Dla smakoszy "Król mrówek" Z. Herberta. To jego własna wersja mitologii. I - jeśli ktoś jeszcze nie zdążył - jego eseje "Barbarzyńca w ogrodzie", z podróży po południowej Europie.
Gładko czyta się wydawane ostatnio cyklicznie książki Krystyny Jandy, jak ktoś lubi autorkę...Pisze z werwą. Nadaje się jako dodatek do leżaka. I chyba raczej dla kobiet, ale diabli wiedzą, bo to romans, ale bez cukru;-) - "Skrawek błękitu", który napisała E. Kata.
Uff;-) Pozdrawiam |
Marek Pleśniar | 27-06-2004 12:57:24 [#07] |
---|
fajne:-) Poszukam. A co do Carrolla. Już cały sczytany:-) Czekam aż mi się odleży - jeszcze z pół roku i znów od nowa:-) A może.. jednak? Prattcheta zaś jakoś nie moge. Już brałem książki do reki ze sto razy i jakos nie:-) |
Leszek | 27-06-2004 13:18:25 [#09] |
---|
osobiście na ten czas polecam książki Judith Merkle Riley: "Księga Małgorzaty" i "W poszukiwaniu Szmaragdowego Lwa" - Anglia i Francja w okresie wojny stuletniej (piękno średniowiecza), "Tajemnica Nostradamusa" - Francja w połowie XVI wieku - Henryk II, Diana de Poitiers i Katarzyna Medycejska. "Czara wyroczni" - "kobieca mafia" we francji Ludwika XIV. Świat pięknych, odważnych i niebezpiecznych kobiet od XIV do XVII. Świetnie się czyta... pozdrawiam |
Małgorzata | 27-06-2004 13:39:16 [#10] |
---|
A ja zaczytuję się w książkach Kinga, chociaż nigdy nie przepadałam za horrorami. Teraz jednak pozwala mi oderwać się od rzeczywistości.Ostatnio czytałam też Terakowską-jakoś tak się wzruszyłam przy cytaniu Poczwarki. Najlepsze jest jednak Przebudzenie de Mello |
mika | 27-06-2004 16:15:14 [#11] |
---|
"Jedenaście minut" Paulo Coelho i wszystkie książki tego autora - cudne |
Dorsto | 27-06-2004 17:19:58 [#12] |
---|
Wszystkie Cooka (czy jak to się tam pisze ;-), takie medyczne kryminałki, wciągają bardzo. Droscher (o umlaut)- też wszystko, to etologia, ale bardzo pięknie pisana i z odnośnikami do ludzkich zachowań. King - też wszystko :-). Fiedler Arkady - no, chyba nie ma człowieka, który nie lubi go czytać :-). Łysiak - "Flet z mandragory" i "Muzeum wyobraźni". Herbert "Diuna" - do upadłego, razy 100 - fantastyka. "Dzieci z Bullerbyn" - nieodmiennie poprawiają mi humor. Kiedyś drukowano serię z kolibrem, takie małe książeczki, które można łatwo zabrać ze sobą. Polecam wszytkim, często za grosze są w antykwariatach - klasyka literatury, naprawdę fajnie się czyta - można brać "w ciemno" . |
Marek Pleśniar | 27-06-2004 18:24:45 [#13] |
---|
Droscher (Lorentz na dokładkę), Herbert popieram:-) |
IwonaD | 27-06-2004 18:51:36 [#14] |
---|
z pamiętnika gimnazjalisty :)) Może nie zachwyciły, ale bardzo rozbawiły mnie 2 ksiązki: "Szalone życie Rudolfa" i "Świńskim truchtem".
Ich fragmenty: Szalone życie Rudolfa , Świńskim truchtem |
Anna Domańska | 27-06-2004 19:41:40 [#15] |
---|
Bardzo polecam Mary Doria Russel "Wróbel" i cz. II - wyleciał mi tytuł. Doskonałe, fantasy ale mądre, lekko psychologiczne i świetnie się czyta. Pozdrawiam. |
Renatka | 27-06-2004 19:55:36 [#16] |
---|
niedawno był w naszym mieście - dlatego znów wracam do jego książek - polecam William Wharton "Tato" "Historie Rodzinne" Opowieści z Moulin Du Bruit"
" Dom Na sekwanie" i wiele innych lubię jak powstają Jego nowe domy i gdy lato przychodzi sama mam chęć poszukać coś z czegoś stworzyć |
Małgoś | 27-06-2004 21:32:22 [#17] |
---|
a ja nad morzem odpłynęłam w dal dzięki 2 tomom fascynującej opowieści o angielskiej Elżbiecie Wielkiej "Ja, Elżbieta" Rosalind Milles polecam tez kilka tomów "Komedii ludzkiej" Balzaca ;-) w/w nie da się czytac między radą, naradą, a sprawozdaniem w roku szkolnym, ale na wakacjach, w jakiejś głuszy, na leżaczku na plazy z nogami w morskiej fali, z piwkiem pod ręką (lub lampką wina - jak kto woli)z dala od TV, pieczątek i garsonek mozna na tych tomiskach popłynąć w podróż w przeszłość i zupełnie zapomnieć o "tu i teraz" :-) |
Alkot1 | 28-06-2004 07:55:32 [#18] |
---|
Polecam
Wiśniewski - "Samotność w sieci' / trochę smutna, ale piekna/
Gombrowicz - "Dzienniki" jakże na czasie
Robin Cook - kryminały medyczne,
Golden "Wyznania gejszy" - swiat Japonii i obyczaje związane z nim. |
beera | 28-06-2004 08:22:03 [#19] |
---|
no to... będę kupować sobie nowosci choć najbardziej mnie skusiła myśl o wyprawie do antykwariatu i pogrzebaniu tam :-)) |
Magosia | 28-06-2004 08:58:39 [#20] |
---|
Polecam narazie krótko , bo zaraz mam radę. Ale wczoraj właśnie skończyłam kolejną Gretkowską :"Europejka"- polecam, bardziej mi się co prawda "Polka " podobała. ZE wszystkiego , co napisała Pani Manuela te zdecydowanie najlepsze.
Reszta rekomendacji później. |
Maelka | 28-06-2004 09:41:30 [#21] |
---|
Wakacyjne motto: "Czytać, aż rzęsy ze zmęczenia cichutko się rozdzwonią..." :-) |
Sylwia Ledwig | 28-06-2004 12:58:39 [#22] |
---|
Hermann Hesse "Siddhartha". Erich Maria Remarque "Niebo nie ma ulubieńców". |
Sylwia Ledwig | 29-06-2004 09:54:06 [#23] |
---|
W związku z tematem wątku asi "wypuszczone na wolność słowo ..." polecam gorąco dwie pozycje. Podaję je dwujęzycznie, w obu językach czytałam, więc są w bibliotekach dostępne: Heinrich Böll (albo możliwy zapis w katalogu Boell): "Die verlorene Ehre der Katharina Blum oder: wie Gewalt entstehen und wohin sie führen kann"/ "Utracona cześć Katarzyny Blum czyli: jak przemoc powstaje i dokąd może prowadzić". Freidrich Dürrenmatt (możliwie w katalogu Duerrenmatt): "Der Verdacht"/ "Podejrzenie" Tłumaczenia tytułów na j. polski nie pamiętam, więc podaję moje wolne tłumaczenie, odstępstwa zatem możliwe. |
Sylwia Ledwig | 29-06-2004 10:07:23 [#24] |
---|
mała korektura do drugiej pozycji. Podany tytuł też jest dobry, ale chodziło mi w związku z tematem o tytuł tego samego autora "Das Versprechen"/ "Obietnica". Pozdrowienia |
amrek | 29-06-2004 11:08:10 [#25] |
---|
Jancar z ptaszkiem Sylwia z taką pieczołowitością zapisała namiary, to i ja z rumieńcem za nieschludność wrzucam korektę...Drago Jancar...nazwisko z ptaszkiem;-) nad c, tak, by czytać Janczar, a Suskind z u umlaut. pozdrawiam |
Mada | 30-06-2007 17:08:34 [#26] |
---|
na urlop... odszukałam z nadzieją, że coś dpiszecie fajnego :)) pozdrawiam |
kwiecie | 30-06-2007 17:53:32 [#27] |
---|
a może Lindy Holeman "Ptaszyna" lub Corinne Hofmann "Biała Masajka, "Moja afrykańska miłość" i "Żegnaj Afryko" tak dla relaksu lekkie i przyjemne treści
w ubiegłe wakacje czytałam książki Borysa Akunina - polecam również dla relaksu jeśli oczywiście ktoś czytuje takie książki
a nawet dla przyjemności czytania i oderwania się od rzeczywistości można przeczytać Lesley Lokko "Świat u stóp" czy "Szafranowe niebo" dla kobiet (tematyka podobna)
w czasie wakacji zawsze nadrabiam zaległości czytelnicze
pozdrawiam! |
Leszek | 30-06-2007 18:16:18 [#28] |
---|
polecam Rity Monaldi i Francesco Sorti trylogię: 1/Imprimatur, 2/Secretum, 3/Veritas, pozdrawiam |
maeljas | 30-06-2007 18:32:49 [#29] |
---|
John Grogan - "Marley i ja" (Życie, miłość i najgorszy pies świata.) |
Marek Pleśniar | 30-06-2007 19:07:32 [#30] |
---|
nigdzie tego marleja nie mogę kupić - nie drzaźń!! |
Anka L | 30-06-2007 19:25:09 [#31] |
---|
Marku nie denerwuj się dostaniesz w Merlinie za jedyne 30,5 :) |
enka | 30-06-2007 19:52:07 [#32] |
---|
Polecam - nie tylko na wakacje - najnowszą książkę Fannie Flagg "Nie mogę się doczekać... kiedy wreszczie pójdę do nieba".
Miłego czytania! |
Marek Pleśniar | 30-06-2007 19:55:49 [#33] |
---|
ale ja szukam w innym języku jakimś |
bogda4 | 30-06-2007 19:57:57 [#34] |
---|
Życie, miłość i najgorszy pies świata... możesz zakupić w wersji oryginalnej w wyd .M. |
Zola | 30-06-2007 20:06:09 [#35] |
---|
podrzaźnię, czytałam , dla mnie fajne, z lżejszych czytam kryminały Darii Doncowej - akcja współczesna Rosja |
beera | 30-06-2007 20:21:20 [#36] |
---|
a ja szukam "trzech panów na łodce" chce koniecznie wrócic na wakacje do tego |
bogda4 | 30-06-2007 20:27:31 [#37] |
---|
jak już poszukasz to potem zacznij szukać a następnie |
ane | 30-06-2007 20:29:41 [#38] |
---|
A ja polecam "Cień wiatru" Zafona. Wciąga bez skrupłów, że brak wolnego czasu. Nie jestem pewna poprawności zapisu nazwiska, ale myślę, że to jest do wybaczenia. |
jolko | 30-06-2007 20:38:43 [#39] |
---|
Ja tak skromnie.... POlecam Marii Nurowskiej trylogię ukraińską: "Imie Twoje", "Dwie miłości" , "Powrót do Lwowa"...zaczytałam sie tak ,że trudno mi się było oderwać( zresztą nie tylko ja tak mialam:))) Kryminaly medyczne Cooka także polecam!!! Super się czyta Harlana Cobena, Norę Roberts ( kryminalo-romansidla) Polecam także "Kochałam Tyberiusza"( zapomnialam autorki) |
beera | 30-06-2007 21:02:49 [#40] |
---|
bogda- szukam własnie całosci- ostatnio wydanej:) ........... "Cień wiatru" fajny też Polecam zwolennikom kryminału, na wakacje, autorkę Caroline Graham- angielskie powolne dzianie się- super ( seria Mordestwa w Midsomer, od tej ksiązki zaczęłam jeśc orzeszki macadamia:)) |
DYREK | 01-07-2007 07:35:43 [#41] |
---|
a może ? Przygody dobrego wojaka Szwejka podczas wojny światowej Jaroslav Hasek
|
maeljas | 01-07-2007 08:30:49 [#42] |
---|
ajaj nie chciałam drzaźnić - patrząc na zdjęcia Miśki - Marku ona ma coś z Marleja A dla tych, co za moment zaczną tęsknić za wysłaną na kolonie, obozy latorośl polecam: Shirley Jackson: "Życie wśród dzikusów" i " Poskramianie demonów" |
Fakir2 | 01-07-2007 17:13:43 [#44] |
---|
- - - A gdy już znuży nas świat, gdy zbyt wiele nam się na łeb zwali to warto - co nieśmiało proponuję - sięgnąć po książkę (jak sam autor dodaje - pisaną na kolanach) Francesco Bersiniego "Mądrość Ewangelii"... Nie do czytania "jednym tchem" - porusza jednak i pokazuje nieco inne spojrzenie na siebie i świat... No i nieodmiennie polecam - jak ktoś to znajdzie to jest szczęściarzem :))) - Betty Mc Donald "Jajko i ja". Stareńka książka, jedno wydanie po wojnie a urocza, prześmieszna i życiowo "wiecznie młoda" :))) |
ankate | 01-07-2007 17:45:57 [#45] |
---|
Co roku sobie obiecuję zgłębić w wakacje tajniki Biblii, tak na spokojnie...i co roku mi się nie udaje...może w tym :-) |
Fakir2 | 01-07-2007 19:41:38 [#46] |
---|
Ankate... Ta książka Ci nie pomoże w tym, co sobie obiecujesz... Ale jest dobra... inaczej :))) Pozdrawiam... |
sklodowska | 02-07-2007 09:45:37 [#47] |
---|
"Trzynasta opowieść" |
ankate | 02-07-2007 16:26:59 [#48] |
---|
Dwanaście krzeseł i Złote cielę uwielbiam, ale czytałam ze 100 lat temu, nie wiem jaki byłby odbiór dziś... |
Janusz z W | 03-07-2007 00:46:36 [#49] |
---|
Polecam "Pachnidło" Suskinda Zarówno dla tych którzy oglądali film jak i dla pozostałych. Warte porównania jest też "Obsługiwałem angielskiego króla" Hrabala. |
kwiecie | 03-07-2007 07:08:49 [#50] |
---|
można przeczytać,
jednak najpierw książkę potem film |
|