Forum OSKKO - wątek

TEMAT: zastępstwa pedagoga, psychologa, biblioteka
strony: [ 1 ]
Karolina08-09-2025 20:05:17   [#01]

Jak w świetle nowych przepisów przydzielić specjaliście zastępstwo? Wszystkie muszą być płatne. To jasne

"Zgodnie z nowym art. 42 ust. 2ca, godziny doraźnych zastępstw nie mogą być realizowane w czasie, w którym nauczyciel prowadzi zajęcia dydaktyczne, wychowawcze lub opiekuńcze ustalone w jego planie zajęć. Zakaz ten dotyczy również nauczycieli specjalistów, prowadzących zajęcia indywidualne czy grupowe na rzecz uczniów."

Co w sytuacji, kiedy taki specjalista nie ma zaplanowanych zajęć grupowych czy indywidualnych tylko wykonuje inne prace w ramach swoje pensum? 

Czy taki nauczyciel może wziąć udział np. w wyciecze, warsztatach z uczniami pod nieobecność innego? Lub czy w ogóle może jechać na wycieczkę w ramach swoich obowiązków bez dodatkowego wynagrodzenia?

Agnieszka Ch08-09-2025 20:36:38   [#02]

Jeżeli specjalista miał w tym czasie prowadzić swoje zajęcia (pensum) – nie można mu w to miejsce „włożyć” opieki nad klasą (np. w charakterze zastępstwa), bo art. 42 ust. 2ca KN od września 2025 r. tego zabrania

Karolina08-09-2025 20:47:17   [#03]

Nie mam na myśli prowadzenia zajęć - wykonuje swoją pracę - pisze, układa książki, spotyka się w innych sprawach 

rzewa09-09-2025 01:50:18   [#04]

może realizować zastępstwo, a swoje zadania wykonać w innym czasie

alis09-09-2025 17:42:27   [#05]

.

post został zmieniony: 09-09-2025 17:44:04
olekjurek11-09-2025 20:06:02   [#06]

Czy dobrze rozumiem, że przepis dotyczy wyłącznie zastępstw doraźnych, czyli płatnych? Ma on zapobiec podwójnego płacenia? Czy jednak oznacza, że specjaliści nie mogą mieć zastępstw niepłatnych, w ramach i czasie swoich obowiązków? Tak jak przedmiotowcy?

Jot11-09-2025 22:18:54   [#07]

A ja dalej nie rozumiem, dlaczego pedagog czy psycholog nie może pójść na zastępstwo  niepłatne gdy nie ma jakiegoś nauczyciela i zrealizować tematu np walki ze stresem, relacji w grupie, czy agresji -w sytuacji, kiedy  jest jakiś problem w klasie i po rozmowach wiemy, że trzeba wejść do nich na takie zajęcia. Planowane z wyprzedzeniem, czasem nagle jakiś problem, więc najlepszym rozwiązaniem było wykorzystanie nieobecności przedmiotowca. Kiedy niby mamy zrealizować taki wniosek? Dodatkowo na 9 lekcji lub przed lekcjami o 7ej? Zgadzam się z tym, że jeśli specjalista ma już w planie coś innego wtedy, bardzo ważnego, terminowego np zajęcia indywidualne , czy diagnozę to go przecież nie posyłam. Myślałam że wchodząc na tych zasadach na lekcję za kogoś wypełnia po prostu swoje zadania i zastępstwo może być wtedy niepłatne. Oczywiście zdarzalo się to raz na jakiś czas. Rzeczywiście nie można tak? Nie rozumiem tego... naprawdę....Jeśli się mylę to proszę, sprostujcie . 

halinah12-09-2025 09:16:14   [#08]

Do [#06]. Tzw. specjaliści nie mają w zakresie swoich obowiązków niepłatnych zastępstw. A tak z ciekawości spytam: kiedy i w jaki sposób przedmiotowcy realizują niepłatne zastępstwa doraźne?

olekjurek12-09-2025 10:37:48   [#09]

Nikt nie ma niepłatnych doraźnych, ale przedmiotowcy mają niepłatne zwykłe zastępstwa- po prostu dostają drugą klasę pod opiekę na lekcji; moje pytanie: dlaczego nie może tego zrobić np. pedagog?

Jot12-09-2025 12:58:09   [#10]

To może zapytam inaczej. Z powodu nieobecności klasa miałaby mieć okienko- wiadomo, że sami nie będą- czy wtedy nie ma takiej możliwości, żeby ten specjalista miał przeniesienie swojej godziny do nich i normalnie w ramach swoich zajęć zrealizował te zaplanowane wcześniej we wnioskach zajęcia? Te, które on sam zaproponował po obserwacjach i rozmowach z nauczycielami? W spotkaniach indywidualnych wychodzi nie raz, że musi wejść do zespołu. Nie do końca opisałam wyżej.

W razie gdy specjalista ma wtedy  zaplanowane jakieś inne indywidualne lub grupowe zajęcia nie planujemy tego zastępstwa.  

Mamy zaplanowanych kilka krótkich programów profilaktycznych w klasach. Aby nie wchodzić podczas lekcji, ustalamy, że jak będzie okazja i kogoś nie będzie, wtedy wejdzie ten specjalista, jeśli akurat wtedy będzie mógł / Myślę o sytuacji,gdy w szkole nie ma drugiego nauczyciela tego samego przedmiotu- a często nawet jest tak, że nie ma wolnego nauczyciela, który mógłby wejść do klasy...

Mam teraz rozumieć, że nie można tak robić, tak? Chcę się po prostu u Was upewnić. Nie wiem...ale może dla pozostałych jest to jasne, a to tylko moja głowa tego nie pojmuje?.....:-))

post został zmieniony: 12-09-2025 13:04:28
kulka12-09-2025 14:14:19   [#11]

Do #9

Jak to przedmiotowcy DOSTAJĄ DRUGĄ klasę? Co to znaczy, że mają nieodpłatne wtedy zastępstwo? Dajesz im dwie klasy jednocześnie, zamiast zapłacić komuś za zastępstwo? Czy źle to zrozumiałam…

AnJa12-09-2025 15:20:24   [#12]

Raczej dobrze.
Tak czasami bywa.
I czasami nie z powodu oszczędności - a braku nauczyciela, zwłaszcza w małych szkołach z wędrownymi nauczycielami.

Bywa też, ze klasy nie ma - bo jest na wycieczce i wypada "pusta" godzina planowa - nieodpłatne.

Co do specjalistów to dla mnie sytuacja prosta:
- bibliotekarz ma zawsze zastępstwo płatne, chyba ze miał zaplanowaną godzinę biblioteczną, a klasy nie ma z jakiś względów,
- pedagog czy inny nauczyciel od pp-p - jeśli ma mgławicowy plan (tzn. jest w gotowości do niesienia pomocy ewentualnym potrzebujacym jednoczesnie wykonując coś, co podciąga się pod czynności statutowe) - zawsze płatne, jeśli w tej mgławicy są zapisane konkrety (np. jakieś zajęcia z Jasiem) - a nieszczęśnika nie ma - może być bezpłatne.

olekjurek12-09-2025 20:32:39   [#13]

do #11

W małej szkole, to NORMA, że jeśli jeden nauczyciel jest nieobecny, to inni za niego biorą jego lekcje- rzadko ktoś cały dzień może brać za niego doraźne- życie

olekjurek12-09-2025 20:34:00   [#14]

I nie chodzi o to, by nie płacić, tylko to jedyne rozwiązanie

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]