Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
oddziały przygotowawcze... |
KaPi | 01-03-2022 20:34:15 [#01] |
---|
czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie????
jesteśmy jedyną szkołą w miejscowości i niesamorządową
przyjechała 6 dzieci: jedno kwalifikuje się do pierwszej klasy, dwoje do czwartej i troje do szóstej - ani słowa po polsku nie mówią i nie rozumieją... no prawie...
jak to ogarnąć?
żaden z pracowników nie mówi po ukraińsku, niektórzy, ci z poprzedniej epoki trochę po rosyjsku, w tym ja
dołączyć ich do klas?
stworzyć te oddziały?
dla tych z IV i VI razem?
...
ktoś coś? |
AnJa | 01-03-2022 21:20:36 [#02] |
---|
Nie na temat: wnioski rodziców masz? |
KaPi | 01-03-2022 21:22:01 [#03] |
---|
to ja im muszę podpowiedzieć, co mają zrobić...
dobrze, że mnie chociaż trochę rozumieją...
jednej z macke dzieci kupiłam dzisiaj kapcie, bo drugi dzień chodzi w bytach zimowych...
wiec o jakich wnioskach ona może wiedzieć... druga pracuje przy budowie hotelu, tapetując ściany... piątka dzieci sama przyjechała z Ukrainy... post został zmieniony: 01-03-2022 21:26:05 |
Jacek | 01-03-2022 21:38:46 [#04] |
---|
KaPi
do OP się zgłoś to może pomogą, bo skoro języka nie znają to trzeba wprowadzić zajęcia dodatkowe i nauczyciela znającego język znaleźć by je poprowadził |
KaPi | 01-03-2022 21:45:09 [#05] |
---|
dzięki Jacku...
mam nauczyciela po filologii rosyjskiej i dodatkowo ze znajomością angielskiego
dzieci też trochę angielski znają
dodatkow godziny poskiego spokojnie mogę wprowadzić, ale co na innych przedmiotach???
nie wiem też, jak długo dzieci pozostaną u nas...
ciężkie tematy, a jakoś trzeba im pomóc... |
AnJa | 01-03-2022 21:51:28 [#06] |
---|
Zapytałem o wnioski w kontekście planów życiowych. Czyli czy wiążą jakiekolwiek nadzieję z Waszą miejscowością. Bo tworzenie czegokolwiek dla planujących wyjazd w perspektywie np. miesiąca a nawet szybciej jest trochę na wyrost. A wniosek rozumiem jako zainteresowanie takim wsparciem jak pójście do szkoły w obcym kraju i tymczasowym miejscu pobytu. |
KaPi | 01-03-2022 21:58:05 [#07] |
---|
no ok, ale nawet jak zostaną miesiąc i juto przyjdą z wnioskiem o przyjęcie do szkoły to przecieżę coś trzeba zdecydować... nie wygonię... post został zmieniony: 01-03-2022 21:59:52 |
AnJa | 02-03-2022 08:11:20 [#08] |
---|
Jesli przyjdą z wnioskiem- to jesli jesteś szkołą publiczną musisz przyjąc. I zapewnic to, o czym napisano- min. naukę języka polskiego.
Ale można spróbowac też przyjęcia niezupełnie formalnego- cos w rodzaju dni próbnych, by zagospodarować im czas, odciązyć rodziców być moze poszukujących pracy i mieszkania, przygotować do przyjęcia do szkoły. To z kolei łatwiejsze w szkole niepublicznej- gdzie takie rzeczy czesto się praktykuje przed przyjęciem do szkoły. |
KaPi | 02-03-2022 09:16:52 [#09] |
---|
publiczna...
proponujemy im zajęcia sportowe i plastyczne oraz basen raz w tygodniu z naszymi dziećmi szkolnymi, jeżeli zechcą - gmina zapłaci
rodzice pracy nie szukają, bo już tu pracują
na całe dnie nie ma szans, żeby im tu coś zorganizować... |
Dante | 02-03-2022 09:19:25 [#10] |
---|
Może należałoby pozyskać nauczycieli z Ukrainy, którzy przybyli do Polski. Znają język ukraiński, często też język polski.
Mogliby wspierać dzieci w szkole albo nawet je uczyć. |
AnJa | 02-03-2022 10:07:39 [#11] |
---|
Moim zdaniem szkoła publiczna ma obowiązek przyjac te dzieci jako uczniów i zapewnić im prawnie przewidziane wsparcie - a nie tylko okazjonalną opiekę.
Jeśli ich rodzice pracują - to chyba są już tu dłuzej- czyli nie są to uchodźcy? Dlaczego dotychczas byli poza systemem?
Z nauczycielami z Ukrainy to jest różnie w róznych cześciach Polski- generalnie łatwiej we wschodniej czesci. |
mika | 02-03-2022 10:17:52 [#12] |
---|
Rodzice/matki byli, ale pewnie dzieci nie było. |
genia17 | 02-03-2022 11:13:52 [#13] |
---|
Taką ulotkę dostaliśmy od organu prowadzącego:
Informacja dla rodziców dzieci przybywających z Ukrainy Co zrobić, aby zapisać dziecko do szkoły w Polsce? • Zbierz dokumenty z dotychczasowej nauki dziecka (świadectwa, zaświadczenia itp.). Jeśli ich nie masz - napisz oświadczenie o sumie ukończonych lat nauki ze wskazaniem placówki, do której dziecko uczęszczało. • Skontaktuj się z wybraną polską szkołą i złóż wniosek o przyjęcie do szkoły. Decyzję o przyjęciu podejmuje dyrektor placówki. • Szkoła podstawowa, w rejonie której mieszkasz, ma obowiązek przyjąć Twoje dziecko. Pozostałe szkoły podstawowe i szkoły ponadpodstawowe przyjmują dzieci w miarę posiadania wolnych miejsc. • Jeżeli w wybranej szkole nie ma miejsc w danej klasie, skontaktuj się z urzędem gminy, w której mieszkasz i poproś o wskazanie szkoły, w której Twoje dziecko będzie mogło się uczyć. Do czego ma prawo Twoje dziecko w szkole w Polsce? • Nauka dzieci i młodzieży w wieku 7-18 lat w publicznych szkołach jest nieodpłatna. Brak znajomości języka polskiego przez dziecko nie jest przeszkodą w przyjęciu do szkoły. • Dla uczniów, którzy nie znają języka polskiego w stopniu wystarczającym, szkoła organizuje dodatkowe nieodpłatne lekcje języka polskiego. Szkoła może także tworzyć tzw. oddziały przygotowawcze. • Uczniowie z zagranicy mogą korzystać z zajęć wyrównawczych w zakresie przedmiotów nauczania. • Uczniowie oraz ich rodzice mogą liczyć na pomoc psychologiczno pedagogiczną w związku z doświadczeniem migracyjnym, udzielaną m. in. przez psychologów, pedagogów i terapeutów pedagogicznych. Pamiętaj, że najważniejsze jest bezpieczeństwo Twoje i Twoich bliskich. Wszystkie oficjalne informacje na temat praw cudzoziemców na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej pod adresem: https://www.gov.pl/web/udsc/ukraina Dodatkowe informacje uzyskasz: pod numerem telefonu:+48 22 34 74 708 | ukraina-szkola@MEIN.GOV.PL
|
KaPi | 02-03-2022 11:36:45 [#14] |
---|
są to informacje, które pojawiły się już na stronie KO i MEiN
a już dzisiaj mieliśmy telefon od "zatroskanej" mamy - "czy tedziesci muszą się u nas uczyć?"
co odpowiedzieć? |
rzewa | 02-03-2022 12:01:53 [#15] |
---|
że muszą chodzić do szkoły, ale niekoniecznie do Twojej... |
AnJa | 02-03-2022 12:08:10 [#16] |
---|
No, w zasadzie to nie muszą - jeśli rodzice nie złozą wniosku to tych dzieci w systemie nie bedzie.
A zatroskanej mozna odpowiedzięc, ze jej dziecko też akurat w tej szkole uczyć się nie musi. |
Zbig60 | 02-03-2022 12:43:48 [#17] |
---|
A jak rozwiązywać liczebność klas? W klasach 1-3 może być 25 dzieci ( 27 maks przy spełnieniu warunków). A jak będzie ich więcej? Niech zgłosi się 10 12 dzieci z tego rocznika.
"MEiN pisało", że należy wpisać dzieci do SIO. Czy będą na nich środki, czy można dzielić klasy? Jak wyglądać maja lekcje WF w kontekście liczebności grup? Wszystko jest na szybko, ale w sytuacji kiedy (odpukać) stanie się wypadek, kto weźmie odpowiedzialność za zwiększoną liczebność klas/grup? Czy należy wystąpić do OP z Aneksem?
Trochę naiwne, w obecnych czasach te pytania, ale później szuka się winnych z całą mocą, z Rozporządzeniami w garściach.
|
AnJa | 02-03-2022 12:58:01 [#18] |
---|
Prawo oświatowe przewiduje takie sytuacje- dzielić lub tworzyć nowe oddziały/grupy.
Pieniądze, co do zasady, bedą - dla j.s.t. z rezerwy subwencji, na zwiekszenie zadań oświatowych.
Kiedy i w jakiej kwocie- zobaczymy.
Łatwiej mają niepubliczne - wystepują do jst o dotację i te muszą wypłacić. Teraz A potem ubiegać się o rezerwę. A może ta bedzie naliczona z automatu na podstawie danych z SIO? |
KaPi | 02-03-2022 18:38:22 [#19] |
---|
pomijając to wszystko, czy jest ktoś, kto ma takie oddziały przygotowawcze u siebie? |
Magosia | 02-03-2022 21:08:17 [#20] |
---|
KaPi i ..inni obawiający się tego doświadczenia (rozumiem!).
Przerabiałam to wiele lat temu - przez kilka lat - z uchodźcami z Czeczeni. Nie było uregulowań prawnych, dobrych praktyk, doświadczeń i wsparcia.
I daliśmy rady - w dużej mierze dzięki pomocy organizacji pozarządowych, np. Forum Migracyjne, Homo Faber i inne.
Dzieci trafiały do różnych klas, kompletnie bez znajomości języka, szybko jednak "łapały" - język.
Cały czas mówiłam nauczycielom, że chodzi przede wszystkim o wsparcie, namiastkę normalności.
Byli uczniowie, którzy zostawali na kilka miesięcy, byli tacy, co znikali po kilku tygodniach - ruch był duży.
Ważne - w zarodku wygaszać takie postawy jak wspomniana powyżej "czy oni muszą się w naszej szkole uczyć".
Twardo: TAK - bo dzieci mają prawo do edukacji .
Rozumiem Wasze obawy, pamiętam swoje emocje..
ale
z perspektywy czasu wiem, że to było jedno z piękniejszych wyzwań w moim byciu dyrektorem.
I piękna lekcja, okazja dla całej szkoły/środowiska, by w praktyce (nie w teorii i programie wychowawczym) wykazać się empatią, życzliwością, zrozumieniem...
Dacie radę :-)
Pozdrawiam ciepło :-)
post został zmieniony: 02-03-2022 21:09:08 |
KaPi | 02-03-2022 21:50:16 [#21] |
---|
Magosiu dzięki za wsparcie :)
grono jest na tak, wiemy, że damy radę i o stworzenie tej normalności nam chodzi
ale potrzebuję też odpowiedzi na pytania: co z ich klasyfikacją, jeżeli zostaną do końca roku? czy będąc w takim oddziale mają "normalne"oceny?
nie ma opcji, żeby opanowali ten materiał, jeszcze na dodatek w obcym języku...
tego typu pytania mnie nurtują...
jak dla mnie to najlepszym rozwiązaniem dla tych dzieci byłoby bycie w szkole, uczenie się języka polskiego i bycia w obcym kraju... nie mam szans finansowych na zatrudnienie dodatkowych osób, muszę posiłkować się nauczycielką po filologii rosyjskiej ze znajomością angielskiego i ewentualnie emerytowaną nauczycielką, która kiedyś pracowała na placówce w Kijowie, o ile zechce nas wesprzeć
a ze "zmartwioną" mamą już dzisiaj rozmawiałam... już chyba nie jest zmartwiona, albo jest zmartwiona inaczej... ;) |
BeataGie | 03-03-2022 12:18:13 [#22] |
---|
Chcemy w szkole zorganizować zajęcia opiekuńcze, sportowe dla dzieci z Ukrainy. Chcą się do tych zajęć zaangażować rodzice. Chcę tym rodzicom zostawić dzieci bez dublowania nauczycielem, ale jak to formalnie ugryźć? Czy jakaś umowa o wolontariat? Lampka mi się zapala :( |
AnJa | 03-03-2022 12:54:23 [#23] |
---|
Wpuściłbym normalnie- z wygaszeniem lampki;-) Może jako Rade Rodziców - jeśłi już jakoś afiliowac? A może macie w okolicy jakiś UKS, stowarzyszenie czy innego ngos, który formalnie by to firmował? Albo Radę Sołecką czy Radę Osiedla? |
Magosia | 03-03-2022 15:35:04 [#24] |
---|
KaPi :-)
Też pamiętam te rozterki nauczycieli: jak uczyć, jak oceniać, co z klasyfikacją.
Zachowując zgodność z prawem , kierujcie się jego duchem przede wszystkim i rozsądkiem.
O ile trafią do klasy, zostaną zapisane ( prawo jak najbardziej tu sprzyja) - to tak, są oceniane/klasyfikowane.
Czy normalnie ?- cóż na miarę swoich możliwości, czasu i sytuacji.
Dobry, mądry nauczyciel zawsze znajdzie okazję, by dziecko mogło się wykazać - pokazać, co potrafi.
Moja rada (nie wymądrzam się, tylko dzielę doświadczeniem) - spróbujcie nie martwić się, co będzie w czerwcu (czyt. klasyfikacja) .
...bo przyszłość niepewna,
...ważne , co tu i teraz.
A teraz potrzebne poczucie minimalnego bezpieczeństwa - tym dzieciom i wszystkim innym też.
Wspieram, pozdrawiam, trzymam kciuki:-)
Acha, a może uda się jednak zorganizować klasę przygotowawczą?
Minister obiecuje środki...
Tylko nie wiem , jak z tą obietnicą, tu już ktoś z organu prowadzącego niech poradzi/skomentuje. AnJa? post został zmieniony: 03-03-2022 15:37:42 |
AnJa | 03-03-2022 15:59:01 [#25] |
---|
Nie czytałem tej obietnicy.
Ale jeśli klasy powstaną to bedzie je widac w SIO- jako zwiększenie zadań. I na to zwekszenie można ubiegać się z rezerwy - w tym roku ma być jakiś formularzyk (jak rozumiem- skrajnie uproszczony) w SIO. |
ewa | 03-03-2022 17:18:22 [#26] |
---|
super, że dajesz sygnał, nie każdy dyrek to wie
AnJa :-) post został zmieniony: 03-03-2022 17:22:37 |
MMW | 03-03-2022 17:36:49 [#27] |
---|
Właśnie się mierzę z organizacją na już oddziału przygotowawczego. Ma teoretycznie ruszyć za tydzień... No i teraz masa pytań, na które nie zawsze jestem w stanie znaleźć odpowiedź w przepisach, a opinie zasłyszane bywają różne.
Co z ramówką? Weźmy klasę 7-8. Rozumiem, że wszystkie przedmioty, ale w jakim wymiarze? Czy to dyrektor może zdecydować? A może potrzebuję uchwały RP?
|
AnJa | 03-03-2022 20:56:53 [#28] |
---|
Ale dyrka to w zasadzie nie powinno interesować- o rezerwę występuje j.s.t a formularzyk będzie (jesłi będzie) widoczny w panelu użytkownika ze szczebla j.s.t.
Co do klasy przygotowawczej to walczę ze sobą - poczytać o tym, czy nie poczytac... |
MMW | 04-03-2022 07:25:29 [#29] |
---|
Nie chodzi mi o finanse - to inna kwestia. Chodzi mi o ramowy plan nauczania dla oddziału przygotowawczego, np. klasy 7-8. W standardowych klasach godzin mamy 36 godzin, w oddziale przygotowawczym zgodnie z zapisami rozporządzenia nie mniej niż 25. Co z różnicą? Czy dyrektor może zdecydować o zmianie ilości godzin przeznaczonych na poszczególne przedmioty? |
AnJa | 04-03-2022 08:52:02 [#30] |
---|
Jeśli daje takiemu oddziałowi np. klasy VII 25 godzin - to nawet musi. |
KaPi | 06-03-2022 18:45:34 [#31] |
---|
muszę uporządkować to, co wydaje mi się, że wiem:
rodzice zgłaszają dzieci do szkoły
nie przyjmuję ich do poszczególnych klas, tylko tworzę oddział przygotowawczy - jeden oddział dla klas IV - VI
daję im 23 godziny + dodatkowe 2 języka polskiego
te 23 dzielę na przedmioty wedle uznania
uczą się w tym oddziale do końca tego roku szkolnego
i teraz pytanie: dostają promocję czy jakieś zaświadczenie, że uczyli się w tym oddziale?
od września mogę przyjąć ewentualnie do poszczególnych klas - jeżeli te dzieci jeszcze tu będą i jeżeli będę miała miejsca w poszczególnych klasach - czy oni już z automatu są naszymi uczniami na przyszły rok szkolny?
??? |
kaef | 07-03-2022 10:33:14 [#32] |
---|
A co w sytuacji, gdy uczniów jest taka garstka, że oddział przygotowawczy nie powstanie? Chodzą normalnie do klasy rocznikowej + zajęcia z języka polskiego jako obcego? |
AnJa | 07-03-2022 11:30:48 [#33] |
---|
Tak na 100% pewien nie jestem, zwłaszcza że być może coś jeszcze MEiN stworzy w tej materii, ale: #31 - dałbym polskiego jako obcego więcej, nawet kosztem tych 23 godzin- pożytku z nich w przedmiotach nie widzę - większego, przynajmniej do czasu opanowania podstaw j.polskiego czyli jakieś 2-3 miesiące, - dostają promocję, - są uczniami (zamieszkują w obwodzie), od września powinni być gotowi do uczenia się z klasą + ewentualne dodatkowe godziny języka polskiego
#32: dla każdej garstki można stworzyć oddział przygotowawczy, ale jeśli nie i bedą w oddziałach ogólnych to jednak , przynajmniej do końca tego roku jakiś tłumacz przydałby się.
Mam jednak ogromne wątpliwości, czy to ma sens- to uczenie j. polskiego. Bo aniu my ani oni nie wiedzą, jak będzie ich przyszłość: powrót, pozostanie u nas czy reemigracja.
Autorki (Pani Dyrektor z Krakowa) cytowanego poniżej listu (są i dalsze częsci) nie znam- ale ogląd i pomysł podzielam: Wyjście z nerw - Wokół Szkoły (wokolszkoly.edu.pl) |
edithael | 07-03-2022 14:53:02 [#34] |
---|
OP może zdecydować o uruchomieniu oddziałów przygotowawczych np. w 1-2 szkołach na sowim terenie. Wtedy nie trzeba dzieci przydzielać do klas, chodzą razem do wskazanej szkoły. |
Nati | 07-03-2022 14:56:07 [#35] |
---|
Będę miała ucznia w klasie 8, co z egzaminem??? |
AnJa | 07-03-2022 14:58:21 [#36] |
---|
Obowiązuje. |
rzewa | 07-03-2022 14:59:50 [#37] |
---|
o ile to dziecko do szkoły się zapisze, bo nie musi... |
AnJa | 07-03-2022 15:18:17 [#38] |
---|
No, jak sie nie zapisze- to nie bedzie. A Nati pisze, ze będzie.
Troszkę inaczej jak się zapisze i wypisze. Bo wtedy nie obowiązuje. Ale zdaje sie, ze w systemie bedzie. Choć będzie nie wiadomo gdzie. |
Nati | 08-03-2022 10:15:58 [#39] |
---|
Właśnie jestem po rozmowie z OKE, powiedziano mi że aktualnie nad tym pracują i do końca tygodnia ma się ukazać decyzja co z egzaminem. Czekamy. |
Antolka | 08-03-2022 10:25:59 [#40] |
---|
Dzień dobry.
Czy ktoś z Państwa ma oddział przygotowawczy dla uczniów 4-6?
W jakim wymiarze godzinowym zaplanowali Państwo poszczególne przedmioty?
Pozdrawiam serdecznie. |
krywio | 11-03-2022 09:02:21 [#41] |
---|
Wczoraj były u mnie dwie rodziny Ukraińskie. Dzieci są w wieku 14, 13, 15, 17 i rodzice proszą o przydzielenie do jednego oddziału- stres, bariera językowa.
Doskonale to rozumiem i najchętniej utworzyłabym oddział przygotowawczy dla tych dzieci do końca roku szkolnego. Byłyby razem, uczyłyby się j.polskiego....
Pytanie, czy mogę?
Są w różnym wieku, powinny chodzić do innych klas, w tym dwójka z tych dzieci do szkoły średniej. |
Jolanta Pawlak | 11-03-2022 09:09:18 [#42] |
---|
Oddziały przygotowawcze tworzy się w przedziałach 1-3, 4-6, 7-8 i ponadpodstawowe. |
KaPi | 11-03-2022 09:13:24 [#43] |
---|
wczorajsze rozporządzenie zwiększa liczbę dzieci w tych oddziałach do 25 i ilość godzin polskiego do 6 post został zmieniony: 11-03-2022 09:13:39 |
AnJa | 11-03-2022 09:38:43 [#44] |
---|
#41- tak se kombinuję...
Tych dzieci nie obowiazuje obowiązek szkolny, zapisanie do szkoły jest decyzją rodziców, brak zapisania- póki co- nie rodzi zadnych konsekwencji (np. dla socjala).
Więc czy one mogłyby, nie będąc uczniami szkoły i bez wtłaczania w durnowate systemy- być przyjęte np. na świetlicę szkolną? I tam, na wiekszym niż klasowym luzie, uczyć się głownie polskiego - ale i nieco treści przedmiotowych mieć przemycanych? |
Monic | 11-03-2022 12:43:53 [#45] |
---|
Anja, raczej nie da się tak kombinować... ;) Jeśli dojdzie do wypadku z udziałem tych niezapisanych uczniów to kto odpowiada? post został zmieniony: 11-03-2022 12:44:42 |
AnJa | 12-03-2022 12:15:00 [#46] |
---|
A jak dojdzie do wypadku mojego, gdy przyjdę do szkoły by Cię odwiedzić? |
MKJ | 12-03-2022 12:48:37 [#47] |
---|
To wtedy jest sabotaż, to zupełnie co innego. |
AnJa | 12-03-2022 13:06:46 [#48] |
---|
Uważaj. Wiem gdzie pracujesz.
|
MKJ | 12-03-2022 13:22:09 [#49] |
---|
Nie wiem, skąd masz taką wiedzę, ale stopień zagrożenia tym zdarzeniem oceniam na ALFA, bo:
1) nie będzie Ci się chciało ruszyć d..., żeby tu przyjechać;
2) jak Ci się będzie chciało ruszyć zgodnie z pkt 1, to mogę już tu nie pracować. |
AnJa | 12-03-2022 14:21:25 [#50] |
---|
Awans przewidujesz? W Aleje czy wprost do Gmachu? :-) |
|