Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
MOPS a rozeznanie sytuacji rodzinnej dzieci |
Roman Langhammer | 18-12-2019 10:23:00 [#01] |
---|
Szkoła otrzymała pisemną prośbę MOPSu o "rozeznanie sytuacji rodzinnej dzieci" uczęszczających do szkoły, pod "kątem relacji dzieci z rodzicami".
Czy szkoła może takiej informacji udzielić, a jeśli tak to czy znajdują Państwo odpowiednią podstawę prawną.
Temat pilny, proszę o odpowiedź i pomoc. :) |
izael | 18-12-2019 13:32:04 [#02] |
---|
Roman, może napisz do MOPS-u o podstawę prawną...
To bardzo wrażliwy temat, szczególnie w niektórych sytuacjach, więc, mimo dużego doświadczenia, dzisiaj odpowiedziałabym, że nie znajduję takiego zapisu prawnego, który umożliwia mi przekazanie tych danych.
no chyba, że rodzice sami do nas zwrócą się z taką prośbą:)
post został zmieniony: 18-12-2019 13:33:18 |
AnJa | 18-12-2019 13:53:38 [#03] |
---|
MOPSy wykonują niektóre działania na mocy ustaw - być może tu chodzi o cos takiego. Tyle, ze w takiej sytuacji ta pisemna prośba powinna być podparta pp.
Może zapomnieli? ;-) |
Roman Langhammer | 18-12-2019 14:10:25 [#05] |
---|
Dzięki za odpowiedzi.
@Dyrek - tylko art. 105 ust. 1 mówi o przyznawaniu świadczeń, a w piśmie pytają o "relacje dzieci z rodzicami". Gdyby chodziło o świadczenia, to pytanie powinno dotyczyć sytuacji materialnej itp. Ale relacje dzieci z rodzicami... Hmm... |
izael | 18-12-2019 15:05:04 [#06] |
---|
o sytuacji materialnej, socjalnej to wiem, że mogą zbierać informacje
ale to, o co Roman pyta, to raczej nie |
DYREK | 18-12-2019 15:34:36 [#07] |
---|
zatem pozostaje tylko pytanie do MOPS - u o podanie podstawy prawnej :-) |
olaszyma | 18-12-2019 16:35:54 [#08] |
---|
To chyba MOPS ma umocowanie prawne do "rozeznawania". Pracownicy mogą robić wywiady środowiskowe. Szkoła niekoniecznie. |
Roman Langhammer | 19-12-2019 07:34:44 [#09] |
---|
Dziękuję za odpowiedzi. Wystosują stosowną odpowiedź do MOPSu.
Myślę, że jeżeli MOPS ma podejrzenia co do sytuacji rodzinnej (nieprawidłowych relacji), to powinien skierować pismo do sądu rodzinnego, a ewentualnie sąd winien wystąpić do szkoły o opinię. Taka ścieżka wydaje mi się logiczna i zgodna z prawem. |
olaszyma | 19-12-2019 07:42:58 [#10] |
---|
Do sądu szkoła też może wystąpić jeżeli podejrzewa że w rodzinie coś niedobrego się dzieje. |
Roman Langhammer | 19-12-2019 17:47:58 [#11] |
---|
Zgadza się.
Dlatego też dziwi mnie postępowanie MOPSu. |
olekjurek | 14-04-2021 16:54:03 [#12] |
---|
Poradźcie proszę: uczeń(klasa 6) mówi nauczycielowi o myślach samobójczych, w trakcie rozmowy z pedagogiem i psychologiem wspomina, że ojciec bywa agresywny, dowiadujemy się, że zdarzyło mu się uderzyć ucznia. Napisaliśmy wniosek do sądu rodzinnego i informację do gopsu o wgląd w sytuację rodzinną dziecka. Uczeń nie ma śladów , nie ma też świadków- gops twierdzi, że samo zgłoszenie im sprawy nie wystarczy, że musimy założyć niebieską kartę. Czy założenie niebieskiej karty jest już konieczne, czy jeśli sąd rodzinny został powiadomiony, to w tej sytuacji, na tę chwilę jest wystarczające?
|
ergo | 14-04-2021 19:07:01 [#13] |
---|
Sądowi wystarczy wniosek o wgląd, żeby zająć się sprawą,natomiast co do założenia NK, dziecko nie musi mieć śladów, nie potrzeba świadków.
Macie podejrzenie, że jest ofiarą przemocy na podstawie tego, co zgłosiło pedagogowi i psychologowi.
Założyłabym NK w takiej sytuacji.
4. Wszczęcie procedury "Niebieskie Karty" następuje przez wypełnienie formularza "Niebieska Karta" w przypadku powzięcia, w toku prowadzonych czynności służbowych lub zawodowych, podejrzenia stosowania przemocy wobec członków rodziny lub w wyniku zgłoszenia dokonanego przez członka rodziny lub przez osobę będącą świadkiem przemocy w rodzinie |
alis | 20-03-2022 18:07:28 [#14] |
---|
A co w sytuacji, kiedy wychowawca uważa, że dziecko (kl I) ma zły wzór do naśladowania w osobie ojca i dlatego sprawia trudności wychowawcze. Tenże wychowawca chce żeby złożyć wniosek o wgląd w sytuację rodzinną dziecka. Czy wystarczy ,,tak mi się zdaje" wychowawcy, aby taki wniosek złożyć? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|