Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Bez mierzenia wewnętrznego... |
AsiaJ | 23-08-2006 21:24:33 [#01] |
---|
Dziś na naradzie kuratoryjnej powiedzieli,że podczas poniedziałkowwych rozmów "S" w MEiN zaproponowano zniesienie wewnętrznego mierzenia jakości pracy szkół. Minister Roman G. podjął odrazu temat i obiecał,że to zrobi.W ciągu miesiąca ma byc podobno wydane stosowne rozporządzenie.Na stronie min. nie znalazłam relacji ze spotkania. Podano też terminy sprawdzianu - 12.04.2007 i egzaminu gim.- 24,25.04.2007 |
Magosia | 23-08-2006 21:27:06 [#02] |
---|
Jeśli nie będe musiała pisać raportu (których nikt nie czyta) to będzie to pierwszy pomys ministra tego, ktory mi się spodoba. A mierzenie zawsze mogę robić bez rozporządzenia- robiliśmy to , zanim termin sie urodził;-) |
zgredek | 23-08-2006 21:28:24 [#03] |
---|
;-) Minister Roman G. podjął odrazu temat i obiecał,że to zrobi Podano też terminy sprawdzianu - 12.04.2007 i egzaminu gim.- 24,25.04.2007 |
beera | 23-08-2006 21:28:29 [#04] |
---|
to, co dyrektorzy szkół często bardzo właśnie cenią, to podniesienie jakości pracy szkól dzięki temu mierzeniu Inną sprawą jest błędne interpretowanie, czym jest wewnetrzne, a czym zewnętrzne mierzenie; przekraczanie kompetencji na styku KO- dyrektor, nieuzasadnione zewnętrzne wymagania formalne wylewanie dziecka z kąpielą |
AsiaJ | 23-08-2006 21:31:22 [#05] |
---|
Też jestem za. A ankiety, analizy, arkusze diagnostyczne sprawozdania itd. i tak sie robi. Zaoszczędzilibyśmy trochę czasu, klawiatury i myszki na operacje typu"kopiuj-wklej". |
Ewa 13 | 23-08-2006 21:32:17 [#06] |
---|
u nas jutro są pierwsze narady dyrektorów z kuratorem więc może coś będzie przekazane... ciekawią mnie też priorytety MEN na ten rok szkolny, bo też były dziś podawane... |
Magosia | 23-08-2006 21:32:31 [#07] |
---|
Własnie.... U nas termin raportu do 31.08 - wiem co robię...... |
beera | 23-08-2006 21:34:42 [#08] |
---|
co do priorytetów MEN ktos je już zna? tzn- czy może tu wkleić z jakiegoś KO? ............. ( aha- co do postu 1- ja jestem PRZECIW:) |
ankate | 23-08-2006 21:35:01 [#09] |
---|
Magosiu, to dziwne, my musieliśmy złożyć raporty do 30 czerwca. To miałaś pracowite wakacje! |
Ewa 13 | 23-08-2006 21:36:04 [#10] |
---|
wątpię by priorytety MEN były już na stronie któregoś KO, bo miały być one dopiero dziś przekazane na naradzie kuratorom... |
beera | 23-08-2006 21:37:21 [#11] |
---|
ewa- spoko nie muszą te priorytety byc tu za 5 minut:))) |
Magosia | 23-08-2006 21:38:20 [#12] |
---|
Miałam pracowite:-) ale nie nad raportem - materialy wszystkie na dyskietkach do końca czerwca, sklejanie celowo zostawiłam na sierpień, żeby wejść w temat i mieć świeżo w głowie na radę. A lipiec miałam awansowo- remontowy. Sierpień też remont- duży, bo i malowanie calej szkoły i budowa sali gimnastycznej . Trochem zmęczona tymi wakacjami. Ale to nadrobię:-) |
AsiaJ | 23-08-2006 21:38:21 [#13] |
---|
U nas (małopolskie )podano tylko te kuratoryjne, bo ministerialne jeszcze nie znane. asiu, a że jakośc pracy jest ważna to wiadomo. Tylko kwestia jak ja mierzyc? były przecież dyskusje na forum na ten temat. Z tego co mi wiadomo, to np.w szkołach Europy Zachodniej nie ma wewnętrznego i zewnętrznego mierzenia. |
beera | 23-08-2006 21:39:25 [#14] |
---|
jest, jest nazywa się tylko inaczej :) |
Ewa 13 | 23-08-2006 21:40:30 [#15] |
---|
chwilkę.... Anglia, Szkocja i Irlandia ma..... mam nawet ich raporty, ale oni to troszke inaczej nazywają |
beera | 23-08-2006 21:41:36 [#17] |
---|
w anglii choćby http://oskko.edu.pl/konferencje/naht06-2006/index.htm Szkoła podlega mierzeniu, którego dokonuje Biuro Standardów w Edukacji, które jest rządowym departamentem, zajmującym się inspekcjami takich instytucji jak angielskie szkoły, Local Education Authorities czy placówek zajmującymi się opieką nad dziećmi. Ofsted co roku publikuje swoje raporty, są one publikowane przez Department for Education and Skills (Ministerstwo Edukacji i Umiejętności) i pozwalają porównać osiągnięcia różnych szkół. Można też zobaczyć, jakie wyniki miała dana szkoła w ciągu ostatnich pięciu lat i zobaczyć, czy i jakie zrobiono postępy. Kontrola Ofsted działa z wyprzedzeniem 48 godzinnym i polega na wkroczeniu do szkoły kilku - kilkunastu specjalistów z różnych dziedzin w celu dokonania kompleksowego mierzenia/kontroli wszystkich obszarów pracy szkoły.
Zarówno dyrektor szkoły, w której byliśmy, jak i przedstawiciele NAHT wskazywali na pewne nieprawidłowości tego systemu, pozwalającego na podstawie kilkudniowej kontroli wydać ostateczny wyrok dotyczący jakości pracy szkoły, podczas gdy - ich zdaniem szkoła to organizm nazbyt złożony, by wystarczyło proste kilkudniowe badanie dla oceny jego stanu, tym bardziej, ze podczas tej oceny należałoby brać pod uwagę przyczyny, na których zdiagnozowanie OFSTED nie ma czasu.
Opisywali sytuacje, w której po badaniu w prasie lokalnej natychmiast pojawiały się wielkie artykuły z raportami po badaniu - swoistego rodzaju rankingi. Efektem jest systematyczny ubytek chętnych do obejmowania stanowisk dyrektorów szkół. Co zaskakujące- przedstawiciele NAHT wskazywali rodziców jako swoich sprzymierzeńców w rozmowach z Ofstedem. |
Ewa 13 | 23-08-2006 21:42:00 [#18] |
---|
ale to violu kuratoryjne do mierzenia zewnętrznego... to coś innego |
Ewa 13 | 23-08-2006 21:43:17 [#19] |
---|
nie ma jeszcze priorytetów MEN.... Kuratorka miała je dopiero przywieźć je dziś ze stolicy.... Jutro będą pierwsze narady więc się dowiemy |
AsiaJ | 23-08-2006 21:45:16 [#20] |
---|
Do#17-To rozumiem jest mierzenie zewnętrzne. |
wiwka | 23-08-2006 21:45:18 [#21] |
---|
A terminy sprawdzianu podane w #3 to są pewne?
Sprawdzałam na stronie CKE i zadnych informacji na ten temat nie znalazłam.
Konferencje w szkole mam 28 a z KO 30 sierpnia dlatego chcę się upewnić. |
Ewa 13 | 23-08-2006 21:45:26 [#22] |
---|
ale łatwo przewidzieć... pewnie będzie to wychowanie patriotyczne i ocena działań pdejmowanych w tym zakresie może coś odnośnie profilaktyki i agresji.... może programy i ich realizacja... ja stawiam na te dwa...a reszty nawet nie będę wymyślać |
AsiaJ | 23-08-2006 21:48:36 [#23] |
---|
Ad# 13, tzn. chodziło mi o to ,że nie ma obydwu rodzajów mierzeń razem. Tylko raczej to zewnętrzne. Bo to, że tam się mierzą to wiadomo. |
beera | 23-08-2006 21:48:42 [#24] |
---|
asiaj- tak, ofsted to mierzenie zewnętrzne w szkołach się odbywa wewnętrzne dla potrzeb szkoły- i tak powinno być u nas jest pomieszanie totalne wynikajace z absolutnej nędzy obecnie nam panującego rozporządzenia o nadzorze i z głupot interpretacyjnych |
AsiaJ | 23-08-2006 21:50:22 [#25] |
---|
Pani z OKE podała,że do takich terminów się przymierzają. Oficjalnie mają się pojawic na stronach w piątek. |
ankate | 23-08-2006 21:50:34 [#26] |
---|
Pozwólcie, że wtrącę swoje trzy grosze. Mierzenie zewnętrzne - tak. Znajomość standardów - tak. Mierzenie wewnętrzne, może być, ale nie w formie zalecanej przez nasze ko, gdyż nikt nie jest w stanie ogarnąć i zapanować nad wszystkimi papierami, potwierdzeniami, dowodami na to, co w zasadzeie jest oczywiste... Analiza wyników nauczania, sprawdzianów czy egzaminów, wnioski i programy naprawcze... na tym należałoby się skupić i na pracy dydaktycznej i wychowawczej, bo inaczej zagrzebiemy się w tych papierach, a uczniowie będą gdzieś na uboczu... |
AsiaJ | 23-08-2006 21:52:41 [#27] |
---|
asia - no właśnie tak jest dokładnie. |
AsiaJ | 23-08-2006 21:56:43 [#28] |
---|
Ankate - takie argumenty właśnie zostały podane przeciwko wewnętrznemu mierzeniu. Chodzi przede wszystkim o odbiurokratyzowanie naszej pracy i większe skoncentrowanie się na uczniu. |
beera | 23-08-2006 21:57:30 [#29] |
---|
czyli wylewanie dziecka z kapielą nie leczy się przyczyny, tylko skutki |
beera | 23-08-2006 22:00:08 [#30] |
---|
juz widzę triumf zewnetrznęgo mierzenia i efekty opłakane zamiast dbać o jakoś w szkole- będzie tłum dbajacych o nią obok szkoły - akredytatorów, edukatorów, ewaluatorów... |
Marek Pleśniar | 23-08-2006 22:00:40 [#31] |
---|
wewnętrzne mierzenie to samoregulacja - to co najwazniejsze w uczynieniu szkoły projakościwą zewnętrzne mierzenie to to cośmy mieli za Gierka ktoś bezmyślnie chce popsuć lata reformy |
beera | 23-08-2006 22:02:26 [#32] |
---|
obie te rzeczy są potrzebne zrobione z głową |
Ewa 13 | 23-08-2006 22:03:49 [#33] |
---|
ale o czym Wy piszecie.... czy naprawde uważacie, że mądry dyrektor zaprzestanie wewnętrznego mierzenia nawet jak wykreślą je z rozporządzenia... to będzie tylko radość dla tych, co tworzyli fikcję.... i do zespołów zadaniowych powoływali nawet tych nauczycieli, którzy są na urlopach wychowawczych..... to tylko oni nie będą tego robić.... a pozostali- jak zwał to mierzenie tak zwał, ale i tak będą się mierzyć |
beera | 23-08-2006 22:05:45 [#34] |
---|
Ewa? skad pytanie, o czym piszemy? Piszemy to, co myslimy. A argument, ze "madry dyrektor" jest zaden. Bo nie chodzi o mądrego dyrektora, tylko o system |
Magosia | 23-08-2006 22:08:08 [#35] |
---|
Popieram :-) pozostali- jak zwał to mierzenie tak zwał, ale i tak będą się mierzyć W pierwszym roku mojego wicedyrektorowania (1992) "zmierzyłam" kilka zjawisk, nie wiedząc że mierzę jakość ;-) Ale to , co chcialam wyeliminować - udalo się pokazać, nazwać i stopniowo likwidować. Nawet coś w rodzaju raportu sobie pisałam - bo miałam potrzebę. I tak daj Boże nadal :-) |
Ewa 13 | 23-08-2006 22:11:29 [#36] |
---|
asiu.. system... napisz mi, że uda się to zmienić.... daj mi nadzieję na to.... bo bardzo teraz tego potrzebuję... |
beera | 23-08-2006 22:12:50 [#37] |
---|
na pewno nie uda się cięciami na oślep tak ostatnio wygląda działanie w oswiacie |
AsiaJ | 23-08-2006 22:20:24 [#38] |
---|
tak jak napisałam w #05 "A ankiety, analizy, arkusze diagnostyczne sprawozdania itd. i tak sie robi." Bo trzeba je robic jeśli nie dla KO to dla siebie. Bo mądry dyrektor - czujny dyrektor. a tak a porpos polecam wszystkim czujnym i tym trochę mniej rewelacyjną książkę "Marketingowe zarządzanie szkołą" wyd.CODN |
beera | 23-08-2006 22:21:51 [#39] |
---|
fazlagicia polecana tu juz od dawna mam wydanie z 2003 :) |
Marek Pleśniar | 23-08-2006 22:57:24 [#40] |
---|
marekk zaproponowano zniesienie wewnętrznego mierzenia jakości pracy szkół. Minister Roman G. podjął odrazu temat i obiecał,że to zrobi NIEMA POJĘCIA CO TO i w 5 minut zrobi!!! cholera cięzka już naprawdę ale pocieszę Was zajrzyjcie tu: http://www.oskko.edu.pl/konferencje/MEN19-05-2006/men19-05-2006.htm byliśmy tam i opowiedzieliśmy o bardzo ważnej inicjatywie OECD Minister w odpowiedzi odniósł się m.in. do problemów związanych z nadzorem pedagogicznym. Podkreślił znaczenie zaufania dla sprawnego funkcjonowania szkół, zadeklarował działania na rzecz zmniejszenia ilości dokumentacji wypracowywanej w szkołach. Wyraził zainteresowanie opinią OSKKO na temat obecnie funkcjonującego nadzoru pedagogicznego. Stwierdził też że jest zainteresowany projektem OECD "Improving Leadership in School" i spotka się z OSKKO w tej sprawie. Spotkanie - wkrótce. ;-)))) Polska nie podjęłą OECD. W ogóle zapomnieli. I tak będzie z tym mierzeniem;-) Zapewniam. NIC. bo: Minister Roman G. podjął odrazu temat i obiecał,że to zrobi |
AsiaJ | 23-08-2006 23:09:12 [#41] |
---|
Marku spokojnie, może minister zechce konsultowac społecznie , to będzie możliwośc wydania opinii. Narazie to informacja zasłyszana, aczkolwiek oficjalnie na naradzie KO. A jak minister nic "nie zrobi" to będziemy dalej się wewnętrznie i zewnętrznie mierzyc i już. |
Gaba | 24-08-2006 00:33:15 [#42] |
---|
a może nie zapomni o terminie egzaminu... gimnazjalnego... |
wiolka1 | 24-08-2006 16:29:45 [#43] |
---|
Właśnie wróciłam z narady dyrektorów, przedstawiono priorytety ministerialne, kuratora ( będą wkrótce zmienione z uwagi na zmiany w nadzorze) . I tak: 1. Kuratoria mają mierzyć jakość kompleksowo 2. w szkole nadzór dyrektora ma być nastawiony na realizację treści dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych 3. zmieni sie rozp. o nadzorze - będą standardy dotyczące kształcenia, wychowania i opieki, jednakowe dla wszystkich - obligatoryjne wskaźniki/narzędzia diagnostyczne dla kuratoriów jednakowe 4. bez mierzenia wewnątrzszkolnego co nie znaczy że nie będzie diagnoz, analiz. Cały ten rok nastawiony na realizację treści patriotycznych,wychowawczych, pracę wychowawczo - profilaktyczną szkoły. Jak narazie rozp. nie jest zmienione czyli robimy plany: mierzenia, powołujemy zespoły, piszemy roczny program rozwoju. |
Małgoś | 24-08-2006 16:31:58 [#44] |
---|
Cały ten rok nastawiony na realizację treści patriotycznych,wychowawczych, pracę wychowawczo - profilaktyczną szkoły. A co ze szkołami dla dorosłych? Czy tam też trzeba będzie wychowaywać w duchu patriotycznym? |
Małgoś | 24-08-2006 16:34:54 [#45] |
---|
Po przeglądnięciu prawie wszystkich stron wszystkich kuratoriów w RP (w zakresie nadzoru) myślę, że ujednolicenie byłoby wskazane Są organy prowadzące, które maja siec szkół w róznych miastach - szkoły z założenia jakościowo takie same, ale musza być inaczej nadzorowane ;-) |
Ewa 13 | 24-08-2006 17:11:10 [#46] |
---|
wiolka1 prawie mi się udało przewidzieć.... ale łatwo przewidzieć... pewnie będzie to wychowanie patriotyczne i ocena działań pdejmowanych w tym zakresie może coś odnośnie profilaktyki i agresji.... może programy i ich realizacja... ale co oznacza, że wskaźniki mają być takie same dla wszystkich KO przy zewnętrznym mierzeniu???? i znowu oczywiście ktoś zapomni o "dziwnych" szkołach i placówkach.... jakie w końcu są priorytety MEN na ten rok?? i czy cos jeszcze z MEN-u ciekawego wypłynęło do wiadomości dyrektorów? |
AnJa | 24-08-2006 19:48:14 [#47] |
---|
tak krótko:
- nie wiem co Minister gada, ale to co na razie zapowiedziano jako projekty zmian w prawie (UoSO, ocenianie) jest nadzwyczaj (w stosunku do moich obaw oczywiście) dobre - może więc i to z nadzorem najgorsze nie będzie?
- o jakość kształcenia dbac i tak muszę - jeśli chcę zachowac miejsce pracy - więc mając wyniki matury (o ile je wreszcie kiedyś dostanę - a nie tylko procentowy wynik) muszę poszukac silnych i słabych stron,
- wychowanie patriotyczne jeszcze nikomu nie zaszkodziło zdaje się - więc i mnie nie przeszkadza,
- to, że nie będę musiał pisac nikomu niepotrzebnego raportu (no, przesadzam- nie pytałem adresatów - więc może tylko dla mnie niepotrzebnego) raportu, rownoległego w czasie, a całkowicie niekompatybilnego w treści do sprawozdania z rocznej pracy na RP- mnie cieszy,
a co do reszty - pożyjemy- zobaczymy
aha - cosik w trawie piszczy odnośnie awansu zawodowego
nie wiem co- ale to raczej pewne- bo jakos tak z tydzień temu zacząłem zastanawiać się czy tego czegos nie napisac - a w przeszłości jak mi tylko takie głupoty do łba przychodziły zaraz była zmiana warunków awansu
albo ja zmieniałem miejsce pracy:-( |
Magosia | 24-08-2006 21:15:54 [#48] |
---|
Po naradzie z KO Kurator ważąc bardzo słowa przeprosił, że nie pojawi się obiecana na przełomie sierpnia i września nowa formuła organizacji nadzoru..bo na naradzie w MEN zapowiedziano zmianę rozporządzenia o nadzorze. Zapowiadane zmiany( koniec września): -ograniczenie liczny standardów do tych tylko podstawowych i istotnych dla szkoły ( ksztalcenie, wychowanie..) -ujednolicenie wskaźnikow w skali pkraju- jako obowiązkowych, -wyraźne rozdzielenie nadzoru kuratora od nadzoru dyrektora, -ujednolicenie formuły raportu kuratoryjnego.-zrezygnowanie z wewnętrznego mierzenia ( w sensie nakazu),-zniesienie konieczności pisania raportu. Sala w tym momencie - brawa. Priorytety MEN:
- Wzmocnienie działań wychowawczych szkoły ze szczegółnym uwzględnieniem wych. patriotycznego,
- wzmocnienie roli rodzicow w planowaniu i realizacji zadań statutowych szkoły.
Moje odczucia - dokładnie jak wyraził AnJa - może my ze Wschodu tak mamy podobnie? |
Gaba | 24-08-2006 21:21:03 [#49] |
---|
wychowanie proojczyźnianie może być, miałam i miec będę. Nic nowego. Nie boli i boleć mnie nigdy nie będzie - a przynajmniej inni sie przestaną ośmieszać, jak będą stać pod własnym obrobionym, umorusanym, wyszarpanym itp., sztanadarem... - refleksja nie boli, nie kosztuje... zmusza do refleksji nad "patriotyzmem" dnia powszedniego, bo że ten od szabelki, butelki z benzyną sie nie wróci... to jasne. Reszta... robiłam robić będę. Uwaga - pocztą pantoflową terminy egzminów - Hurra! 12.04 - SP, 24 i 25.04... - ueiwlbiam taki poziom profesjonalizmu... będe sobie mogła dorobic brakujące ogniwa do pracy... grhhhhhh - jak ja nie lubię smerfów. |
beera | 24-08-2006 21:21:36 [#50] |
---|
To, co mówił twój kurator jest sensowne- i podoba mi sie postawa, która stoi w sprzeczności z " minister przyjdzie i wykresli coś". |
|