Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Podziękujcie OSKKO za nowy nadzór pedagogiczny !!!! |
elrym | 21-09-2009 23:21:51 [#251] |
---|
S Wlazło 21-09-2009 22:42:18 [#248]
"I przepraszam za ewd - oczywiście, to jedna z możliwych form analizy"
Liczę EWD od kilku lat, ale zacytuję: "Metoda EWD jest trafną miarą efektywności nauczania, ale przy pewnym ważnym zastrzeżeniu - efektywności nauczania w zakresie sprawdzanym przez egzaminy zewnętrzne"
|
beera | 21-09-2009 23:23:30 [#252] |
---|
w sumie jest chyba najbardziej znaną nam metodą
nie ma lepszej, bo nie ma innej:)
|
elrym | 21-09-2009 23:24:50 [#253] |
---|
trafna puenta :-)) post został zmieniony: 21-09-2009 23:25:08 |
steko | 21-09-2009 23:33:55 [#254] |
---|
Myślę, że jest , tylko o niej jeszcze nie wiemy! ;-) Nie należy zapominać, że jej twórca - R.Dolata nie uważa jej za najlepsze narzędzie tego świata!
To trochę jak z demokracją...nie jest idealna, ale jak do tej pory, nie wymyślono niczego innego! /Churchill/ |
beera | 21-09-2009 23:43:12 [#255] |
---|
:))
no tak trochę napisałam - jest najlepsza, bo lepszej nie mamy (na razie)
|
JarTul | 21-09-2009 23:50:42 [#256] |
---|
Należałoby tylko poszukać metod, które pozwolą stwierdzić na ile EWD jest wynikiem pracy szkoły, a na ile np.: korepetycji. Lub inaczej znaleźć sposób obliczenia współczynnika korygującego, który uwzględni to co wyżej.
post został zmieniony: 21-09-2009 23:52:39 |
steko | 22-09-2009 00:00:24 [#257] |
---|
Łatwo powiedzieć- trudno zrobić! Ale kiedyś i do tego dojrzeje polska szkoła!
Niestety, na proste pytanie: jak uczy szkoła? nie ma prostych i jednoznacznych odpowiedzi!
Daltego traktuje nowy nadzór jako próbę spojrzenia na życie szkoły z innego nieco puntu. Ale OSKKO nie gratuluję.....
post został zmieniony: 22-09-2009 00:24:10 |
beera | 22-09-2009 00:05:10 [#258] |
---|
ale OSKKO nie tworzyło tego rozporzadzenia, to jakas bzdura jest:) |
zgredek | 22-09-2009 00:08:25 [#259] |
---|
ups...
przepraszam asiu - ale 258 postów tu trzeba było napisać, żeby się dowiedzieć, że OSKKO nie ma nic wspólnego z nowym rozporządzeniem? |
zgredek | 22-09-2009 00:09:39 [#260] |
---|
tylko ewentualnie osoby prywatne,
które ewentualnie mają z OSKKO coś wspólnego?
hmm... |
beera | 22-09-2009 00:10:44 [#261] |
---|
trochę nie rozumiem pytania, ale postaram się odpowiedzieć
konsultowaliśmy to rozporzadzenie - więc mamy cos wspólnego
ale nie tworzyliśmy tego rozporzadzenia w OSKKO
|
zgredek | 22-09-2009 00:11:44 [#262] |
---|
to tak ja - nie rozumiem odpowiedzi:-)
a może rozumiem?
rozumiem |
beera | 22-09-2009 00:12:13 [#263] |
---|
no to OK
|
beera | 22-09-2009 00:25:52 [#264] |
---|
usunęłam cząść postu wyżej ze względu na to, ze osoba je pisząca nie podała prawdziwych danych,
rzeczywiście ten watek, to hit - jak ktos napisał
dużo osób się dla niego loguje na forum:)
===
zaczynam mieć nieprzyjemne poczucie zagrozenia:)
nie będę uczestniczyła w rozmowach na tym wątku
nikt nie chce tu rozmawiać o nadzorze:))
===
dziękuję za maile i wiadomosci na priv.
post został zmieniony: 22-09-2009 00:29:42 |
AnO | 22-09-2009 09:38:51 [#265] |
---|
Do Anula- twoje opinie o poziomie dyskusji są wysoce niesprawiedliwe. Właśnie wracam z pokoju nauczycielskiego i nie zdecyduję się napisać(chyba że tego chcecie) tam przedstawianych opinii na temat rozporządzenia m.inn.przez księdza proboszcza który oczywiście uczy religii w szkole. A opinie zasłyszane od dyrektorów szkół podczas sierpniowych narad tez nie sa zbyt optymistyczne. |
Anula | 22-09-2009 09:47:58 [#266] |
---|
AnO - spróbuj poczytać rozp. o nadzorze i podyskutować. To, co tam napisane na 100% Ty robisz.... Nie wierzę, że wchodzisz do szkoły i nic tylko myślisz jak by tu odwalić swoje godziny pracy. Kontrolujesz wszystko co sie da, albo i więcej :):)
Nastawienie nauczycieli do zmian jest nieciekawe, wiem o tym, bo to samo jest i u mnie. Ale jeśli jeszcze i my zaczniemy wszystko i wszystkich krytykować - to nic sie nie uda zmienic w oświacie. Spróbuj podyskutować z Asia, ale merytorycznie. Jestem pewna że odpowie Ci na wszystkie pytania............... Jest naprawdę mądrą kobitką. Nie wazelinuje nikomu, ale mnie rozjaśniła wiele wątpliwości. Jeszcze zobaczysz że nowy nadzór nie jest taki straszny. Nauczyciele mają ogromny potencjał. Trzeba tylko to wykorzystać. Sami pomogą Ci w ewaluacji. Zobaczysz.
Pozdrawiam serdecznie i może sie zobaczymy w W-wie to podyskutujemy:):):):
|
Renatka | 22-09-2009 10:24:23 [#267] |
---|
Myślę ,że jest to dobry pomysł przeczytać rozporządzenie, a potem dyskutować .Osobiście dziękuję OSKKO za możliwość czytania projektów, możliwość wymiany poglądów a nawet współtworzenia niektórych zapisów w ustawach. Z obserwacji moich - zaznaczam moich, dyrektorzy i nauczyciele sami się nawzajem nakręcają .. nikt nie karze robić kolorowych zapisów, sposób ewaluacji, kontroli i jej zakres mamy ustalać wspólnie z nauczycielami wypracowywać a nie stwarzać wymyślać samemu wydaje mi sie że dano nam duże pole manewru a jak to wykorzystamy świadczyć będzie o nas. Pewnie,że nie jest to doskonałe ale co nas ciągle narzekających zadowoli.... |
Marek Pleśniar | 22-09-2009 10:35:48 [#268] |
---|
racja
auczyciele mają ogromny potencjał i muszą być tu stroną/partnerem
dodam - ale jeśli zawiedzie ich dyrektor, bo nie będzie zmian znał, rozumiał i jesli jedyne co im zaoferuje to rozmowa językiem narzekającego pokoju nauczycielskiego to nic z tego nie będzie
dyrektor jest przywódcą a nie jeszcze jednym nauczycielem, przecież wybrał kim chce być składając koncepcję pracy szkoły na konkurs
ma być liderem - przynosić ludziom zmiany i być sam zmianą a nie jej obserwatorem
przynajmniej potośmy my dyrektorzy zakładający nasz ruch się zebrali kiedyś w kupkę:-)
zachęcam do włączania się do tego nurtu
|
Tara | 22-09-2009 12:20:33 [#269] |
---|
Marku pisałam o tym gdzieś wcześniej.Za dużo wątków o nadzorze i temat się rozmywa.Liczyłam na to że tu porozmawiacie o tym jak praktycznie ten nadzór będziecie prowadzić,myslałam że podane zostaną jakies propozycje zapisów.W sumie na moje wątpliwości odpowiedziała mi jedna osoba.Wiem jak będę prowadzić ewaluację i w jakim zakresie.Wiem że będą to razem ze mna robic moi nauczyciele,ale miałam np.problem jak kontrolować przestrzeganie prawa przez nauczycieli,ktoś mi podał pomysł.Ale co z kontrola zarządzania?jak ona będzie wyglądac?
Tu i teraz trwa tylko polemika:po co nowy naz\dzór,kto go konsultował.kto napisał?po co to wszystko?Jest i już. Teraz trzeba go napisać i wprowadzić w szkole.Jadę na szkolenie więc może czegoś wiecej się dowiem.A jak zrobie to się podzielę. |
Rycho | 22-09-2009 12:34:20 [#270] |
---|
właśnie,
to co mnie najbardziej wkurza w takich dyskusjach, to przede wszystkim narzekactwo.
Ja rozumiem, że komuś coś się może nie podobać i wyraża swoje zdanie na ten temat.
Ale po (jak słusznie pisze Marek) to żeśmy się kiedyś w kupkę zebrali by móc mieć wpływ na nasze zawodowe sprawy.
A wpływ ten mieć np poprzez możliwość wyrażania własnych opoinii na dany temat.
OSKKO mozliwość takiego wpływu otrzymało - jest nim prawo do wyrażania stanowiska w sprawie projektpowanych aktów prawnych. Każdy na tym forum, nie tylko członek OSKKO, może brać udział w dyskusji opiniującej projekty rozporządzeń.
Jak to jest, że Ci, co najbardziej dziś krytykują rozporządzenie w tamtej dyskusji nie chcieli zabrać głosu? Gdyby wtedy zgłaszali swoje zastrzeżenia może zostały by uwzględnione? A jeśli nawet nie, mogli by dziś na to się powołać.
Rozporządzenie za chwilę wejdzie w życie i w tej chwili należy raczej się zastanawiać, co i jak zrobić, by go wprowadzić w życie szkoły.
Każdy dyrektor będzie to robił na swój sposób. Może to zrobić poprzez krytykanckie nastawienie, ale może też starać się być dyrektorem z opisu Marka.
Osobiście uważam, że ta zmiana ma szanse przynieść wiele korzyści szkołom.
Ale tylko wtedy, gdy zajmiemy się krytykowaniem tej zmiany wtedy, kiedy będziemy widzieć co nalezy poprawiać.
|
hanabi | 22-09-2009 12:35:21 [#271] |
---|
czytając #258 zastanawiam się dlaczego mamy dziękowac OSKKO i za co?
wstawiłam 0 przed jedynką ( wyjasnienie dla tych, którzy mogą się poczuć zmanipulowani;)
post został zmieniony: 22-09-2009 12:36:58 |
Jacek | 22-09-2009 12:39:05 [#272] |
---|
za całokształt :-) |
Tara | 22-09-2009 12:40:57 [#273] |
---|
Z toku dyskusji w której wypowiada się autor wątku śmiem podejrzewać że jest to ironia?
Byłam na spotkaniu z Pania Szumilas.Spotkanie takie sobie bo nie powiedziała nic o rozporządzeniu czego bym nie przeczytała tutaj,ale jedno do mnie przemówiło:po pierwsze wiem co będzie kontrolowane oraz że wszystkie szkoły tym samym narzędziem co może dać obraz polskiej oświaty.Oczywiście warunkiem jest obiektywizm kontrolujacego. |
hanabi | 22-09-2009 12:44:09 [#274] |
---|
to być może;) ale w kwestii nadzoru to chyba raczej -dziekujmy sobie piszącym tutaj |
AnO | 22-09-2009 12:53:01 [#275] |
---|
Rycho -wątek który przedstawiasz pochodzi z lipca 2009 roku. Zgodnie z prawem dyrektor jak kazdy
nauczyciel ma w tym czasie urlop. W przypadku gdybym wypowiadał się w tym czasie organ prowadzacy
powinien mi dać urlop uzupełniajacy w ciagu roku szkolnego. |
Rycho | 22-09-2009 13:00:00 [#276] |
---|
AnO,
no cóż, zostawię to bez komentarza.
|
Elżbieta St | 22-09-2009 13:03:45 [#277] |
---|
Łomatko, straszna fujara ze mnie. Powinnam przejść na emeryturę jakieś dwa lata później niż przeszłam - po wykorzystaniu urlopu uzupełniającego :) |
AnO | 22-09-2009 13:17:37 [#278] |
---|
Marek szkoda że swojego wzorca dyrektora nie wprowadziłeś do rozporządzenia o nadzorze w rubryce wymagania na poziom D oczywiście. |
Tara | 22-09-2009 13:41:20 [#279] |
---|
A ja skomentuję.AnO,daj już spokój co?
Oczekiwałabym raczej odpowiedzi merytoryczej jak napisać nadzór niż złośliwości.:-( |
AnO | 22-09-2009 15:24:28 [#280] |
---|
Z jednego z wątków (chyba został usunięty)dowiedzieliśmy się że w pracach nad nowy rozporządzeniem brało udział ok. 200 osób. I to im zadaj to pytanie.
Tak mi się wydaje że te osoby troszkę oderwały się od rzeczywistości,stworzyły ''klub wzajemnej adoracji ''i są żli jak ktoś ma innepoglądy.
Jestem dyrektorem szkoły od 1992 roku. Wtedy też wprowadzano jakieś reformy,pisano że dyrektor powinień zarabiać przynajmniej dwukrotność zarobków nauczyciela.
Jest rok 2009 i co się dzieje?Od tamtego czasu przybyło,ale obowiązków przynajmniej czterokrotnie że wymienię np.
- odpowiedzialność za całość gospodarki finansowej np.gdy księgowość prowadzona jest w organie prowadzącym, a jak sami wiecie są to kwoty rzędu kilku,kilkunastu milionów złotych,
-egzaminy zewnętrzne ,
-SIO itp.
Od tamtego czasu jest to czwarta reforma nadzoru ,a szkoła pracuje jak pracowała wypełniając w miarę dobrze swoje zadania.
Dyrektor zarabia troszkę więcej od nauczyciela ,a czasami troszkę mniejjak tamten ma duzo godzin.
Moje wypowiedzi czasami są celowo przerysowane ,czasami są reakcja na inne nerwowe wypowiedzi.
Jako dyrektor oczekiwałem od oskko że będzie pomagało mi w pracy , a te rozporządzenie na pewno tego nie uczyni. I obawiam się że jest to dopiero początek kłopotów , bo wprowadzenie zawartych tam zapisow będzie ,bardzo trudne a wręcz niemożliwe.Efektem na dzisiaj jest lęk wsród nauczycieli i szeregowych dyrektorów i chyba u wizytatorów?
|
Karolina | 22-09-2009 15:33:37 [#281] |
---|
AnO - od 1992 jesteś dyrektorem tej samej szkoły? |
Tara | 22-09-2009 16:04:06 [#282] |
---|
"Jako dyrektor oczekiwałem od oskko że będzie pomagało mi w pracy "
AnO tak z ręką na sercu czy nigdy nie korzystałeś z pomocy OSKKO?z wymiany plików czy porad koleżanek i kolegów?
A cóż pensje jakie są każdy widzi,nikt nie każe nam siedziec w oświacie.Może przez tyle lat trzeba bylo zmienic zawód?
Masz wiele racji w tym o czym piszesz w ostatnim poście tylko te żale moim zdaniem to nie do tej instytucji,bo przecież my sami ja tworzymy. |
AnO | 22-09-2009 17:32:19 [#283] |
---|
Karolina -tak tej samej szkoły.
Tara -przeszkadza mi udziale i efekt pracy oskko w wyniku której powstało rozporządzenie
o nadzorze.
Nie chodzi mi o pensje jako takie ,tylko stosunek pensji dyrektora do nauczyciela.
Co do zmiany zawodu dotyczy to nas wszystkich. |
Karolina | 22-09-2009 17:41:26 [#284] |
---|
AnO - ja również nie dziwie się Twoim żalom. Rozumiem frustracje - tym bardziej, że 18 obchodzisz na stanowisku w sumie i wiele juz może drażnić. Tak jak Tara myślę jednak, że nie OSKKO jest temu winne.
Naprawdę nie bierz tego do siebie - być może oprócz tego nadzoru inne rzeczy autentycznie cie cieszą w szkole - ale uważam, że kadencja dyrektora powinna być ewentualnie przedłużana jeden raz. Nie wiem czy coś takiego mogłoby znaleźć się w przepisach (np w wyborach na inne stanowiska - nawet państwowe tak jest - np prezydentem nie można być 3 kadencje ;) ) ale u dyrektora powinno być podobnie.
Pewnie nie spodoba się to co napisałam nie tylko Tobie ale tak uważam
Natomiast co do pensji - o ile kojarzę dodatek funkcyjny jest w okolicach tysiąca złotych w przeciętnej szkole (i to minimum), plus motywacyjny zapewne o wiele wyższy. Uważam to za wystarczającą różnicę pomiędzy płacą nauczyciela a dyrektora. |
S Wlazło | 22-09-2009 19:16:30 [#285] |
---|
Ano - przewidujesz trudności ze stosowaniem nowego nadzoru. Oczywiście, bo jest to znacząca zmiana w stosunku do ostatniego, biurokratyczno-kontrolnego nadzoru. Naturalny jest też opór wobec zmiany, niepokoi nas to, czego nie znamy. Ale musimy młodych Polaków przygotować do wyzwań współczesności - niech zdominują cała Europę!!!! By to osiągnąć jest nam w zespołach nauczycielkisch potzrebna refleksja - czy edukację, którą prowadzimy w naszej szkole tworzy naszym uczniom szanse na życiowe sukcesy. Nie osiągniemy tego, jeśli nauczyciele będą nadal "siedzieć" w szufladzie swojego przedmiotu i nie interesowali się, jak przebiega edukacja w szkole.Nowy nadzór wymaga zespołowej refleksji nauczycieli, wierzę, że to będzie także zespołowa mądrość pedagogiczna. Uwierzmy w moc sprawczą naszych nauczycieli i w potencjał naszych uczniów.
To nowe wyzwania, na pewno trudne, ale niezbędne, jeśli chcemy nasz kraj uratować przed zechnięciem na obrzeż Europy.
Jeśli uznasz to za potrzebne, to mogę konsultować z Tobą Twoje problemy i Twoich nauczycieli z nowym nadzorem, postaram się pomóc - na miarę moich możliwości. Mój email: swlazlo@poczta.onet.pl. Pozdrawiam Stefan |
AnO | 22-09-2009 19:20:58 [#286] |
---|
Nie są to żale , tylko takie sobie przemyślenia. Stanowisko dyrektora nie jest tak atrakcyjne jak prezydenta.
Twoje opinie w pełni sznuję. Poieram wolność słowa a nie cenzurowanie wypowiedzi pod byle pretekstemJeszcze raz powtarzam że oskko nie wykorzystało szansy w przypadku projektu nadzoru pedagogicznego.Rozmawiałem z kikunastoma dyrektorami , wieloma nauczycielami i jeszcze nikt nie wypowiedział pozytywnej opinii.o czymś to chyba świadczy. A schody dopiero siż zaczną . |
ola 13 | 22-09-2009 19:23:19 [#287] |
---|
Karolinko, mój funkcyjny to 480 zł, a nauczyciel "społeczny" zastępca ma 250zł. Więc nie mów o tysiącach, bo miękne... |
Karolina | 22-09-2009 19:42:21 [#288] |
---|
olu 13 - przykro mi - może masz małą szkółkę, może biedna gmina - w Polsce nie jest już równo. Nie wiem też jakie masz różnice z nauczycielami. Dodatki motywacyjne dla nauczycieli też są różne w całej Polsce.
Napisałam generalizując i pewnie wszędzie tak nie jest ale ogólnie tak. |
AnO | 22-09-2009 19:57:22 [#289] |
---|
Biurokratyczno-kontrolny nadzór to dopiero będzie.Dyrektorzy sami będa to robić żeby mieć podkładki
w razie wizytacji.Już teraz wyniki egzaminów zewnetrznych pełnią tą role.Radni na sesjach porównują szkoły, a dodatkowo A<B<C<D<F doprowadzi do" wyścigu szczurów".
Opinia że nauczyciele nie interesują się jak przebiega edukacja w szkole jest delikatnie mówiąc mocno
kontrowersyjna(oczywiście w stosunku do nauczycieli) .Patetycznie mówiąc o Europie trzeba brać pod uwagę % PKB przeznaczany na oświate i inne uwarunkowania . I nie mamy czego sie wstydzić.
Ostatnio w ramach podnoszenia poziomu edukacji w Hiszpani zmniejszono ilośc ocen niedostatecznych z którymi uczeń może zdac do nastepnej klasy z 4 słownie czterech do 2.
Ja osobiście nie boję sie nowgo nadzoru .Podczas ostatniej wizytacji szkoła nie dostała zaleceń tylko kilka
uwag. |
Tara | 22-09-2009 20:16:34 [#290] |
---|
Skoro sie nie boisz to w czym problem?
Poza tym jesli już nasty rok jsteś dyrektorem to potrafisz przystosować sie do zmian bo niejedno w szkole już przeżyłeś.
Jak tak Ciebie czytam to wydaje się że czasami przeczysz sam sobie i chyba do tego nadzoru to masz jednak mieszane uczucia a nie zdecydowanie negatywne. |
jatoja | 22-09-2009 20:21:27 [#291] |
---|
AnO - nie jestem dyrektorem, ale załóżmy, ze chciałabymbym*....
Nie jestem też obrońcą nowego nadzoru ( prawdę powiedziawszy nie dotyczy mnie i tego, co robię)
Ty mi powiedz, co jest złego w tym projekcie nadzoru?
ale nie tak, że W OGÓLE..
tylko w kontekście pracy praktyka, jakim na pewno jesteś.
Myślę, ze Twoje konkretne spostrzeżenia byłyby cenne dla forumowiczów
---------------------------
* powtórzenie specjalne, to tryb przypuszczająco-przypuszczający
|
fredi | 22-09-2009 20:24:46 [#292] |
---|
Zgodnie z tytułem wątku.
dziękuję OSKKO za nowy nadzór.
|
Dragon | 22-09-2009 20:29:10 [#293] |
---|
Tak się zastanawiam ... Policzyliście kiedyś ile czasu zajmuje Wam wypisywanie tych rozpaczliwych polemik, żalów, ... - czytanie ich? Myślę, że w tym czasie trzepnęlibyście nie tylko nadzór - ale połowę innej dokumentacji szkolnej.
|
fredi | 22-09-2009 20:35:38 [#294] |
---|
ale to śmierć dla forum |
jatoja | 22-09-2009 20:37:07 [#295] |
---|
Dragon
jeżeli chodzi o mnie to czytam wyrywkowo
piszę dość szybko
nie zużywam czasu na myślenie
najwolniej chodzi kompek :-)
a w tak zwanym międzyczasie odwalam całą dokumentację
|
Dragon | 22-09-2009 20:41:48 [#296] |
---|
No ... ale TYtoTY. :-) |
Maelka | 22-09-2009 20:46:49 [#297] |
---|
Jatoja :-)))
Przypomniał mi się Baca, który - jeśli miał czas - siedział i myslał, a jeśli nie miał czasu, to tylko siedział.
;-) |
S Wlazło | 22-09-2009 21:24:10 [#298] |
---|
AnO: "Biurokratyczno-kontrolny nadzór to dopiero będzie.Dyrektorzy sami będa to robić żeby mieć podkładkiw razie wizytacji.Już teraz wyniki egzaminów zewnetrznych pełnią tą role.Radni na sesjach porównują szkoły, a dodatkowo A<B<C<D<F doprowadzi do" wyścigu szczurów".
Boże, czy Twoje doświadczenia z przeszłości muszą ograniczać widzenie przyszłości? Na jakiej podstawie twierdzisz, że ten nadzór będzie biurokratyczno-kontrolny - daj przewidywane przykłady. To, że rankingi są szkodliwe i bez sensu - wszyscy wiemy, ale co to ma wspólnego z nowym nadzorem, gdzie jest tam informacja o rankingach? A-D, to nie wyścig szczurów. Obowiązkowy jest D, wyżej - jeśli szkoła chce. Nie ma przymusu.
Czasami się nie dziwię, że Asia ma dosyć dyskusji na tym forum. Wypiłem sporo whiskacza, żeby jutro spokojnie dojechać na Kongres. I w takim stanie powiem coś, czego mogę żałować. Qrcze- jesteś pracownikiem państwa, państwo Ci płaci za Twoją pracę w edukacji, to wykonuj polecenia swego szefa. I koniec dyskusji. I tyle. Własne koncepcje realizuj w prywatnej, założonej przez siebie firmie, najlepiej jednoosobowej. Wybaczcie Stefan |
link123 | 22-09-2009 21:25:40 [#299] |
---|
źchwila, chwila....jakos nie mogę znaleźć wątku o tych co bardziej czytaja niz piszą..... Tam była apoteoza zgredka....moja apoteoza.... i stwierdzenie, że od mieszania herbata nie zrobi się słodsza - to w odniesieniu do nowego "trendy" nadzoru.... dziwne, ale nie mogę odnaleźć....czyżby..... |
jatoja | 22-09-2009 21:27:08 [#300] |
---|
włącz luźne |
|