Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Podziękujcie OSKKO za nowy nadzór pedagogiczny !!!!
strony: [ 1 ][ 2 ] - - [ 4 ][ 5 ][ 6 ] - - [ 11 ][ 12 ]
S Wlazło19-09-2009 19:42:08   [#201]
bogda4 - na pewno są piękne Mazury w październiku, niestety, nie mam czasu. Co do Twego postu - nie ma być inaczej niż to, co do tej pory robiłaś dobrego. Nic takiego przecież nie napisałem.W istocie rzeczy nowy nadzór nie nakazuje nowych działań, gdyż poziom D to taki, który spełniają wszystkie szkoły od bardzo dawna, no może analiza zewnętrznych wyników jest dopiero od kilku lat..Jednocześnie, poziom B pokazuje mozliwości rozwojowe, ale to dobrowolna decyzja szkoły, czy pójść wyżej niż D. Nikt szkoły do tego nie zmusza. Natomiast, pisałem, że dla potrzeb kreowania polityki oświatowej państwa - mozliwe będzie teraz syntezowanie informacji wokół wymagań. Nigdy dotąd tego nie było. I to jest to nowe, o czym pisałem, bez sugestii, że Ty masz pracować inaczej. A zarządzający oświatą - to nie oni - to my wszyscy, może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem - zatem to wszyscy pracujący w edukacji bez względu na to, jakie pełnią funkcje. Łączy nas troska o ucznia. Papatki. Stefan
bogda419-09-2009 19:44:35   [#202]

nie cierpię mówienia o psuciu, wolę o naprawianiu, bardziej o działaniu tu i teraz

....

co to jest ciało oświaty?

to do Jarka

post został zmieniony: 19-09-2009 19:45:12
JarTul19-09-2009 19:47:20   [#203]

"ciało oświaty" - tutaj miałem na myśli: uczniowie i ich rodzice, nauczyciele i inni pracownicy oświaty, sfera materialna oświaty (budynki, sale, wyposażenie, biblioteki), uzyskiwane efekty itp. :-)

Toż napisałem - gdybyśmy mogli tam być to byśmy naprawili to i owo - łącznie wiele.

post został zmieniony: 19-09-2009 19:49:21
bogda419-09-2009 19:53:00   [#204]

ale nawrzucałeś;-) Jarku

......

raz przeczytałam nowe rozporządzenie, na szybko

terminologia zbieżna z tym z 2004, tylko tam wskaźniki były

cdn.

S Wlazło19-09-2009 19:53:26   [#205]
Jartul - prawo oświatowe musi być spójne masz rację, a co do vacatio legis nowego nadzoru - to masz cały rok szkolny. Plan nadzoru ok. 15 listopada. Do tej poryustal z nauczycielami, jakie działanie edukacyjne w Waszej szkole chcecie wewnętrznie ocenić. To moga być rózne, na początku łatwiejsze rzeczy - np jak udają się nam imprezy szkolne, w jakim stopniu wycieczki tematyczne pomagają uczniom holistycznie patrzeć na świat, jakie mamy mozliwości pozyskania większej liczby rodziców do współpracy itd, itp. Projekt ewaluacyjny wymaga zaplanowania - no to masz gotowy plan nadzoru w zakresie tej ewaluacji. Mam nadzieję, że mi nie odpiszesz, że jak jest teraz w szkole - to jest dobrze, bo od stu lat tak było i nie trzeba nic w niej  zmieniać, pzdr. Stefan
JarTul19-09-2009 19:59:41   [#206]
Wręcz przeciwnie. Uważam, że szkoła zbyt wolno dostosowuje się do zmieniającej się obecnie szybko rzeczywistości.
Przykładem choćby ostatnie zmiany programowe, które są dla mnie tylko poprzekładaniem klocków i w zbyt małym stopniu wymuszą przygotowanie człowieka do życia chcoćby w społeczeństwie informacyjnym [czy jak je tam zwał].
beera19-09-2009 20:04:28   [#207]

Bogda 4-

terminologia zbieżna z tym z 2004, tylko tam wskaźniki były

wskaż tę zbieżnośc w terminologii

Marek Pleśniar19-09-2009 21:12:39   [#208]

każdy myśli że jakby on był ministrem toby wszystko było cycuś, gładko i na czas

potem dostajesz pieniądze warte tyle co kot napłakał i próbujesz zatrudnić w ministerstwie ludzi z całego kraju - świeżych i sprawnych - za pieniądze miesięcznie, za które można wynająć co najwyżej pokoik na Pradze plus obiady w stołówce i jakiś garnitur raz na pół roku

jestem optymistą - mam wrażenie że większym niż wiekszość chociażby na forum

ale wiem też jak jest

bogda419-09-2009 21:30:07   [#209]

jaki każdy, jaki każdy ;-)  i nawet nie cycuś   / a co to jest?/

proste słownictwo a jakie czytelne

...

dlaczego nikt nie interesuje się swieżymi i sprawnymi? ZAWSZE IDZIE PO LINII?

Marek Pleśniar19-09-2009 21:44:06   [#210]

wielu interesuje się sprawnymi i świeżymi

ale nie ma pieniędzy na nich więc przytknąwszy nos do szyby, popatrzywszy jakiś czas niedoinwestowani klienci odchodzą od sklepu

na szczęscie część "sprawnych" ma poczucie misji

znam parę sztuk takich - jest ich jednak mało

--

ps co do pytania "co to jest cycuś"

sadziłem że to jest wiedza, że tak powiem, rudymentarna:-)

bogda419-09-2009 21:56:46   [#211]

ok, ok

cv ciągle aktualne jakby co;-)

....

na szczęście

Piotr Zieliński20-09-2009 20:00:50   [#212]

Przepraszam, że po raz drugi zadaję podobne pytanie, lecz nie dostałem odpowiedzi. Może więc tym razem.

Nie rozumiem dlaczego w wymaganiach nie ma podstawowego wyznacznika oceny pracy dydaktycznej szkoły - wyniku sprawdzianu i egzaminu.

To tak jak oceniając wynik sportowca, brać pod uwagę umiejętność ewaluacji procesu treningowego pomijając osiągnięty wynik sportowy. 

Oczywiście trochę upraszczam, w szkole mówiąc po staremu ważnych jest wiele wskaźników, lecz dlaczego pomijany jest najistotniejszy i na dodatek dokładnie mierzalny ?

beera20-09-2009 20:04:22   [#213]

Hm...

a za jaki wynik należy się jaka ocena?

na przykład za średnio 20 punktów, przy średniej w kraju 20,5 - jaka ocena?

S Wlazło20-09-2009 20:29:57   [#214]
No właśnie - jak ocena za ile średniej? A poza tym liceum rekrutujące świetną mlodzież i liceum w małym miasteczku, to drugie ma gorszą średnią, a może pracować o wiele lepiej niż pierwsze. Dlatego w wymaganiach pojawia się ewd
teka5720-09-2009 21:31:09   [#215]

No właśnie - jak ocena za ile średniej? A poza tym liceum rekrutujące świetną mlodzież i liceum w małym miasteczku, to drugie ma gorszą średnią, a może pracować o wiele lepiej niż pierwsze. Dlatego w wymaganiach pojawia się ewd

a,jak to się ma  do  art.5a ust.4 UoSO:

organ wykonawczy jednostki samorządu terytorialnego w terminie do 31 października przedstawia......informację o stanie realizacji zadań oświatowych tej jednostki...., w tym o wynikach sprawdzianu i egzaminów...

OP skupia się głównie na  tych wynikach i nie skupia się na przyczynach,gdyż już po raz  któryś ...dano  mi słyszeć ,co przemawia do OP-  wyniki  placówki  na  sprawdzianie i konkursach-reszta- uzasadnienie WYNIKU NA  SPRAWDZIaNIE jest  dla nich  /nikogo nie obrażając  -/ mało przemawiająca.

Wracając do  rozporz. o nadzorze - na dyrektorów,nauczycieli ,użyte słowo -KONTROLA- jest   zbyt dobitne,budzące strach ,a więc mało trafne i PRZYJAZNE ,aby  mogło  nie rodzić tylu obaw.

Piotr Zieliński20-09-2009 21:43:24   [#216]

Panie Stefanie, chodzi mi właśnie o to, że w w wymaganiach ewd się nie pojawia.

Asiu tak, oceną szkoły w 1.2 powinna być właśnie stanina w podstawówce i ewd w gimnazjum i średniej, bo tak rozumiem "uczniowie nabywają wiadomości i umiejętności"

Teka 57 - nie jestem za tym by ten wynik w podstawówce i ewd w gimn. i średniej zdominował ocenę szkoły, ale by był chociaż w niej obecny.  

beera20-09-2009 21:51:14   [#217]

Nie ma EWD, jest taki zapis:
Do analizy wyników sprawdzianu i egzaminów wykorzystuje się różnorodne metody analizy wyników.

Nie było powodu, zeby metody zawężać tylko do EWD.

====

wymaganie:

Uczniowie nabywają wiadomości i umiejętności określone w podstawie programowej.

odnosi się do wyniku zewnętrznego egzaminu (także)

===

tzn - Piotrze, no ja rozumiem ze masz taki pogląd, ze coś powinno być.

To, co Ty uważasz, ze powinno byc - jest.

Tylko TY bys chciał żeby to było dokładnie tak napisane, jak uważasz, że byłoby dobrze.  A moim zdaniem takie brzmienie, jakie jest pozwala na wypełnianie wymagań treścią przez szkoły i nie pozwoli narobić szkole krzywdy.

===

Teka - no ja nic nie poradzę, ze boisz się, jako dyrektor slowa "kontrola", nie wiem jakby to napisac inaczej - ludzie w zakładach na całym świecie podlegają kontroli i nie ma w tym nic dziwnego.
Stosujesz przepisy prawa, to czego masz się bać?

Jacek20-09-2009 21:54:57   [#218]
w noweli rozporządzenia może będzie PRZYJAZNA KONTROLA :-)
teka5720-09-2009 22:50:21   [#219]

Nie krytykuję nadzoru , uważam ,że powinien być ,a ten podoba mi się za usystematyzowane wymagania.

ja nic nie poradzę, ze boisz się, jako dyrektor slowa "kontrola"

Nie piszę w  liczbie pojedynczej ,że się boję..!

Wypowiadając się ,przekazuję to ,co  i mnie da się usłyszeć...dlaczego nie chcecie tego   przyjąć ,że  takie są skojarzenia "dołu".

"Wariackie papiery",z jakim  wchodzi  nowy  nadzór,(połowa listopada)zbyt mały przepływ informacji  kształcących  wiedzę na jego  temat-szkolenia,rodzi wśród wielu wiele pytań i obaw ,więc stąd takie odczucia,a wasza nerwowość-asia -  na uwagę o nim i - niepotrzebną złośliwość-Jacek-( tak przeze mnie odebraną) szkoda, że w  ten sposób reagujecie.

beera20-09-2009 23:07:54   [#220]

no ale nie ma co się niepotrzebnie złościć i ja wcale nie nerwowo - może to forum przekształca.

No bo z tą kontrolą, to bez złości - uważam, że nie ma się czego bać. Przecież teraz tez Cie kontrolowali, bo to zapis z UoSO jest.

Nic nowego nie ma w tym.

Cały problem chyba nie ejst jednak w brzmieniu, lecz w tempie zmian - rozumiem, ze to ejst dośc szybkie;)

Ja myslę, ze ten nadzór ściągnie dyrektorowi masę niepotrzebnej roboty z głowy

A zarty nam wszystkim pomagają (w tym mi)

beera20-09-2009 23:14:55   [#221]

może to ważne?

do kontroli będziesz znała arkusz - dokładnie, co bedzie sprawdzane (arkusz poznasz gdy wejdzie rozporządzenie)

będziesz mogła wcześniej sobie sprawdzić, czy nawalasz gdzieś.

Na 7 dni przed kontrolą zostaniesz o niej uprzedzona.

To dobre warunki są :)

post został zmieniony: 20-09-2009 23:15:20
AnO21-09-2009 08:14:57   [#222]

Z prasy wiemy że Asia jest koordynatorem MEN unijnego programu modernizacji nadzoru pedagogicznego.

Jesteśmy ciekawi na czym polega twoja praca przy tym projekcie.

Rycho21-09-2009 08:20:13   [#223]
jak to na czym?
skoro jest koordynatorem MEN unijnego programu modernizacji nadzoru pedagogicznego
to pewnie Jej praca polega na koordynowaniu projektu modernizacji nadzoru pedagogicznego
beera21-09-2009 10:56:45   [#230]

Jestem ciekawa kim jesteś AnO,
czy dyrektorem, czy nauczycielem, jakiej szkoły
czym się zajmujesz poza pracą w szkole, jeśli w niej pracujesz

Skąd jesteś - gdzie mieszkasz

Wymieńmy się danymi adresowymi;)

====

Jesli będe miała ochote opowiedziec o swojej pracy, to o niej opowiem.

AnO - od tej pory, jesli spytasz o nadzór odpowiem, jesli o moje życie - zignoruję to pytanie. I bardzo proszę o niereagowanie w moim imieniu:)

====

w pracach nad tym projektem brało udział około 200 osób (nad wymaganiami zwłaszcza)

====

usunęłam częśc postów, ze względu na ochronę mnie:)

post został zmieniony: 21-09-2009 11:03:12
AnO21-09-2009 11:05:59   [#233]

Nie są to pytania prywatne. Czy praca w programach unijnych podlega tajemnicy ?

AnO21-09-2009 11:08:37   [#234]
AnJa ostatnie twoje wątki usunięto. Czy wyraziłeś na to zgodę?
beera21-09-2009 11:09:06   [#235]

to jest forum OSKKO

pytania o zadania koordynatorów MEN kieruj do MEN

tutaj jestem prywatnie - mam chęć.

Guzik Ci do tego ile mam lat i jakie sa moje zadnaia w pracy.

Idź się bawic w taki sposób gdzie indziej.

AnO - od tej pory, jesli spytasz o nadzór odpowiem, jesli o moje życie - zignoruję to pytanie. I bardzo proszę o niereagowanie w moim imieniu:)

ReniaB21-09-2009 11:09:45   [#236]
Z tym nowym nadzorem jest trochę tak jak z naszą dyskusją; dużo nerwów i rozmowy o emocjach, a tak naprawdę mało o meritum czyli o tym jak konkretnie to robić; ale może na tym etapie tak ma być
beera21-09-2009 11:11:05   [#237]

moze tak

ale nie wiem, czy przeżyję ten pierwszy etap ;)

AnO21-09-2009 11:28:39   [#238]

Asia dlaczego reagujesz tak nerwowo.W moich pytaniach nie  naruszyłem Twojej prywatności. Jeżeli

tak to Przepraszam.Jest dużo twoich wypowiedzi w mediach na tematy oświatowe w tym nadzoru

nowego pedagogicznego.Myślałem że od Pani Prezes OSKKO ,my szeregowi członkowie ,możemy

oczekiwać odpowiedzi  na wszystkie pytania które nas interesują.W zamian za to badzo lekką reką

dokonujecie cenzury komentarzy. A osoby które mają odmienne zdanie delikatnie mówiąc nie są dobrze traktowane.

beera21-09-2009 11:33:22   [#239]

nie pytasz o nadzór, lecz pytasz o mnie. Do tego nie masz prawa - i nie chcę, żebyś to robił

Cenzura dotyczyła odpowiedzi innych ludzi na temat mojej pracy - nie chcę, zeby ktos w moim imieniu się na ten temat wypowiadał.

Forum jest miejscem na którym jestem człowiekiem, ani prezesem, ani koordynatorem.

Nie potrafisz tego zrozumieć - trudno.

Przyjedz na walne i pogadasz z prezesem.
Teraz możesz pogadać ze mną. jesli będe jeszcze miała ochotę, jako człowiek, na rozmowe z Tobą

jatoja21-09-2009 12:24:50   [#240]

sorry, asiu, ale się uduszę

Ja Ci AnO wyjaśnie najlepiej jak potrafię

Otóż mamy tu zjawisko trójcy nieświętej: swoistej matki, córki i ducha  

Joanna Osoba Berdzik : widać i  słychać, ma kształt i ciężar właściwy

Joanna Prezes Berdzik : widać i słychać, ma kształt i ciężar właściwy i jeszcze ma władzę w OSKKO

Joanna asia Berdzik: widać, ale nie słychać, postać wirtualna, czasami reprezentuje Osobę, czasami Prezesa, czasami nie...

beera21-09-2009 12:29:10   [#241]
mnie troche martwi ten ciążar;))
jatoja21-09-2009 12:30:18   [#242]

nieświętą łyknęłaś bez zmrużenia ;-)

.............

toż dodałam WŁAŚCIWY!

post został zmieniony: 21-09-2009 12:31:02
beera21-09-2009 12:38:49   [#243]
pewnie, ze bez zmrużenia, bo to komplement;)
JarTul21-09-2009 14:35:19   [#244]

Życzę wszystkim więcej ŻYCZLIWOŚCI, cierpliwości...
"Żyjmy z ludźmi - a już szczególnie najbliższymi - tak, jakby miało ich jutro zabraknąć."

post został zmieniony: 21-09-2009 14:35:37
Anula21-09-2009 19:02:16   [#245]

Żal serce ściska na poziom dyskusji........

Wiem, że jeszcze sie taki nie urodził co by wszystkim dogodził.......

Asiu, podziwiam Cię za spokój i kulturę, a także za chęć zmiany tego, na co wszyscy narzekaliśmy. Pamiętam, ile osób dyskutowało na temat projektu nadzoru, w miesiącu czerwcu, lipcu. A może niektórzy sobie odświeżą pamięć co wtedy pisali i czy w ogóle pisali na ten temat. Najlepiej jest krytykować, to takie proste!!! 

Rozporządzenie chyba byłoby świetne gdyby nie zawierało nic. A i wtedy byłoby złe - no bo co my niby mamy robić!! Ludzie, zacznijmy dyskutować. Ułatwiajmy sobie życie i pomagajmy. Chyba to był główny cel powstania tego forum!!!!!!!!!

Rozporządzenie o nadzorze niedługo wejdzie w życie, a my nic, tylko szukamy winnych za taki a nie inny zapis. Może omówmy sobie po kolei punkty z wymagań na pozim B, a będzie nam łatwiej!!!

Czytając wymagania na poziom D, popieram Asię - my to wszystko mamy. Trzeba tylko wszystko zebrać..... Jeśli dokładnie sobie omówimy wymagania, to żadne kuratorium nic nam nie zrobi!!!! My po prostu będziemy mądrzejsi :):):)

Popieram Jarka:

"Żyjmy z ludźmi - a już szczególnie najbliższymi - tak, jakby miało ich jutro zabraknąć."

post został zmieniony: 21-09-2009 19:03:02
AnO21-09-2009 19:31:57   [#246]

Anula narzekając na poziom dyskusji zapewne masz na myśli nerwowe reakcje na prostre  pytania,bardzo czeste

cenzurowanie wypowiedzi oraz  zamykanie  niewygodnych wątków.

Anula21-09-2009 20:09:43   [#247]

AnO, narzekając na poziom dyskusji mam na myśli niezbyt grzeczne pytania, utyskiwanie sobie nawzajem. Nigdy nie spotkałam się z brakiem odpowiedzi na najbardziej nurtujące mnie pytania. Pisałam i prywatnie i na forum. Uważam, że jesteś jednym/jedną z niewielu, którzy tak emocjonalnie podchodzą do dyskusji. Tylko kultura i grzeczność może dać nam coś z dyskusji...........

Przepraszam za te słowa, ale tak to czuję :(:(:(

S Wlazło21-09-2009 22:42:18   [#248]

FORUMOWICZE WSZYSCY SŁUCHAJCIE - JOASIA JEST WSPANIAŁYM I MĄDRYM  CZŁOWIEKIEM, UWAGA, BO ZABIJĘ, JESLI BĘDZIECIE URAŻAĆ JA.

Termin kontrola odnosi się wyłącznie do przestrzegania prawa oświatowego. W odniesieniu do prawa zawsze mówi się kontrola, bo norma prawna ma być przestrzegana i koniec. Czyli jest tak: zgodnie z normą prawną lub nie. Jeśli nie = polecenie doprowadzić do respektowania zapisu prawa. Tak jest we wszystkich dziedzinach funkcjonowania państwa:  kontrola finansowa, kontrola w ruchu drogowym, kontrola w prawie oświatowym.

I przepraszam za ewd - oczywiście, to jedna z możliwych form  analizy. Jestem po prostu pod wrażeniem prezentacji, którą pokazał nam Pan dr Roman Dolata z Uniwersytetu Warszawskiego, Wydziału Pedagogiki.  I wiem, że jeśli szkoła ma ewd ,to na pewno w zakresie wymagania dotyczącej analizy wyników zewnętrznych jest na B, a nawet na A. To do zobaczenia pojutrze na Bobrowieckiej. Pzdr. Stefan

Ewav21-09-2009 22:45:25   [#249]
Do zobaczenia w Nowym Sączu :))
beera21-09-2009 22:53:28   [#250]

Stefanie- nie pozwoliłabym nigdy, żebyś prezentował nienaturalną dla Ciebie krwiożerczośc:)

=====

Roman Dolata bedzie u nas - chyba w czwartek, albo w piątek:)

strony: [ 1 ][ 2 ] - - [ 4 ][ 5 ][ 6 ] - - [ 11 ][ 12 ]