Forum OSKKO - wątek
Lucy | 28-10-2009 14:02:00 [#9951] |
---|
coś mi się pałęta w pamięci :-) |
Lucy | 28-10-2009 14:03:20 [#9952] |
---|
przy jednej z naszych szkół ze dwa lata temu otwarte zostało coś takiego. Nie znam szczegółów bo to prowadził wydział architektury. Jak coś konkretnego, mogę dopytać :-) |
Magdalena | 28-10-2009 14:03:22 [#9953] |
---|
Konkurs Ministerstwa Sportu - „Budowa wielofunkcyjnych boisk sportowych ogólnie dostępnych dla dzieci i młodzieży". Można było otrzymać chyba nie więcej niż 50% wartości kosztorysowej, max. chyba 200 tys. zł. Priorytetowe projekty to te realizowane na terenie gmin nie posiadających tego typu obiektu sportowego oraz na terenie zdegradowanych obszarów miejskich, poprzemysłowych i po wojskowych w ramach ich rewitalizacji.
U nas nikt nie pisał takiego projektu :/ |
KasiaZet | 28-10-2009 14:39:15 [#9955] |
---|
Mój prawnik mówi, że trzeba dać. I to bez wątpliwości. Właśnie jutro na sesji zwiększamy plan .... :) Niestety |
ecomarta | 28-10-2009 15:23:57 [#9956] |
---|
Sylwia ja mam wielofunkcyjne...właśnie kończy się budować. Kupuje juz prezenty na otwarcie (piłki, siatki) i planuje imprezkę :) |
Lucy | 28-10-2009 15:30:06 [#9957] |
---|
I już do domku... a w domku imprezka (mam teścia Tadeusza)
pozdrawiam, do jutra :-)))) |
Mania36 | 28-10-2009 17:21:18 [#9958] |
---|
Witam wszystkich serdecznie.
Bardzo mi zależy na Waszych opiniach, czyli OP. Pomimo, że zaczęłam nowy wątek to pozwoliłam sobie (może moderatorzy nie wykasują) powtórzyć mój dylemat tutaj, bo ten temat dotyczy zwłaszcza OP.
Chciałabym poznać Wasze opinie na temat odliczania składek na ubezpieczenie społeczne rolników (KRUS), przy obliczaniu kryterium dochodowego uprawniającego do ubiegania się o stypendium szkolne zgodnie z art. 8 ust. 3-13 ustawy o pomocy społecznej.
Mam dwa wyroki WSA, opinię radcy prawnego oraz interpretację Ministerstwa Polityki Społecznej – na tak (odliczać nawet od sumy dochodu, a nie przychodu) oraz wyrok NSA, opinię radcy prawnego i stanowisko RIO ze szkolenia - na nie (nie odliczać).
Ponadto dwie sąsiednie gminy odliczają, a dwie inne nie odliczają.
Jak jest to praktykowane u Was. Czy jakieś instytucje (RIO, NIK) zarzucały Wam nieprawidłowości na tak lub nie (tzn. odliczać, czy nie odliczać)
Przyznam, że ja zbaraniałam i chyba będę błagać, aby ktoś odwołał się od mojej decyzji, aby poznać jeszcze stanowisko SKO. A może ktoś ma stanowisko MEN w tej sprawie?
Wykładni jest wiele, którą nie wybiorę i tak mam w plecy, bo decyzje podejmuję ja.
Czy macie podobne doświadczenia? Podzielcie się nimi proszę, bo uznam, że znalazłam się w matni absurdu prawa oświatowego. post został zmieniony: 28-10-2009 17:22:15 |
Bożena24 | 29-10-2009 07:32:58 [#9960] |
---|
Witam
Mania36 - w stypendiach można powiedzieć, ze ile osób tyle interpretacji. Ja też znam różnie interpretacje na temat odliczania KRUS (tak jak piszesz) oraz różne interpretacje na temat liczenia dochodu z ha przeliczeniowych. Tak jak piszesz Ty to robisz i musisz przyjąć jakieś stanowisko. Ja KRUS odliczam, a z pola licze wszystko nawet gdy nie ma ha przeliczeniowego. Jesli chodzi to pole to mam pismo z Wydziału Polityki Społecznej Urzedu Wojewódzkiego, gdzie pisze żeby liczyć wszystko i tego sie trzymam. Rób tak jak robią u Ciebie w opiece spolecznej, a skoro masz wyjaśnienia z ministerstwa że KRUS odliczać to bym odliczala (zresztą ja to robię choć nie mam żadnej interpretacji).
|
mireko66 | 29-10-2009 08:04:51 [#9961] |
---|
Tytuł jest mylący, bo chodzi o różne sprawy dotyczące ustalania opłat za przedszkola dla rodziców.
Obrębski, Mirosław. Za obiady dla dzieci zapłacą rodzice [Oświata, utrzymanie przedszkoli], Gazeta Prawa i Podatków [dodatek do Rzeczypospolitej] z 28 października 2009 r., nr 211/253 (8459), s. GPP 8.
Co do zwrotu, to teraz na sesji będzie u nas wprowadzana do budżetu kwota za rok 2009. Wystąpili również o zwrot za 2008, ale odpisaliśmy, że nie ubiegali się o to w roku 2008 i czekamy, co odpowiedzą.
Moim zdaniem porozumienia nie powinno być w tej sprawie, bo to nie jest powierzanie swoich zadań innej gminie. Na mocy ustawy rodzice mogą sobie dowolnie wybierać placówki oświatowe, ale każdy samorząd płaci "za swoich". Zwrot wynika bezpośrednio z przepisów. Wiem, że w tle jest ukryta klasyfikacja budżetowa - 80104 § 2310, ale zastanawiam się, czy nie może być: 80104 § 4330 ? |
ecomarta | 29-10-2009 08:28:26 [#9962] |
---|
Dzień dobry :)
Co trzeba zrobić żeby organizować kursy pedagogiczne dla instruktorów praktycznej nauki zawodu młodocianych? Trzeba uzyskać wpis do ewidencji, ale jako co? Ośrodek szkolenia zawodowego? |
basta | 29-10-2009 11:45:04 [#9963] |
---|
Powiedzcie czy wasze KO "proszą" o przesłanie infrormacji z art. 5a ust. 4, jeżeli "proszą" to czy im prześlecie, my ułatwień do wyników ze strony nadzoru też nie otrzymaliśmy. Czy mają prawo o to "prosić" (nie wydaje mi się). Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam serdecznie |
Marion | 29-10-2009 12:12:32 [#9965] |
---|
sprawdziłam pocztę, też mnie o nic nie poprosili ;-) witajcie :-))
|
Marion | 29-10-2009 12:23:57 [#9967] |
---|
wołałabym siebie jeszcze widzieć na urlopie ;-) wpadłam w wir pracy (chociaż zdecydowanie bardziej podobał mi się wir wodny) i klepię od nowa stypendia - jest super :-))) |
mireko66 | 29-10-2009 15:00:52 [#9971] |
---|
To mój fan klub !
Radosna szkoła prawie za mną, a teraz informacja o realizacji zadań oświatowych, bo p. Hall zapowiedziała, że KO będą to sprawdzać.
|
ecomarta | 29-10-2009 15:32:33 [#9973] |
---|
Z czatu z P.Minister:
Pawel: W jaki sposób MEN zamierza sprawdzić czy wszystkie jst wywiązały się z obowiązku przedstawienia radzie (gminy, powiatu) informacji o realizacji zadań oświatowych do 31.10.? Katarzyna_Hall: Kuratoria oświaty będą monitorować jak przebiega realizacja tego obowiązku.
:)) |
emeryt | 29-10-2009 17:28:24 [#9975] |
---|
:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Klękajcie narody!!!!!
Będzie jazda!!!!!!!!!!!! |
Mania36 | 29-10-2009 17:36:20 [#9976] |
---|
Z czatu ciąg dalszy …
dyrektorsp: Już wiem ze organ prowadzący moją szkołę nie posiada środków na wypłacenie wyrównań dla nauczycieli. Wiem również, że taki problem ma wiele samorządów. Czy MEN ma taką świadomość? I jak zostanie rozwiązany ten problem? Katarzyna_Hall: Zgodnie z prawem samorząd ma obowiązek wynagradzać nauczycieli w odpowiedniej wysokości.
Najwidoczniej samorządom pozostaje ogłosić upadłość.
kateco: Czy artykuł 30a i b KN zostanie wykreślony z ustawy? Art. ogranicza samodzielność gmin, narzucając ile gmina ma wydać na wynagrodzenia nauczycieli, bez względu na rozmaitość uwarunkowań wpływających na ich wysokość? Katarzyna_Hall: Ten artykuł wcale nie oznacza, że wszyscy mają zarabiać jednakowo. Jedni nauczyciele mogą otrzymywać wysokie dodatki związane z oceną ich pracy, a inni nie. Przepis gwarantuje, że średnio muszą być osiągnięte odpowiednie kwoty.
"Jedni nauczyciele mogą otrzymywać wysokie dodatki związane z oceną ich pracy, a inni nie"
Matko Bosko, o czym ona mówi???
JST1: Jeżeli samorząd ma obowiazek wynagradzać nauczycieli zgodnie z prawem to dlaczego Państwo nie daje takich środkow finansowych na wynagrodzenia, samorządy nie mają takich środkow Katarzyna_Hall: Zależnie od sposobu zorganizowania oświaty na danym terenie środki subwencji mogą okazać się wystarczające na wynagrodzenia. Sposób ustalania wysokości subwencji jest oparty o przeciętne zakładane warunki organizacyjne.
Czy to jest przesłanie: "Idźcie i likwidujcie szkoły. Macie moje poparcie"? No to będziemy organizowac oświatę na danym terenie ... tak jak pozwalają środki.
post został zmieniony: 29-10-2009 17:38:20 |
bosia | 29-10-2009 17:59:06 [#9977] |
---|
Jedni nauczyciele mogą otrzymywać wysokie dodatki związane z oceną ich pracy, a inni nie"
no o tym, że można dodatek przyznać nierówno, a średnia i tak się będzie zgadzać, tylko kto ma decydować o tym zróżnicowaniu? dyrektor? a o dodatku dyrektora, op?
co do kwoty starczającej z subwencji-mnie wystarcza, ale są szkoły w moim op, którym nie wystarcza i tu się kłania złą polityka op |
bosia | 29-10-2009 18:00:00 [#9978] |
---|
przeczytałam ten czat, większość tzw. dyplomatycznych odpowiedzi |
Mania36 | 29-10-2009 18:04:45 [#9979] |
---|
Dokładnie jest tak, jak mówi Basia. No, ale P. minister jest na górze, a my na dole. My musimy znać szczególiki, a minister tylko ogólniki.
|
Marion | 29-10-2009 18:05:15 [#9980] |
---|
Sylwia, żebyś Ty jeszcze częściej skrzyneczkę opróżniała... zapchana tak, że już nawet najmniejszej karteczki nie da się do niej wcisnąć ;-) A była to tylko karteczka ze słówkiem DZIEKUJĘ :-) |
foki | 29-10-2009 18:29:16 [#9981] |
---|
Do Sylwii, jak powyżej.... |
foki | 30-10-2009 07:06:59 [#9982] |
---|
Witam w piątek. Miłego dnia :-)))))))))))))))) |
Marion | 30-10-2009 11:51:06 [#9984] |
---|
jeszcze momencik, jeszcze chwileczkę ... i już będzie ten weeeeeeeeeeeeeeeeekeeeeeeeeeeeeeeeeeend ;-) Dzień dobry :-) |
Lucy | 30-10-2009 12:22:05 [#9985] |
---|
To już dzisiaj? |
emeryt | 30-10-2009 12:23:47 [#9986] |
---|
Witajcie. U mnie akurat koniec łykendu-((((((((( |
emeryt | 30-10-2009 12:39:36 [#9987] |
---|
Przeczytałem cały czat z minister Hall.
Wniosek dla samorządów - płaczcie i płaćcie - bo tak stoi w Karcie.
A zmienić Kartę - nie, brak woli politycznej ( strach przed ZNP i innymi pseudozwiązkami). A ile strat w głosach wyborczych !!!
Paranoja. MEN to jednak byt odrębny. |
Lucy | 30-10-2009 13:49:30 [#9989] |
---|
własnie jestem w trakcie analizy nowych budżetów szkół
żeby wystarczyło mi subwencji na płace, musielibyśmy zlikwidować trzy wiejskie szkoły...
może to i świadczy o złej polityce op (#9978)
a może o tym, że op nie dbając o duże koszty utrzymywało do tej pory małe wiejskie szkółki z myślą o dzieciach...
może....
wiem tylko, że czeka mnie wiele niełatwych rozmów z dyrektorami, przyzwyczajonymi do dobrobytu, i do tego że się "należy" |
Bożena24 | 30-10-2009 14:08:28 [#9990] |
---|
Witam bardzo przedwekendowo :-)
Czy przeliczacie jeszcze raz dochody do stypendium osobom którym od listopada wzrośnie rodzinne? Chodzi mi o to czy robicie to "z urzedu" ponieważ jest to fakt znany powszechnie czy będziecie to robić tylko jak ktoś Wam zglosi ten fakt?
|
generalny | 30-10-2009 14:59:29 [#9995] |
---|
Tym zagadnieniem zajmuję się od kilku lat i jestem już trochę
tym zmęczony a zwłaszcza faktem ,ze tak naprawdę mało robimy w tym by
uchronić własne dzieci.Widzę ,że takich zakręconych jest więcej i to
mnie podtrzymuje na duchu.Oczywiście ,ze jestem gotowy pomóc wam w
swoich małych społecznościach by wasze dzieciaki i przechodziły tego co
moje.
Zwracamy się szczególnie do tych, którym dobro naszych dzieci leży szczególnie na sercu i poczuwają się odpowiedzialni za
przyszłe pokolenia. Sprawy zdrowia, rozwoju dzieci i młodzieży szkolnej, stanowią przedmiot głębokiej troski wszystkich
współpracujących z Fundacją Akademii Zdrowych Pleców.
Głównym elementem podjętej inicjatywy są działania na rzecz szeroko pojętej ochrony zdrowia
społeczeństwa, a także troska o prawidłowy rozwój psychofizyczny dzieci i młodzieży w Polsce.
Inicjatywę tę uzasadniają zły stan zdrowia społeczeństwa i istniejące zagrożenia dotyczące prawidłowego
rozwoju dzieci i młodzieży.
Fundacja nasza powstała dzięki zaangażowaniu i wsparciu wielu osób i partnerów.
Ważną inspiracją dla powstania Fundacji jest ogromne doświadczenie osób związanych z tematyką schorzeń
kręgosłupa realizujących Program Akademii Zdrowych Pleców.
Serdecznie dziękujemy za Waszą otwartość, zaangażowanie i gotowość do wspólnego działania.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich czytających Ryszard |
Lucy | 30-10-2009 15:10:43 [#9996] |
---|
do #9990: czekam aż ktoś zgłosi :-)
mam sporo stypendiów (ok. 500) i liczę na uczciwość obywatelską. W końcu podpisują oświadczenie, że w razie gdy zaistnieją okoliczności ... itd"
do #9991: :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ekstra pomysł! jestem za!
|
Mania36 | 30-10-2009 19:02:42 [#9997] |
---|
Do Bożena24 (#9990):
Ja występuję z pismem do mojego GOPS – u. Nie mam złudzeń, co do świadomości (tudzież nieświadomości) osób, którym przyznałam stypendium. Daję listę stypendystów z prośbą o dopisanie kwoty świadczeń rodzinnych i innych. Będę je weryfikować i ewentualnie ucinać stypendium. Oczywiście odstępując od zwrotu nienależnie pobranego.
A tak na marginesie – nie uważacie, że panuje tu straszny chaos. Może zwrócić się do administratorów o jakiś podział tematów związanych z działaniami OP. Wszyscy tu mówią o wszystkim. Może trzeba to usystematyzować. Co Wy na to? post został zmieniony: 30-10-2009 19:03:28 |
zgredek | 30-10-2009 19:35:10 [#9998] |
---|
przepraszam, ale muszę:-)))))))))))))))))))) |
emeryt | 30-10-2009 19:55:20 [#10000] |
---|
Bożena (nie zgredek!!!!).
Ten chaos jest twórczy. Każdy może wpaść i oznaczyć teren.
W tematycznych będziemy się szukać. Popatrz na wątki dyrektorskie - wszystkie są tematyczne. No i latają dyrki po nich z obłędem w oczach. A u nas prosto i jasno "OP łączmy się".
Jak OP się złączył to niech go nikt nie rozłącza.
No popatrz, nawet fundacja od zdrowych pleców....się włączyła do OP. A nam szerokich trzeba !!!!
I to jest fajne.
Sylwunia - podobamisietoconapisałaś.
Jak zdenerwujesz dyrka to może pogryżć wątek...
No a ten od razu w górę. Watek oczywiście. Ten pod kreską. |
|