Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Konsultacja: Nauka religii i etyki w przedszkolach i szkołach |
cynamonowa | 27-04-2014 21:24:25 [#51] |
---|
tak Alu....dobrze zrozumiałaś
tez mysle o jednej wspólnej ocenie...
Podjęłam ten wątek pod wpływem stwierdzenia rzewy- o etyce i religii....że niby tę wyższą, |
Ala | 27-04-2014 21:26:07 [#52] |
---|
ale to inna sytuacja
zaj. art. są jedne
a religia i etyka to 2 odrębne przedmioty |
Ala | 27-04-2014 21:28:29 [#53] |
---|
a jeśli chodzi o etykę i religię to ja bym wpisała dwie oceny
jednak rozporządzenie nie opisuje sytuacji, w której uczeń realizuje oba przedmioty :( |
cynamonowa | 27-04-2014 21:50:52 [#54] |
---|
zajęcia artystyczne, niby jedna nazwa ale treści różne, nauczyciele inni... |
Ala | 27-04-2014 22:28:59 [#55] |
---|
ale w ramach jednego przedmiotu |
rzewa | 28-04-2014 02:11:29 [#56] |
---|
Ala, a JAK wpisałabyś te 2 oceny?
no i pamiętać należy, że dlatego na świadectwie jest napisane religia/etyka żeby nie było wiadomo czy ocena jest z religii czy z etyki -> wpisanie dwóch ocen (chyba tylko tak: "dobry/dobry") jednoznacznie wskazuje, że uczeń uczęszczał na religię - a to jest sprzeczne z duchem takiego właśnie wzoru świadectwa |
Leszek | 28-04-2014 07:34:36 [#57] |
---|
Z dwóch przedmiotów dwie oceny,
Zapisane w dokumentacji przebiegu nauczania, w tym na świadectwie - MEN się pewnie zorientuje że trzeba poprawić wzory świadectw,
A przy tym wyliczanie średniej ocen, itp.
Pozdrawiam |
rzewa | 28-04-2014 09:46:40 [#58] |
---|
czyli proponujesz dopisanie do listy przedmiotów (w części przeznaczonej na zajęcia dodatkowe jeszcze raz przedmiotu o nazwie "religia/etyka" wraz z oceną
też dobrze - podoba mi się to rozwiązanie
i z uwagi na co co na końcu napisałeś jestem za jego zastosowaniem -> zdecydowanie lepsze od mojego pomysłu podanego wyżej |
Ala | 28-04-2014 22:34:35 [#59] |
---|
ja wiem, że sprzeczne z duchem ;)
ale wytłumaczenie mam tylko takie jak Leszek
2 przedmioty = 2 oceny
pomysł, żeby dopisać jeszcze raz w dodatkowych - może być
ale jak się wpisze drugi raz to też wiadomo, że chodził na religię, więc to nie rozwiązuje kwestii ducha |
Leszek | 29-04-2014 16:17:10 [#60] |
---|
Rzewa, kolejny dzień szukam "mojej" propozycji, której nie napisałem.
Pozdrawiam |
rzewa | 29-04-2014 20:16:51 [#61] |
---|
:-? - ja tak zrozumiałam Twój post #57 |
Ala | 29-04-2014 21:45:05 [#62] |
---|
Leszek, rzewa między wierszami znalazła ;))) |
Leszek | 29-04-2014 22:17:29 [#63] |
---|
ano
pozdrawiam |
jerzyk | 30-04-2014 22:44:19 [#64] |
---|
Dyskusja o ocenach przypomina mi podobną o ocenach ze sztuki
http://oskko.edu.pl/forum/watek.php?w=3054
i tu pozwolę sobie zacytować klasyka
Janusz Pawłowski | 05-06-2003 23:18:08 [#14] |
Widzicie ... trzeba czytać między wierszami i poza nimi.
MENiS, jak powszechnie wiadomo, jest instytucją, której priorytetowym zadaniem jest czynienie dobra naszej młodzieży.
Jeśli zatem daje do wyboru: "bądź, bądź", to należy to odczytać jednoznacznie: żadne tam "bądź, bądź", tylko "bądź dobry dla ucznia".
Czyli:
- gdy uczeń uzyskał ze sztuki słabą ocenę, to robimy klamrę i wpisujemy jako jedną ocenę - w wyniku tego nie obniży mu to mocno średniej,
- gdy uczeń ze sztuki uzyskał dobrą ocenę, to "rozmnażamy ją" na dwie - w ten sposób podniesie mu to średnią.
Jestem przekonany, że dokładnie to MENiS miał na myśli - a Wy niekumate jakieś.* ;-)))
|
:-))
* podkreślenie(pogrubienie) moje
|
Jacek | 01-05-2014 00:06:17 [#65] |
---|
masz rację jerzyku :-)
i klamra wtedy była zresztą... o czym podyskutować miałem przyjemność wtedy i później znacznie z... pewną Zjawiskową Osobą...
:-) |
rzewa | 01-05-2014 11:12:10 [#66] |
---|
czyli jak oceny z religii i etyki jednakowe i wysokie -> można dwa razy wpisać
a jak nie to raz, tę lepszą
;-)) post został zmieniony: 01-05-2014 11:12:30 |
petrus | 03-05-2014 18:30:52 [#67] |
---|
A liczba godzin z etyki? Tyle co z religii czy ile przyzna organ prowadzacy? |
rzewa | 03-05-2014 22:09:50 [#68] |
---|
jak te same zasady to i te same liczby godzin -> czyli 2 tygodniowo |
AnDymna | 12-05-2014 13:47:32 [#69] |
---|
& 8 ust. 2 rozporzadzenie nie uległ zmianie "Tygodniowy wymiar godzin etyki ustala dyrektor szkoły".
Gdzie szukać zapisu, że etykę organizuje się na wg takich samych zasad co religię i w takim samym wymiarze godzin?
Pewnie będzie to & 3 ust. 1 i 2
1. Uczniom, których rodzice lub którzy sami wyrażą takie życzenie zgodnie z § 1 ust. 1, szkoła organizuje zajęcia z etyki w oparciu o programy dopuszczone do użytku w szkole zgodnie z przepisami wydanymi na podstawie art. 22a ust. 8 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty.
2. W zależności od liczby zgłoszonych uczniów zajęcia z etyki są organizowane zgodnie z § 2 ust. 1-3. Organizacja zajęć z etyki nie wymaga porozumienia, o którym mowa w § 2 ust. 2.
W takim razie co ustala dyrektor? Opracowuje plan nauczania dla przedmiotu etyka, na takich samych zasadach jak religia? post został zmieniony: 12-05-2014 13:59:45 |
DYREK | 13-05-2014 09:19:23 [#70] |
---|
"Tygodniowy wymiar godzin etyki ustala dyrektor szkoły"
stosowana praktyka wskazuje, że należy rozumieć to tak:
jedna godzina etyki tygodniowo czy też dwie -> decyduje OP |
Leszek | 19-07-2014 12:14:58 [#71] |
---|
do oceny jeśli dziecko uczy się religii i etyki
przypadkiem pracując nad podobną sprawą zetknąłem się z orzeczeniem TK z dnia 20 kwietnia 1993 r.
punkt 7:
7. Przepisy § 9 ust. 1, 2 i 3 cytowanego rozporządzenia rozumianego w ten sposób, że uczeń w przypadku gdy uczęszcza zarówno na lekcje religii jak i etyki może otrzymać wspólną ocenę na świadectwie szkolnym - są zgodne z art. 10 ust. 1 wymienionej ustawy o gwarancjach wolności sumienia i wyznania oraz z art. 82 ust. 2 przepisów Konstytucji pozostawionych w mocy przez Ustawę Konstytucyjną z dnia 17 października 1992 r.
pozdrawiam
|
AnJa | 19-07-2014 13:40:25 [#72] |
---|
Konstytucję mamy z 1997 roku. Wprawdzie nie sądzę by w tej kwestii coś się znaczaco zmieniło- ale.. |
Iwona Domżalska | 27-07-2014 08:31:22 [#73] |
---|
Mam nadzieję, że ta lektura rozwieje wszelkie wątpliwości
http://www.men.gov.pl/index.php/aktualnosci2/1182-informacja-w-sprawie-zasad-organizowania-nauki-religii-i-etyki-w-roku-szkolnym-2014-2015 |
joanka | 27-07-2014 10:43:27 [#74] |
---|
|
elawlo | 30-07-2014 22:18:35 [#75] |
---|
cytat ze strony MEN
Nauka religii i etyki jest organizowana w szkołach na życzenie rodziców, bądź pełnoletnich uczniów, według zasad określonych w przywołanym wyżej rozporządzeniu. Od 1 września 2014 r. będzie obowiązywać zasada wyrażania życzenia w formie oświadczenia pisemnego.
czy mam rozumieć że takie oświadczenia będziemy zbierać od rodziców zarówno w przypadku etyki jak i religii???
dotychczas praktykowaliśmy zasadę, że jeżeli uczeń nie zgłosił chęci uczestniczenia w zajęciach etyki to automatycznie chodzi na religię
|
rzewa | 30-07-2014 22:30:44 [#76] |
---|
w żadnym razie nie było podstaw dla takiej zasady - od 1992 roku (rok wydania w/w rozporządzenia) obligatoryjna jest zasada: uczeń chodzi na religię jeśli jego rodzice lub on sam (w przypadku uczniów pełnoletnich) wyrazi życzenie uczestniczenia w tych zajęciach
żadna inna zasada tu nie wchodzi w grę
różnica polega na tym, że dotychczas życzenie to mogło być wyrażone w dowolnej formie - w tym ustnej - czyli w razie kontroli dyrektor mógł stwierdzić, że chodzą tylko te dzieci, których rodzice tego chcą, a kontroler nie mógł tego zweryfikować - teraz trzeba będzie okazać dokumenty potwierdzające życzenie rodziców
wielu dyrektorów do tej pory miało życzenia na piśmie - zwłaszcza Ci, którzy spotkali się ze skargą do KO rodzica na to, że ich dziecko chodzi na religię chociaż takiego życzenia nie wyrażali |
elawlo | 30-07-2014 22:48:53 [#77] |
---|
bardzo dziękuję za odp.
czy są wzory na takie życzenia?
|
Iwona Domżalska | 31-07-2014 14:05:17 [#78] |
---|
Do kiedy powinniśmy zbierać oświadczenia od rodziców
Co w sytuacji jeśli na religię deklaruje się:
klasa a -3 osoby, klasa b 5 osób razem 8 czyli jedna grupa (2 godz.) a w arkuszu mieliśmy po 2 na każdą klasę. Katecheta miał w przydziale 18godz.?
Czy we wniosku rodzic powinien równocześnie odnieść się do religii i etyki?
Czy oświadczenie uczestniczenia w lekcji religii jest równoznaczne z rezygnacją z etyki?
|
DYREK | 31-07-2014 18:01:45 [#79] |
---|
Uczeń może uczestniczyć w zajęciach z religii, z etyki, z obu przedmiotów, może też nie wybrać żadnego z nich. Na możliwość wyboru przez ucznia obu przedmiotów zwrócił uwagę Trybunał Konstytucyjny w orzeczeniu z dnia 20 kwietnia 1993 r. U 12/92 oraz w wyroku z dnia 2 grudnia 2009 r. sygn. akt U 10/07.
Nie ma oświadczenia to nie uczestniczy. Nie można żądać oświadczeń o nieuczestniczeniu w lekcji religii/etyki.
|
elawlo | 31-07-2014 21:58:25 [#80] |
---|
A jeżeli zmieni zdanie? bo ma takie prawo:
tzn: napisał oświadczenie że chce uczestniczyć a potem ( np za rok) zmieni zdanie to nie żądamy na piśmie oświadczenia o nieuczestniczenia w lekcjach ( bo nie można) ?
na poprzednim oświadczeniu sobie zapisujemy, że zmienił zdanie czy jak??? czy zostawiamy w swojej pamięci?
nasza pamięć nie ma przecież wagi oświadczenia i jest ulotna post został zmieniony: 31-07-2014 22:00:20 |
rzewa | 01-08-2014 00:24:57 [#81] |
---|
jak forma pisemna jest wymagana do złożenia oświadczenia o życzeniu uczestniczenia w tych zajęciach to i rezygnacja z tego również wymaga formy pisemnej
DYREK napisał tylko, że nie można żądać deklaracji ani uczestniczenia ani nieuczestniczenia - jeśli rodzic (uczeń) chce uczestniczyć to deklaruje taką chęć sam z siebie, a jeśli nie to nie deklaruje niczego
jeżeli wcześniej się zdeklarował, to by to zmienić musi złożyć stosowne oświadczenie |
rzepek | 05-08-2014 16:45:05 [#82] |
---|
Czy etyki może uczyć katecheta lub ksiądz? |
elawlo | 05-08-2014 22:56:59 [#83] |
---|
Podzielcie się proszę swoim doświadczeniem- zaproponujcie jak powinno brzmieć takie oświadczenie.
Prosimy ( myślę że nie tylko ja wykorzystam to w mojej pracy) |
rzewa | 05-08-2014 23:51:33 [#84] |
---|
rzepek, zakazu nie ma więc jeśli ma kwalifikacje to może, ale... uważam, że nie powinien |
elawlo | 06-08-2014 23:11:35 [#86] |
---|
dzięki- wiedziałam ,ze zawsze na Was można liczyć |
BeataGie | 11-08-2014 10:43:11 [#87] |
---|
Czy szkoła ma obowiązek poinformować rodziców/uczniów o możliwości uczestniczenia w lekcjach etyki? |
rzewa | 11-08-2014 12:09:21 [#88] |
---|
nie ma przepisu nakładającego taki obowiązek, ale... lepiej jak to zrobi np. poprzez wywieszenie stosownej informacji na tablicy i/lub zamieszczenie jej na stronie internetowej szkoły lub inaczej
niewiele kosztuje a czasem pomocne być może :-) |
mich08 | 11-08-2014 12:23:02 [#89] |
---|
Czy oświadczenie dotyczące religii/etyki mają podpisać rodzice czy wystarczy jak jeden z nich?
Przypadek - klasa I szkoły podstaowej
Matka chce , żeby dziecko uczęszczało na lekcje religii, ale nie chce etyki, a ojciec chce etyki a nie chce religii. Rodzice są po rozwodzie, mają prawa rodzicielskie. Dziecko trzy dni w tygodniu jest u ojca a cztery u matki. Jak z tego wybrnąć? |
DYREK | 11-08-2014 13:10:20 [#90] |
---|
Kodeks rodzinny i opiekuńczy
Władza rodzicielska powstaje w chwili narodzin dziecka i ustaje w momencie uzyskania pełnoletności, czyli ukończenia 18 roku życia. Przysługuje ona obojgu rodzicom. Od tej zasady są wyjątki. Władza rodzicielska przysługuje tylko jednemu z rodziców, gdy jedno z nich nie żyje albo nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych (jest częściowo lub całkowicie ubezwłasnowolniony), jedno z rodziców zostało jej pozbawione albo jego władza rodzicielska uległa zawieszeniu lub ograniczeniu (np. przez rozwód). W sprawach mało istotnych każdy z rodziców może działać bez potrzeby porozumiewania się z drugim rodzicem. W przypadku spraw istotnych potrzebne jest ich współdziałanie.
i z rozporządzenia (od 1.09.2014r.)
§ 1. 1. W publicznych przedszkolach organizuje się, w ramach planu zajęć przedszkolnych, naukę religii na życzenie rodziców (opiekunów prawnych). W publicznych szkołach podstawowych, gimnazjach, ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych, zwanych dalej "szkołami", organizuje się w ramach planu zajęć szkolnych naukę religii i etyki:
1) w szkołach podstawowych i gimnazjach - na życzenie rodziców (opiekunów prawnych),
2) w szkołach ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych - na życzenie bądź rodziców (opiekunów prawnych) bądź samych uczniów; po osiągnięciu pełnoletności o pobieraniu religii i etyki decydują sami uczniowie.
2. Życzenie, o którym mowa w ust. 1, jest wyrażane w formie pisemnego oświadczenia. Oświadczenie nie musi być ponawiane w kolejnym roku szkolnym, może jednak zostać zmienione.
3. Uczestniczenie lub nieuczestniczenie w przedszkolnej albo szkolnej nauce religii lub etyki nie może być powodem dyskryminacji przez kogokolwiek i w jakiejkolwiek formie.
wg mnie (szczególnie w tym przypadku):
Wybór wychowania w duchu religii nauczanej w szkole należy do spraw istotnych przy wychowywaniu dziecka, co oznacza, że potrzebna jest zgoda obojga rodziców.
Przepisy mówią, że nauczanie religii organizuje się na życzenie rodziców (prawnych opiekunów), a nie rodzica.
W przypadku braku możliwości porozumienia się rodziców w kwestii uczęszczania przez dziecko na lekcje religii w szkole, co najmniej jeden z rodziców powinien złożyć wniosek o rozstrzygnięcie o istotnych sprawach dziecka przez sąd rodzinny.
Do czasu uzyskania zgodnego oświadczenia rodziców (lub rozstrzygnięcia sądu) dziecko nie uczęszcza na zajęcia z religii albo (i) etyki.
Może warto zaproponować kompromis -> dziecko uczęszcza na zajęcia religii i etyki (może uczestniczyć w zajęciach z obu przedmiotów) -> konieczne dwa oświadczenia podpisane zgodnie przez obojga rodziców). post został zmieniony: 11-08-2014 13:12:50 |
mich08 | 11-08-2014 13:24:59 [#92] |
---|
Bardzo dziekuję za komentarz. |
rzepek | 11-08-2014 16:33:26 [#93] |
---|
Czy w oświadczeniu o uczęszczaniu na lekcje religii/etyki nie powinno być opcji (do skreślenia):
a....lekcje religii
b...lekcje etyki
c...lekcje religii i etyki
d...ani lekcje religii, ani etyki ? |
DYREK | 11-08-2014 17:41:50 [#94] |
---|
Nie można żądać oświadczeń o nieuczestniczeniu w lekcji religii/etyki.
Skreślenie to będzie oświadczenie o nieuczestniczeniu
np. skreśla etykę tzn. oświadcza, że nie chce brać udziału w zajęciach etyki.
Szkoła nie ma obowiązku przygotowywania druczków oświadczeń.
Oczywiście może przygotować
ale rodzic ma prawo napisać tak jak będzie uważał za stosowne.
Jak nie napisze to dziecko nie uczestniczy w zajęciach etyki/religii.
|
wiwka | 20-08-2014 21:37:34 [#95] |
---|
Ponownie kwalifikacje:
" Biorąc pod uwagę zakres treści przedmiotu etyka określony w podstawie programowej dla I, II i III etapu edukacyjnego, można przyjąć, że w klasach I-III szkoły podstawowej zajęcia z etyki może prowadzić również nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej, natomiast w klasach IV-VI szkoły podstawowej i gimnazjum również nauczyciel, który w trakcie studiów wyższych zrealizował zajęcia z zakresu filozofii lub etyki."
Czy mogę uznać że nauczyciel, który ukończył studia z kształcenia zintegrowanego i podczas studiów miał "HISTORIĘ FILOZOFII" ma kwalifikacje do nauczania etyki w klasach IV - VI? Czy "zrealizował zajęcia z zakresu filozofii" ???
|
wiwka | 22-08-2014 12:49:10 [#96] |
---|
Ponawiam pytanie dotyczące kwalifikacji. |
malmar15 | 22-08-2014 22:23:07 [#97] |
---|
http://www.men.gov.pl/index.php/aktualnosci2/1182-informacja-w-sprawie-zasad-organizowania-nauki-religii-i-etyki-w-roku-szkolnym-2014-2015
Z uwagi na powyższe, w szkołach podstawowych, gimnazjach i w szkołach ponadgimnazjalnych zajęcia z etyki może prowadzić nauczyciel, który ukończył studia wyższe w zakresie filozofii lub etyki lub ukończył inne studia wyższe i studia podyplomowe w tym zakresie i posiada przygotowanie pedagogiczne. Możliwe jest również – na podstawie ww. przepisów – powierzenie prowadzenia zajęć z etyki nauczycielowi, który ukończył studia wyższe w innym zakresie niż filozofia/etyka, jeśli ich program obejmował treści nauczanego w szkole przedmiotu etyka w zakresie wynikającym z podstawy programowej przedmiotu, określone dla danego etapu edukacyjnego. |
wiwka | 23-08-2014 08:51:06 [#98] |
---|
Dziękuję.
Wszystko więc zależy od interpretacji zapisu .............jeśli ich program obejmował treści nauczanego w szkole przedmiotu etyka w zakresie wynikającym z podstawy programowej przedmiotu, określone dla danego etapu edukacyjnego. |
halinah | 02-09-2015 22:17:19 [#99] |
---|
Czy jeśli uczeń 3 klasy LO zadeklaruje chęć uczęszczania np. na etykę (wcześniej nie brał udziału w takich zajęciach), uzyskaną ocenę wpisujemy mu również na świadectwie ukończenia szkoły? |
Leszek | 03-09-2015 09:21:21 [#100] |
---|
Tak, chyba że uczęszcza także na religię wówczas:
rozp. w spr. oceniania... - § 20. 3. W przypadku gdy uczeń uczęszczał na zajęcia religii i zajęcia etyki, do średniej ocen (...) wlicza się ocenę ustaloną jako średnia z rocznych ocen klasyfikacyjnych uzyskanych z tych zajęć. Jeżeli ustalona w ten sposób ocena nie jest liczbą całkowitą, ocenę tę należy zaokrąglić do liczby całkowitej w górę.
pozdrawiam
|
|