Forum OSKKO - wątek

TEMAT: OP łączmy się
strony: [ 1 ][ 2 ] - - [ 177 ][ 178 ][ 179 ] - - [ 234 ][ 235 ]
KasiaZet03-08-2009 07:48:19   [#8852]

Witam wszystkich....

Marion-faktycznie nikt nic nie miał, więc opalałam się spokojnie. (może nie na czekoladkę-to chyba tylko w Chorwacji, ale kolorek ekstra).

Dziś kolejny jak to mówią moje dziewczyny-"dzień gospodarczy"- czyli wielkie sprzątanie w papierach..., archiwizacja i wynoszenie pudeł na strych. Robi się miejsce przed nowym rokiem szkolnym. A zarządzenia sobie spokojnie czekają.

Pozdrawiam

mireko6603-08-2009 08:40:39   [#8854]

I tym sposobem Krystyna udowodniła wyższość OSKKO nad innymi publikatorami. Jest jednak jeden wyjątek z ustawy o pracownikach samorządowych:

"§ 10 ust. 3. Godzina pracy pracownika samorządowego odpowiedzialnego za sprawy oświaty liczy się podwójnie. ust. 4. Czas pracy pracownika, o którym mowa w ust. 3 nie może przekroczyć 20 godzin tygodniowo."

Przypominam tym, którzy w czasie opalania w pracy zrobią się na pieczeń:

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 1 lipca 2009 r.  w sprawie ustalania okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy (Dz. U. Nr 105, poz. 870) weszło w życie z dniem 3 lipca 2009 r

nn03-08-2009 08:53:57   [#8855]
Witam. własnie wróciłem po swoich wojażach na północ. Do pracy, a tu kocioł. Jakże ja to lubię. Pozdrawiam. miłego dnia.
mireko6603-08-2009 09:08:40   [#8857]

Pracownicy gotowali sobie zupki chińskie ...

Dalej o raportach oświatowych:

http://www.samorzad.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_samorzad.pap.pl&_PageID=2&s=depesza&dz=wiadomosci_centralne&dep=55935&data=&_CheckSum=-1078316906

KasiaZet03-08-2009 09:13:39   [#8858]

Mireko- o co chodzi z tą pieczenią? :) i to w czasie pracy?

Marion03-08-2009 09:19:04   [#8859]
dzień dobry :-))) Leje jak z cebra - z opalania w czasie pracy nici ;-))) Pracuję intensywnie bo.... od czwartku urlop :-)
Marion03-08-2009 09:26:10   [#8860]
Dzisiaj też dostałam informację, że mi Pani Minister zwiększa subwencję i że środki zostaną przekazane na rachunek gminy. Żadnej wzmianki kiedy to nastąpi...
mireko6603-08-2009 09:43:19   [#8861]
Zbyt intensywne opalanie może zakończyć się nie tylko oparzeniem, ale upieczeniem pewnych części ciała.
Bożena2403-08-2009 11:06:29   [#8862]

Witajcie kochani!

Dziś pierwszy dzień w pracy po urlopie. Od razu dostalam wniosek na radosną szkolę a termin do dziś. Nawet nie czytałam co napisaliście. Mam tylko jedno pytanie: czy jesli mamy u siebie przedszkole muismy doplacać do innego?

Bożena2403-08-2009 12:05:45   [#8863]
Co trzeba wpisać na wniosku dyrektora szkoly na górze w rubryce "Adnotacje zespołu oceniającego"?????
hania03-08-2009 13:11:00   [#8864]

upiekłam się na rybach

w pracy mi się to nie udawało:-))

pozdrawiam openki i openów ( także tych na zasłużonym wypoczynku)

rzewa03-08-2009 13:22:49   [#8866]
Bożenko, jeśli to przedszkole dotowane (niepubliczne lub publiczne ale nie prowadzone przez JST), to musicie niestety zwracać dotację tamtej gminie
emeryt03-08-2009 14:00:51   [#8867]

Witam koleżeństwo pracowite wielce.

Wymoczon w termach w Bańskiej Niżnej,

Wymęczon tłumem do Morskiego Oka,

Ograbionym z euro na Słowacji,

Zgrzanym w upale na A4 Kraków-Wrocław,

wracam do PRACY !!!!!!!!!!!!!

Jak tu cicho, miło i spokojnie. Widzę, grzeczni byliście - to sio na urlopy.

Poczuwam na forum do 12 sierpnia.

Potem ciąg dalszy.

Wesołe jest życie staruszka,aha........

Lucy03-08-2009 14:06:39   [#8869]

Dzień dobry :-((((

Lucy03-08-2009 14:09:54   [#8871]

Uśmiech Nr 5 cały czas przyklejony na włąściwym miejscu... to dla interesantów

ale w duchu padam na pyszczek

chyba mnie ptasia dopadła....

Lucy03-08-2009 14:10:22   [#8872]
albo prosiacza...
KasiaZet03-08-2009 17:43:41   [#8873]

Moje ulubione "pocieszenie": Lucy nie pękaj-jutro będzie GORZEJ.

Jakoś tak odechciewa mi się narzekać...

Pozdrawiam

Marion03-08-2009 17:49:29   [#8874]

Lucy, po czterech dniach poczujesz się jak nowo narodzona ;-)) (przyznam, że trudno jednak przetrwać te cztery) Trzymaj się.

A Ty emerycie nie drażnij ;-) :-))))))))) nadmiarem swojego wolnego czasu, pfffffffff

emeryt03-08-2009 18:29:33   [#8875]

Marion, nie drażnię.

Tyrałem 44 lata + 1 miesiąc.

Czasu wolnego za bardzo nie mam. Wstaję, a tu ino mig....kolacja i nyny.

Do pracy mnie nie ciągnie.

A do Was - jak najbardziej.

Nawet "Ucznia na wsi" z Wami przerabiam.

Tak się nieraz zastanawiam, że chyba mam coś z twardym dyskiem nie tak.

Mówię mu "format C:/     ..... a on nic.

Widać system oświaty jest silniejszy od systemu Windowsa.

Nie do zaje..chania.

Enter.

nn04-08-2009 07:17:08   [#8878]
witam również oraz miłego dnia życzę. Wczoraj byłem w rozjazdach. Dziś powinno byc nieco spokojnie. :-)))))))))))
KasiaZet04-08-2009 07:34:34   [#8879]

Dzień Dobry- wszystkim.

Sylwia nie martw się, niektóry nas nie lubią inni lubią. My niektórych lubimy a innych nie za bardzo. Najważniejsze, że potrafimy współpracować

Marion04-08-2009 07:45:44   [#8880]

dzień dobry :-))) 

emerycie, wiem :-) a moje pufffanie to tylko krótkowzroczna reakcja na leniuchujacego ;-) i wcale się nie dziwię, że format c nie działa... po 44 latach?? nie da się

Poranne odebranie poczty, a w niej pilna (do jutra) informacja do KO. Czy tam nikt nie potrafi wcześniej zaplanować co będzie chciał od nas? Zawsze na wczoraj............... od 25 lat większość spraw w takim terminie.............. A gdybym tak już była na urlopie? moją skrzyneczkę e-mailową - służbową odbieram tylko i wyłącznie ja

annah04-08-2009 08:36:39   [#8881]

po urlopie wróciłam do pracy :(

dobrze, że nie zastałam biurka zasypanego stertą pism

jak na razie jest spokojnie i można pracować

tfu, tfu... oby nie zapeszyć ;)

emeryt04-08-2009 09:41:39   [#8882]

Witam.

Marion, nie psiocz na KO.

W 99 % realizują w wakacje wymysły i terminy MEN.

Na własną inwencję w tym okresie są za leniwi.

I też mają urlopy.

Bożena2404-08-2009 09:42:31   [#8883]
Hejka. Potrzebuję wzorku umowy z ekspertem :-)
emeryt04-08-2009 09:44:18   [#8884]
Hejka. Bez umowy możesz przelać kasę od razu na moje konto.-))))))))
Marion04-08-2009 10:24:00   [#8885]
Bożenko, już Ci podrzucam :-)
Bożena2404-08-2009 10:40:22   [#8886]
Dziękuje :)
mireko6604-08-2009 11:44:56   [#8887]

Materiał chyba ciekawy:

Wojciech Lachiewicz:

Portal RB

Spis treści

1. Żywienie uczniów – jako zadanie publiczne
  2. Opłata za  żywienie w szkole – podstawa prawna i wysokość
  3. Opłata za  żywienie w przedszkolu – podstawa prawna i wysokość
  4. Zwolnienia i ulgi w ponoszeniu opłat
  5. Dopuszczalność do  korzystania z posiłków w przedszkolu lub szkole przez osobę nie będącą uczniem
  6. Dochody i wydatki na żywienie w planach finansowych przedszkoli i szkół

1. Żywienie uczniów – jako zadanie publiczne
Zakres zadań edukacyjnych Państwa

Prowadzenie przedszkoli oraz szkół odpowiedniego typu i rodzaju wynika z szeroko rozumianych funkcjach państwa w zakresie zapewnienia prawa do nauki, dostępu do  wykształcenia i zapewniania realizacji obowiązku szkolnego. Funkcje edukacyjne państwa mają swoje umocowanie w przepisie art. 70 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej (Dz.U. z 1997 r. Nr 78, poz. 483; z późn. zm.), który odsyła do ustawy szczególnej. Jest nią obecnie ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz.U. z 2004 r. 256, poz. 2572; z późn. zm.) – dalej: „SysOśwUst”. W  świetle jej przepisów na szeroko rozumianą edukację publiczną składają się zadania i kompetencje administracyjne oraz właściwe zadania edukacyjne (dydaktyczne, opiekuńcze i wychowawcze) – wykonywane przez ministrów, kuratorów oświaty oraz przez samorządy lokalne (gminne i powiatowe) i samorządy województw. W przypadku samorządów terytorialnych podstawowym zadaniem, o  charakterze zadania własnego obowiązkowego, jest wyszczególniona w art. 5  SysOśwUst działalność wykonywana w stosunku do dzieci i młodzieży zamieszkałych na obszarze danego samorządu, która polega na „zapewnieniu możliwość”: (1) korzystania z przedszkoli (zadanie gmin), (2) dostępu do zajęć wychowania przedszkolnego (zadanie gminy), (3) nauki na poziomie szkoły podstawowej i  gimnazjum (zadanie gminy) oraz możliwości korzystania ze szkół ponadgimnazjalnych i placówek oświatowych (zadanie powiatu i samorządu województwa). Samorządy realizują powyższe zadania bądź to w tworzonych przez siebie przedszkolach, szkołach i placówkach oświatowych, bądź w drodze dofinansowania (dotowania) kosztów działalności każdego przedszkola oraz każdej szkoły i placówki utworzonych i prowadzonych przez podmioty prywatne.

Żywienie wśród zadań edukacyjnych szkoły i przedszkola

Zapewnienie żywienia dla uczniów publicznych przedszkoli i szkół nie jest jakimś „podstawowym” celem edukacji publicznej, ale zadaniem towarzyszącym działalności dydaktycznej, wychowawczej i opiekuńczej.

W przypadku szkół, kwestii żywienia uczniów, jako działalności możliwej do prowadzenia w formie „stołówki szkolnej”, poświęcony jest przepis art. 67a. SysOśwU, który wiąże tego rodzaju działalność z „zadaniami opiekuńczymi szkoły”, w tym ze  „wspieraniem prawidłowego rozwoju uczniów”. Podobnie, z zadaniami opiekuńczymi i właściwym rozwojem uczniów potraktowano żywienie w ramowych statutach szkół zamieszczonych w załącznikach nr 2 – 6 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 maja 2001 r. w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznej szkoły (Dz.U. Nr 61, poz. 624; z późn. zm. – dalej: „RamStatR”).

Kwestie żywienia dzieci uczęszczających do przedszkola nie znalazły w zasadzie wyraźnego unormowania w przepisach ustawy o systemie oświaty poza przepisem art. 14 ust. 5 tej ustawy, mocą którego o wysokości opłat za świadczenia przedszkoli gminnych decyduje rada gminy. W tym ujęciu wydawanie posiłków jest „świadczeniem odpłatnym” udzielanym dziecku przez przedszkole. Do powyższej i  niejako naturalnej funkcji przedszkola nawiązuje przepis § 10 ust. 2 pkt 4  ramowego statutu przedszkola z załącznika nr 1 do RamStatR. Według niego statut przedszkola powinien określać ogólne zasady odpłatności za pobyt dziecka w  przedszkolu, z uwzględnieniem ustaleń organu prowadzącego przedszkole.
Należy w tym miejscu zaznaczyć, że w praktyce występują również takie interpretacje, które umocowanie do działalności żywieniowej przedszkola wywodzą z treści art. 67a. SysOśwU wiążąc tam zawarte rozwiązania prawne zarówno ze „stołówkami szkolnymi”, jak i „stołówkami przedszkolnymi” (o czym dalej w pkt 3.).

Dożywianie uczniów

W uzupełnieniu należy przywołać fakt, że zadania w zakresie żywienia uczniów w szkołach i w przedszkolach zbiegają się z ogólnym zadaniem własnym gmin, o charakterze socjalnym, jakim jest obowiązek zapewnienia pomoc w zakresie dożywienia dzieciom do 7 roku życia i uczniom do czasu ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej – wynikający z ustawy z dnia 29 grudnia 2005 r. o ustanowieniu wieloletniego „Programu pomocy państwa w zakresie dożywiania” (Dz.U. Nr 267, poz. 2259 – dalej: „DożywU”). Zgodnie z przepisami rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7  lutego 2006 r. w sprawie realizacji programu wieloletniego „Pomoc państwa w  zakresie dożywiania” (Dz.U. Nr 25, poz. 186; z późn. zm. – dalej: „DożywRozp”) – gminny ośrodek pomocy społecznej może przyznać na rzecz ucznia przedszkola lub szkoły zasiłek celowy na zakup posiłku. Wówczas od rodziców (opiekunów) ucznia nie pobiera się opłaty za wydawany posiłek, którego koszty pokrywa przedszkolu lub szkole gminny ośrodek pomocy społecznej.
Działalność żywieniowa przedszkoli i szkół publicznych prowadzonych przez samorządy i  ministrów objęta jest z zasady dochodami z opłat za wydawanie posiłków i  wydatkami na przygotowanie i wydanie posiłku. Kwestie wysokości opłat, zwolnień i innych ulg w ich uiszczaniu oraz form organizacyjno-finansowych prowadzenia działalności żywieniowej zostaną omówione poniżej.

2. Opłata za  żywienie w szkole – podstawa prawna i wysokość
Uzgodnienie zarządzenia przez dyrektora z organem wykonawczym JST

Według przepisu art. 67a. ust. 1 -3 SysOśwU o funkcjonowaniu w szkole stołówki szkolnej decyduje dyrektor szkoły w porozumieniu z wójtem, starostą lub marszałkiem województwa (z art. 5c. pkt 3 SysOśwU) lub odpowiednio ministrem (np. państwowe szkoły artystyczne).
Co do zasady z art. 67a. ust. 2 SysOśwU, korzystanie z posiłków w stołówce szkolnej jest odpłatne od czego wyjątkiem są zwolnienia z art. 67a. ust. 5 SysOśwU. Przy czym o  warunkach korzystania ze stołówki szkolnej i wysokości opłat za posiłki decyduje dyrektor w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę z art. 5c. pkt 3  SysOśwU. Określenie „….w porozumieniu…” powinno oznaczać wymóg uzyskania pełnej akceptacji ze strony organu prowadzącego szkołę zarówno dla „warunków korzystania ze stołówki”, jak i „wysokości opłat” – zakładanych do wprowadzenia przez dyrektora szkoły. Taką samą akceptację ww. organu dyrektor powinien uzyskać wówczas, gdy zamierza zmienić dotychczasowe „warunki” i „wysokość opłat”. (Wyrazem powyższej czynności prawnej może być stosowna adnotacja naniesiona na projekcie zarządzenia dyrektora szkoły przez strony organ prowadzący szkołę).

Warunki korzystania ze stołówki szkolnej

Warunki korzystania ze stołówki szkolnej, które ustala dyrektor szkoły z zasady powinny obejmować;

1. określenie rodzajów posiłków (czyli to jakie posiłki, poza obiadem, będzie wydawała stołówka),
  2. ustalenie formy zapłaty z posiłek i ewentualnego zwrotu uiszczonej opłaty;
  3. ustalenie regulacji porządkowych dotyczących osób przebywających w stołówce (jadalni) w  trakcie wydawania posiłków;
  4. ewentualne określenie dodatkowych jeszcze osób (innych niż uczniowie szkoły), którym będą udostępniane posiłki w stołówce szkolnej (o czym dalej w pkt 5.).

Poza ww. kwestiami natury organizacyjnej, z organem prowadzącym szkołę dyrektor uzgadnia również wysokość opłat za posiłki wydawane w stołówce szkolnej.

Oplata za posiłek wydany uczniowi szkoły

W przepisie art. 67a. ust. 4 SysOśwU określono „maksymalną” wysokość opłaty pobieranej za  posiłek wydawany uczniowi. Nie może być ona wyższa niż koszty tzw. „wsad do  kotła”, czyli koszty zakupu produktów użytych do przygotowania posiłku. Do  opłaty pobieranej za posiłek ucznia nie wlicza się pozostałych kosztów przygotowania posiłku, czyli wynagrodzeń pracowników stołówki i składek od nich naliczanych oraz kosztów utrzymania stołówki. Przy czym w praktyce za „koszty utrzymania stołówki” uznaje się zarówno koszty utrzymania w należytym stanie pomieszczeń gospodarczych i jadalni stołówki, jak i poniesione przy przygotowaniu posiłku koszty mediów (woda, ścieki, energia). Ze względu na dyspozycję art. 67a. ust. 4 SysOśwU wysokość opłat za każdy z rodzajów posiłków wydanych na  stołówce szkolnej powinna zatem być zróżnicowana w zależności od kosztów produktów użytych do jego przygotowania.

Opłata pobierana za  posiłek wydany uczniowi może być „równa” lub „niższa” od kosztów wsadu do  kotła. Pozostałe koszty przygotowania i wydania posiłku uczniowi ponosi budżet. Dlatego uzgodnienie, jakie dokonuje dyrektor szkoły samorządowej z wójtem (starostą lub marszałkiem), a w przypadku szkół państwowych z właściwym ministrem, ma na celu nie tylko zapewnienie (poprzez wysokość opłaty) dostępności posiłku dla uczniów z rodzin ubogich, ale i także ustalenie wysokości środków z budżetu niezbędnych do pokrycia kosztów posiłku ucznia nie kompensowanych opłatą oraz pokrycia całości kosztów posiłku wydawanego uczniowi zwolnionemu od ponoszenia opłaty (o czym w pkt 4. i 6.)

3. Opłata za  żywienie w przedszkolu – podstawa prawna i wysokość
Wysokość odpłatności za świadczenia przedszkola

Do dnia 1 stycznia 2008, czy do wejścia w życie przepisu art. 67a. SysOśwU, w całym kraju, jako podstawę prawną do regulowania wysokości opłaty za posiłek wydawany w  przedszkolu publicznym traktowano przepis art. 14 ust. 5 SysOśwU. Zgodnie z  nim, do wyłącznej właściwości rady gminy (i innych organów prowadzących przedszkola) należy ustalanie opłat za świadczenia przedszkoli. Jak to wynika z  art. 6 ust. 1 pkt 1 w zw. z art. 14 ust. 5 SysOśwU, opłaty te nie mogą obejmować kosztów prowadzenia przez przedszkole zajęć w ramach tzw. „minimum przedszkolnego”. Obejmują zatem opłaty za dodatkowe zajęcia (np. muzyczne, naukę jeżyka obcego, zajęcia rewitalizacyjne), o których mowa w § 6 załącznika nr 2 RamStatR. Obejmuje także opłaty za wydawanie posiłków.

W powyższy sposób kwestie odpłatności za posiłki w przedszkolach normowano w znacznej części gmin, również po dniu 1 stycznia 2008 roku. Interpretacja o właściwości rady gminy do decydowania o wysokości opłat za posiłki wydawane przez przedszkola ma  umocowanie w orzecznictwie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu. W  ocenie Sądu opłata za świadczenia przedszkola w uchwałach z art. 14 ust. 5  SysOśwU nie może stanowić jednorodnej kwoty, ale powinna oddzielać od siebie należności za poszczególne świadczenia przedszkoli gminnych, w tym za wydawanie posiłków. (Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu z dnia 5  lutego 2008 r. - sygn.akt: III SA/Wr 622/07 oraz wyrok tego samego Sądu z dnia 21 maja 2008 r. – sygn.akt: IV/SA Wr 150/08) . Przy tym założeniu decydując o  opłacie za korzystanie z posiłków w gminnych przedszkolach, rada gminy winna wprowadzić jednolitą stawkę miarodajną do kosztów przygotowania posiłku. Stosunkowo często w uchwałach z art. 14 ust. 5 SysOśwU rady gmin wprowadzają opłatę odpowiadającą kosztom „wsadu do kotła”, co uzasadniane jest zachowaniem jednolitego standardu żywieniowego we wszystkich przedszkolach gminnych. Konsekwencją wprowadzenia opłaty nie pokrywającej całości kosztów przygotowania i wydania posiłku jest konieczność pokrywania z budżetu gminy wydatków przedszkola, które nie są kompensowane opłatą od rodzica (opiekuna) dziecka.

Koncepcja opłaty za żywienie przedszkola wg. orzecznictwa WSA w Gliwicach

Wyrazem odmiennej interpretacji prawa i związanej z nią praktyki uchwałodawczej są rozwiązania, które pojawiły się z początkiem 2008 r. w niektórych gmina naszego kraju, w  ramach których za regulację właściwą do normowania żywienia w przedszkolach publicznych potraktowano przepisy art. 67a. SysOśwU. Wyrazem powyższych interpretacji były podjęte po dniu 1 stycznia 2008 r. uchwały rad gmin, w  których z powołaniem się na jeden i ten sam „art. 67a.” uregulowano zarówno zasady korzystania i odpłatność za posiłki wydawane w stołówkach szkolnych, jak i zasady korzystania i opłatność za posiłki wydawane uczniom przedszkoli. Umocowaniem do powyższych interpretacji przepisów ustawy były wyroki Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach, w których (na miarę stanu prawnego od 1.01.2008 r. do 23.08.2008 r.) - przyjmowano, że z dniem 1 stycznia 2008 r. kompetencje prawotwórcze rad gmin do decydowania o opłatach za żywienie w przedszkolach (jako jednym ze świadczeń przedszkoli) - niejako „przeszły z  art. 14 ust. 4 SysOśwU” i „znalazły się w art. 67a. SysOśwU”. Uzasadnieniem powyższych poglądów - w ocenie Sądu - jest „miejsce” zamieszczenia przepisu art. 67a. w „rozdziale 5” ustawy, w którym przepisy mówiące literalnie o  „szkole”, zgodnie z dyspozycją art. 3 pkt 1 SysOśwU, należy odpowiednio przekładać na „przedszkole” (zob. np. Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach z dnia 30 czerwca 2008 r. – sygn.akt: IV SA/GL 285/08).

Naturalną konsekwencją posługiwania się powyższą interpretacją byłoby przyjęcie, że po  nowelizacji art. 67a. SysOśwU, od dnia 23.08.2008 r. w miejsce rad gmin w  dotychczasowe kompetencje (do decydowania o prowadzeniu stołówek i o wysokości odpłatności za posiłki w przedszkolach) wstąpili odpowiednio „dyrektorzy przedszkoli”. Dlatego właściwą formą zadecydowania o opłacie za posiłki w  przedszkolu byłyby zarządzenia dyrektorów przedszkoli, analogiczne do zarządzeń dyrektorów szkół z art. 67a. ust. 3 SysOśwU (o których była mowa w pkt 2.).

Konsekwencje rozbieżnych interpretacji przepisów kompetencyjnych

Odnosząc się do  opisanych rozbieżności praktyki gminnej i orzecznictwa sądowego zaznaczyć należy, że dotykają one niebagatelnej kwestii, a mianowicie odpowiedzi na  pytanie o zakres kompetencji rady gminy i zakres uprawnień dyrektorów przedszkoli gminnych - po dniu 23.08.2008 r. Za zachowaniem właściwości rady gminy do decydowania o opłacie za żywienie w przedszkolach, jako kompetencji do  określania opłat za świadczenia przedszkoli z art. 14 ust. 5 SysOśwU, zdawałyby się przemawiać materiały sejmowe z procesu legislacyjnego, które dowodzą, że zamiarem autorów poprzedniej i obecnej wersji „art. 67a.” było ustanowienie podstaw prawnych dla żywienia w szkołach. Stąd zastosowane w przepisie pojęcie: „stołówka szkolna” (a nie „stołówka szkoły”). Mimo to oponenci powyższego poglądu, powołując się na interpretację systemową ustawy potwierdzoną orzecznictwem WSA w Gliwicach - uzasadniają, że zastosowanie w przepisie pojęcia „szkoła”, oznaczać powinno jego odpowiednie zastosowanie do żywienia uczniów „przedszkola”.
Dlatego na dzień dzisiejszy, przed przyjęciem własnych rozwiązań, w kwestii ustalenia podmiotu właściwego do zadecydowania o opłacie za żywienie w przedszkolach, praktyka gminna powinna porozumieć się ze służbami prawnymi wojewody, jako organu nadzoru nad uchwałami rad gmin, a także z regionalną izbą obrachunkową. RIO jest bowiem organem kontroli gospodarki finansowej, w tym kontroli zasadności pobierania przez przedszkole opłaty za żywienie, na ewentualność jej wprowadzenia mocą zarządzenia dyrektora przedszkola opartego na niejako „poszerzonej” (bo obejmującej przedszkola) interpretacji art. 67a. i art. 3  pkt 1 SysOśwU.

4. Zwolnienia i ulgi w ponoszeniu opłat

W przypadku korzystania z posiłków w szkole, co zgodnie z zasadą z art. 67a. ust. 2  SysOśwU jest „odpłatne”, uczeń może zostać zwolniony od obowiązku uiszczania całości lub części opłat na podstawie art. 67a. ust. 5 tej ustawy. Zwolnienie takie uzależnione jest to od uznania przez wójta (starostę lub marszałka) z  art. 5c. pkt 3 SysOśwU, że po stronie ucznia wystąpiły przesłanki: (1) szczególnie trudnej sytuacji materialnej rodziny; albo (2) szczególnego przypadku losowego. Wówczas to organ „może” (a i zarazem - nie musi) udzielić zwolnienia od opłaty.

Rozstrzyganie ww. spraw o zwolnienie od opłaty ww. organy mogą delegować, mocą stosowanego upoważnienia, na dyrektora szkoły z art. 67a. ust. 6 SysOśwU. Użyte w  przepisie słowo „upoważnienie” oznacza, że dyrektor szkoły działa w imieniu organu określonego w art. 5c. pkt 3 w zw. z art. 67a. ust. 5 SysOśwU.

Problem z ustaleniem formy prawnej rozstrzygnięcia o zwolnieniu od opłaty

W najbliższym czasie, z rozstrzyganiem indywidualnych spraw z zakresu zwolnienia od opłaty wiązać się będą problemy z ustaleniem „formy prawnej” takiego rozstrzygnięcia. Jeśliby uznawać, że rozstrzyganą jest „indywidualna sprawa z zakresu administracji publicznej”, wówczas mogą pojawić się interpretacje nadające rozstrzygnięciu wójta (starosty, marszałka) lub dyrektora szkoły - formę „decyzji administracyjnej” - w rozumieniu art. 107 Kodeksu Postępowania Administracyjnego (Kpa). Gdyby twierdzić, że jest to decyzja administracyjna, to wówczas taką samą interpretację prawną należałoby odnosić do rozstrzygnięć wydawanych przez organy prowadzące szkoły publiczne - inne niż samorządowe i  państwowe – oraz przez organy prowadzące i dyrektorów szkół niepublicznych z  art. 84a. SysOśwU. Nadanie zwolnieniu lub odmowie zwolnienia cech decyzji z  Kpa powodowałoby konieczność stosowania wszystkich przepisów traktujących o  postępowaniu dowodowym, dokumentowaniu dowodów i obowiązku zamieszczania stosownych treści w „uzasadnieniu prawnym i faktycznym” decyzji pozytywnej lub odmownej. Od decyzji służyłoby odwołanie w administracyjnym toku instancji do  organu szczebla wyższego oraz skarga do sądu administracyjnego. Przyjęcie odmiennego poglądu, a co za tym idzie wykluczenie formy „decyzji”, zwalniałoby organy i dyrektorów z art. 67a. ust. 5 i 6 SysOśwU od konieczności stosowania przepisów Kpa i upraszczałoby załatwianie spraw. Odmówienie rozstrzygnięciom z  art. 67a. ust. 5 i 6 SysOśwU cech decyzji administracyjnej bazowałoby na  „cywilnoprawnym” charakterze świadczenia (tj. opłaty za posiłek) oraz na  redakcji ustawy o systemie oświaty, która tam, gdzie sprawa ma być załatwiana „decyzją” posługuje się pojęciem „decyzja”, „zgoda”, albo sformułowaniem „…decyduje”.

Zwolnienie od opłaty za posiłek w przedszkolu

O zwolnieniach od  opłaty można mówić również w odniesieniu do opłat za posiłki w przedszkolach. Zwolnienia tego rodzaju stosunkowo często stanowią przedmiot przepisów zamieszczanych w uchwałach rad gmin z art. 14 ust. 5 SysOśwU. Gdyby natomiast za właściwą uznawać interpretację „art. 67a.”, przy której kompetencje z ww. przepisu miałyby również obejmować żywienie w przedszkolach (o czym była już mowa w pkt 3.) - to wówczas z mocy tak odczytywanego ust. 5 i 6 art. 67a. SysOśwU uprawnionym do udzielania zwolnień od opłat za żywienie w przedszkolach byłby wójt (starosta, marszałek), ale i także organ prowadzący przedszkole publiczne i niepubliczne (art. 84a. SysOśwU).

Ulgi w spłacie zobowiązania z opłaty

W przypadku szkół oraz przedszkoli prowadzących przez samorządy lub ministrów, od zwolnienia z  opłaty za posiłek, które nie powoduje naliczenia należności publiczne, należy odróżnić udzielanie ulgi w spłacie zobowiązania z tytułu opłaty, w postaci jego umorzenia, rozłożenia na raty lub przesunięcia terminu zapłaty. W samorządach tak widziana ulga może zostać udzielona w sytuacjach, w trybie i przez podmiot - określony w uchwałach prawa miejscowego z art. 43 ust. 2 ustawy z dnia 30  czerwca 2005 r. o finansach publicznych (Dz.U. Nr 249, poz. 2104; z późn. zm. – dalej: „FinansePublU”). W przypadku szkół prowadzonych przez ministrów podstawą ww. ulg jest bezpośrednio stosowany przepis art. 42 FinansePublU. Jako uzasadnienie przyznania ulgi udzielanej tutaj uznaniowo, przepis art. 42 i art. 43 FinansePublU wskazuje „słuszny interes zobowiązanego” oraz „zgodność z  interesem społecznym”. W odróżnieniu od zwolnień od opłaty za posiłek, ulga dotyczy należności przypisanej w księgach finansowych szkoły (przedszkola).
Powyższy tryb udzielania ulg jest właściwy dla umarzania należności za posiłek lub przesuwania terminu jej zapłaty, jeśli zobowiązanym jest pracownik szkoły (o czym w pkt 5).

Opłaty za posiłki uczniów objętych „Programem dożywiania”

Szczególnym przypadkiem swego rodzaju zwolnienia kogoś od opłaty za posiłek jest jej bezpośrednie pokrycie z budżetu gminy poprzez zasiłek przyznany uczniowi na  zasadach z powołanej ustawy o ustanowieniu programu wieloletniego „Pomoc państwa w zakresie dożywiania” (DożywU) i powołanego rozporządzenia wykonawczego do tej ustawy (DożywRozp). Wówczas zapłata za posiłek w szkole lub przedszkolu pokrywana jest ze środków w dyspozycji gminnego ośrodka pomocy społecznej z art. 7 DożywU i § 2-5 DożywRozp.

Ze zwolnieniem od  opłaty, podobnie jak z ulgą oraz z zapłatą pokrywaną przez gminny ośrodek pomoc społecznej wiążą się zagadnienia finansowania wydatków na żywienie, o których mowa w pkt 6.

5. Dopuszczalność do korzystania z posiłków w przedszkolu lub szkole przez osobę nie będącą uczniem

W przypadku żywienia w szkołach i stołówkach szkolnych przepisy art. 67a. ust. 1 oraz ust. 4-6 SysOśwU wyraźnie wiąże je z uczniem tej szkoły, w której działa stołówka szkolna. Przy czym w ust. 2 i 3 art. 67a. jest ogólnie mowa o odpłatności i  opłacie za posiłek.
Pod poprzednim stanem prawnym, podobne w brzmieniu treści „art. 67a.” były niekiedy uzasadnieniem do podejmowania przez organy stanowiące samorządów rozwiązań dopuszczających do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej również przez inne (niż uczeń) osoby, a mianowicie: pracowników danej szkoły, uczniów innych szkół, ale i także przez pracowników innych szkół i w końcu przez osoby trzecie.

Korzystanie z posiłku stołówki szkolnej przez pracownika szkoły

Dopuszczenia do  korzystania z posiłków stołówki szkolnej przez pracowników danej szkoły, bazowało na założeniach, że pracownik szkoły musi ponosić pełne koszty przygotowania i wydania posiłku. Uznać należy, że na powyższym rozwiązaniu będą wzorować się dyrektorzy szkół w wydawanych po dniu 23.08.2008 r. zarządzeniach ustalających „zasady korzystania ze stołówki” (dopuszczając do korzystania z  posiłków również pracowników i wprowadzając tak rozumianą „pełną odpłatność”) . Co wymaga podkreślenia, w przypadku pracowników szkoły, brak jest podstaw prawnych do ustalania należności za posiłki poniżej kosztów ich przygotowania i  wydania, czyli w sposób analogiczny do zasad ustalania opłat od uczniów na  poziomie tzw. „wsadowego do kotła” (z art. 67a. ust. 4 SysOśwU). (Brak podstawy prawnej wyklucza możliwość dopłacania z budżetu, czyli ze środków publicznych, do kosztów posiłku wydawanego pracownikowi szkoły). Tak rozumiana należność od pracownika szkoły obejmuje również podatek VAT, gdyż posiłek nauczyciela i innego pracownika nie jest zwolniony od podatku.

Korzystanie z posiłku w przedszkolu przez pracownika przedszkola

W przypadku przedszkoli publicznych, o możliwości korzystania przez pracowników z posiłków wydawanych dzieciom stanowi przepis § 10 ust. 2 pkt 4 załącznika nr 1 do  RamStatR. Powołana regulacja zastrzega dla statutu przedszkola określenie „zasad odpłatności za korzystanie z wyżywienia przez pracowników”, z  uwzględnieniem ustaleń organu prowadzącego przedszkole. Zasadnym jest również twierdzić, że powołany przepis ramowego statutu przedszkola publicznego nie może być interpretowany jako źródło kompetencji organu prowadzącego przedszkole do określania odpłatności za posiłek wydany pracownikowi na poziomie niższym niż pełne koszty jego przygotowania i wydania.

Dopuszczenie osób trzecich do korzystania z posiłku w przedszkolu lub w szkole

W kwestii dopuszczalności do korzystania z posiłków przez osoby inne niż uczniowie i  pracownicy zaznaczyć należy, że w uchwałach organów samorządów z art. 67a. SysOśwU, według stanu prawnego do 23.08.2008 r., występowały niekiedy rozwiązania, gdy z posiłków stołówki szkolnej, na analogicznych zasadach jak uczniowie i pracownicy tej szkoły, mogli korzystać uczniowie i pracownicy z  innych szkół (tj. szkół bez własnych stołówek).
Pod obecnym stanem prawnym, uznać należy, że regulacja podejmowana przez dyrektora szkoły na  podstawie art. 67a. ust. 3 SysOśwU dotyczy wyłącznie uczniów i pracowników szkoły podległych (podporządkowanych) temu dyrektorowi. Dyrektor nie może zatem decydować o odpłatności za posiłek ponoszonej przez uczniów innych szkół. Nie może również na zasadach z art. 67a. ust. 6 SysOśwU decydować o zwolnieniu od  opłaty za posiłek ucznia innej szkoły. W tym świetle widziana funkcja stołówki szkolnej powinna ograniczać się do zaspakajania potrzeb społeczności jednej tylko szkoły, nie zaś innych szkół, bądź potrzeb całej gminy.

W powyższym zakresie za nadal aktualną należy uznać interpretację prawa z rozstrzygnięcia nadzorczego Wojewody Lubelskiego z dnia 25 stycznia 2005 r. (nr: NK.II.0911/19/08) . We wspomnianym rozstrzygnięciu zakwestionowano legalność wydawania przez stołówkę szkolną posiłków na rzecz (nie będących uczniami lub pracownikami szkoły) podopiecznych gminnego ośrodka pomocy społecznej. Podkreślono przy tym, że stołówka szkolna nie jest mieszaną instytucją prawną (czyli instytucją systemu oświaty i jednostką pomocy społecznej), ale jest integralnie związana z działalnością opiekuńczą szkoły. Dodatkowym uzasadnieniem przeciwko umożliwieniu korzystania z posiłków przez osoby spoza danej szkoły są argumenty natury ekonomicznej, gdyż koszty szkoły nie powinny być zawyżane działalnością na rzecz innych osób niż jej uczniowie i pracownicy.
Powyższe ograniczenia w zakresie funkcjonowania stołówki szkolnej nie powinny natomiast znajdować zastosowania w przypadku „zespołów szkół” oraz stołówek funkcjonujących w ramach nauki zawodu w szkołach gastronomicznych (o czym poniżej).

6. Dochody i  wydatki na żywienie w planach finansowych przedszkoli i szkół

Zgodnie z przepisem art. 79 ust. 1 SysOśwU, szkoły i przedszkola prowadzone przez samorządy lub ministrów działają w formie jednostek budżetowych lub zakładów budżetowych – w  rozumieniu przepisów cyt. ustawy o finansach publicznych (FinansePublU). Powyższe uwarunkowania będą w określony sposób implikowały finansowanie żywienia w szkołach i przedszkolach.

Formy organizacyjno-finansowe działalności z zakresu żywienia

Szkoła i przedszkole działające w formie jednostki budżetowej pozyskiwane dochody odprowadza na  rachunek budżetu skąd otrzymuje środki finansowe na swoje wydatki objęte budżetem i własnym planem finansowym z art. 20-21 FinansePublU. Wprawdzie w  samorządach jest możliwym część dochodów jednostki powiązać z jej wydatkami w  postaci utworzenia rachunku dochodów własnych (w trybie art. 22 ust. 3 i 4  FinansePublU), jednak okoliczność, iż opłata od ucznia nie pokrywać całości kosztów posiłku, wobec ogólnego braku możliwości przelewania środków z budżetu na ww. rachunek, wyklucza wiązanie żywienia z rachunkiem dochodów własnych przedszkoli i szkół będących jednostkami budżetowymi. (Nie sposób kosztów jednego i tego samego posiłku obejmować wydatkami z planu finansowego jednostki budżetowej i zarazem wydatkami z rachunku dochodów własnych).

Dodatkowym rozwiązaniem uelastyczniającym funkcjonowanie jednostki budżetowej jest możliwość utworzenia w jej strukturach gospodarstwa pomocniczego na zasadach z  art. 26 FinansePublU. Gospodarstwo ponosi koszty swojej działalności z  przychodów własnych, jak również może otrzymywać z budżetu „dotację przedmiotową” do określonych składników kosztów świadczonej działalności. Prowadzenie żywienia w formie gospodarstwa pomocniczego sprawdza się w szkołach ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym.

Może również sprawdzić się w przypadku funkcjonowanie stołówek w tej formie na poziomie „zespołu” z art. 62 SysOśwU. (Wówczas gospodarstwo grupuje żywienie objętych zespołem szkół i przedszkoli). Działające przy zespole gospodarstwo pomocnicze, oprócz działalności żywieniowej, mogłoby również czerpać przychody z  udostępniania mienia zespołu i świadczenia dodatkowych (ubocznych) usług. Zastrzec w tym miejscu należy, że tego rodzaju dodatkowe przychody nie mogłyby pochodzić z działalności wykraczającej poza zadania samorządu z zakresu użyteczności publicznej, co jest związane z ograniczeniami umocowanymi w art. 10 ustawa z dnia 20 grudnia 1996 r. o gospodarce komunalnej (Dz.U. z 1997 r. Nr  9, poz. 43; z późn. zm.). Szkoła poprzez swoją stołówkę szkolną, podobnie jak i  przedszkole (w wytwarzaniu i sprzedaży posiłków) – nie może prowadzić działalności wykraczającej poza swoje zadania statutowe, ani tym bardziej działalności komercyjnej – konkurencyjnej do działających na rynku podmiotów świadczących usługi żywieniowe.

Klasyfikacja działalności żywieniowej w planach finansowych

W planie finansowym szkoły, w której prowadzona jest stołówka szkolna, całość wpływów z opłat i  wydatków (kosztów) przygotowania i wydania posiłków – powinna być uwidaczniana w dziale 801 (Oświata i wychowanie), rozdziale 80148 – stołówki szkolne. (Porównanie wysokości wpływów z opłat i wydatków stołówki szkolnej daje obraz faktycznych dopłat ze środków budżetu do kosztów przygotowania i wydawania posiłków uczniom szkoły). Plan finansowy szkoły poza podziałką (rozdziału) właściwą dla typu szkoły (np. rozdział 80110 – gimnazja) będzie obejmował inne jeszcze rodzaje działalności szkoły (rozdziały działu 801), a i niekiedy również wydatki innych działów, jak np. działu 851 (Ochrona zdrowia), rozdziału 85153 (jeśli dajmy na to szkoła realizuje dodatkowe zajęcia z gminnego programu przeciwdziałania narkomanii).

Klasyfikacja świadczeń w zakresie „Programu dożywiania uczniów”

Swoiste rozwiązanie przyjmowane jest w sytuacji, gdy GOPS przyznaje świadczenie uczniowi uczęszczającego do szkoły w tej samej gminie. Wówczas w budżecie i planie finansowym GOPS nie ujmuje się wydatku na „§ 311”, ale planowane są składowe kosztów stołówki szkolnej związane z przygotowaniem i wydawaniem posiłku dla ucznia. Powyższe pociągnięcia uzasadnia się potrzebę uniknięcia zawyżenia dochodów budżetu (tj. sumowania wpływów z dotacji z budżetu państwa na posiłek ucznia z wpływami szkoły gminnej z opłaty pokrywanej przez GOPS) oraz potrzebą uniknięcia zawyżania wydatków (tj. kumulacji wydatku GOPS na opłatę i wydatku szkoły na posiłek). W tego rodzaju, jak powyższa sytuacjach koszty posiłków ucznia są przeksięgowywane do GOPS. Wskutek powyższego żywienie w planie finansowym szkoły ujmowane jest nie tylko w wydatkach rozdziału 80148, ale i  także pod rozdziałem 85214. Odmienny rozwiązaniem jest nieujmowanie w planie finansowym szkoły wydatków na wydawanie posiłków finansowanych przez GOPS.

Źródła prawa:

• Ustawa z 7.9. 1991 r. o systemie oświaty (Dz.U. z 2004 r. 256, poz. 2572; z  późn. zm.) – SysOśwU;
  • Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z 21.5. 2001 r. w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznej szkoły (Dz.U. Nr 61, poz. 624; z późn. zm.) – RamStatR;
  • Ustawa z 29.12. 2005 r. o ustanowieniu wieloletniego „Programu pomocy państwa w zakresie dożywiania” (Dz.U. Nr 267, poz. 2259) – DożywU;
  • Rozporządzenie Rady Ministrów z 7.2. 2006 r. w sprawie realizacji programu wieloletniego „Pomoc państwa w zakresie dożywiania” (Dz.U. Nr 25, poz. 186; z  późn. zm.) – DożywRozp;
  • Ustawa z 20.12. 1996 r. o gospodarce komunalnej (Dz.U. z 1997 r. Nr 9, poz. 43; z późn. zm.);
  • Ustawa z 30.6.2005 r. o finansach publicznych (Dz.U. Nr 249, poz. 2104; z  późn. zm.) – FinansePublU;
  • Rozporządzenie Ministra Finansów z 14.6. 2006 r. w sprawie szczegółowej klasyfikacji dochodów, wydatków, przychodów i rozchodów oraz środków pochodzących ze źródeł zagranicznych (Dz.U. Nr 107, poz. 726; z późn. zm.);
  • Ustawa z 14.6.1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego (Dz.U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071; z późn. zm.) – Kpa.
Bożena2404-08-2009 12:07:14   [#8889]
Mirek supcio, tego potrzebowlam :-)
kubek04-08-2009 12:47:20   [#8890]

Polecam wątek dla OP (szczególnie końcówka wątku jest interesująca)http://oskko.edu.pl/forum/watek.php?w=38722&ux=1422&pst=49#pst49. Trochę więcej zaangażowania w wykorzystanie majątku szkoły dla dobra dzieci i społeczeństwa lokalnego - to wasi wyborcy kochani. Ważni są nauczyciele ale równie ważne  dzieci w wieku szkolnym dla których powinnście coś zaproponować w wakacje. Nie trzeba wiele. Wystarczy, że boiska szkół, sale gimnastyczne, pracownie internetowe w czasie wakacji będą czynne.  

Dziwny jest ten Wasz wątek cięgle się witacie.

Renata7304-08-2009 12:56:16   [#8891]

Witamy i Ciebie Kubku!

BAAARDZO gorąco witamy ;))))

annah04-08-2009 13:05:14   [#8893]

:)

kubek, poczytaj mój post o pewnej szkole podstawowej na tamtym wątku

i o świetnej pani dyr

jako OP pomagamy, nie szkodzimy i nie zakazujemy naśladować

post został zmieniony: 04-08-2009 13:05:33
kubek04-08-2009 13:15:01   [#8894]
Musicie też wymagać nie tylko prosić, pomagać i skłaniać do myślenia. Wyposażenie szkoły tak naprawdę jest OP nie nauczycieli czy dyrektora. Jeżeli ktoś będzie miał do wyboru śwęty spokój i zorganizowanie czegoś sensownego, to co wybierze? Mam dziecko w wieku szkolnym było już w górach, było u babci i jeszcze ma miesiąc wakacji, a już mudzi się jak mops.
annah04-08-2009 13:38:37   [#8896]

kubek, nauczyciele mają urlop i nie możemy ich zmusić aby pracowali w czasie urlopu

dyrektor szkoły też nie zmusi

Lucy04-08-2009 13:40:33   [#8897]

Skoro się witamy, to ja też witam wszystkich i Ciebie Kubku oczywiście też :-))))))

smarkata Lucy

Lucy04-08-2009 13:50:20   [#8899]

Dzięki Sylwio

pokażę zarządzenie szefowi, może posłucha

od rana słucha mojego kichania i jakoś nic, ale przeżyję i nie dam się zwykłemu przeziębieniu

Meila z KO też dostałam i oczywiście na już, więc już lezy sobie na biurku i czeka aż je znajdę ;-)))))))))))))))

kubek04-08-2009 13:53:32   [#8900]
Szkoła to nie tylko nauczyciele. Dziećmi na na koloniach, obozach opiekują się nauczyciele? Chodzi mi o zagospodarowannie bazy szkolnej sali gimnasycznej, boisk, biblioteki. Do tego nie potrzeba polonistów, matematyków wystarczą zwykli opiekunowie w postaci wolontariuszy. Pani z biblioteki też by mogła przychodzić kilka dni w wakacje np. za dni w które miała wolne a powinna pracować np. przed świętami WN czy BN. Wystarczy tylko skorzystać z tych możliwości. Dyrektor tego nie wykorzysta bo chce być dobry dla nauczycieli bo dzięki nim jest dyrektorem, powinien OP. Myśle, że nawet część nauczycieli do tego pomysłu by się przyłączyła. Troch dyscypliny i wymagać wymagać i jeszcze raz wymagać będą wtedy rezultaty. Coś będzie się chciało.
strony: [ 1 ][ 2 ] - - [ 177 ][ 178 ][ 179 ] - - [ 234 ][ 235 ]