Forum OSKKO - wątek

TEMAT: OP łączmy się
strony: [ 1 ][ 2 ] - - [ 173 ][ 174 ][ 175 ] - - [ 234 ][ 235 ]
Marion22-07-2009 14:51:48   [#8652]
319,00 zł 
mireko6622-07-2009 15:15:57   [#8653]

Najpierw w swojej opinii MEN twierdziło, że tylke te samorządy powinny uchwalić nowe regulaminy, w których nie są osiągane średnie, a teraz na gwałt chcą informację z pytaniami:

"1. Czy jst w terminie przyjęła regulaminy płacowe ? Jeżeli nie, to dlaczego ?

2. Czy regulaminy uwzględniają dwa etapy podwyżek wynagrodzeń nauczycieli w 2009 r. ?

3. Czy zdarzyły się do tej pory przypadki niewypłacenia zwiększonych wynagrodzeń ? Jeśli tak, proszę podać przyczyny ?".

Cały czas pisałem, że zmienił się przepis KN i jest mus uchwalenia nowego regulaminu. MEN twierdziło co innego, a do mnie wydzwaniali różni ludzie z samorządów, dlaczego twierdzę, że jest inaczej, a bo tak !

I w kontekście tych pytań jest muss ili niet ?

KasiaZet23-07-2009 07:31:36   [#8654]

Dzień Dobry wszystkim.

Według mojego prawnika "mus" jest...

mireko6623-07-2009 07:46:33   [#8656]
Czyli Sylwio nie macie regulaminu ? (podchwytliwe, bo radca stwierdził, że nie trzeba, ale na wszelki wypadek kazał, żeby uchwalić ...)
mireko6623-07-2009 07:49:13   [#8657]
A niektórzy prawnicy widzą tylko: Zobacz obraz w pełnych rozmiarach
mireko6623-07-2009 07:57:03   [#8659]

Przypominam dla tych, co już zapomnieli (w tym dla MEN-u też):

Opinia Ministerstwa Edukacji Narodowej dotycząca wątpliwości w zakresie obowiązywania przepisów regulaminów wynagradzania, stanowionych przez jednostki samorządu terytorialnego

Podstawą dokonania w danym roku kalendarzowym regulacji płacowej dla nauczycieli jest art. 30 ust. 11 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. - Karta Nauczyciela (Dz. U. z 2006 r. Nr 97, poz. 674 z późn. zm.) stanowiący, iż wynagrodzenie nauczycielom podwyższa się nie później niż w ciągu 3 miesięcy po ogłoszenia ustawy budżetowej, z wyrównaniem od dnia 1 stycznia danego roku.

Konsekwencją ustalenia na dany rok nowych wynagrodzeń dla nauczycieli i koniecznością wypłaty wyrównań od dnia 1 stycznia danego roku, jest fakt, że akty prawne wydawane na podstawie art. 30 ust. 5 pkt 1 (rozporządzenie ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania) oraz art. 30 ust. 6 Karty Nauczyciela (regulamin wynagradzania), muszą mieć zastosowanie do wynagrodzeń należnych od dnia 1 stycznia danego roku i obowiązywać z mocą wsteczną.

Z kolei, na podstawie art. 30 ust. 6 Karty Nauczyciela organ prowadzący szkołę będący jednostką samorządu terytorialnego zobowiązany jest do ustalenia, w drodze regulaminu dla nauczycieli poszczególnych stopni awansu zawodowego, wysokości stawek dodatków - motywacyjnego, funkcyjnego i za warunki pracy (…), w taki sposób, aby średnie wynagrodzenia nauczycieli, składające się z ww. składników, odpowiadały na obszarze działania danej jednostki samorządu terytorialnego, co najmniej średnim wynagrodzeniom nauczycieli, o których mowa w art. 30 ust. 3 ustawy.

Biorąc pod uwagę powyższe, jednostki samorządu terytorialnego, których regulaminy wynagrodzenia nauczycieli nie gwarantują w danym roku uzyskania, co najmniej średnich wynagrodzeń zgodnie z art. 30 ust. 3 ustawy - Karta Nauczyciela, są zobowiązane do uchwalenia nowych regulaminów.

W przypadku uchwalenia nowych regulaminów po dniu 1 stycznia danego roku, zachowanie ustawowych terminów w zakresie regulacji płacowej, możliwe jest poprzez wprowadzenie w przepisach końcowych regulaminu wynagradzania nauczycieli, uchwalanego przez daną JST, regulacji przejściowej zgodnie z którą, podwyższenie wynagrodzeń nauczycieli następuje z wyrównaniem od dnia 1 stycznia danego roku.

Powyższe nie będzie naruszało zasady demokratycznego państwa prawnego, wyrażonej w art. 4 ust. 2 ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych (Dz. U. z 2007 r. Nr 68, poz. 449).

Ponadto, taka procedura została zastosowana w przepisach rozporządzeń płacowych wydawanych przez Ministra Edukacji Narodowej na podstawie upoważnień ustawowych, w celu realizacji postanowień ustawy – Karta Nauczyciela.

Jednocześnie informujemy, że ww. opinia Ministerstwa Edukacji Narodowej nie stanowi wiążącej wykładni przepisów prawa.

(wytłuszczenie moje)

mireko6623-07-2009 08:00:55   [#8660]

Do licha wszystko się wytłuściło i pogrubiło, a miało tylko: "Biorąc powyższe pod uwagę (...)".

To gratuluję radcy siły oddziaływania, ale podpisał się pod swoją opinią ?

I drugie pytanie i jak na nie odpowiedzieliście:  "1. Czy jst w terminie przyjęła regulaminy płacowe ? Jeżeli nie, to dlaczego ?".

ecomarta23-07-2009 08:26:33   [#8662]

Ojjjj Mirek jak ja Ci dziękuje za mój spokojny odponiedziałkowy urlop... :)

Nie wiem czy pamiętasz, ale mój radca też twierdził, że nie trzeba a mimo wszystko mnie przekonałeś i uchwaliłam... w terminie nawet :))

I nawet uchwaliłam nowe uchwały o zniżkach dyrektorskich, pensum zaocznych i liczeniu godzin przy różnym pensum...

Tylko niepubliczne ciągle czekają....

Mirek Ministerstwo Ci pismo przysłało? Ja nic nie mam więc nie mam na co odpowiadać :P

Dzień dobry  :))

post został zmieniony: 23-07-2009 08:27:54
Lucy23-07-2009 08:39:53   [#8663]

Dzień dobry

do mnie przysłało KO meilem

ecomarta23-07-2009 08:47:46   [#8666]

O nie, nie, nie!!! Nie zapomnę, choćbym miała uciekać :)

MałgorzataK23-07-2009 08:57:39   [#8668]

Witam;

czy ktos może rozwinąc myśl zawarta w pytaniu Ministerstwa:

"2. Czy regulaminy uwzględniają dwa etapy podwyżek wynagrodzeń nauczycieli w 2009 r. ?"

Nie bardzo rozumiem bo u mnie w regulaminie nic sie nie pisze o podwyżkach. Zreszta po co?

Lucy23-07-2009 09:13:15   [#8669]

Mój uczeń na wakacjach Sylwio :-))))

czekam na odpowiedź z pfronu a w miedzyczasie przyjmuję wnioski na stypendia

właśnie przeżyłam napad furii interesantki :-(( 

Lucy23-07-2009 09:21:09   [#8671]

przeżyła, nawet wyszła uśmiechnięta

wyładowała się na mnie to jej ulżyło

A tak swoją drogą to do kogo biedny oponek może złożyć skargę na wrzeszczącego, wyklinającego i agresywnego słownie interesanta?

ecomarta23-07-2009 09:34:52   [#8673]

Przypomniało mi się jak PANI z KO dzwoniła ze skargą na mnie do Starosty, że jestem wobec niej niegrzeczna.

Niegrzeczność polegała na tym, że powiedziałam PANI owej, że chyba inaczej interpretujemy Kodeks postępowania administracyjnego :)

Lucy23-07-2009 09:44:03   [#8674]

Tak, panie z KO potrafią być twórcze.

Moja wizytatorka, jakiś czas temu (jest całkiem zielona w swoim fachu) zadzwoniła do jednej z dyrek i op... ją za wypowiedź w prasie.

Jej zdaniem żaden z dyrektorów nie ma PRAWA mieć odmiennego zdania co do oświaty niż ministry!

mireko6623-07-2009 10:06:06   [#8675]

I jeszcze to możesz też przekazać: "Jednocześnie informujemy, że ww. opinia Ministerstwa Edukacji Narodowej nie stanowi wiążącej wykładni przepisów prawa."

Marion23-07-2009 10:11:27   [#8676]

uffffff, chwilka przerwy, dzień dobry :-)) 

W odpowiedzi do KO napisałam, że regulamin mam i to na cały rok 2009, ale w nim nie mam szczególnego wyodrębnienia dwóch etapów podwyżek dla nauczycieli.

Czy ktoś z Was wybiera się na Studium Programu Radosna Szkoła organizowanego przez Fundację Prawo Europejskie?? Bo ja się właśnie dowiedziałam, że się wybieram...

mireko6623-07-2009 10:18:26   [#8677]

Dzięki Ecomarto za dobre słowo ! Niestety ciężar odpowiedzialności zazwyczaj nie spada na radcę tylko na "merytorycznego".

Jesteś lepsza ode mnie, bo ja nie zdąrzyłem z opiniowaniem uchwał na czerwiec i są jeszcze stare. Ale przy regulaminie dotyczącym płac jest inaczej, bo tu są skutki finansowe, więc trzeba się trzymać terminów (jak wojewoda ociąga się z publikacją to już nie nasza wina).

KO wysyłało mejlami zapytanie i oczywiście jakiś jest inny mejl podany i pani z KO dzwoniła z pretensjami, że miało być do 12.00. To ja mówię niech pani mi wyśle tabelkę, a ona, że nie zajmuje się takimi sprawami. Ale w końcu wysłała mi inna pani. W ogóle dzielę KO na "starą" i "nową" gwardię. ZE "starą" nie ma nigdy problemów, żeby się dogadać i coś załatwić. Natomiast "nowa" traktuje OP z góry.

Co do uwzględnienia 2 podwyżek to u nas mieliśmy w uzasadnieniu opisane, że średnie prognozowane są wyliczane z uwzględnieniem 2 terminów podwyżek, a dla mianowanych mamy tabelkę podwyższonych zasadniczych też z podziałem (podobną do ministerialnej tylko parę złotych więcej). Czyli wstawiłem X, że uwzględnia drugą turę podwyżek.

mireko6623-07-2009 10:20:02   [#8678]
Oczywiście opiniowanie przez ZZ, a nie przez KO, bo to już nie obowiązuje. 
ecomarta23-07-2009 10:29:06   [#8679]
Zaczynam sie niepokoić...nie mam żadnego pisma z KO przesłanego żadną drogą.... hmmmm...
Marion23-07-2009 10:34:05   [#8680]
no to od Ciebie nie chcą, szczęściaro :-))
AnJa23-07-2009 11:03:00   [#8682]

Fundację Prawo Europejskie?

no to przyjemnej zabawy zyczę- zjawiskowa to albowiem firma jest:-)

Marion23-07-2009 11:08:58   [#8683]
skonsultowałam to z moim dzieckiem - uczyła się tam w ubiegłym roku i skończyła nawet :-) Czasami materiały były nieaktualne ale w Radosnej szkole trudno o coś nieaktualnego ;-))
norbert23-07-2009 11:24:59   [#8685]

Proszę mi poradzić:;

Od maja 2008 miałem na stazu w sekretariacie Panią , z uwagi ,ze sekretarka poszła na urlop macierzyński na czas zastępstwa zatrudniłem stazystkę na miejsce sekretarki czyli do 01.01.2009r prosze mi poradzic ile dni urlopu przysługuje teraz osobie zastepującej sekretarkę .Czy staz liczy sie do obliczenia dni urlopu?

Marion23-07-2009 11:40:58   [#8686]
Główny Inspektor Pracy

Departament Prawny

GNP-110-4560/07/PE

Stanowisko Departamentu Prawnego Głównego Inspektoratu Pracy z lipca 2007 r. w sprawie wliczania okresu pobierania stypendium i zasiłku dla bezrobotnych do stażu pracy, od którego zależy nabycie prawa i wymiar urlopu wypoczynkowego.

Rzeczp. DF.2007.7.160

Zagadnienia związane z odbywaniem przez absolwentów stażu u pracodawcy oraz zasiłku dla bezrobotnych reguluje ustawa z 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. Nr 99, poz. 1001, ost. zm. Dz. U. z 2004 r. Nr 273, poz. 2703). Zgodnie z jej art. 79 ust. 1 okresy pobierania zasiłku i stypendium wlicza się do okresu pracy wymaganego do nabycia lub zachowania uprawnień pracowniczych oraz okresów składkowych w rozumieniu przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Okresów pobierania zasiłku i stypendium nie wlicza się jednak do okresu zatrudnienia, od którego zależy nabycie prawa do urlopu wypoczynkowego, co wynika z art. 79 ust. 2 ustawy.
Zatem okres odbywania stażu absolwenckiego przez pracownika czy też okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych będzie wliczany do okresu, od którego zależy wymiar urlopu wypoczynkowego, ale nie może być wliczony do okresu warunkującego nabycie prawa do urlopu. Natomiast okres, kiedy osoba była bezrobotna i nie miała prawa do zasiłku, nie ma wpływu ani na wymiar urlopu, ani na nabycie prawa do niego.
Informujemy, że "wymiar przysługującego pracownikowi urlopu wypoczynkowego" oznacza liczbę dni przysługującego wypoczynku (płatnego), określonego w art. 154 § 1 k.p., uzależnionego od ogólnego stażu pracy pracownika. Do stażu pracy wlicza się wszystkie poprzednie okresy zatrudnienia, okresy ukończonej nauki, potwierdzone świadectwem szkolnym lub dyplomem oraz inne okresy "zaliczane", określone odrębnymi przepisami, np. okres pobierania stypendium przez stażystę, okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych, okres prowadzenia indywidualnego gospodarstwa rolnego czy okres odbytej czynnej służby wojskowej itd.
Natomiast "nabycie prawa do urlopu wypoczynkowego" oznacza możliwość skorzystania przez pracownika z urlopu wypoczynkowego. Nabycie prawa do urlopu następuje z chwilą spełnienia określonych przesłanek. Obecnie jedynym warunkiem decydującym o uzyskaniu prawa do urlopu jest uprzednie przepracowanie przez pracownika określonego czasu. Od 1 stycznia 2004 r. pracownik nabywa prawo do pierwszego w życiu zawodowym urlopu wypoczynkowego z upływem miesiąca pracy. Wymiar tego urlopu wynosi 1/12 wymiaru urlopu przysługującego mu po przepracowaniu roku.
norbert23-07-2009 11:56:33   [#8688]
Konto jest kobiety , ale zostało mi na okres wakacki użyczone! - ale miło mi ,ze ktos się tym interesuje.Pozdrawiam.
Marion23-07-2009 12:13:58   [#8690]
ot i przepracowanie się kłania... Sylwia, zachodziłam w głowę dlaczego norberta podejrzewasz że jest z MEN ;-)
mireko6623-07-2009 14:20:05   [#8693]

Lp.

1. Pytania

Tak

Nie

Uwagi

1.

Czy jst w terminie przyjęła regulaminy płacowe?

Jeżeli nie, to dlaczego?

X

X

Bo radca tak powiedział !

2.

Czy regulaminy uwzględniają dwa etapy podwyżek wynagrodzeń nauczycieli w 2009 r.?

X

X

I co jeszcze ?

3

Czy zdarzyły się do tej pory przypadki niewypłacenia zwiększonych wynagrodzeń?

Jeśli tak, proszę podać przyczyny?

X

?

A kto pyta, i do czego muuuu to jest potrzebne  ?

(do RIO, Sądu Pracy, Urzędu Skarbowego,Tak sobie*

Informacja …………………………………………………………z dnia …………………..

(jst - nazwa)

odnośnie wdrażania podwyżek wynagrodzeń nauczycieli

w roku bieżącym

Uwaga:

Sprawę prowadzi w Kuratorium Oświaty w ...... tel. ......, fax. ........ lub mail ..........

Odpowiedź proszę zaznaczyć X

Sporządził:

Legenda:

X - moje odpowiedzi

X- Sylwi odpowiedzi

* - niepotrzebne skreślić

Na niebiesko to co miało być na górze

mireko6623-07-2009 14:23:20   [#8694]

Sylwia tylko bez urazy !Zobacz obraz w pełnych rozmiarach

Marion23-07-2009 14:32:23   [#8698]
Radosna szkoła pójdzie jak tylko doczeka się podpisu. 
Marion23-07-2009 14:35:47   [#8699]
a ja takich tabelek nie miałam ... inne KO?
strony: [ 1 ][ 2 ] - - [ 173 ][ 174 ][ 175 ] - - [ 234 ][ 235 ]