Forum OSKKO - wątek

TEMAT: OP łączmy się
strony: [ 1 ][ 2 ] - - [ 167 ][ 168 ][ 169 ] - - [ 234 ][ 235 ]
ecomarta02-07-2009 10:25:53   [#8352]

Ja się w przyszłym roku pośmieje, jak będe miała tylko jedno postępowanie :)) A teraz to mi mało do śmiechu przez faceta, który przez część stażu uczył w jednej szkole matematyki i informatyki a przez drugą część w innej szkole - matematyki i fizyki.

Oszaleje!!

mireko6602-07-2009 11:21:13   [#8354]

Kolejna interpretacja:

URLOP NAUCZYCIELA W SZKOLE, W KTÓREJ ZORGANIZOWANO ODDZIAŁ PRZEDSZKOLNY

Zorganizowanie oddziału przedszkolnego w szkole nie jest prostą operacją i wiąże się z koniecznością łączenia dwóch systemów organizacyjnych. Wątpliwości budzi zwłaszcza sposób egzekwowania czasu pracy nauczycieli oraz kwestie udzielania nauczycielom urlopu wypoczynkowego. Praca w szkole to bowiem prawo do urlopu w stałym i określonym ustawą momencie, zaś praca w oddziale, to w praktyce praca w przedszkolu z - 35 - ma dniami urlopu, udzielanymi zgodnie z kodeksowym planem urlopów. Wskazówki, jak pogodzić pracę nauczyciela w obu systemach w oddziale przedszkolnym i szkole znajdziesz poniżej.

Szkoła i oddział przedszkolny funkcjonują w oparciu o inne zasady

Oddział przedszkolny jest jednostką organizacyjną przedszkola i nie wchodzi w skład struktury organizacyjnej (klas) szkoły podstawowej (art. 61 ust. 1 ustawy z 7 września 1991 r. o systemie oświaty). Oddział przedszkolny w szkole podstawowej zachowuje odrębności programowe, a kształcenie i wychowanie w nim zorganizowane jest odmiennie niż w oddziałach szkoły podstawowej, na zasadach odnoszących się do oddziałów przedszkola, tj. zgodnie z ramowym statutem przedszkola.

Szkoła ma stałe okresy przerwy (wakacje i ferie), oddział przedszkolny funkcjonuje stale poza przerwami ustalanymi przez organ prowadzący

Szkoła funkcjonuje w oparciu o stałe okresy pracy i stałe przerwy, będące okresami ferii letnich i zimowych. Przedszkole (oddział przedszkolny) funkcjonuje z wyjątkiem małych przerw przez cały roku - placówka nieferyjna (zasady funkcjonowania przedszkoli określa - § 10 ust. 1 i ust. 2 pkt 2 ramowego statutu publicznego przedszkola, stanowiącego załącznik nr 1 do rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z 21 maja 2001 r. w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół).

W szkołach feryjnych - urlop w okresie wakacji i ferii; w nieferyjnych - 35 dni roboczych

Nauczycielowi zatrudnionemu w szkole przysługuje urlop wypoczynkowy w wymiarze odpowiadającym okresowi ferii i w czasie ich trwania, natomiast nauczycielom zatrudnionym w przedszkolach (oddziałach przedszkolnych) przysługuje prawo do urlopu wypoczynkowego w wymiarze 35 dni roboczych w czasie ustalonym w planie urlopów (art. 64 ust. 1 i 3 Karty Nauczyciela).

Urlopy nauczycieli
Udzielanie, rozliczanie urlopów
Urlopy pracowników niepedagogicznych
Sezon urlopowy 2009

Oddział przedszkolny zorganizowany w szkole nie powoduje przekształcenia szkoły w zespół szkół

Pomimo, iż oddział przedszkolny działa na odrębnych zasadach jego powołanie przy szkole nie przesądza o przekształceniu szkoły w zespół szkół. Do podjęcia czynności prawnych związanych z trwaniem stosunku pracy (zatrudnieniem, rozwiązaniem stosunku pracy itp.) upoważniony jest tu dyrektor szkoły, który jest również zobowiązany do takiej organizacji pracy szkoły, aby możliwa była całoroczna praca oddziału przedszkolnego.

W oddziale przedszkolnym przy zespole szkół pracodawcą dla nauczycieli jest dyrektor zespołu

Jeżeli oddział przedszkolny jest usytuowany w szkole podstawowej funkcjonującej w zespole szkół - czynności prawne związane ze stosunkiem pracy nauczyciela oddziału przedszkolnego wykonywane są przez dyrektora zespołu (art. 10 ust. 1 Karty Nauczyciela). Podobnie jak dyrektor szkoły, tak i dyrektor zespołu zobowiązany jest do takiej organizacji pracy zespołu , aby możliwa była całoroczna praca oddziału przedszkolnego.

W umowie nauczyciela oddziału przedszkolnego musi być określony wymiar urlopu

Kluczowe wątpliwości dotyczą w tym zakresie odpowiedzi na pytanie, jaki jest wymiar urlopu nauczyciela szkoły (czy zespołu) w której zorganizowano oddział przedszkolny. Należy tu przede wszystkim podkreślić, iż o tym jakie są uprawnienia i obowiązki nauczyciela (w tym w zakresie wymiaru i terminu urlopu) decyduje stanowisko i przedzielony zakres zadań. O stanowisku i zakresie zadań przesądza się w umowie o pracę z nauczycielem. Zatem w przypadku powołania oddziału przedszkolnego w szkole lub w zespole szkół zawieramy (lub zmieniamy) z nauczycielem taka umowę o pracę, z której treści w sposób będzie wynikał wymiar należnego urlopu. Odpowiednio, w przypadku nauczyciela szkoły będzie to art. 64 ust. 1, a w przypadku nauczyciela realizującego zadania przedszkolne - będzie to art. 64 ust. 3 Karty Nauczyciela. Dla dyrektora szkoły tak ie czynności nie są obce. Dwie różne pragmatyki zawodowe (o odpowiednio różnej regulacji dla wymiaru i sposobu wykorzystywania urlopu) z powodzeniem funkcjonują już bowiem w prawie każdej szkole. Dotyczy to nauczycieli i pracowników niepedagogicznych.

Urlopy nauczycieli
Udzielanie, rozliczanie urlopów
Urlopy pracowników niepedagogicznych
Sezon urlopowy 2009

Gdy nauczyciel ma pracować w szkole i oddziale przedszkolnym - konieczne są dwie umowy o pracę

Należy zwrócić uwagę, iż nie można zawrzeć umowy o pracę z nauczycielem w szkole czy zespole szkół, w której zorganizowano oddział przedszkolny, której konsekwencją będzie przydzielenie zajęć zarówno w szkole, jak i równocześnie w oddziale przedszkolnym. Gdyby zachodziła taka konieczność należałoby z nauczycielem podpisać dwie odrębne umowy o pracę. Stosownie do ich treści nauczyciel będzie uprawniony do wymiaru i terminu urlopu w zakresie wynikającym z podpisanych umów. Może się zatem np. zdarzyć, iż np. w zakresie zajęć realizowanych w szkole - nauczyciel będzie miał urlop (w związku z określonym przepisem powszechnym okresem ferii letnich) i jednocześnie nie uzyskać urlopu z drugiej umowy o pracę w zakresie wynikającym z realizowanego tam wymiaru. W takim wypadku będzie to już kwestia organizacyjna, pozostająca w gestii nauczyciela (powinien ustalić w planie urlopów spójność terminów), a nie wada systemowa.

Podstawa prawna:

• art. 61 ust. 1 ustawy z 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz.U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, ze zm.),
  • art. 10 ust. 1, art. 64 ust. 1 i 3, art. 64 ust. 1 i 3 ustawy z 26 stycznia 1982 r. - Karta Nauczyciela (Dz.U. z 2006 r. Nr 97, poz. 674, ze zm.),
  • § 10 ust. 1 i ust. 2 pkt 2 ramowego statutu publicznego przedszkola, stanowiącego załącznik nr 1 do rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z 21 maja 2001 r. w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół (Dz.U. Nr 61, poz. 624, ze zm.).

Więcej porad o urlopach nauczycieli w różnych placówkach znajdziesz w wydaniu specjalnym poradnika "Kadry w oświacie".

nn02-07-2009 11:56:36   [#8355]
Martuniu. Zaświadczenie o zatrudnieniu wystawia dyrektor szkoły. To jego sprawa z jakich zajęć edukacyjnych nauczyciel robi staż do awansu. Tak czy inaczej jedne z nich są wiodące, czyli ponad pół etatu. Jeśli matematyka to szukasz eksperta do matematyki. Reszta jest dodatkiem. Pozdrawiam.
Magdalena02-07-2009 13:00:08   [#8356]

Hej :-)

Dzisiaj świeci słonko i nie chce mi się pracować, a muszę intensywnie, bo jest co robić.

Mam pytanie: Dostaliście pismo ze swoich KO, aby wypełnić ankietę dotyczącą SIO, www.ankieta.cie.men.gov.pl/? Ledwo przez nią przebrnęłam, bo jak dla mnie częśc pytań nie nadaje się dla OP.

Bożena2402-07-2009 13:29:18   [#8357]
Ja narazie nic nie dostałam, ale zerknelam na tą ankietę i po dojściu do 20 pytania wyszlam z tego bo jest beznadziejna!!!!
Magdalena02-07-2009 13:59:04   [#8358]
Reszta pewnia padła przy wypełnianiu tej iście wymyślnej i nudnej ankiety...
Bożena2402-07-2009 14:10:17   [#8359]
Najbardziej denerwujące są DODATKOWE pytania. Ale jak dostane polecenie to wypełnię, a jak nie to nie.
Marion02-07-2009 19:17:56   [#8361]
Melduję się przedwieczornie ;-)) Nawałnica burzowa krzywdy mi osobiście nie zrobiła, ale wokół szkód wiele. Dzisiaj szkoliłam się w umiejętnościach zapraszania ekspertów do współpracy... ciężko było, odmów wiele, finał: mam dwóch :-)) i załatwią mi 3 komisje uffffffffffff. Ankietę próbowałam wypełnić i nie skończyłam, bo się inne ważne sprawy działy a coby ją z sensem wypełnić czasu i uwagi trzeba. No i na koniec dnia pracy dostałam z PFRON zaproszenie do ucznia na wsi i polecenie odgórne coby przygotować zgłoszenie do przystąpienia. Dobrze żeście już doświadczeni - będę zawracać głowę ;-)
Annalog02-07-2009 20:10:28   [#8362]
Mirku nawet nie wiesz jak mi pomogło Twoje opracowanie- właśnie się z tym szarpię. Wieelkie dzięki- teraz mam argumenty do dyskusji w sprawie urlopów.
Magdalena03-07-2009 07:49:32   [#8363]
Dzień dobry :-)
Gdzie się wszyscy podziewają? Już na urlopach?
Marion03-07-2009 07:53:59   [#8364]
dzień dobry :-)) do urlopu daleeeeeeeeeeko ......
Renata7303-07-2009 08:22:59   [#8366]
Chyba większość urlopów zostaje w sferze marzeń;))))
Witajcie!
suchax03-07-2009 09:36:37   [#8368]
czy rozliczenie końcowe "Uczeń na wsi " ma podpisac skarbik też czy tylko wystarczy Burmistrz?
Annalog03-07-2009 09:38:59   [#8369]

MATKO JAK JA PRAGNĘ URLOPU!!!!!!

WITAJCIE

Renata7303-07-2009 09:50:20   [#8370]
Aniu, czy Ty też masz ucznia na wsi?
Renata7303-07-2009 09:54:52   [#8371]
Sylwio!
Jak wrócisz z tego UP to odblokuj sobie skrzyneczkę;))))
i daj znać że już jesteś;)
Annalog03-07-2009 10:13:23   [#8372]
Tak mam "Ucznia na wsi". Niestety................
JUSTYNA B03-07-2009 10:18:32   [#8373]
Na jakim etapie jesteście z ucniem na wsi wykorzystałyście środki w 100%?
Annalog03-07-2009 11:13:55   [#8376]

Sylwia ja też w 90% i mi nie zaproponowali patrz:)

Zwracamy im, a środki za obsługę wydaliśmy w wysokości 2,5% wydanej kasy.

Annalog03-07-2009 12:17:19   [#8378]

Nie wiem czy mozna wliczyć obsługe knta w te śrdki- ja najprstszą drga wziełąm tonery, papiery, segregatory.

"Nasz pan" z PFRON-u udzielił mi pouczenia, iż 2,5% wydanej kasy. Tak tez uczyniłam

Annalog03-07-2009 12:45:38   [#8380]

Hihihi  "nasz" wpuścił mnie w maliny, że komputer nie może być a urządzenia peryferyjne moga, po czym zmienił zdanie, że jednak nie i miałam kłopot z fakturami....

Strasznie UCENI SOM widocznie Ci nasi panowie, ja zreszta też, bo zamiast sie głupio pytać winnam była tylko tyle co mam na papierze w zasadach realizacji i spoczit. Alem była naiwna no i narobiłam sobie;)))

Marion03-07-2009 13:31:31   [#8382]
jak Was czytam to gęsiej skórki dostaję - w co ja się pakuję z tym uczniem ?????
Marion03-07-2009 13:46:51   [#8384]
:-)
Magdalena03-07-2009 13:47:26   [#8385]

Mam 3 komisje na mianowanego, wszyscy nauczyciele uczą w gimnazjum (biologia, historia, religia).

Zgodnie z rozporządzeniem muszę zapewnić:
- we wszystkich komisjach udział ekspertów posiadających kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w gimnazjum,
- w każdej z 3 komisji musi być przynajmniej 1 ekspert zatrudniony w gimnazjum,
- w każdej komisji musi być co najmniej jeden ekspert, który naucza tego samego przedmiotu , co nauczyciel zdający egzamin.

Chcę załatwić wszystkie komisje 3 ekspertami. Teoretycznie jest to w miarę proste, ale nie koniecznie w wakacje.

Biologa znalazłam szybko, bo jest ich sporo. Historyka troszeczkę poszukałam, ale od religi jest tylko 3 ekspertów, którzy teoretycznie mogą do mnie dojechać. Po dwóch dniach upierdliwego wydzwaniania co pół godziny udało mi się jednego zastać, ale wyjeżdża w sierpniu na wakacje. Do tego ma do nas w jedną stronę 60 km i będzie jechał ponad godzinę PKS w jedną stronę na 1 komisję za 120 zł (co najmniej 20 zł straci na bilety - nie zwracamy kosztów podróży). Zmarnuje ponad pół dnia na to, a mimo to dał się namówić. 

21 sierpnia będę miała wszystkie 3 komisje. Zacznę wierzyć w cuda, bo już sądziłam, że nie uda mi się jednego dnia zebrać 3 komisji. Jestem szczęśliwa :-)

mireko6603-07-2009 13:48:47   [#8386]

Czy dyrektora i zastępcę dyrektora (nauczycieli) w szkole, przedszkolu obowiązują listy obecności?

2009-07-02

Pytanie pochodzi z serwisu Prawo Oświatowe:

Czy nauczyciela, dyrektora i zastępcę dyrektora w szkole, przedszkolu obowiązują listy obecności?

Odpowiedź:

Dyrektora i wicedyrektora szkoły nie obowiązuje ewidencjonowanie czasu pracy poprzez podpisywanie listy obecności.

Uzasadnienie:

Ze względu na fakt, iż dyrektor i wicedyrektor szkoły zatrudnieni są na podstawie przepisów Karty Nauczyciela (Dz. U. z 2006 r. Nr 97, poz. 674 z późn. zm.) - dalej KN, nie mają obowiązku podpisywania listy obecności. Taki obowiązek mają zatrudnieni zgodnie przepisami Kodeksu pracy (Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94 z późn. zm.) pracownicy administracji i obsługi szkoły.

Dyrektora szkoły, będącego najczęściej nauczycielem, obowiązują uregulowania Karty Nauczyciela dotyczące czasu pracy nauczycieli. Zgodnie z postanowieniami art. 42 KN czas pracy nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć nie może przekraczać 40 godzin na tydzień. Nauczyciela obowiązuje pięciodniowy tydzień pracy. W ramach czasu pracy nauczyciel obowiązany jest realizować:

zajęcia dydaktyczne, wychowawcze i opiekuńcze, prowadzone bezpośrednio z uczniami lub wychowankami albo na ich rzecz,

inne czynności i zajęcia wynikające z zadań statutowych szkoły, ze szczególnym uwzględnieniem zajęć opiekuńczych i wychowawczych wynikających z potrzeb i zainteresowań uczniów;

zajęcia i czynności związane z przygotowaniem się do zajęć, samokształceniem i doskonaleniem zawodowym.

Przepisy prawa obowiązujące dyrektora szkoły przewidują obniżenie wymiaru pensum dydaktycznego lub całkowite zwolnienie z realizacji pensum (art. 42 ust. 6 KN).

Na dyrektorze ciążą również obowiązki związane z pełnioną funkcja, określone w art. 39 ustawy o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572 z późn. zm.) oraz art. 7 KN.

Realizacja tych zadań powoduje, iż czas pracy dyrektora powinien być nie większy niż 40 godzin tygodniowo, a czas pracy jest czasem pracy zadaniowym, ustalanym przez samego dyrektora.

Bożena Barszczewska, autorka współpracuje z serwisem Prawo Oświatowe

Odpowiedzi udzielono 1.07.2009 r.

mireko6603-07-2009 13:55:12   [#8387]

Pytanie do "Ucznia na wsi": a czy można jeszcze wypłacić rodzicowi kasę, której nie wykorzystał, a rachunki są do 19 czerwca br. Kiedyś był chyba zapis, że można wydać do końca czerwca, a teraz nie zauważyłem w umowie z PFRON-em, jest tylko o rozliczeniu do końca lipca. Pytałem się w PFRON-ie, ale pani powiedziała, że nie wie, bo obsługuje w tym względzie inne gminy ... A jaka to różnica jak wszyscy mamy w całej Polszcze takie same umowy ? Z drugiej strony, co tu obsługiwać, jak to my obsługujemy ten program !

Poza tym przed chwilą puściłem przetarg na inwestora zastępczego nad "Orlikiem" i przerobiliśmy 10 ofert na wykonawstwo - jedną odrzucamy, a zwycięzcę podamy w poniedziałek.

Czyli jednym słowem, gdzie się podziały tamte urlopy ...

mireko6603-07-2009 14:31:38   [#8390]
Najgorzej, że wszyscy rodzice podają numery komór, a później - "nie ma takiego numeru".
mireko6603-07-2009 14:32:49   [#8391]
Do Sylwi przed wczoraj, żem widział autobus ze Szczecinka u nas - i nie bał się kleszczy ?
hania03-07-2009 23:47:55   [#8393]
a ja widziałam dziś kawałek Szczecinka w tvn24
molo konkretnie
i Omenę (pogodynkę) z wyciągiem do nart wodnych w tle.....
pogoda cudna była:-)
teka5704-07-2009 11:22:36   [#8396]

Co z oddziałami przedszkolnymi juz od wielu lat funkcjonującymi w szkole(- nawet  w nazwie  placówki jest tylko szk...podst.....)czyli feryjnie, n-le oddziałów mają urlopy jak n-le szkoły,ale pensum ,jak w  przedszkolu i dowozi ich  jeden  szkolny autobus,który nie jeździ  podczas wakacji szkoły.

Czy nagle zmieniać statut szkoły i organizacje dowozu-za którą kto miałby zapłacić?Czy prawo dopuszcza wybór dla  OP w tej  kwestii i pozostawienie  stanu rzeczy tak,jak jest  do  tej pory?

teka5704-07-2009 12:45:13   [#8397]
no tak- kiedy ja piszę  i pytam(!)- OP nie pracuje...przecież ich obowiązuje dyscyplina pracy( to  mała  dygresja do mojego kierownictwa biura OBSŁUGI)
teka5704-07-2009 13:49:28   [#8399]

sylwio - zadałem konkretne pytanie- gdyż to, co czytam w  interpretacji  MEN- ni jak ma się do   mojego przypadku.Jeśli więc jest dopuszczalne rozwiązanie  przez OP( o którym piszę ,że jesli OP nie sprzeciwia się temu  co  jest i do  tego co i jak   funkcjonuje od lat ,to ok ,ale jeśli nie ma  takiej  możliwości i  musi  być tak  OBLIGATORYJNIE( czyli praca  12 miesiecy i nieferyjność, to następuje  u  mnie przegięcie prawa i  coooo?  Jak ,kiedy ,co  mam  odkręcać przed nowym rokiem szk.?

Czy -opinia MEN,to  tylko opinia,którą można ,ale  niekoniecznie wziąć pod uwagę...

Z pewnością,to  ciężkie rozważania  ....jak na wakacyjną sobotę, ale  muszę mysleć co będzie,jak nie  będzie u mnie  zmian ,w aspekcie tego tematu

strony: [ 1 ][ 2 ] - - [ 167 ][ 168 ][ 169 ] - - [ 234 ][ 235 ]