Forum OSKKO - wątek
Lucy | 12-05-2009 11:31:00 [#7301] |
---|
kl I po 1 godz
Kl II-III po 2 godz
Kl IV-VI po 3 godz
gimnazjum
kl I po 1 godz
Kl II-III po 2 godz
|
Bożena24 | 12-05-2009 11:39:32 [#7304] |
---|
może na wakacjach :-) ale jeszcze nie mam konkretnych planów |
armil | 12-05-2009 11:52:47 [#7307] |
---|
[#7296]
mam pytanie: czy wymagacie od swoich dyr rozpiania godz "karcianych" jako załącznika do arkusza? Jeżeli tak, to na jakiej podstawie? Czym mogę ich zachęcić, żeby to dołączyli?
Godzinki te mają być rejestrowane i rozliczane w okresie półrocznym w dziennikach zajęć pozalekcyjnych. (art.42 ust. 7a pkt 2 KN). Ale zażądać można. ciekawe jak wybrną. Ja w każdym razie nie wymagam.
Obejrzę sobie w lutym. |
ecomarta | 12-05-2009 12:01:58 [#7308] |
---|
Sylwia ja tak do tej ściągi pije :) Jakbyś podesłała.... |
emeryt | 12-05-2009 12:08:46 [#7309] |
---|
Cześć dziewczynki.
Dzisiaj widzę - kulinaria.
W degustacji łączę sie z Wami...
Pozdrawiam... |
Lucy | 12-05-2009 12:49:56 [#7310] |
---|
wrrrrrrrr, brrrrrrrrrrrrr i buuuuuuuuuuuuuuu
dlaczego wszyscy porządni dyrektorzy sa tylko na tym forum?!?!?
siedzę nad arkuszami i ...... mnie trfia
zero znajomości przepisów, ramówki porozjeżdżane, nawet dokumentów nie potrafią podpisać
;((((((((((((((((((((
może tak by któryś do mojego OP się zatrudnił?.......
:) |
Bożena24 | 12-05-2009 13:04:56 [#7311] |
---|
A moi dyrektorzy wcale mi jeszcze arkuszy nie dali, a potem ode mnie bedą szybkości wymagać. |
hania | 12-05-2009 13:19:44 [#7312] |
---|
Lucy- na zlot z tymi pysznościami przyjedź - rewelacja to zawsze jest!!!
a dyrektorów trzeba sobie wychować....:-)) |
Lucy | 12-05-2009 13:27:54 [#7313] |
---|
część sobie już wychowałam, ale część to jeszcze niereformowalna gwardia, która uważa że wszystko wie lepiej i potem im wstyd, że gówniara zwraca im uwagę :)
pozostali wolą zadzwonić i zapytać a ja grzecznie odpwiadam:))))) |
armil | 12-05-2009 13:31:18 [#7314] |
---|
A ja mam ciekawy przypadek. Oddział integracyjny w klasie 3 sp. Przez 2 lata było 15 uczniów, w tym 3 niepełnosprawnych. W tym roku zostało 14 i 3 z orzeczeniami. To co robić?
Zaproponować pani D. przeniesienie 1 dzieciaka z innej klasy, czy likwidować oddział int. i wywalić nauczyciela wspomagającego? |
armil | 12-05-2009 13:35:45 [#7315] |
---|
Póki co skłaniam się ku drugiemu. |
mireko66 | 12-05-2009 14:19:39 [#7316] |
---|
U nas burmistrz raczej byłby za pozostawieniem, bo trzeba przyznać, że raczej jest zawsze kombinowanie, żeby nikogo nie zwalniać (oprócz emerytów, którzy wyrażą taką chęć). Więc może lepiej ku pierwszemu ?
|
armil | 12-05-2009 14:29:34 [#7317] |
---|
Ja do ubiegłego piątku też byłem przekonany, że burmistrz raczej nie będzie prowadził takich działań, które spowodują zwolnienia. I tak w jednej szkole połączyłem 3 oddziały klasy I w 2, a burmistrz wypatrzył, że podobny manewr da się przeprowadzić w klasie 2 - i kazał połączyć. Skutek - 2 nauczycieli do zwolnienia. Obawiam się, że w tym przypadku będzie podobnie, jeśli dyrektorka się nie opamięta i nie będzie wykazywać zainteresowania. Dla mnie też będzie łatwiej, bo w gruncie rzeczy arkusz jest zrobiony najlepiej w całej Gminie i to chyba jedyna szkoła, w której nie trzeba będzie wiele wyrównywać do średniego. |
możliwe | 12-05-2009 18:43:03 [#7319] |
---|
mireko66 - może Ty cos wiesz o normach zatrudniania bibliotekarzy? |
nn | 12-05-2009 19:49:32 [#7320] |
---|
normy na bibliotekarza??? Popatrz w sufit - tam znajdziesz. |
AnJa | 13-05-2009 07:31:32 [#7322] |
---|
wczoraj miałe jakąs prace do wykonania- arkuz czy jakieś takie cuś
dopiero dzisiaj poczytałem- troszkę mi się włos (jeden, pozzostałe 3 nie reagują) zjeżył
drogie opki - zmiana przepisów dała Wam trochę wiecej władzy i trochę wiecej odpowiedzialnośći
trochę w ramach solidarnosci z dyrkmi z Waszej JST - myślcie raczej o tej odpowiedzialności, bo to wielkie i wieloznaczne słowo
a o tym, co to możecie zrobić dyrkowi z arkuszem czy czego od niego wymagać - to naprawdę rzecz całkowicie drugorzedna
jak wam władza totalnie do łepków uderzy to oczywiscie , ze wymusicie na dyrkach prawie wszystko (bo my nauczyciele i serwilizmu trochę wobec władzy mamy zakodowane) - tyle, ze wtedy bedziecie mieli głupków potakujacych Wam i dzwoniacych do Was z każdą głupotą (jak ci urzędnicy z ukazu carskiego, nie bedą chcieli peszyć Was swoim pojmowniem rzeczy)- a nie dyrektorow
ale, że każdy dyrek nosi w sobie małego dyktatorka- to za jakiś czas, nie mając mozliwości samorealizcji, zaczną sie wyżywc na nauczycielach w swoich szkołach
...
mam w płachcie godziny karciane- bo chcialem zapisac gdzieś żeby nie zapomnieć- po kiego czorta jednak taka informacja OP? |
ewa | 13-05-2009 07:48:13 [#7324] |
---|
oczywiście sylwio, że powinnaś się tłumaczyć jeżeli jest taka potrzeba
a radnych kierować zgodnie z właściwościmi do dyrka
no chyba, ze lubisz obrywać ;-) |
nn | 13-05-2009 07:48:36 [#7325] |
---|
mnie godziny "karciane" w arkuszu nie są potrzebne do niczego. To sprawa dyrektora placówki. Patrzcie na to co pisze AnJa. Uważajcie by Wam nie odbiło, bo czkawka jest zaraźliwa i może przechodzić nieco dalej poprzez dyrektorów, nauczycieli, uczniów, aż do rodziców. A to już jest elektorat Waszego Wójta,,,, Burmistrza, Prezydenta. Czyli miejsca pracy. Patrz skąd jesz chleb. |
ewa | 13-05-2009 07:49:11 [#7326] |
---|
świnte słowa Roman :-) |
AnJa | 13-05-2009 08:01:09 [#7327] |
---|
tumaczenie się ma na lekcji swoją nazwę- nazywa sie wyjaśnieniem celów lekcji |
Marion | 13-05-2009 08:07:51 [#7328] |
---|
Dzień dobry :-)) nie prosiłam dyrków o spowiadanie się z godzin "karcianych" a w każdym zestawie projektów dostałam dokładną informację z tymże temacie :-) Domyślam się, że to w dyrkach taka potrzeba... |
Lucy | 13-05-2009 08:14:59 [#7329] |
---|
AnJa
zgadzam się całkowice ze słowami Sylwii. Moja potrzeba wydobycia od dyrków informacji o godzinach karcianych nie wynika z chęci nadmiernej ingerencji, czy zbędnej kontroli. Ale dużo się ostatnio mówi o tym, a nasi radni są ciekawscy, zwłaszcza opozycja. I nie mam zamiaru obrywac za swoją niewiedzę, jeśli nie muszę :)
|
Lucy | 13-05-2009 08:15:20 [#7330] |
---|
witam wszystkich :)))) |
możliwe | 13-05-2009 08:26:16 [#7331] |
---|
możliwe |
12-05-2009 18:43:03 [#7319] |
mireko66 - może Ty cos wiesz o normach zatrudniania bibliotekarzy? |
Roman |
12-05-2009 19:49:32 [#7320] |
normy na bibliotekarza??? Popatrz w sufit - tam znajdziesz. |
Ja nie muszę Romuś grzyba na suficie hodować, żeby mieć podstawę do podejmowania decyzji. A to, że wielu z OP własnie tam szuka natchnienia jest tajemnicą poliszynela
Jeżeli nie ma norm zatrudnienia- to szanowni państwo urzędnicy- na jakiej podstawie wykreślacie zaplanową przeze mnie obsadę stanowisk w szkole, zgodną z jej potrzebami i planowanym rozwojem ?
|
aniaB | 13-05-2009 08:34:03 [#7332] |
---|
Najlepiej zapytaj swój organ prowadzący :-)
pozdrawiam z rana |
możliwe | 13-05-2009 08:37:03 [#7333] |
---|
tzn aniu B, że Ty posiadasz normy, wg . których zatrudniacie nauczycieli bibliotekarzy?
Bądź uprzejma mi je podać, abym miała z czym udać się do swojego organu prowadzącego :)
Z góry dziękuję |
możliwe | 13-05-2009 09:00:59 [#7335] |
---|
może Wasze normy mogą być wyznacznikiem dla mojego OP?
Bądźcie uprzejme, kobiety kochane :) |
annah | 13-05-2009 09:24:23 [#7336] |
---|
a ja mam normy na bibliotekarza: powyżej 400 uczniów etat bibliotekarza, drugi liczymy z 600 uczniów (duże miasto wojewódzkie, duże szkoły)
możliwe, wpisz w google "zasady organizacji roku szkolnego", albo coś podobnego to znajdziesz maaaasę materiałów na ten temat
a co do godzin karcianych dyrektorzy zapisali w arkuszu tylko, ze takie godziny są - będą robić wydruki z przydziałów, aby nauczyciele też zauważyli, że takie godziny są w ich etacie ;)
szczegółowe informacje na temat godzin karcianych i kółek będę zbierać w roku szkolnym
arkusze sprawdzam już kilka lat i nic mnie nie dziwi, tym bardziej, że dawniej sama robiłam taki arkusz i wiem, że czasem zdarzają się jakieś "przeoczenia" ;) |
nn | 13-05-2009 09:29:55 [#7337] |
---|
te "przeoczenia" dawniej nazywały się celowymi działaniami dyrektora. |
możliwe | 13-05-2009 09:32:49 [#7338] |
---|
annah-bardzo Ci dziekuje. A jak te normy podeprzeć cyferkami? tzn. podstawą prawną? |
annah | 13-05-2009 09:33:18 [#7339] |
---|
oj, Roman, teraz trzeba z dyrektorami delikatnie i kulturalnie
a jeszcze będzie chciał rzucić to wszystko i pojechać na zieloną trawkę? i co, konkursy, cały ten szum itd
a po co mi to? :))))) |
AnJa | 13-05-2009 09:34:03 [#7340] |
---|
o tym na co te karciane pójdą sam bedę wiedział dopiero pod koniec wrzesnia- w ostateczności dzisiaj jeszcze 30% korzystajacych z nich nie mm nawet w szkole, wiec i nie wiem, czego oni mogą chcieć
a "przeoczenia" w arkuszach to moje hobby - niestety, nie mam okazji praktykowac, bo mój OP nawet tego nie czyta
no to co to za przyjemność "przeoczć" bez satysfakcji, ze nikt "przeoczenia" nie zauważył????
i ja bardzo osobiście z powodu takiej postawy OP cierpię! |
annah | 13-05-2009 09:41:01 [#7341] |
---|
biedaku ;)
kilka dni temu miałam "przeoczenie" typu cudowne rozmnożenie godzin dyrektorskich i z ramówek
dyrektor ma się zastanowić do poniedziałku jak usunie "przeoczenie", a ja poszłam sobie na zwolnienie lekarskie, bo straciłam głos i nie mogę omawiać "przeoczeń"
wrócę i w dobrych humorach dojdziemy do ładu :))))
a może mnie pokarało za te "przeoczenia", które dostrzegam? ;) |
AnJa | 13-05-2009 09:56:11 [#7342] |
---|
pokarało
ino dlaczego utratą głosu, a nie wzroku to nie rozumiem |
annah | 13-05-2009 10:01:02 [#7343] |
---|
:p |
mireko66 | 13-05-2009 10:13:02 [#7344] |
---|
Art. 42 ust. 4 KN: Minister Edukacji Narodowej określa, w drodze zarządzenia, liczbę uczniów, na których przysługuje etat nauczyciela-bibliotekarza.
Na podstawie tego upoważnienia zostało wydane zarządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 4 czerwca 1997 r. w sprawie liczby uczniów, na których przysługuje etat nauczyciela-bibliotekarza (M.P. Nr 36, poz. 348).
Jednakże art. 42 ust. 4 został skreślony przez art. 38 pkt 6 lit. b) ustawy z dnia 24 lipca 1998 r. o zmianie niektórych ustaw określających kompetencje organów administracji publicznej - w związku z reformą ustrojową państwa (Dz.U. Nr 106, poz. 668) z dniem 1 stycznia 1999 r. Od tego czasu MEN już nie ma stosownego upoważnienia do ustalania norm dla n-b, ale takiego upoważnienia nie ma też OP (por. art. 7 i 94 Konstytucji RP). Dlatego zatrudnienie ustala się jedynie w arkuszu.
Poza tym uoso:
Art. 34a. 1. Organ prowadzący szkołę lub placówkę sprawuje nadzór nad jej działalnością w zakresie spraw finansowych i administracyjnych, z uwzględnieniem odrębnych przepisów.
2. W zakresie wymienionym w ust. 1 nadzorowi podlega w szczególności:
1) prawidłowość dysponowania przyznanymi szkole lub placówce środkami budżetowymi oraz pozyskanymi przez szkołę lub placówkę środkami pochodzącymi z innych źródeł, a także gospodarowania mieniem;
2) przestrzeganie obowiązujących przepisów dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy pracowników i uczniów;
3) przestrzeganie przepisów dotyczących organizacji pracy szkoły i placówki.
3. Do wykonywania nadzoru, o którym mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy art. 33 ust. 3 pkt 1 i 2 oraz ust. 4-6.
4. Organ prowadzący szkołę lub placówkę, nieposiadający uprawnień do sprawowania nadzoru pedagogicznego, może występować w sprawach dydaktyczno-wychowawczych i opiekuńczych z wnioskami do dyrektora szkoły lub placówki i organu sprawującego nadzór pedagogiczny. Dyrektor lub organ, który otrzymał wniosek, jest obowiązany do udzielenia odpowiedzi w terminie 14 dni.
Art. 39. 1. Dyrektor szkoły lub placówki w szczególności:
1) kieruje działalnością szkoły lub placówki oraz reprezentuje ją na zewnątrz;
4) realizuje uchwały rady szkoły lub placówki oraz rady pedagogicznej, podjęte w ramach ich kompetencji stanowiących;
5) dysponuje środkami określonymi w planie finansowym szkoły lub placówki zaopiniowanym przez radę szkoły lub placówki i ponosi odpowiedzialność za ich prawidłowe wykorzystanie, a także może organizować administracyjną, finansową i gospodarczą obsługę szkoły lub placówki;
5a) wykonuje zadania związane z zapewnieniem bezpieczeństwa uczniom i nauczycielom w czasie zajęć organizowanych przez szkołę lub placówkę;
6) wykonuje inne zadania wynikające z przepisów szczególnych;
3. Dyrektor jest kierownikiem zakładu pracy dla zatrudnionych w szkole lub placówce nauczycieli i pracowników niebędących nauczycielami. Dyrektor w szczególności decyduje w sprawach:
1) zatrudniania i zwalniania nauczycieli oraz innych pracowników szkoły lub placówki;
4. Dyrektor szkoły lub placówki w wykonywaniu swoich zadań współpracuje z radą szkoły lub placówki, radą pedagogiczną, rodzicami i samorządem uczniowskim.
Art. 41. 1. Do kompetencji stanowiących rady pedagogicznej należy:
1) zatwierdzanie planów pracy szkoły lub placówki po zaopiniowaniu przez radę szkoły lub placówki;
2. Rada pedagogiczna opiniuje w szczególności:
1) organizację pracy szkoły lub placówki, w tym zwłaszcza tygodniowy rozkład zajęć lekcyjnych i pozalekcyjnych;
2) projekt planu finansowego szkoły lub placówki;
4) propozycje dyrektora szkoły lub placówki w sprawach przydziału nauczycielom stałych prac i zajęć w ramach wynagrodzenia zasadniczego oraz dodatkowo płatnych zajęć dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych.
Rozporządzenie MEN z dnia 21 maja 2001 r. w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół (Dz.U. Nr 61, poz. 624 z późn. zm.) tu za załącznikiem nr 2:
§ 10. 1. Szczegółową organizację nauczania, wychowania i opieki w danym roku szkolnym określa arkusz organizacji szkoły opracowany przez dyrektora szkoły, z uwzględnieniem szkolnego planu nauczania, o którym mowa w przepisach w sprawie ramowych planów nauczania - do dnia 30 kwietnia każdego roku. Arkusz organizacji szkoły zatwierdza organ prowadzący szkołę do dnia 30 maja danego roku.
2. W arkuszu organizacji szkoły zamieszcza się w szczególności: liczbę pracowników szkoły, w tym pracowników zajmujących stanowiska kierownicze, ogólną liczbę godzin zajęć edukacyjnych finansowanych ze środków przydzielonych przez organ prowadzący szkołę.
3. Na podstawie zatwierdzonego arkusza organizacji szkoły dyrektor szkoły, z uwzględnieniem zasad ochrony zdrowia i higieny pracy, ustala tygodniowy rozkład zajęć określający organizację zajęć edukacyjnych.
|
mireko66 | 13-05-2009 10:20:41 [#7345] |
---|
Oczywiście przy ustalaniu zatrudniania n-b trzeba brać pod uwagę również, że są nowe zadania chociażby związane z ICIM.
N-b nie jest z pewnością ani "strażnikiem ksiąg" ani "magazynierem książek", a jeśli tylko taką funkcję pełni to trzeba go zwolnić i zatrudnić prawdziwego n-b.
I jeszcze niezwykle doniosłe zdanie z “Manifestu Bibliotek Szkolnych UNESCO/IFLA” – “udowodniono, że gdy bibliotekarze i nauczyciele współpracują ze sobą w szkole w celu polepszenia umiejętności pisania, czytania, uczenia się, rozwiązywania problemów, umiejętności informacyjnych swoich wychowanków – efekty są dużo lepsze niż w przypadku braku takiego współdziałania." |
mireko66 | 13-05-2009 10:29:16 [#7346] |
---|
Opinia Ministerstwa Edukacji Narodowej dotycząca postępowań prowadzonych przez kuratorów oświaty w sprawach związanych z planowaną w 2009 r. likwidacją (przekształceniem) szkół lub placówek.
W opinii Ministerstwa Edukacji Narodowej, w przypadku gdy do dnia wejścia w życie przepisów zmieniających art. 59 ustawy nie zostały zakończone postępowania w sprawie wydania opinii o likwidacji (przekształceniu) szkoły: a) kurator oświaty powinien umorzyć postępowanie, jeżeli sprawa nie została zakończona w pierwszej instancji; b) Minister Edukacji Narodowej uchyli postanowienie kuratora oświaty i umorzy postępowanie w sprawie, jeżeli sprawa znajduje się na etapie rozpatrywania zażalenia.
W każdym wskazanym powyżej przypadku, po umorzeniu postępowania, kurator oświaty powinien w terminie 14 dni wyrazić pisemną opinię dotyczącą zamiaru likwidacji (przekształcenia) szkoły, w trybie przewidzianym w ustrojowych ustawach samorządowych dla opiniowania rozstrzygnięć organów jednostek samorządu terytorialnego.
Należy dodać, że negatywna opinia kuratora oświaty, wydana przed dniem wejścia w życie nowych przepisów, nie jest wiążąca dla organu prowadzącego szkołę. Nowe przepisy przewidują możliwość zlikwidowania szkoły po zasięgnięciu opinii organu sprawującego nadzór pedagogiczny, co oznacza, ze likwidacja może nastąpić bez względu na to, czy opinia była pozytywna czy negatywna. Wydaje się uzasadnione przyjęcie, że opinie kuratora oświaty wyrażone w formie postanowień, które stały się ostateczne przed dniem 22 kwietnia br., są opiniami w rozumieniu nowego brzmienia art. 59 ust. 2 ustawy o systemie oświaty. Jednocześnie informujemy, że ww. opinia Ministerstwa Edukacji Narodowej nie stanowi wiążącej wykładni przepisów prawa.
http://www.men.gov.pl/content/view/12405/22/ |
możliwe | 13-05-2009 10:34:38 [#7347] |
---|
mireko66 - pięknie dziękuję :)
Bardzo podoba mi się Twoja próba mądrego poukładania ustaw i ich właściwego zastosowania.
Niestety, te ustawy, które obecnie obowiązują nie pozwolą mi w żaden sposób na utrzymanie takiego zatrudnienia bibliotekarzy, na jakie pozwalała mi ust. z 1997 roku.
Obowiązków przybywa i trudno nie zauważyć, że m.in. bibliotekarze nie są w stanie wykonać wszystkich zamierzonych lub zalecanych zadań w okrojonej obsadzie.
Miłego dnia
|
ecomarta | 13-05-2009 11:47:07 [#7348] |
---|
Zgupłam... nauczyciel nie może mieć więcej niż 1/2 obowiązkowego wymiaru zajęć godzin ponadwymiarowych średniorocznie czy tych rzeczywiście realizowanych w tygodniu?
Czytam i czytam i nic... |
AnJa | 13-05-2009 11:56:44 [#7350] |
---|
średniorocznie |
|