Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Konsultujemy Rozporządzenie o ocenianiu |
|
Joanna Berdzik | 22-04-2005 08:41:46 [#01] |
---|
Ponieważ Marka nie ma, a sprawa jest pilna wklejam Wam projekt zmian w Rozporządzeniu o ocenianiu. Przyjrzałam się zmianom i uważam, ze są stanowczo nazbyt płytkie wobec katastrofalnego stanu tego Rozporządzenia. Przypominam Wam nasze wspólne pismo w tej sprawie: http://oskko.vulcan.pl/oskko/nadzor-raporty-2005.html Prosze spójrzmy i porównajmy proponowane przez MENIS zmiany ze zmianami proponowanymi przez dyrektorow- praktyków. MINISTER
EDUKACJI NARODOWEJ
I SPORTU DKOS-1/EZ-5009-1/05 Przekazuję projekt rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych. Z uwagi na charakter proponowanych zmian i pilną potrzebę nowelizacji wymienionego rozporządzenia, uprzejmie proszę o zgłoszenie uwag do poniedziałku, 25 kwietnia br., do godz. 16.00 projekt 20.04.2005 r. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU z dnia .................................................. 2005r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych Na podstawie art. 22 ust. 2 pkt 4 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, Nr 273, poz. 2703 i Nr 281, poz. 2781 oraz z 2005 r. Nr 17, poz. 141) zarządza się, co następuje: § 1. W rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 7 września 2004 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych (Dz. U. Nr 199, poz. 2046) po § 97 dodaje się § 97a w brzmieniu: „§ 97a. 1. W szczególnych przypadkach losowych lub zdrowotnych, uniemożliwiających przystąpienie do egzaminu maturalnego z danego przedmiotu lub przedmiotów w sesji wiosennej zgodnie z harmonogramem ustalonym przez dyrektora Komisji Centralnej na podstawie § 57 ust. 2, na udokumentowany wniosek absolwenta lub jego rodziców (prawnych opiekunów), dyrektor komisji okręgowej może wyrazić zgodę na przystąpienie przez absolwenta do egzaminu maturalnego z tego przedmiotu lub przedmiotów w dodatkowym terminie, z zastrzeżeniem ust. 6. 2. Wniosek, o którym mowa w ust. 1, absolwent lub jego rodzice (prawni opiekunowie) składają do dyrektora szkoły, w której absolwent przystępuje do egzaminu maturalnego, najpóźniej w dniu, w którym odbywa się egzamin z danego przedmiotu. Dyrektor szkoły przekazuje wniosek wraz z załączonymi do niego dokumentami dyrektorowi komisji okręgowej, najpóźniej następnego dnia po otrzymaniu wniosku. 3. Dyrektor komisji okręgowej rozpatruje wniosek, o którym mowa w ust. 1, w terminie 2 dni od daty jego otrzymania. Rozstrzygnięcie dyrektora komisji okręgowej jest ostateczne. 4. Dla absolwentów, którzy uzyskali zgodę dyrektora komisji okręgowej na przystąpienie do egzaminu maturalnego w dodatkowym terminie, egzamin maturalny przeprowadzany jest zgodnie z harmonogramem i w miejscu ustalonym przez dyrektora Komisji Centralnej. Informację o harmonogramie i miejscu przeprowadzenia egzaminu maturalnego dyrektor Komisji Centralnej ogłasza na stronach internetowych Komisji Centralnej w pierwszym tygodniu czerwca. 5. Dla przeprowadzenia egzaminu maturalnego w dodatkowym terminie, zgodnie z harmonogramem, o którym mowa w ust. 4, przewodniczącego zespołu egzaminacyjnego oraz członków tego zespołu powołuje dyrektor właściwej komisji okręgowej. 6. Do dnia 31 maja, za zgodą dyrektora szkoły, absolwenci, o których mowa w ust. 1, mogą przystąpić do części ustnej egzaminu maturalnego z danego przedmiotu lub przedmiotów w terminie innym niż ustalony w harmonogramie, o którym mowa w § 61 ust. 1 pkt 2. Przepisy ust. 1-3 stosuje się odpowiednio. 7. Absolwenci, którzy uzyskali zgodę, o której mowa w ust. 6, przystępują do części ustnej egzaminu maturalnego z danego przedmiotu lub przedmiotów przed zespołem przedmiotowym powołanym przez dyrektora szkoły, w terminie ustalonym przez dyrektora szkoły. 8. Do absolwentów, którzy nie przystąpili do egzaminu maturalnego z danego przedmiotu lub przedmiotów zgodnie z harmonogramem, o którym mowa w ust. 4, albo w terminie, o którym mowa w ust. 7, stosuje się § 98. § 2. Absolwenci, którzy do dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia nie przystąpili w ustalonym terminie do części ustnej egzaminu maturalnego z danego przedmiotu lub przedmiotów ze względu na szczególne przypadki losowe lub zdrowotne, uniemożliwiające przystąpienie do tego egzaminu, wniosek, o którym mowa w § 97a ust. 1, mogą złożyć do dyrektora szkoły, w której przystępują do egzaminu maturalnego, w terminie 3 dni od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia. § 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia. . |
Joanna Berdzik | 22-04-2005 08:42:18 [#02] |
---|
i uzasadnienie: Uzasadnienie Przedmiotowe rozporządzenie nowelizuje rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 7 września 2004 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych (Dz. U. Nr 199 poz. 2046) w zakresie terminów przeprowadzania egzaminu maturalnego w sesji wiosennej. Minister Edukacji Narodowej i Sportu, po wnikliwej analizie wniosków zgłaszanych w ostatnich dniach przez różne środowiska społeczne, podjął decyzję o wprowadzeniu dodatkowego terminu egzaminu maturalnego dla osób, którym szczególne sytuacje losowe lub zdrowotne uniemożliwią przystąpienie do egzaminu maturalnego w sesji wiosennej w powszechnie obowiązującym terminie. Przeprowadzane od maja 2002 roku kolejne sesje egzaminu maturalnego nie przewidywały dodatkowego terminu egzaminu maturalnego dla w/w absolwentów. Absolwenci ci mogli przystąpić do egzaminu maturalnego w kolejnych sesjach jego przeprowadzania, czyli co 6 miesięcy. Zasady obowiązującego od sesji wiosennej w roku szkolnym 2004/2005 egzaminu maturalnego określone zostały jeszcze w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 marca 2001 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania egzaminów i sprawdzianów w szkołach publicznych (Dz. U. Nr 29, poz. 323, z późn. zm.) i nie uległy od tego czasu zmianie w części dotyczącej absolwentów, którzy z przyczyn losowych lub zdrowotnych nie mogli przystąpić do egzaminu maturalnego. Z rozwiązaniami w tym zakresie zapoznane były środowiska szkolne (rady pedagogiczne, uczniowie i ich rodzice), a także inne instytucje i organizacje oświatowe. Nie zgłaszano zastrzeżeń do ustalonych zasad przeprowadzania egzaminu maturalnego. Dopiero w ostatnim okresie zaczęły napływać do Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu wnioski ze strony różnych środowisk oświatowych (rodziców uczniów, nauczycieli, organizacji społecznych), a także posłów oraz Rzecznika Praw Obywatelskich o ustanowienie dodatkowego terminu egzaminu maturalnego dla osób, którym szczególne sytuacje losowe lub zdrowotne uniemożliwiły przystąpienie do egzaminu maturalnego w powszechnie obowiązującym terminie. Zgodnie z projektowanym rozporządzeniem, prawo przystąpienia do egzaminu maturalnego w dodatkowym terminie będzie przysługiwało tylko absolwentom, którzy nie przystąpili do tego egzaminu w ustalonym wcześniej terminie ze względu na szczególną i udokumentowaną sytuację losową bądź zdrowotną. Wnioski o wyrażenie zgody na przystąpienie do egzaminu maturalnego w dodatkowym terminie absolwenci lub ich rodzice (prawni opiekunowie) będą składać do dyrektora szkoły. Wniosek należy złożyć najpóźniej w dniu, w którym odbywa się egzamin z danego przedmiotu. Następnie, dyrektor szkoły przekazuje wniosek wraz ze wszystkimi załączonymi do niego dokumentami, dyrektorowi właściwej okręgowej komisji egzaminacyjnej, najpóźniej następnego dnia po otrzymaniu wniosku. Dyrektor okręgowej komisji egzaminacyjnej w ciągu 2 dni rozpatruje wniosek i wydaje rozstrzygnięcie, które jest ostateczne. Absolwenci, którzy uzyskali zgodę dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej na zdawanie egzaminu maturalnego w dodatkowym terminie, przystępują do tego egzaminu według harmonogramu i w miejscu ustalonym przez dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej. Informacje na temat dodatkowego terminu dyrektor Centralnej Komisji Egzaminacyjnej ogłosi na stronach internetowych Centralnej Komisji Egzaminacyjnej. Dla przeprowadzenia egzaminu maturalnego w dodatkowym terminie zgodnie z harmonogramem ogłoszonym przez dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej, dyrektor właściwej komisji okręgowej powoła przewodniczącego szkolnego zespołu egzaminacyjnego oraz członków tego zespołu. W przypadku części ustnej egzaminu maturalnego, projekt rozporządzenia przewiduje, iż do dnia 31 maja zgodę na przystąpienie do tej części egzaminu w dodatkowym terminie przez absolwentów, którzy z przyczyn losowych lub zdrowotnych nie mogli przystąpić do egzaminu w ustalonym terminie, wyraża dyrektor szkoły. Dodatkowy termin egzaminu ustnego ustala dyrektor szkoły. Ustalenie dodatkowego egzaminu ustnego może nastąpić na podstawie udokumentowanego wniosku absolwenta lub jego rodziców, złożonego najpóźniej w dniu, w który odbywa się dany egzamin. Dyrektor szkoły rozpatruje wniosek w ciągu 2 dni, a jego rozstrzygnięcie jest ostateczne. Po dniu 31 maja termin dodatkowy egzaminu ustnego ustala dyrektor Centralnej Komisji Egzaminacyjnej, a zgodę na ten egzamin wyraża dyrektor okręgowej komisji egzaminacyjnej. Ze względu na fakt, iż projektowane rozporządzenie wejdzie w życie w trakcie trwania części ustnej egzaminu maturalnego w sesji wiosennej 2004/2005 (część ustna rozpoczęła się 18 kwietnia), projekt rozporządzenia przewiduje przepis przejściowy umożliwiający skorzystanie z dodatkowego terminu absolwentom, którzy do dnia wejścia w życie projektowanego rozporządzenia nie przystąpili do części ustnej egzaminu z przyczyn losowych lub zdrowotnych. Termin na złożenie tego wniosku wynosi 3 dni od dnia wejścia w życie projektowanego rozporządzenia. Wejście w życie rozporządzenia nastąpi w dniu ogłoszenia aktu. Skrócenie terminu wejście w życie projektowanego rozporządzenia jest konieczne, gdyż dodatkowy termin egzaminu maturalnego ma dotyczyć trwającej obecnie (od 18 kwietnia br.) sesji wiosennej 2004/2005. Ponadto zasada demokratycznego państwa prawnego nie stoi na przeszkodzie wprowadzenia przedmiotowego rozporządzenia w powyższym terminie. |
Joanna Berdzik | 22-04-2005 08:42:59 [#03] |
---|
rzecz dotyczy... tylko matur ... |
agabu | 22-04-2005 08:58:20 [#04] |
---|
Reszta we wrześniu... Teraz pilne są matury. Tamta część, o której pisaliśmy, na razie nikogo nie interesuje. Mam wrażenie, że MENIS działa tylko w niezbędnym zakresie. Wszyscy przyczaili się w oczekiwaniu na wybory. |
zgredek | 22-04-2005 09:38:39 [#05] |
---|
2. Wniosek, o którym mowa w ust. 1, absolwent lub jego rodzice (prawni opiekunowie) składają do dyrektora szkoły, w której absolwent przystępuje do egzaminu maturalnego, najpóźniej w dniu, w którym odbywa się egzamin z danego przedmiotu. Dyrektor szkoły przekazuje wniosek wraz z załączonymi do niego dokumentami dyrektorowi komisji okręgowej, najpóźniej następnego dnia po otrzymaniu wniosku. jeśli to będzie sytuacja losowa - to należy przewidzieć jeszcze konsekwencje np. wypadku samochodowego - szok, czynności, które przeprowadzają służby ratownicze itp. itd. więc wydaje mi się, że należałoby dodać jeszcze jeden dzień na złożenie wniosku moja propozycja: 2. Wniosek, o którym mowa w ust. 1, absolwent lub jego rodzice (prawni opiekunowie) składają do dyrektora szkoły, w której absolwent przystępuje do egzaminu maturalnego, najpóźniej w następnym dniu po dniu, w którym odbywa się egzamin z danego przedmiotu. Dyrektor szkoły przekazuje wniosek wraz z załączonymi do niego dokumentami dyrektorowi komisji okręgowej, najpóźniej następnego dnia po otrzymaniu wniosku. ---------------------------------------- a tak w ogóle to mój stan określam jako przedzawałowy i resztę komentarza wykropkuję, bo słowa, które.... nie nadają się do ... ............................... ................................ ......................... .............................. ................................ ......................... |
zgredek | 22-04-2005 09:47:28 [#06] |
---|
ja to czytam i jakoś strasznie mało czytelne jest muszę wydrukować i przeanalizować, bo mi tu gdzieś logiki brakuje |
zgredek | 22-04-2005 09:57:16 [#07] |
---|
formalnie: nie ma dyrektora Komisji Centralnej!!!!!!!!!!!!!! uoso określa: Art. 9a. 1. Tworzy się Centralną Komisję Egzaminacyjną z siedzibą w Warszawie Art. 9c. 1.Minister właściwy do spraw oświaty i wychowania tworzy, w drodze rozporządzenia, okręgowe komisje egzaminacyjne |
zgredek | 22-04-2005 10:33:21 [#08] |
---|
eeee, chyba zrozumiałam co czytałam i nic na razie więcej mi się nie nasuwa |
Jacek W | 22-04-2005 13:13:36 [#09] |
---|
Jest KC Par. 32 ust. 1 rozp. o ocenianiu. A nowelizacja jest właśnie tegoż. |
zgredek | 22-04-2005 13:34:34 [#10] |
---|
znaczy już wcześniej napisali źle bo mi oso jakoś ważniejsza jest;-))))))))))))) |
zgredek | 22-04-2005 13:38:33 [#11] |
---|
łorany!!!!!!!!! dopiero doczytałam - jasno w tym 32 napisali to ja wycofuję ten #07 jako nieuzasadnione czepianie się |
janzg | 22-04-2005 15:13:48 [#12] |
---|
CIEKAWE szybką ścieżkę minister przyparty do muru potrafił utworzyć ------------------------------ więc dlaczego - tak po bożemu - nie może zlikwidować innych nonsensów dużo większych: - to ślimaczenie się rozporządzenia (z błędami) o świadectwach, - jednoznaczne skończenie z tą fikcją literacką w par. 8 rozporządzenia o ocenianiu - itd... |
zgredek | 22-04-2005 20:47:09 [#13] |
---|
napiszcie co sądzicie o #05 i inne jeszcze pokonsultujcie |
bogna | 22-04-2005 21:21:06 [#14] |
---|
ja - oczywiście - uważam tak jak ty ;-))) A poza tym trochę mi nie pasuje ta uznaniowość "przypadku losowego" przez dyrektora OKE, bez możliwości odwołania się. Mam nadzieję, że nie będzie rozbieżności w tym uznawaniu (lub nie) przypadku losowego w różnych OKE. No i poczułam się zbesztana i zawstydzona, że tak późno obudziliśmy się z tym dodatkowym terminem matur ;-) Zasady obowiązującego od sesji wiosennej w roku szkolnym 2004/2005 egzaminu maturalnego określone zostały jeszcze w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 marca 2001 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania... Z rozwiązaniami w tym zakresie zapoznane były środowiska szkolne (rady pedagogiczne, uczniowie i ich rodzice), a także inne instytucje i organizacje oświatowe. Nie zgłaszano zastrzeżeń do ustalonych zasad przeprowadzania egzaminu maturalnego. |
zgredek | 22-04-2005 22:02:46 [#15] |
---|
nad tą uznaniowością się zastanawiałam, bo miałam w ubiegłym roku przypadek taki właśnie - ja uznałam, a KO - nie:-( ale tu nie jesteśmy chyba w stanie jakiejś przybliżoności uznawalności określić - bo to jest po prostu nie do określenia w rozporządzeniu, ale może by jakąś delegację do tego napisać? -------------------- natomiast co do zbesztania i zawstydzenia to oczywiście głupio mi jak diabli - toć przez nas taki kłopot się pojawił w demokratycznym państwie :-((((((((((((( |
zgredek | 23-04-2005 11:32:02 [#16] |
---|
to owołanie chodzi mi po głowie cały czas ale nie mam pomysłu jak i do kogo pomyślcie |
janzg | 23-04-2005 12:26:28 [#17] |
---|
Zasady obowiązującego od sesji wiosennej w roku szkolnym 2004/2005 egzaminu maturalnego określone zostały jeszcze w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 marca 2001 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania... byłbym za decyzjami ostatecznymi, z tych wszystkich odwoływań się i tak najczęściej korzystają "kombinatorzy wszelkiej maści" a i pewnie zastanie ich sesja zimowa. oczywiście zgoda na #5 |
Leszek | 23-04-2005 16:07:59 [#18] |
---|
za bardzo nie ma co konsultować... vox populi vox dei popieram #5 i pozdrawiam |
zgredek | 24-04-2005 16:05:38 [#19] |
---|
podniosę, bo może ktoś coś jeszcze napisze |
gra | 24-04-2005 23:49:58 [#20] |
---|
Z tej całej awantury nic dobrego nie wyniknie, masz racje zgredku, ze najprawdopodobniej zastanie ich sesja zimowa. A tak między nami mówiąc - nigdy nie było dodatkowych terminów egzaminu dojrzałości i awantury z tego powodu też nie było. |
Zola | 25-04-2005 06:42:47 [#21] |
---|
terminy dodatkowe egzaminów dojrzałości były, może nie zawsze ale od bardzo dawna, nie było to widoczne bo dotyczyło bardzo wyjątkowych sytuacji i teraz też tak powinno być |
Marek Pleśniar | 25-04-2005 10:21:18 [#22] |
---|
widzę że z którym jak z którym, ale z TYM rozporządzeniem pójdzie nam szybko;-) |
Zola | 25-04-2005 17:50:41 [#23] |
---|
szybko , bo tu nie ma o czym dyskutować, niewiele tego |
zgredek | 04-05-2005 17:00:48 [#24] |
---|
i po konsultacjach: |
beera | 04-05-2005 17:15:40 [#25] |
---|
doraźne poprawki gdy się coś " rypie" :-( | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|