Forum OSKKO - wątek
Ank | 20-04-2005 15:30:11 [#01] |
---|
Koleżanki dyrektorki z przedszkoli podpowiedzcie jak sobie radzicie z rodzicami i dziećmi co to podobno uczulone są na mleko. Alergia zaczęła się u mnie szerzyć w stopniu zastraszającym bo poprostu dzieci nie lubią mleka i nie chcą go pić. Temat dziecka alergicznego mam opanowany bo mam trzech alergików w domu i wiem, że to skomplikowane leczenie i problem w domu. Rodzice przychodzą i liczą na to, że po ich informacji, że jakaś tam pani doktor pediatra powiedziała aby dziecku nie dawać mleka ja będę gotować herbatkę dzieciom i nie stawiać na stół zup mlecznych (jakoś dziwnie jogurty i inne desery mleczne nie przeszkadzają). Jakie są wymagania SANEPID-u wiecie dziewczyny dobrze - to przedszkolne mleko jest pod różnymi postaciami ale też w dużych ilościach. Trudno robić dwa jadłospisy, dwa dzienniki i raporty oraz odrębne próbki żywnościowe bo tak zażyczył sobie SANEPID w przypadku diet. |
Kajka | 20-04-2005 20:32:11 [#02] |
---|
W moim przedszkolu dzieci, które nie mogą pić mleka dostają herbatę a gdy są zupy mleczne to zawsze mamy też kromeczki, więc dziecko wybiera co chce. Bywa i tak, że nawet te które nie jadają mleka o niektóre potrawy mleczne proszą sami.
Niestety z alergią na mleko czasami tak jest, że nie można pić mleka pod podstawową postacią, natomiast produkty mleczne typu sery, jogurty, itp nie dają objawów (wiem cos na ten temat z autopsji sama mam alergie tylko na nieprzetworzone mleko). |
Ank | 20-04-2005 20:43:12 [#03] |
---|
To akurat rozumiem tylko rodzice poproszeni o dostarczenie zaświadczenia lekarskiego kręcą aż miło a tych uczulownych zaczyna być coraz więcej. Jak jedno dziecko nie je zupy bo nie może to zaraz kilkoro też jest uczulonych bo nie lubi a przecież nigdy nie zmuszamy dzieci do zjadania nielubianych potraw, są do zup kanapki i to jednocześnie różne aby dzieci mogły wybrać to co lubią. Nie mogę zrezygnować z podawania mleka w postaci zup, kakao czy kawy. Też czasem ubolewamy, że w naszych jadłospisach ilościowo tego mleka jest tak sporo ale widocznie tak ma być. |
Kajka | 20-04-2005 20:58:55 [#04] |
---|
Ma być i tyle, SANEPID nie przyjmuje do wiadomości alergii i tego że zalecana ilość mleka jest niezdrowa dla zwykłego człowieka ale to dyskusja na inny temat.
My jesteśmy troche w innej sytuacji, bo jesteśmy przedszkolem integracyjnym i przedszkolaki wiedzą że dzieci są różne: jedne nie mówią, inne nie słyszą, jeszcze inne nie reagują na kontakt, a są i takie co nie jedzą niektórych potraw.
Bo to coraz częściej dotyczy nie tylko mleka.
"Jaak ty jeśteś bidniusia zie nie mozieś cikuladki, ja nie mogłabym nie móć" - cytat z mojej przedszkolaczki gdy żałowała koleżanki, która nie mogła zjeść imieninowego cukierka. Zresztą rodzice też to rozumieją, bo kupują "zdrowe" cukierki albo i takie i takie :-)) |
Ania | 20-04-2005 21:02:42 [#05] |
---|
a może powód jest tu: http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=6164&fs=0&st=0 | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|