Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
ku pokrzepieniu serc |
zgredek | 20-04-2005 09:32:58 [#01] |
---|
skarga wojewody do WSA w sprawie stwierdzenia nieważności uchwały organu prowadzącego ustalającego regulamin wynagradzania nauczycieli mam przed sobą takie pięęęęęęęęęękne pismo a w nim: "...W świetle przepisów nie budzi wątpliwości, iż wszystkie czynności z zakresu prawa pracy w szkole dokonuje Dyrektor. Jest to jego ustawowa prerogatywa i jakiekolwiek zmiany w tym zakresie mogą występować wyłącznie na skutek wyraźnej kompetencji ustawowej. Wprowadzenie obowiązku uzyskania opinii związku zawodowego, czy to przy nagrodzie dla nauczyciela, czy to przy dodatku motywacyjnym jest uszczupleniem ustawowych kompetencji Dyrektora. Ustawa nie przewiduje bowiem współdziałania pracodawcy (dyrektora) w indywidualnych sprawach ustalania składników wynagrodzenia i ich wysokości. Nie ma też podstaw, aby takie współdziałanie wprowadzić w drodze aktu prawa miejscowego..." |
Gaba | 20-04-2005 09:49:00 [#02] |
---|
Hurra! a podajże coś więcej, jakis numer pisma! |
agabu | 20-04-2005 09:50:37 [#03] |
---|
Który??????!!!!!!! Który Wojewoda taki mądry? |
zgredek | 20-04-2005 09:52:56 [#04] |
---|
nasz Agnieszko - nasz - Dolnosląski |
Magosia | 20-04-2005 09:53:10 [#05] |
---|
Zgredku DUŻA BUŹKA za taki śliczności z rana :-) Daj namiary - jesli możesz :-) |
zgredek | 20-04-2005 09:55:33 [#06] |
---|
zaskarżono uchwałę Rady Miejskiej pismo liczy 10! |
zgredek | 20-04-2005 10:00:10 [#07] |
---|
10 stron liczy;-) |
agabu | 20-04-2005 10:00:56 [#08] |
---|
Oj! Przydało się to, że Wojewoda był wcześniej dyrektorem szkoły! Wiem, wiem,że to robią słuzby prawne, ale ktoś musi wymagać od nich uwagi w tych kwestiach. Oj! dobrze się dzień zaczął... Jakaś pokrzepiona jestem. |
beera | 20-04-2005 10:27:20 [#09] |
---|
Wprowadzenie obowiązku uzyskania opinii związku zawodowego, czy to przy nagrodzie dla nauczyciela, czy to przy dodatku motywacyjnym jest uszczupleniem ustawowych kompetencji Dyrektora. NO :-) |
Arwena | 20-04-2005 10:32:51 [#10] |
---|
zapytam nieśmiało czy aby nie powinno być "wszystkich czynności dokonuje dyrektor"? |
Janusz z W | 20-04-2005 11:00:37 [#11] |
---|
To nie było dokładnie tak Z tego co przekazał mi przedstawiciel jednego z ZZ, to poprzez działanie starostwa doszło do zakwestionowania tego zapisu w uchwale rady miejskiej w L. Nie przeceniajcie roli "tego" wojewody bo nie mogę wszystkiego tu tak publicznie... ;-) |
sani | 20-04-2005 11:03:56 [#12] |
---|
zgredek Zazdroszczę wojewody. W naszym regulaminie związki wymusiły zapis, że dodatki motywacyjne oraz nagrody są przyznawane na podstawie regulaminów uzgadnianych ze związkami zawodowymi. Choć regulamin uchwalony został już dość dawno, to w niektórych placówkach jeszcze nie wypłacono dodatków motywacyjnych, bo rozpoczęły się lokalne "wojenki". Związki nie dogadują się między sobą, żądają od dyrektorów wglądu w listy, dyrektorzy się nie zgadzają, a czas płynie... Przy wprowadzaniu tego zapisu do regulaminu miałam świadomość, że "coś tu jest nie tak", ale była to cena za terminowe wprowadzenie uchwały na sesję RM. Po cichu liczyłam na prawników wojewody, ale chyba tego regulaminu nie przeczytali dokładnie, bo po jego publikacji sami znaleźliśmy jeszcze "niedoróbki". Drugi raz związkom ten numer nie przejdzie. |
zgredek | 20-04-2005 11:06:51 [#13] |
---|
widzisz Januszu - nie jest ważne, jak się to stało, ale się stało a ten powiat jest moi organem prowadzącym;-) pozdrowienia dla przedstawiciela zz;-))))))) |
bogna | 20-04-2005 11:18:58 [#14] |
---|
hmm.... tak się zastanawiam, dlaczego to jest skarga wojewody do WSA w sprawie stwierdzenia nieważności uchwały? a nie stwierdzenie nieważności uchwały rozstrzygnięciem nadzorczym wojewody? |
zgredek | 20-04-2005 11:23:50 [#15] |
---|
bogna - ja Ci na priva cóś napiszę, tylko później - bo teraz pilne sprawy mam;-) |
bogna | 20-04-2005 11:26:02 [#16] |
---|
ooooo - dzięki :-) |
zgredek | 20-04-2005 13:27:30 [#17] |
---|
termin upłynął - ustawa o samorządzie gminnym Art. 91. 1. Uchwała lub zarządzenie organu gminy sprzeczne z prawem są nieważne. O nieważności uchwały lub zarządzenia w całości lub w części orzeka organ nadzoru w terminie nie dłuższym niż 30 dni od dnia doręczenia uchwały lub zarządzenia, w trybie określonym w art. 90. Art. 93. 1. Po upływie terminu wskazanego w art. 91 ust. 1 organ nadzoru nie może we własnym zakresie stwierdzić nieważności uchwały lub zarządzenia organu gminy. W tym przypadku organ nadzoru może zaskarżyć uchwałę lub zarządzenie do sądu administracyjnego. |
bogna | 20-04-2005 14:01:58 [#18] |
---|
już teraz rozumiem ;-))) |
Janusz z W | 20-04-2005 16:42:43 [#19] |
---|
Ad vocem Sani nie rozumiem dlaczego zz uzurpują sobie prawo do wglądu w listy itd. Zgredku, regulamin poprzedni też zawierał te chore zapisy. Za późno zaczęto ze mną o nim rozmawiać... A żabę pod tytułem: "brak regulaminu w postaci uchwały" zjadamy w placówkach... |
krystyna | 20-04-2005 17:59:45 [#20] |
---|
regulamin mojego OP też został przez wojewodę zwrócony, ale z tego co wiem, to NIESTETY dotyczy jekiejś duperelki, a nie kompletnie odkompetencjonowanych kompetencji dyrektora, który nawet nagrody dać nie może, a robi to za niego jakiś zespól w określonym skladzie... No i teraz nie wiem dlaczego np. śląscy dyrektorzy będą mogli działać zgodnie z prawem "w ramach swoich komnpetencji ustawowych w sposób nieuszczuplony", a inni nie... - a więc chyba niezgodnie z prawem W jednym kraju - przynajmniej jedno prawo mogło by być..... |
zgredek | 20-04-2005 23:15:37 [#21] |
---|
Januszu - nie wiem co zawierał poprzedni regulamin, bo go nie znałam - to nie jest mój OP pozdrawiam |
Gaba | 21-04-2005 04:40:50 [#22] |
---|
krystyna - nasz też jest u wojewody, który zwrócił organowi za jakis drobiażdżek - nie znam zapisów odnosnie nagrody dyrektora szkoły, ale obawiam się jakieś kolejnej związkowej komisji ds. nagrody dyrektroa. Jeżeli tak by było - to albo - nie będzie w mojej placówce nagród dyrektora (szkoda nauczycieli...), albo będę ją przyznawać zgodnie z moimi komptencjami, a nie chorego regulaminu... gdy dostanę do ręki regulamin. DALEJ W KRAKOWIE NIC NIE MA, mimo że obowiązywały terminy do 30 marca. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|