Dalszy ciąg szumu medialnego (czy mój brak wiedzy), dysharmonia ze stwierdzeniami OKE i CKE, robienie wody z mózgu zdającym i mi (nam): Dzisiejsza "Gazeta Wyborcza", artykuł "Co musisz na maturze, a do czego masz prawo", autorka: Magdalena Kula (...) Jeśli przed czasem skończysz wypełniać swój arkusz maturalny, zamnknij go i odłóż na brzeg stolika. Podnieś rękę i zgłoś przewodniczącemu zespołu nadzorującego, że chciałbyś wyjść. Nie może ci tego zabronić. Chodzi jednak o to, byś nie przeszkadzał innym uczniom. (...) Moja uwaga na bazie procedur: Jeśli zdający ukończył pracę przed czasem, odkłada zamknięty arkusz na brzeg stolika, zgłasza ukończenie pracy przewodniczącemu zespołu nadzorującego przebieg egzaminu przez podniesienie ręki i za jego przyzwoleniem wychodzi z sali, nie zakłócając pracy pozostałym zdającym. (...) Na salę nie wolno ci wnieść żadnych środków łaczności. Zabronione jest posiadanie krótkofalówek, zestawów głośnomówiących itp. Nie wolno na maturze mieć również telefonu komórkowego. Być może w twojej szkole zostanie zorganizowane miejsce, gdzie będzie je mozna na czas trwania egzaminu zostawić (zapytaj o ta nauczyciela lub dyrektora. (...) Moja uwaga: Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 7 września 2004 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych § 68. 1. W sali, w której jest przeprowadzana część ustna egzaminu maturalnego, nie można korzystać z żadnych urządzeń telekomunikacyjnych. §79. 3. W sali egzaminacyjnej, w której jest przeprowadzana część pisemna egzaminu maturalnego, nie można korzystać z żadnych urządzeń telekomunikacyjnych. (...) Na maturze nie wolno jeść, nie możesz też wnieść na salę własnych napojów. W sali, gdzie będzie trwać egzamin maturalny, musi być jednak stolik, na którym znajdziesz szklanki i coś do picia. Możesz też liczyć na gumę do żucia i landrynki. Coś do jedzenia możesz dostać zaraz po wyjściu z sali - na przykład kanapki lub drożdżówki. (...) Moja uwaga: Nie będę komentował bo przerasta to moje siły. Nie tylko to co wytłuściłem, ale całość. (...) Uwaga! Na ustnej maturze poza tobą w sali nie może przebywać żaden innym maturzysta. (...) Moja uwaga na bazie procedur: (Egzamin na poziomie rozszerzonym) (...) w sali może przebywać jeden zdający i jeden przygotowujący się do egzaminu, (...) To ważne! Godzinę rozpoczęcia i zakończenia egzaminu ma obowiązek wpisać na twojej pracy przewodniczący komisji. (...) -----Dotyczy części pisemnej!!!!----- ?????????????????????????????? Oświećcie mnie :-[[[ Moja uwaga: Jak wyżej. Nie będę komentował bo przerasta to moje siły. Nie tylko to co wytłuściłem, ale całość. (...) Nawet już w trakcie pisemnej matury masz prawo podjąć decyzję, że oprócz poziomu podstawowego będziesz zdawał również poziom rozszerzony (choć wcześniej deklarowałeś tylko poziom podstawowy). Tę decyzję musisz zgłosić komisji nadzorującej egzamin i potwierdzić w dokumentach swoim podpisem. (...) Moja uwaga: Uwag brak. :-[ (...) Między pisemny egzaminem na poziomie podstawowym i rozszerzonym zaplanowano przerwę. Zgodnie z ustaleniami CKE nie może ona trwać krócej niż półgodziny. A jeżeli przy rozpoczęciu matury nic się nie spóźni, to przerwa trwać będzie nawet 45 minut. (...) Moja uwaga: Po pierwsze nic nie wiem o 30 minutach. Przecież 45 minut przerwy nie będzie nigdy - rozdanie prac, zakodowanie prac, sprawdzenie poprawności kodowania. A w salach z 50 i więcej zdającymi, to nie wiem skąd te 30 minu się weźmie. (...) Powodem odwołania może być np. to, że komisja na egzaminie ustnym nie dała ci pięciu minut na zastanowienie (a masz takie prawo) albo na pisemnej maturze nie pozwoliła wyjść do toalety. (...) (...) Jeśli okaże się, że doszło do wycieku zadań maturalnych, matura zostanie powtórzona dla wszystkich maturzystów w kraju. (...) Moja uwaga: Jeżeli prawdą jest http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=9754#FBK , to... |