Forum OSKKO - wątek

TEMAT: poddaństwo nauczyciela
strony: [ 1 ]
Bogp18-04-2005 21:36:06   [#01]

Nasza rada Gminy uchwaliła regulamin wynagradzania nauczycieli, w którym znalazł się taki oto zapis.

Nauczyciel zatrudniony w pełnym wymiarze czasu pracy w placówce oświatowej gminy, nie może podejmować dodatkowego zatrudnienia w innej placówce, jeśli wpływa to na zagrożenie wypełniania obowiązków świadczenia pracy w jednostce macierzystej.

Czy wysuwanie takiego ograniczenia jest zgodne z prawem? Jestem ciekaw, kto i w jaki sposób będzie interpretował domniemane zagrożenie wypełniania obowiązków ?

Gaba19-04-2005 02:57:24   [#02]

1. jest to nieprawne...

2. zagrożenie... jest. Taki nauczyciel nie wyrabia na zakrętach i szędzie jest po kawałku (piszę oczywiście na przykładzie własnym... mam nauczyciela zatrudnionego w 4 miejscach, w tym w dówch szkołach... wiecznie nie może przyjść na rady... a ja odpowiadam: a mnie to rybcia...)

Bogp19-04-2005 08:18:05   [#03]
Ale na czym się oprzeć kwestionując cytowany fragment uchwały Rady Gminy?
Marek Pleśniar19-04-2005 09:26:20   [#04]

odwrotnie- to od Gminy nalezy zażądać PP na takie działania:-) Gdzie jest prawo na zakaz pracy gdzie się chce.

Wertykal19-04-2005 12:00:32   [#05]

Ja bym to traktowal jako postulat Organu.
Niewatpliwie uzasadniony.

I w zakresie placowek w obrebie tej samej gminy zgodny z prawem. Organ moze po prostu nie zatwierdzic projektu arkusza, wktorym znalazl sie nauczyciel zatrudniony w innej szkole.

Tak wiec zapis w tej powinien byc raczej wytyczna do tworzenia arkuszy niz zakazem ujetym w regulaminie wynagradzania.

I takim sensie jest bezprawny. Bo gmina nie moze zakazac podejmowania dodatkowego zatrudnienia nauczycielom. No i oczywiscie nie moze zakazywac (czy nakazywac) ruchow kadrowych dyrektorowi szkoly.

Oczywiscie gdy organ nie ma racji, to... patrz w lewo ;-))

Marek

beera19-04-2005 12:12:58   [#06]

a ja.. się zgadzam..

Ja bym to traktowal jako postulat Organu.
Niewatpliwie uzasadniony.

Nauczyciel pracuje do 40 godzin- oczywiście n-l zatrudniony na pełnym etacie, skoro tak, to w jaki sposób może podjąć zatrudnienie w inej placowce?
Chyba, ze to placówka ksztalcąca w systemie zaocznym, bądź wieczorowym.

Marek Pleśniar19-04-2005 15:09:16   [#07]

zgadzam się z Wami i ja - bo to dobre dla szkoły

ale żądanie tego na piśmie w postaci zakazu jest nieprawne

Jersz19-04-2005 17:20:55   [#08]

regulamin jest uchwalany przez radę gminy. Jeśli zostanie uchwalony w tej postaci, należy zawiadomić Wojewodę (wskazać kwestonowany zapis). Organ prowadzący nie może podjąć decyzji powyższej sprawie ponieważ nie posiada tkowej delegacji prawnej. Brak takowego zapisu "w naszej kochanej KN".

Co do uwagi Gaby. Zgadzam się w części. Taki nauczyciel "Może nie wyrabiać na zakrętach", ale to od dyrektora zalęzy czy takiego już zatrudnionego gdzieś nauczyciela zatrudni , czy nie. To jego decyzja i dlatego jest dyrektorem.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]