Forum OSKKO - wątek

TEMAT: matura z informatyki oprogramowanie
strony: [ 1 ]
luska16-04-2005 19:30:15   [#01]
uczniowie wybrali oprogramowanie Turbo Pascal 7 . I problem: gdzie to można kupić? Ile kosztuje? Proszę o pomoc.
JarTul16-04-2005 19:35:11   [#02]

Już było....

Czytaj: http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=8946&st=0
Woron16-04-2005 20:45:10   [#03]
A nie mogli wybrać FreePascala? - byłby za darmo ;-))
Leszek16-04-2005 20:58:41   [#04]

brak daru przekonania...

pozdrawiam

luska17-04-2005 15:21:21   [#05]
Wybrać oczywiście mogli; i przyznaję, że ich w ogóle do niczego nie przekonywałam. Jestem "laikiem" jeśli chodzi o oprogramowania a do tego w tej szkole jestem od niedawna i pojęcia nie miałam czy taki program jest w naszej pracowni ( wiem - nie najlepiej to o mnie świadczy). Informatykiem jest  poprzedni dyrektor (?) . Szkoła ma licencję na program Turbo Pascal 1,5 daną  przez K.O. w 1995r. na 7 stanowisk. No więc pozostaje mi kupić za 90 euro, co uczynię - jutro zamówię. Dzięki za podpowiedź, gdzie to można kupić. Mam nadzieję, że to ostatni problem jaki muszę rozwiązać przed i w trakcie tej wspaniałej matury.
Arwena17-04-2005 19:03:01   [#06]
Nadzieja...
Spayk18-04-2005 00:11:14   [#07]
...chm czytam o problemach z oprogramowaniem (problem dotyczy również prezentacji) nie pierwszy raz. Nie znam przepisów dotyczących matur i może źle kombinuję. Tak sobie myślę że może trzeba było uczniom dać listę oprogramowania jakim dysponuje szkoła, a jeśli uczeń ma ochotę na inny program na nim spoczywa obowiązek dostarczenia programu na czas matury. Jeśli pracował na innym to znaczy że ma legalny (ma mieć), a taki z godnie z prawem może udostępnić na czas matury (pod warunkiem że usunie ze swojego komputera). Nie wierzę że szkoła musi dostarczyć uczniowi każdy program jaki sobie zachce. A może musi mnie już nic nie zdziwi.
Woron18-04-2005 00:22:49   [#08]

Ojojoj! Nie można tak sobie instalować programu gdzie popadnie pomimo usunięcia z domowego komputera.

W szkole komputery są szkolne a nie prywatne. Musuałby komputer swój przynieść.

Spayk18-04-2005 00:46:52   [#09]
Myślę jednak że można, bo niby czemu nie? Czy na szkolnym nie można instalować licencjonowanego oprogramowania?
Woron18-04-2005 00:56:48   [#10]

Dobrze powiedziane "na szkolnym".

Nie nie można jeżeli SZKOŁA nie posiada licencji a w takim przypadku przecież nie.

Spayk18-04-2005 08:41:31   [#11]
pisałem o legalnym, uczeń powinien przynieść licencjonowane oprogramowani, jeśli przynosi nielegalne (nawet na swoim kompie) to taka matura moralnie jest bardziej naganna niż odpisana, nie powinna mieć miejsca. I tym sposobem wracamy do legalnego oprogramowania, które ma (ma mieć) szkoła. Kupując licencję (standardową) nabywamy prawo instalowania na jednym komputerze, można takie oprogramowanie sprzedać, pożyczyć... pod warunkiem usunięcia ze swojego. tak mi się wydaje
Woron18-04-2005 09:01:20   [#12]

Ja też pisałem o legalnym. Szkoła to instytucja. Jeżeli zainstalujesz na komputerze, który jest własnością szkoły to szkoła własnie musi być licencjonobiorcą. Większość licencji nie jest imienna więc dowodem na to jest fakura zakupu. Uczeń sobie może swoje, legalne oprogramowanie instalować na swoim komputerze. Licencji się nie wypożycza ani nie ceduje. Zwłaszcza licencji np. OEM.

Druga sprawa - ciekawe jaki procemt uczniów ma w domu legalnego Turbo Pascala, MS Office (częśc pewnie ma takiego jak mój dla nauczycieli i uczniów ale tego nie mozna uzywac w szkole).

Trzecia sprawa, która mnie zastanawia. Jak to jest, uczniowie zdają maturę, wybierają oprogramowania a szkoła go nie posiada. To na jakim oprogramowaniu oni pracowali?

Czwarta sprawa. Z propozycją wyboru przez szkołę w zupełności się zgadzam, bo narzucanie z góry wydaje mi się nieporozumieniem. W wykazie CKE nie ma np. środowiska MacOS a czesc pracowni nawet ministerialnych była na Makówkach. I co? NIe mogą matury robić?

Spayk18-04-2005 09:19:33   [#13]

Poddaję się co do oprogramowa, ele nie jestem przekonany, myślę że oprogramo wanie można i sprzedać i sprezentować i udostępnić może z wyjątkiem OEM.

A co  do reszty... no właśnie jak to jest?

luska18-04-2005 10:45:07   [#14]
Do "trzecia sprawa"... oni wcale nie musieli pracować na tym oprogramowaniu w szkole - i nie pracowali, ale takie wybrali, bo mieli prawo i co ja im poradzę??

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]