Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Na pewno ktoś wie
strony: [ 1 ]
tina16-04-2005 15:38:20   [#01]
Wspomóżcie mnie, grupo zawodowa ukochana. Otóż chcę sie rozliczyć z synem jako tzw. samotnie wychowująca i nie wiem , czy studia zaoczne też sie licza jako nauka dla fiskusa. Uczelnia jest państwowa. Proszę o pilne informacje - może ktoś jest w podobnej sytuacji albo ma skarbówkę w rodzinie?
bogda416-04-2005 16:26:05   [#02]
 Jeśli się nie mylę, nie odlicza się od niedawna opłat za dokształty.
tina16-04-2005 16:44:59   [#03]
Nie chodzi o odliczenia ale o wspólne rozliczenie się z dzieckiem do lat 25, które pobiera nauki - czyli w efekcie o zwrot ulgi podatkowej - 530.08 zł. Czy studia podyplomowe sa dla fiskusa studiami?  Odezwijcie sie samotne matki z dziećmi - studentami zaocznymi.
Ela16-04-2005 17:35:31   [#04]

Zajrzyj tu"

http://www.wcip.pl/publikacje_content.php?id=22

zwróć uwagę na "uwagę"

Dzieci pełnoletnie, które nie skończyły 25 lat, muszą spełniać dwa warunki, aby rodzice lub opiekunowie samotnie ich wychowujący, mogli skorzystać z preferencyjnego rozliczenia:

1. Dziecko musi uczyć się w szkole (publicznej lub niepublicznej) podstawowej, gimnazjum, szkole ponadgimnazjalnej lub uczelni wyższej (państwowej lub niepaństwowej).
    Uwaga!
    Nie ma wymagań, aby dziecko uczyło się lub studiowało w szkole dziennej czy na studiach stacjonarnych. W związku z tym, samotny rodzic (opiekun prawny) ma prawo do preferencyjnego opodatkowania także w sytuacji, gdy dorosłe dziecko uczy się w szkole wieczorowej albo studiuje zaocznie.

Z tego co jeszcze jest mi wiadomo to ty rozliczasz się pitem 37 korzystasz z ulgi ale syn jak jest pełnoletni to także rozlicza sie pitem 37  lecz bez ulgi .Po 18 syn twój musi miec takze nadany przez skarbówkę swój NIP

tina18-04-2005 18:00:30   [#05]
Ela, dzięki serdeczne za pomoc. Jutro idę do skarbówki i mam nadzieję wyciagnąc z nich jakiś pieniądz.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]