Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
spreparowane zwierzęta chronione w pracowniach szkolnych. |
Chowański Krzysztof | 15-04-2005 21:00:31 [#01] |
---|
Uwaga! Ostatnie chwile na uzyskanie zezwolenia na posiadanie przez szkoły okazów spreparowanych zwierząt. Artykuł 150 Ustawy z dnia 16.04.2004 r. o ochronie środowiska (Dz. U. z 2004 r. Nr 92, poz. 880) o ochronie przyrody nakłada m. in. na szkoły i placówki edukacyjne, posiadające spreparowane zwierzęta (lub ich części) z gatunków objętych ochroną, konieczność uzyskania zezwolenia na posiadanie tych okazów do 2 maja 2005 r. Wszystkie informacje na ten temat dostępne są pod adresem http://www.salamandra.org.pl/cites/inf/kom_2.php. |
| |
Gaba | 16-04-2005 02:53:58 [#02] |
---|
a jak to coś nie żyje od wielu lat? |
Jersz | 16-04-2005 10:13:25 [#03] |
---|
"Od 3 maja posiadanie takich okazów bez zezwolenia - niezależnie od ich wieku, rodzaju czy pochodzenia - stanowić będzie wykroczenie zagrożone karą aresztu lub grzywny. " Sądzę, że zapisy nie zostały przygotowane z myślą o dyrektorach i nauczycielach, ale o ludziach którzy są prwdziwym zagrożeniem dla ginących gatunków. No ale będzie trzeba wysłać wniosek do wojewody na uzyskanie zgody na posiadanie jeża, wypchanego jastrzębia, jego piór, wysuszonej żaby (w mojej szkole jedna taka żabka liczy sobie około 30 lat). A to się Pan wojewoda ucieszy. Kilka dni temu napisałrm pytanie w powyższej sprawie do Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Srodowiska. "Czy wniosek należy przesłać do wojewody czy do delegatury urzędu wojewódzkiego własciwej dla mojej szkoły? Milczą, może też o tym już zapomnieli? Może tylko w organizacji Salamandra o tym pamiętają? Aż strach mysleć co po 3 maju? Szczoteczka, pasta do zębów i zmiana bielizny i ... ;-) Pozdrawiam Jersz |
Gaba | 16-04-2005 19:01:53 [#04] |
---|
czyli siedzę nie za swoją salamadrę czy inna ropuchę... a niech to. Coś w zyciu trzeba robić pożytecznego. |
margocha | 17-04-2005 10:11:30 [#05] |
---|
Qrcze, szkoła rybacka, pełno ślicznych rybek w formalince, część egzotyczna wielce,część krajowa, ale chroniona i rozumiem, że one też niestety pod pozwolenie podpadają...iść siedzieć za rybki w formalince - Gaba do zobaczenia w Krzywańcu. |
Arwena | 17-04-2005 11:16:48 [#06] |
---|
Dziewczyny, nie cieszcie się tak na to siedzenie - przyłożą wam solidną grzywnę. |
margocha | 17-04-2005 18:17:21 [#07] |
---|
Mnie nie stać, ja chcę odsiedzieć. Najlepiej już od jutra, na zapas znaczy się, niech sobie kto inny przewodniczy . |
Arwena | 17-04-2005 19:01:33 [#08] |
---|
Właśnie widzę, że rwiecie się za te kratki bardziej, niż na wakacje nad ciepłym morzem.
Niestety, trzeba będzie poprzewodniczyć... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|