Forum OSKKO - wątek

TEMAT: sio znowu ;-(
strony: [ 1 ]
Elusia12-04-2005 19:54:17   [#01]

Zakładam nowy wątek dot sio.

Pomalutku dobijam do końca, ale:

1. nauczyciel mianowany u mnie 11/18, w sąsiedniej szkole uzupełnia 7/18 (zgodnie z art.22 ust.1 KN). No ale przy wpisywaniu jego obowiązków wskazuję "oddelegowanie do innej...." z wymiarem 7/18 ale bez przydziału placówki, bo niby skąd ona tam by się miała znależć. Niestety program wskazuje błąd i każe bezwzględnie uzupełnić. Co zrobić z tym fantem??? a może cosik źlę rozumię. (tak w ogóle to chyba w menisie nie rozróżniają pojęć uzupełniać etat i dopełniać etat)

2. Co z przydziałem zajęć nauczycielowi, który nie uczy, bo miał macierzyński a teraz uzupełnia urlop wypoczynkowy (mam nauczyciela na zastępstwo; program nie przewiduje takiej formy zatrudnienia ;-)) Wykazać mu to samo, co zastępującemu? Przecież się dubluje.

Elusia13-04-2005 10:50:41   [#02]
podnoszę, bo nie wiem !!!!!!!!! Przecież na pewno ktoś też ma takie sytuację. Pomóżcie!!!!!!!!!
sialka14-04-2005 15:46:07   [#03]

dzisiaj okazało się, że też mam taką sytuację i nie wiem co z nią począć.

jutro zadzwonię do DODN po poradę i niech oni się martwią.

Tadek14-04-2005 17:39:46   [#04]

ja tak

1. tygodniowy    18/18

obowiązki u mnie ma 14 godz. piszę 14/18 w gim uzupełn. 4 wpisuję 4/18

tak: przedmiot u mnie, szkoła moja,      etap II        liczba godz. 14/18

oddelegowana......        ----------      ---------    liczba fgodz. 4/18

i działa można skorzystać z; www:sio.edu.

Tadek14-04-2005 17:40:33   [#05]

wróć

www.sio.edu.pl
sialka14-04-2005 18:09:02   [#06]
dzięki, już sobie poczytałam, jutro sprawdzę jak to działa.
sialka14-04-2005 22:05:53   [#07]

do Tadka

Gimnazjum to III etap edukacyjny, nie ma takiego w okienku - trzeba wpisać "nie dotyczy". Etapy wpisuje się tylko w sp.
micali15-04-2005 07:50:48   [#08]
jakie oddziały wpisać w przypadku zajęć pozalekcyjnych: kółka, zdw, sksy, czy świetlica, pedagog, biblioteka? Wprowadziłam nie dotyczy
nn15-04-2005 08:04:58   [#09]

archiwizacja

Jaki plik z programu powinniśmy skopiować by nie utracić wprowadzonych zapisów? Roman.
Zespół Szkół15-04-2005 20:41:07   [#10]

Elusia dziekuję za odpowiedź. Ale ciągle mam wątpliwości co do podziału placówek. Według instrukcji powinien być rozdział na placówki tj. np. szkoła podst. i gimnazjum myślę o N2, z drugiej strony to bez sensu jeżeli u mnie nauczyciel ma w gimn. 9+ 2 nadg. w w s.p. 9 plus wych., albo w gimn 18+2 historii a 6 w s.p. nadg. j.polski + wych. bo tak przydzieliła dyrekcja.Nie mamy osobnych umów;wszyscy są zatrudnieni w Zespole.

Sprawozdania GUS robimy oddzielnie dla każdej placówki.Mamy jeden akt założycielski,ale 3 REGONy.Miałam kontrolę PiP,która stwierdziła,że nie wolno rozdzielać wynagrodzenia pracowników skoro są zatrudnieni w Zespole.MENiS i OP twierdzi,że osobno na każdą placówkę. U mnie nie można przypisać w każdym wypadku nauczyciela do danej placówki, bo co roku jest zmiana przydziału godzin i co dawać wypowiedzenia jeżeli nawiąże stosunek pracy z S.p. lub gimn. Po drugie jak dwa stosunki pracy to inne koszty uzyskania w obliczniu podatku, tak stwierdził PIP, i że oszukujemy n-li. Nie wiem jak mam robić,żeby było okey, boję się że mając 75 n-li będę musiała poprawiać.Z drugie strony myślałam o uzupełnianiu etatów, ale jak można uzupełniac jeżeli jest 18+nadg. w s.p. i godziny w gimn.Bez sensu.Cały czas męczę dyrekcję, zeby przypisać nauczycieli do gim. i s.p. i nadg. zgodnie z przydz. etatu, ale to moje pobożne życzenie. Przepraszam, za natłok wątpliwości,ale muszę się na coś zdecydować.

Elusia18-04-2005 15:37:03   [#11]
No, kurde..... Przyznali się do błędu ;-)))
sialka18-04-2005 16:37:21   [#12]

znowu problemy!!

10. Pracownik ma umowę o pracę w jednej szkole, a dopełnia etat w innej obcej placówce. Jakie dane wprowadzić w placówce, która go zatrudnia, a jakie w szkole, w której dopełnia etat?
W szkole, która zatrudnia nauczyciela w ramach umowy o pracę, należy wykazać stan zatrudnienia zgodnie z umową o pracę, czyli pełny etat w tabeli N2."Forma zatrudnienia, stanowiska/funkcje pracownika pedagogicznego, wynagrodzenia", a w obowiązkach (tabela N5."Obowiązki") te obowiązki, które wykonuje w tej szkole oraz pozycję "uzupełnianie etatu w innej szkole", ze wskazaniem wielkości tego uzupełniania, np. 6/18, bez wskazywania, co dany nauczyciel robi. Natomiast w szkole, w której nauczyciel uzupełnia etat, należy wykazać "uzupełnianie etatu" w wierszu "forma zatrudnienia" w tabeli N2. ."Forma zatrudnienia, stanowiska/funkcje pracownika pedagogicznego, wynagrodzenia. W obowiązkach (tabela N5."Obowiązki") w tej szkole należy opisać, co ten nauczyciel konkretnie robi. W zestawieniu zbiorczym nie będzie on wykazywany w tej szkole, w której uzupełnia etat, a tylko w tej, w której jest zatrudniony.

Mam parę pytań:

1) Zgodnie z tym co znalazłam w poradach do SIO nauczycielowi, który uzupełnia etat w innej szkole w tabeli N5 w odpowiednim miejscu zaznaczam "uzupełnianie etatu w innej szkole", ze wskazaniem wielkości tego uzupełniania, np. 6/18, bez wskazywania, co dany nauczyciel robi - co z tego kiedy komputer wykazuje puste miejsca jako błąd? 

2) Nauczyciel uzupełnia w mojej szkole etat zaznaczam "uzupełnienie etatu", tylko dlaczego jeszcze mam wypełniac wszystkie pozostałe informacje (łącznie z zarobkami i nadgodzinami) o tym nauczycielu skoro nie posiadamy jego akt osobowych (posiada je szkoła zatrudniająca tego nauczyciela)?

3) Ja wiem, że to może wydawać się dziwne, ale co mam wpisać w tabeli N1  w polu "wykształcenie" nauczycielowi, który ma średnie pedagogiczne? - program nie przewiduje takiej opcji (taki nauczyciel uchował się w sąsiedniej szkole i u nas uzupełnia etat)

Elusia18-04-2005 16:44:48   [#13]

Opis nauczyciela uzupełniającego etat

1. Dane o takim nauczycielu wprowadzają dwaj dyrektorzy: (1) podpisujący umowę o pracę w szkole macierzystej, (2) przyjmujący na uzupełnienie etatu w innej szkole. Pierwszy wpisuje odpowiednią formę zatrudnienia (nie może jednak wybrać wpisu „uzupełnianie tygodniowego obowiązkowego wymiaru zajęć”), a następnie opisuje jego obowiązki w swojej szkole oraz liczbę godzin, w której uzupełnia etat (kol. 5), a także m.in. wynagrodzenie. Drugi wpisuje właśnie „uzupełnianie tygodniowego obowiązkowego wymiaru zajęć” oraz jego obowiązki w swojej szkole, razem z liczbą godzin (nie wpisuje wynagrodzenia).
    W programie pojawił się jednak błąd przy wpisie obowiązków w szkole macierzystej. Przy próbie opisu obowiązków w innej szkole pojawia się tylko jedno pole wyboru – szkoła macierzysta. Należy zaakceptować ten błąd, następnie w kolumnie 3 i 4 wpisać „nie dotyczy” oraz wpisać odpowiednią liczbę w kolumnie 5 „Liczby godzin”.

sialka18-04-2005 17:09:48   [#14]

1) Nauczyciel uzupełnia etat w mojej szkole:

- w zatrudnieniu zaznaczam "uzupełnienie etatu"

- w tabeli N5 dokładnie co u nas robi i to działa, lecz komputer wskazuje jako błąd puste miejsca w tabeli N2!

2) Nauczyciel mojej szkoły uzupełnia etat gdzie indziej:

w N5 otwieram propozycję "uzupełnienie etatu w innej szkole" i podaję liczbe godzin, natomiast kolumny 2, 3 i 4 powinny zostać puste, lecz komputer sygnalizuje to jako błąd!

MOŻE JA COŚ ŹLE ROBIĘ?!

Elusia18-04-2005 17:30:21   [#15]

1. Puste miejsca wypełniamy zerami. (nie wpisuje wynagrodzenia).

2.

1. "W programie pojawił się jednak błąd przy wpisie obowiązków w szkole macierzystej. Przy próbie opisu obowiązków w innej szkole pojawia się tylko jedno pole wyboru – szkoła macierzysta. Należy zaakceptować ten błąd, następnie w kolumnie 3 i 4 wpisać „nie dotyczy” oraz wpisać odpowiednią liczbę w kolumnie 5 „Liczby godzin”." - cytat z Menisa

sialka18-04-2005 17:34:07   [#16]

Dzięki, jutro sprawdzę jak to działa w praktyce.

A co zrobić z wykształceniem średnim pedagogicznym nauczyciela???

Elusia18-04-2005 17:47:45   [#17]
Jest na liście liceum pedagogiczne. Jest też świadectwo dojrzałości i przyg.ped. (ja mam takiego n-la)
sialka18-04-2005 18:08:39   [#18]
Gdzie coś takiego znaleźć, bo szukałam i nic takiego nie znalazłam?
Elusia18-04-2005 19:03:21   [#19]
Na liście przesunąć w dół
udanka18-04-2005 19:19:40   [#20]

Tabela DO4 - posiłki

Czy tutaj podajemy również pełnopłatne obiady wydawane dzieciom?? (przez pełnopłatne rozumiem koszt wsadu do kotła)
Anna P18-04-2005 20:16:32   [#21]

TAB. KADRA

nauczyciel uzupełnia u mnie/Gim/ etet innej szkoły 4 godz./SzP/ a uczy 5 godz.; na 1 godz. ma  umowę , to co wpisuję w tabeli N2 wynagrodzenie/płaci jej te 5 godz. SzP, bo ja płacę księdzu który uczy u mnie /Gim/6 godz. i w Sz. P 4 godz. Też nie wiem jak to rozpisać. Podobno Sz.P. nie wpisała ksiedza wogóle do siebie. Proszę o radę.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]