Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
5- letni plan rozwoju |
Konto zapomniane | 07-04-2005 11:58:36 [#01] |
---|
Witajcie!Jesli ktoś ma taki 5- letni plan (najlepiej dla przedszkola) i mógłby go udostępnic do wglądu niech napisze -Bardzo proszę !!!!! |
S Wlazło | 08-04-2005 18:06:11 [#03] |
---|
Nie rozumiem, co oznacza pięcioletni program - czy to "pięciolatka"?. Trudno sobie wyobrazić, że jakieś działania w przedszkolu rozpoczynamy określonego roku szkolnego i trwają one pięć lat. Szczegółowo opisałem ten absurd w "Dyrektorze Szkoły" nr 3/2005. |
Konto zapomniane | 08-04-2005 20:57:45 [#04] |
---|
5-letni program rozwoju ma właśnie obejmować lata od 2005 do 2009 |
Konto zapomniane | 08-04-2005 21:01:28 [#05] |
---|
Absurd ,absurdem- ale takie "coś" trzeba napisac- takie są wymogi i nic na to nie poradzę :( Tez uważam , że planowanie na tak długi okres czasu jest beznadziejne . |
S Wlazło | 09-04-2005 15:37:41 [#06] |
---|
Można napisać pięcioletni program, ale poszczególne zamierzenia w tym programie mogą na różne lata, jedne na dwa, inne na cztery, inne będą kontynuowane po pięciu latach. Każdy absurd można racjonalizować. A rozporządzenie nie mówi, że wszystkie działania muszą trwać dokładnie pięć lat, dlatego lepiej mieć na myśli program wieloletni, obejmujące zamierzniea na różny czas trwania, ale dłuższy niż jeden rok.A że napiszemy, że jest on pięcioletni - to rzecz dziesięciorzędna.Już T.Kotarbiński pisał, że każdy plan musi być otwarty i elastyczny, co oznacza, że progam można modyfikować, zmieniać w trakcie jego trwania, dodawać jakieś działania i jakieś eliminować, jeśli okazały się nietrafne. I to miałem na myśli - nie mogę bowiem uwierzyć, że traktujecie te ramy czasowe jako obowiązujące we wszelkich działaniach rozwojowych. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|