Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
urlop dla poratowania |
Tadek | 01-04-2005 09:49:46 [#01] |
---|
Czy nauczyciel, który jest wspólwłaścicielem gosp. ronego może otrzymać urlop na poratowanie zdrowia.Ja się ma do tego art. 73, ust. 7. dziękuję za poradę. |
rzewa | 01-04-2005 10:56:47 [#02] |
---|
spokojnie, MOŻE Wg KN na urlopie dla poratowania zdrowia nie mozna podejmować żadnego zatrudnienia ani innej działalności zarobkowej. Natomiast kontynuacja przed urlopem prowadzonego zajęcia jest jak najbardziej możliwa - ustawa nie nakazuje z powodu urlopu rozwiązać równoległych stosunków pracy, ani zrezygnować z wcześniej prowadzonej działalności. |
Wertykal | 01-04-2005 12:59:31 [#03] |
---|
Jesli dzielalnosc rolnicza stanowi dla rolnika zrodlo dochodu, ta musi zrezygnowac z tej dzialalnosci. Udzielic urlopu trzeba. Rownoczesnie poinformowac o art 73, ust. 7. Niech przejmie zona lub dzieci ;-) Marek |
rzewa | 22-04-2005 17:10:42 [#04] |
---|
nie musi!! rezygnować. |
krystyna | 22-04-2005 18:00:22 [#05] |
---|
Ewa ! To Twoje "nie musi !" - jest dla mnie bardzo ważne ! Mam nauczycielkę, która nie chce, ale podczas badań okresowych została zmuszona przez laryngologa do złożenia obietnicy, że w końcu zacznie leczyć swoje skrzypiące gardło. Jednocześnie prowadzi turystyczną działalność gospodarczą - osobiście tylko w weekendy, w tygodniu mąż. No ale kwity są na nią, a nasz prawnik powiedział, że zanim pójdzie na urlop - to ma zaprzestać, bo urlopu nie dostanie. A zaprzestać to ona, zwłaszcza na kwitach, nie bardzo może, bo musiałaby jednorazowo kupę pieniędzy różnym takim pozapłacać, a nie ma... Gdyby dyr o działalności nie wiedział..., ale wie, bo w księgowości coś jej tam w poborach, czy w zaliczkach na podatek, ze względu na tą marną działalność uwzględniają - nie znam się... No to co ona ma zrobić, jak jej dyr. każe napisać np. oświadczenie, że nie prowadzi ??? |
rzewa | 22-04-2005 18:21:02 [#06] |
---|
KN art 73 ust 7 W okresie przebywania na urlopie dla poratowania zdrowia nauczyciel nie może nawiązać stosunku pracy lub podjąć innej działalności zarobkowej. W przypadku stwierdzenia, że w okresie urlopu dla poratowania zdrowia nauczyciel podejmuje inny stosunek pracy lub inną działalność zarobkową, dyrektor szkoły odwołuje nauczyciela z urlopu, określając termin, w którym nauczyciel obowiązany jest do powrotu do pracy. [wytłuszczenie i podkreślenie moje] Czyli wyraźnie jest napisane, że nie może w czasie urlopu nawiązać stosunku pracy lub podjąć działalności gospodarczej. A jak rozumiem, nauczyciel ten tą działalność MA zatem nie będzie jej podejmował w czasie urolu. Nie ma też nigdzie napisane, że dyrektor z tego powodu może odmówić udzielenia urlopu. Wśród warunków jakie n-l ma spełnić, by móc taki urlop otrzymać nie jest napisane, że nie może mieć równoległego stosunku pracy lub działalności gospodarczej - patrz ust 1 tego samego artykułu. Zatem nie można kazać n-lowi zaprzestać prowadzenia działalności (brak pp), nie można też odmówić mu urlopu (również brak pp) , a jak urlop już będzie miał, to nie można wyciągnąć sankcji wynikających z art 73 ust 7, gdyż nie będą spełnione warunki zawatrte w zdaniu pierwszym tego ustępu. |
AnJa | 22-04-2005 18:38:58 [#07] |
---|
Poskacz Ewcia i po innych wątkach nieco.
Jakoś Cię nie było, Leszek juz zlotem żyje, posucha taka, że ja zacząłem porad prawnych udzielać.
A szkoda byłoby dobrą opinię forum głupio stracić. |
Ajcila | 22-04-2005 18:43:31 [#08] |
---|
:-)))))) AnJa więcej wiary w siebie |
AnJa | 22-04-2005 18:48:52 [#09] |
---|
Wiary (w siebie) i obwodu (w pasie) to mi nie akurat nie brakuje. |
zgredek | 22-04-2005 18:52:48 [#10] |
---|
:-)))))))))) |
Ajcila | 22-04-2005 18:54:56 [#11] |
---|
:-))))))) No wim przecia naocznie widziałam:-) /obwód/ I słyszałam /to pewnie ta pewność przemawiała wówczas/:-))) |
Leszek | 23-04-2005 17:45:15 [#12] |
---|
wrzucam cytaty z wyjaśnienia na ten temat przygotowanego przez P. K. Szłyk z MENiSu: "Reasumując, nauczyciel, który przed rozpoczęciem urlopu dla poratowania zdrowia udzielonym przed dniem 31 sierpnia 2004 r. prowadził działalność zarobkową, jeżeli zamierza kontynuować urlop do końca okresu, na który tego urlopu mu udzielono, jest zobowiązany przerwać prowadzenie tej działalności. W przeciwnym razie zostanie przez dyrektora odwołany z urlopu, z określeniem terminu powrotu do pracy." "Przepis art. 73 ust. 7 ustawy Karta Nauczyciela w sposób jednoznaczny po stronie nauczyciela ustanawia zakaz podejmowania zatrudnienia lub podejmowania („i wykonywania” – w rozumieniu ustawy o swobodzie działalności gospodarcze) wszelkiej innej działalności zarobkowej..." pozdrawiam |
krystyna | 23-04-2005 18:52:41 [#13] |
---|
Leszku, a gdzie Ty te wyjaśnienia znalazłeś ? Łatwo Menisowi powiedzieć "...jest zobowiązany przerwać prowadzenie tej działalności" - o wiele trudniej taką działalność "przerwać", zwłaszcza, że takie pojęcie nie istnieje - trzeba ją po prostu zlikwidować (pojęcie "zawieszenia" również nie istnieje w prawie gospodarczym ) - a tego od ręki też się nie da zrobić !!! |
Leszek | 23-04-2005 19:14:19 [#14] |
---|
Marek zakazał reklamować produkty firm komercyjnych, zatem nie podam Ci źródła... chyba , że dysponujesz jednym z elektronicznych poradników prawa oświatowego, w którym na pytania odpowiadają m. in. pracownicy MENiSu... tam to znajdziesz dość szybko posługując się tematem tego wątku... pozdrawiam |
krystyna | 23-04-2005 19:22:03 [#15] |
---|
bardzo dyplomatycznie - ale odpowiedziałeś, dzięki. tylko dlaczego wyjaśnienia Ewy mają być gorsze od wyjasnień p. K.Sz., zwłaszcza, że już nieraz się przekonałam, że są lepsze !!! Ewa do Menisa i pisać wyjasnienia ! ej, życie.... |
Leszek | 23-04-2005 20:04:11 [#16] |
---|
zbyt daleko wyciągnięte wnioski Krystyno... nigdzie nie napisałem, że Ewy wyjaśnienia są gorsze, zacytowałem tylko alternatywne wyjaśnienia KSz,, które zostały wcześniej upublicznione - 1.09.2004, (Ewy wczoraj)... nie interpretowałem wcześniej... pozdrawiam |
krystyna | 23-04-2005 20:56:36 [#17] |
---|
Leszku, bezpośrednio do Ciebie była tylko pierwsza linijka - podziękowanie za dyplomatyczne (alternatywne) wyjaśnienie !!!! reszta - to pytanie retoryczne, skierowane w pomroczność jasną bliżej nie znanego mi autora tego fragmentu KN ! ciekawe, czy karta ma jednego autora, czy rozdziałami, czy jak..... Leszku, no to raz jeszcze dziękuję i już nic nie dopisuję, bo czasami to, co dopisane może być źle zrozumiane, mimo, że niepersonalnie skierowane, a skołowaceniem totalnym spowodowane pozdrawiam |
Leszek | 23-04-2005 21:13:40 [#18] |
---|
rozumiem... ładny rym powstał... pozdrawiam |
rzewa | 24-04-2005 05:06:16 [#19] |
---|
sprawdzić to można tylko w jeden sposób - niech dziewczyna składa wniosek o urlop i nie rezygnuje z prowadzonej działalności gospodarczej. Jeśli dyrek z tego powodu odwoła z urlopu (na podst. art 73 ust 7), to oddać sprawę do sądu pracy i czekać wyniku - tylko sąd może to definitywnie rozstrzygnąć. Ja, niestety, nie moge wyczytać tego co widzi MENiS, zatem uważam jak w poście #02 (z dn. 1 kwietnia br.) i gdyby dotyczyło to mojego nauczyciela, nie zdecydowałabym się odwołać go z urlopu. |
zgredek | 24-04-2005 11:28:53 [#20] |
---|
ja tam nie wiem, ale, gdyby ustawodawcy chodziło o to co wyczytał MENiS, to napisałby tak: W okresie przebywania na urlopie dla poratowania zdrowia nauczyciel nie może nawiązać stosunku pracy lub prowadzić innej działalności zarobkowej. W przypadku stwierdzenia, że w okresie urlopu dla poratowania zdrowia nauczyciel podejmuje inny stosunek pracy lub inną działalność zarobkową, dyrektor szkoły odwołuje nauczyciela z urlopu, określając termin, w którym nauczyciel obowiązany jest do powrotu do pracy. a skoro jest - podjąć to nie może podjąć;-), więc nie podejmuje, tylko prowadzi dalej |
Spayk | 25-04-2005 10:40:10 [#21] |
---|
Nauczyciel nie ma obowiązku udzielać informacji dyrektorowi o tym że jest zatrudniony jeszcze w innym miejscu lub że prowadzi działalność gospodarczą, więc dyrektor nie musi mieć wiedzieć. Dyrektor "udziela" urlopu zdrowotnego na podstawie zaświadczenie, więc nie może nie udzielić. Urlop jest powstrzymaniem się od konkretnej, wykonywanej pracy tj. pracy nauczyciela. Na jakiej podstawie dyrektor ma udzielać urlopu od np. pracy na gospodarstwie? (przy chorobie gardła praca na świeżym powietrzu może być nawet terapeutyczna). To, co robi nauczyciel po godzinach pracy (w dzień i w nocy) jest sprawą nauczyciela (również na urlopie), a dyrektor nie ma podstaw, narzędzi, nakazu, zaleceń...., by to kontrolować. W moim przekonaniu nauczyciel na urlopie nie może podejmować pracy nauczyciela w innej placówce, lub podejmować działalności w zakresie edukacji. Taka interpretacja byłaby logiczna i uzasadniona. Inna jest bez sensu i na dodatek nie do sprawdzenia. Dyrektor może napisać pismo do urzędy z zapytaniem czy pan X ma zarejestrowaną działalność, tyle że odpowiedzi pewnie nie dostanie bo nie jest żadnym organem kontroli. Udzielajcie urlopów póki jeszcze biedni nauczyciele mogą z nich korzystać. Ale może się mylę. |
Joanna Berdzik | 25-04-2005 11:12:58 [#22] |
---|
Brzmienie przepisu- pozwalające na to by n-l , który wcześniej miał dzialalnośc( przed urlopem)- mógł ją prowadzić, a ten, który później- w trakcie urlopu) nie mógł jest absurdem do kwadratu. Moim zdaniem w żadnym wypadku nie należy się cieszyć z takiej interpretacji tylko nawoływać by przepis był jednoznaczny. Więc nie ma dla mnie powodu do radości z tego, ze n-l, ktory wcześniej pracował mógł pracowac także na UDPZ, a odwrotnie- wręcz przeciwnie. Wyszukiwanie intencji ustawodawcy to groźne, bo te na pewno szły w kierunku interpretacji dokonanej przez panię K.Sz. Przepis koslawy, interpretacje tego przepisu- ani jedna ani druga mnie nie radują :-( |
Gaba | 25-04-2005 20:01:37 [#23] |
---|
Asiu, niestety - z tego, co pamiętam z prawoznawstwa - interpretacje teleologiczne (co autor miał na mysli i co chciał załatwić) jest jedną z naczelnych wykładni prawa... te intencje prawodawcy sa tutaj niesłychanie ważne. Nie zmienia to faktu, że ten przepis jest do kitu! |
beera | 25-04-2005 20:25:59 [#24] |
---|
no wlaśnie! tym bardziej jest to wlasnie, jak napisalam, groźne, bo: Intencje ustawodawcy na pewno szły w kierunku interpretacji dokonanej przez panię K.Sz. co jednoznacznie oznacza, że nie bardzo jest się cel cieszyć z interpretacji - nawet takiej jak nam pasuje...
Swoją drogą przepis jest tak absurdalny jak rzadko co- nawet nie zamysl, bo ten jestem w stanie zrozumieć. i jeszcze- patrząc na rzecz językowo- jest pewna róznica pomiędzy " podjąć", a "podejmować" |
bogna | 14-06-2005 00:11:33 [#25] |
---|
urlop zdrowotny - działalność zarobkowa niebawem wypowie się SN http://www.sn.pl/aktual/6_3.html Sygn. akt II PZP 5/05 Czy zawarta w art. 73 ust. 7 zd. II ustawy z dnia 26 stycznia 1982r. Karta Nauczyciela (t. j. Dz. U. z 2003r., Nr 118, poz. 1112 z późn. zm.) przesłanka odwołania nauczyciela z urlopu dla poratowania zdrowia w postaci podejmowania innego stosunku pracy lub innej działalności zarobkowej obejmuje również stosunek pracy lub działalność zarobkową rozpoczęte przed udzieleniem takiego urlopu? |
Martuś | 14-06-2005 08:48:13 [#26] |
---|
Jak będzie miał płacone nauczyciel, który w maju z uwagi na brak godzin w szkole wyraził zgodę na pracę /od 01.09.2005r./ w zmniejszonym wymiarze czasu pracy, jeżeli aktualnie pracuje w pełnym wymiarze i przed 01 września przejdzie na urlop zdrowotny? Z góry dziękuję za podpowiedź. |
rzewa | 14-06-2005 09:02:14 [#27] |
---|
będzie mu przysługiwało wynagrodzenie z całego etatu, ale... Słyszałam opinie, że mu ten urlop wówczas nie przysługuje, gdyż nie jest juz zatrudniony w pełnym wymiarze godzin - to luka KN. Ja uważam, że ma on prawo do tego urlopu. |
bogna | 12-07-2005 23:07:14 [#28] |
---|
uchwała SN Izba Pracy, Ubezpieczń Społecznych i Spraw Publicznych Uchwała z dnia 7 lipca 2005 r. (sygn. akt II PZP 5/05). Podstawą odwołania nauczyciela z urlopu dla poratowania zdrowia może być również kontynuowanie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy lub wykonywanie innej działalności zarobkowej rozpoczętych przed udzieleniem tego urlopu (art. 73 ust. 7 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. Karta Nauczyciela, jednol. tekst Dz. U. z 2003 r. Nr 118, poz. 1112 ze zm.) (uzasadnienie w przygotowaniu) |
mraz0 | 14-07-2005 22:36:13 [#29] |
---|
czy ktoś się orientuje czy w czasie UDPZ nauczyciel może kontynuowac lub rozpocząć kurs kwalifikacyjny/ studia podyplomowe? |
Grażyna | 14-07-2005 23:01:50 [#30] |
---|
a dlaczego miałby nie móc? To co nauczyciel robi (a nie jest pracą zarobkową) nie podlega dyskusji. To tak, jakby spytać, czy nauczycielka może wychowywać w czasie urlopu dla poratowania zdrowia własne dziecko. Nadwyręża przecież gardło, a miała o nie dbać, leczyć je. Nie dzielmy włosa na czworo... |
Gaba | 15-07-2005 05:27:51 [#31] |
---|
do #26 - u nas w takich razach zaleca KO, by dawać urlopy, w chwili skierowania nauczyciel ma uprawnienia. ZEO jest innego zdania. |
DYREK | 15-07-2005 15:04:51 [#32] |
---|
Art. 73. 1. Nauczycielowi zatrudnionemu w pełnym wymiarze zajęć na czas nieokreślony, po przepracowaniu co najmniej 7 lat w szkole, dyrektor szkoły udziela urlopu dla poratowania zdrowia, w celu przeprowadzenia zaleconego leczenia, w wymiarze nieprzekraczającym jednorazowo roku, z zastrzeżeniem ust. 2.
Art. 22 . 2. Zasada ograniczenia zatrudnienia nauczyciela zatrudnionego na podstawie mianowania do wymiaru nie niższego niż 1/2 obowiązkowego wymiaru zajęć i proporcjonalnego zmniejszenia wynagrodzenia może być - za zgodą nauczyciela - stosowana również w wypadku, gdy z przyczyn, o których mowa w art. 20 ust. 1, nie ma możliwości zatrudnienia nauczyciela w pełnym wymiarze zajęć oraz nie istnieją warunki do uzupełnienia tygodniowego obowiązkowego wymiaru zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych w innej szkole. W razie braku zgody nauczyciela zatrudnionego na podstawie mianowania na ograniczenie wymiaru zatrudnienia i proporcjonalne zmniejszenie wynagrodzenia, stosuje się przepisy art. 20. Mam wątpliwości, czy w takim przypadku teraz może dyrektor udzielić od 1.09.2005 r. urlopu dla poratowania zdrowia . |
beera | 15-07-2005 15:09:52 [#33] |
---|
zgadzam się z Tobą uważam, ze dyrektor może udzielić urlopu tylko do 31 sierpnia Choc brzmienie przepisu nie jest zbyt szczęsliwe w czerwcu jest zatrudniony na calym etacie i dyrektor udziela urlopu... nie ma w KN zastrzezenia, co w przypadku gdy planowane jest ograniczenie etatu. ja bym postapila posługując się sytuacją analogiczną- emerytura, ( na to są wyroki SN) |
malgorzata g | 16-07-2005 00:47:21 [#34] |
---|
Akurat mam ten temat na tapecie. Jeżeli nauczyciel pójdzie na urlop zdrowotny przed 1 września to jak najbardziej będzie jeszcze zatrudniony w pełnym wymiarze, więc przysługuje mu on zgodnie z KN i płacić mu też będą jakby był pełnozatrudniony. A we wrześniu go przecież nie będzie , więc umowy mu nie zmienisz. Jeżeli wróci z urlopu przed wakacjami , zatrudnisz go zgodnie z tym co podpisał w maju. Jeśli mogę jeszcze coś dodać, to radziłabym udzielać urlopów zdrowotnych na czas sugerowany w orzeczeniu lekarskim. Łebski nauczyciel może wykorzystać to ,że dyrektor mu urlop skrócił i w razie pogorszenia stanu zdrowia w czasie pracy, pozwać dyrektora do sądu o odszkodowanie za uszczerbek , zwrot kosztów leczenia itp. |
Fakir2 | 16-07-2005 00:55:30 [#35] |
---|
radziłabym udzielać urlopów zdrowotnych na czas sugerowany w orzeczeniu lekarskim. Łebski nauczyciel może wykorzystać to ,że dyrektor mu urlop skrócił i w razie pogorszenia stanu zdrowia w czasie pracy, pozwać dyrektora do sądu o odszkodowanie za uszczerbek , zwrot kosztów leczenia itp.
Święte słowa.... Małgorzato, tacy są.............. |
beera | 16-07-2005 08:23:29 [#36] |
---|
chyba coś niezrozumiane zostalo małgorzato- ten nauczyciel od 1 wrzesnia BĘDZIE, tylko bedzie pracował w wymiarze nie dającym mu prawa do urlopu dla poratowania zdrowia.Nie bardzo rozumiem twój tekst, o tym, że we wrześniu go nie będzie???? Fakirze- dyskusja jest o czym innym, nie rozważamy tu skrocenia urlopu w sytuacji gdy nie zaistniały PRAWNE przeslanki dla ograniczenia czasu trwania urlopu. Tu sytuacja jest szczególna - uprawnienia tego nauczyciala do urlopu dla poratowania zdrowia nie będą istnieć w dniu 1 wrzesnia. Wiec problem jest, czy ten urlop mu się należy w tym czasie- nie ze wzgledów medycznych, a ze wzgledów formalnych. Analogiczna jest sutyacja do udzialania urlopu dla osób, ktorym kończy się z dniem 31 sierpnia stosunek pracy- są na to wyroki SN, ze takiego urlopu NIE MOŻEMY udzielić na czas dłuzszy niż czas posiadania uprawnień dla korzystania z niego. |
rzewa | 16-07-2005 10:13:37 [#37] |
---|
muszę tu coś sprostować przeczytałam szybko (bez zrozumienia :-)) post #26 i odpowiedziałam nie całkiem jak należy... :-( Skoro nauczyciel podpisał zgodę na ograniczenie z 22 art KN, to powinien otrzymać zaświadczenia o prawie do urlopu dla porwtowania zdrowia tylko do 31 sierpnia, zatem lekarz nie mógłby orzec o u. d. p. z. od 1 września. Natomiast jeśli dyrektor wystawił zaświadczenie o prawie do tego urlopu (bezterminowe) przed wręczeniem ograniczenia etatu, to urlop n-lowi przysługuje tak jak w orzeczeniu lekarskim i pełne wynagrodzenie podczas jego trawania. Gdyby wówczas urlop trwał krócej niż 10 m-cy, nauczyciel powracajacy z niego otrzymuje przydział godzin wynikający z ograniczenia i proporcjonalne wynagrodzenie. |
beera | 16-07-2005 11:10:14 [#38] |
---|
rzewa dopowiem jeszcze wyobraź sobie sytuację: Dyrektor pisze- n-l ma uprawnienia do urlopu do 31 sierpnia 2005 lekarza ten zapis nie interesuje i daje urlop po prostu na rok Dyretor mimo takiego zapisu lekarza I TAK okresla czas trwania urlopu do 31 sierpnia 2005- bowiem tylko w tym okresie n-l ma uprawnienia do korzystania z urlopu ..... I drugie: Nie wiem jak się ma do zdrowego rozsądku ta sytuacja, ktora opisujesz- 1 maja dyrek daje zaświadczenie o prawie do urlopu ( nie okreslając terminu, w ktorym te uprawnienia n-la posiada), poczem 13 maja wrecza wypowiedzenie. N-l idzie na urlop 15 maja- z twojej interpretacji wynikaloby, ze nawet we wrzesniu, gdy już jest na wypowiedzeniu ma urlop zdrowotny ( specjalnie opisuję ekstremalną sytuację zwolnienia, nie ograniczenia) Więc dyrek daje urlop do 31 sierpnia, mimo braku okreslenia w zaświadczeniu o prawie do urlopu dokładnego terminu posiadania uprawnień. Niewątpliwie mamy tu do czynienia z luka, jednak idąc tropem wyroków SN w sprawach podobnych( emerytury) i ostatniej- w sprawie tego " podjął" można chyba liczyć na rozsadek sadu i inne interpretowanie sytuacji. W dalszym ciągu więc uważam, ze jednak dyrektor i w Takiej jak opisujesz sytuacji- gdy dyrektor wydał zaświadczenie bez okreslenia terminu może udzielić urlopu do 31 sierpnia jeśli fakt ograniczenia nastąpił wczesniej niż pójście n-la na urlop ( a inaczej przeciez być i tak nie może) jednak, ponieważ sa tu wątpliwości- sama je mam-uważam, ze warto o to zapytać MENIS |
ewa | 16-07-2005 11:19:01 [#39] |
---|
a ja sobie tak po prostu myślę,że ten dyrektor wie,że ma cały etat dla nauczyciela tylko do 31 sierpnia więc daje to zaświadczenie ,że a i owszem przysługuje ale do 31 sierpnia... inny tu problem widzę, a jak ten nauczyciel "cwaniak" nie weźmie zaświadczenia tylko przyniesie od lekarza orzeczenie, to co wtedy... my tu posiłkujemy się tu nieobowiązującym już rozporządzeniem, ale dla sądu, to chyba tylko obowiązujące prawo czyli przepisy KN, a tam nic o zaświadczeniu nie ma :-( |
beera | 16-07-2005 11:26:33 [#40] |
---|
właśnie tym bardziej :-)) KN mowi komu nalezy się urlop choć oczywiście na pewno jest tu luka prawna |
rzewa | 16-07-2005 12:30:28 [#41] |
---|
pamietam taki wyrok SN ale teraz mi go diabeł ogonem nakrył - chodziło o to że wypowiedzenie wręczone po uzyskaniu orzeczenia o urlopie zdrowotnym, choćby początek urlopu wypadał po dacie wypowiedzenia jest nieskuteczne... Może ktos to znajdzie... |
bogna | 16-07-2005 12:45:50 [#42] |
---|
inny i dosyć stary wyrok SN I PRN 83/95 Złożenie przez nauczyciela, na podstawie art. 73 Karty Nauczyciela, wniosku o udzielenie urlopu dla poratowania zdrowia w określonym terminie nie jest przeszkodą do rozwiązania z nim stosunku pracy, na podstawie art. 20 tej ustawy, przed terminem wskazanym jako początek urlopu. |
bogna | 16-07-2005 12:51:04 [#43] |
---|
I PKN 377/00 Przeniesienie nauczyciela w stan nieczynny po rozpoczęciu urlopu dla poratowania zdrowia jest sprzeczne z celem tego urlopu i uzasadnia żądanie uznania tego przeniesienia za bezskuteczne. |
beera | 16-07-2005 12:58:12 [#44] |
---|
dziewczyny rzewa- ten wyrok jest jak najbardziej dla mnie zrozumialy i popieram jego wymowę pisalam o trochę innej sytacji- czyli o innej kolejności- wynikającej z #26 Bardzo ważna jest tu kolejnośc, ale uważam, że w omawianiu problemu liczy się sam 1.fakt orzeczenia o urlopie i 2.wypowiedzenie. Fakt uzyskania takiego, czy innego zaświadczenie nie jest- jak dla mnie- elementem zadnej procedury ( tym bardziej, że zaświadczeń nie ma;-) Generalnie myslę, ze się tu wszystkie zgadzamy w sprawie :-) |
bogna | 16-07-2005 13:04:55 [#45] |
---|
kolejność ;-) z uzasadnienia wyroku I PKN 377/00
Tak więc złożenie przez nauczyciela wniosku o udzielenie urlopu dla poratowania zdrowia jest przeszkodą do rozwiązania z nim stosunku pracy na podstawie art. 20 Karty Nauczyciela po dacie złożenia wniosku, a przed terminem wskazanym jako początek urlopu. W tej sytuacji rozwiązanie z nauczycielem stosunku pracy mogłoby nastąpić po jego powrocie z urlopu dla poratowania zdrowia, jeżeli nadal utrzymywałyby się przyczyny uzasadniające rozwiązanie z nauczycielem stosunku pracy na podstawie art. 20 ust. 1 wymienionej Karty. |
beera | 16-07-2005 13:13:40 [#46] |
---|
bogna przecież wniosek to de facto orzeczenie o potrzebie czyli zgodna ta kolejnośc- orzeczenie ( wniosek) i nie ma wypowiedzenia i odwrotnie: wypowiedzenie- nie ma urlopu ( tzn- ewentualnie do 31 sierpnia) ......... a swoją droga- ciekawe to, nie widzialam tego wyroku. I nie wiem, co to znaczy " przed terminem wskazanym jako początek urlopu" przecież początek urlopu ustala dyrektor |
bogna | 16-07-2005 13:18:04 [#47] |
---|
Sygnatura |
 I PKN 377/00 |
 Data wydania |
 20 kwietnia 2001 |
 Teza z uzasadnieniem |

- I PKN 0377_00.pdf |
 Publikacja |
 Orzecznictwo Sądu Najwyższego Izba Administracyjna, Pracy i Ubezpieczeń Społecznych 2003/5/115
| |
rzewa | 16-07-2005 13:27:42 [#48] |
---|
asiu... nie dyrektor tylko lekarz - chodzi o termin wskazany przez lekarza... :-) A co do zaświadczeń, zgadzam się. Lekarze nadal ich wymagają i one być powinny (zapobiegają bałaganowi), ale nie ma dla nich umocowania prawnego jak na razie... (dla orzeczeń lekarskich też nie... :-)) |
janzg | 16-07-2005 13:39:41 [#49] |
---|
rzewo gdzie jest napisanie, że to lekarz decyduje o terminie rozpoczęcia urlopu? Tak nawiasem mówiąc, możecie mi wskazać rozporządzenie, którego delegacja tkwi w art 73 ust.: 11. Minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw oświaty i wychowania, określi,w drodze rozporządzenia, tryb orzekania o potrzebie udzielenia nauczycielowi urlopu, o którym mowa w ust.1, wzór orzeczenia i sposób prowadzenia dokumentacji związanej wydawaniem orzeczeń o potrzebie udzielenia urlopu dla poratowania zdrowia oraz organ odwoławczy od orzeczeń o potrzebie udzielenia nauczycielowi urlopu dla poratowania zdrowia, uwzględniając w szczególności sposób wydawania orzeczenia o potrzebie udzielenia nauczycielowi urlopu oraz termin odwołania się od orzeczenia. zasadnicze zmiany w KN w kwestii tego "chorego" urlopu dokonane zostały około 2004r. więc co są warte, te wszystkie wyroki sądowe? |
beera | 16-07-2005 13:46:07 [#50] |
---|
rzewa wiem, ze lekarza dlatego napisałam, ze generalnie się pewnie na ten temat zgadzamy wszystkie. ........ janie- no wlasnie dlatego zainteresował mnie ten wyrok, choć masz rację sa one sprzed czasu gdy wprowadzono uregulowania dotyczące początku urlopu. Mysle, jednak, ze inne rozważania na ich bazie mozna spokojnie prowadzić. ........ Bogna- dzięki :-)) |
|