Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Etat pedagoga specjalnego w klasach integracyjnych |
IkaP | 30-03-2005 18:35:51 [#01] |
---|
OP w naszym mieście wprowadza od przyszłego roku 20 godzinne pensum dla pedagogów specjalnych pracujących w klasach integracyjnych. Czy ktoś z Was ma taki wymiar godzin? Do tej pory pracowaliśmy tak jak nauczyciele w szkołach podstawowych tzn. 18 godz. w etacie. Czy taka zmiana jest Waszym zdaniem zgodna z KN? |
zgredek | 30-03-2005 18:48:08 [#02] |
---|
KN: Art. 42
7. Organ prowadzący szkołę lub placówkę po uzyskaniu opinii organu sprawującego nadzór pedagogiczny określa:
3) tygodniowy obowiązkowy wymiar godzin zajęć nauczycieli szkół niewymienionych w ust. 3, nauczycieli szkół, o których mowa w art. 1 ust. 2 pkt 1a, nauczycieli szkół zaocznych, nauczycieli w systemie kształcenia na odległość, nauczycieli realizujących w ramach stosunku pracy obowiązki określone dla stanowisk o różnym tygodniowym obowiązkowym wymiarze godzin, pedagogów, psychologów, logopedów, doradców zawodowych prowadzących zajęcia związane z wyborem kierunku kształcenia i zawodu w celu wspomagania uczniów w podejmowaniu decyzji edukacyjnych i zawodowych, o których mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 22 ust. 2 pkt 11 ustawy o systemie oświaty, bibliotekarzy bibliotek pedagogicznych oraz zasady zaliczania do wymiaru godzin poszczególnych zajęć w kształceniu zaocznym i w systemie kształcenia na odległość. |
IkaP | 30-03-2005 19:10:57 [#03] |
---|
OK, tylko że przez ostatnie 10 lat byłam /mowa o pedagogach specjalnych uczących w klasach integracyjnych/ nauczycielem. Teraz nim nie jestestem? W Polsce funkcjonują różne modele integracji. W mojej szkole pedagodzy specjalni są przypisani do danej klasy od I do VI; pełnią obowiązki wychowawcy klasy; są na wszystkich lekcjach. Nie różnią się od pedagogów specjalnych w szkołach specjalnych. Skąd to nagłe "wyróżnienie" i zmiana godzin? |
zgredek | 30-03-2005 19:17:22 [#04] |
---|
Ika, KN w art. 42 określa stanowiska, dla których podano tygodniową liczbę godzin
nie ma tam stanowiska "pedagog specjalny"
myślę, że cały problem polega na określeniu Twojego stanowiska:
czy jesteś nauczycielem, czy pedagogiem
------------------------
może ktoś, kto się na tym zna się odezwie |
agabu | 31-03-2005 11:27:30 [#05] |
---|
Ja mam od lat pedagogów wspomagających w oddziałach integracyjnych i mają pensum 20 godzin. Zatrudniałam ich jako pedagogów. Dopiero ostatnie rozporządzenie w sprawie organizacji kształcenia niepełnosprawnych mówi o nauczycielach pełniacych funkcje wspomagającą. Mój OP, w świetle braku obowiązujących wtedy przepisów o organizacji takiego kształcenia, na podstawie KN obligował mnie do zatrudniania pedagogów w ustalonym przez siebie wymiarze (art.42 ust. 3 KN) obowiązkowych zajęć ( nie mylić z czasem pracy!!!!!!)Teraz może być nauczyciel i/lub pedagog z pensum ustalonym zgodnie z art. 42 ust.3 KN - czyli 18 dla n-la i 20 (lub więcej, jeśli tak stanowi uchwała jst) dla pedagoga. IkaP Masz kwalifikacje nauczyciela czy pedagoga? |
IkaP | 31-03-2005 17:27:13 [#06] |
---|
Wszyscy pedagodzy wspomagający w naszej szkole są po kierunku - pedagogika specjalna, specjalność nauczycielska w zakresie specjalności: rewalidacja upośledzonych umysłowo. Do tej pory zatrudnieni w wymiarze 18 godzin. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|