Czy dyrektor ma jakieś prawa, czy tylko obowiązki ? Pytanie stawiam właśnie w okresie wakacji. Według Karty Nauczyciela mamy prawo /podobno do urlopu/ tym czasem musimy być na posiedzeniach komisji dla stażysty /tu organizujemy/ , dla kontraktowego i dla dyplomowanego . Komisje pracują do końca lipca ,kiedy wypadnie komisja nie wiadomo od 15 sierpnia to czas przygotowań do kolejnego roku .Pozostaje 2 tygodnie sierpnia naszego zasłużonego urlopu. A co będzie w przyszłym roku kiedy kończący staże 2,9 m będą starali się o awans a jest ich nieco więcej niż obecnie ? O urlopie trzeba już dzisiaj zapomnieć. Obecnie nasz organ prowadzący po raz pierwszy organizuje komisje ,więc wpadł na genialny pomysł ,że komisje będą pracować w ....szkole . Tak więc nauczyciele wolne, pracownicy obsługi wolne , dzieciaki wolne a my do pracy . Myślę /chyba słusznie/ -nasze kochane MEN i S chyba ma dyrektorów w nosie skoro o nas w swoich słynnych rozporządzeniach nie pomyślało ?. A może jednak , kto zatem wie jakie są nasze prawa ? Obowiązki dokładnie znam i są mi często przypominane , co bym o nich nie zapomniała . Napiszcie mi proszę jak to organizujecie ,że jesteście na urlopach i ile jego otrzymujecie? Ela |