Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Zwolnienia lekarskie w czasie ciąży i nie tylko |
Elisa | 21-03-2005 18:07:29 [#01] |
---|
Nauczycielka jest w zagrożonej ciąży, uczciwie poinformowała mnie 2 miesiące temu, że do czasu porodu nie wróci do pracy. Zatrudniłam zatem kogoś na zastępstwo. Zwolnienia, które dostarcza ,wystawiane są przez lekarza na 1-2 tygodnie, ale zawsze do piątku ( np. 07.03-11.03, 14.03.-25.03 itd.), nie ma więc pełnej ciągłości. Czy zatem w świetle przepisów o awansie zawodowym mogę (powinnam) przedłużyć jaj staż o czas nieobecności w szkole wynikającej z tych zwolnień ( ok. 4 miesięcy + urlop macierzyński, bo przez ten czas rzeczywiście nie będzie świadczyła pracy) , czy też o sam urlop macierzyński, bo zwolnienia nie wykazują miesięcznej ciągłości. Czy ktoś spotkał się już z takim problemem? |
rzewa | 21-03-2005 18:17:07 [#02] |
---|
jest ciągłość zwolnienia, które są przerwane dniami ustawowo wolnymi od pracy, a dotyczące tej samej choroby traktuje się łącznie - zatem przedłużasz jej staż o czas ogólny zwolnień (razem z dniami wolnymi od pracy) To samo zreszta dotyczy zasiłku chorobowego - zasiłek ten jest liczony za wszystkie dni, razem z dniami wolnymi, o ile dni te są "wewnątrz" zwolnienia. |
mała re | 22-03-2005 15:15:02 [#03] |
---|
Mam podobną sytuację i żeby nie pisać kilku umów o prace bo każda powinna być na czas określony to napisałam w umowie że na czas zwolnienia pani takiej a takiej .Mam świadomośc że to nie jest zgodne z przepisami ale po skończeniu zwolnienia wymieniam umowę i wpisuję w niej konkretne daty od pierwszego do ostatniego dnia zwolnienia lekarskiego. Trochę to ryzykowne ale w mojej gminie przyjęte. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|