Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Nagroda dyrektora (?) w nowych regulaminach |
|
krystyna | 17-03-2005 19:11:58 [#01] |
---|
Dałam znak zapytania, bo w moim regulaminie z dyrektorem ma już ona niewiele wspólnego ! Od kilku lat utwierdzaliśmy się tutaj wspólnie w przekonaniu, że od tej nagrody daleko ma się trzymać i RP i ZZ i inne szacowne gremia. Tymczasem otrzymany dzisiaj z OP regulamin powalił mnie (nie tylko w tej kwestii...) z nóg ! A działania różnych osób (byle nie dyrektora !!!) w dziele przyznania komuś tej szczytnej nagrody wyglądają tak: 1. Nagrody Dyrektora Szkoły przyznawane są na wniosek Wicedyrektora bądź na wniosek Rady Pedagogicznej, Zakładowej Organizacji Związkowej - dyrektora brak ! 2. Wniosek o nagrodę Dyrektora szkoły powinien być pozytywanie zaopiniowany przez RP w tajnym głosowaniu oraz podpisany przez wnioskodawcę - mam nadzieję, że to dyrektor zwoła i poprowadzi takie kretańskie zebranie, podczas którego przeprowadzi co najmniej 30 tajnych głosowań nad zaproponowanymi wnioskami różnych ludzi... 3. Wnioski o nagrody Dyrektora Szkoły należy składać w sekretariacie szkoły w terminie do dnia 15 września 2005r. - a co będzie, gdy w sekretariacie szkoły będzie nieopatrznie przebywał Dyrektor ? 4. Wnioski o nagrody Dyrektora Szkoły rozpatrywane są przez zespół do spraw nagród powołany przez Dyrektora Szkoły w skład którego wchodzą: (wreszcie jest coś dla dyrektora...)
- wicedyrektor szkoły
- 2 przedstawicieli RP
- po 1 przedstawicielu RR
- po 1 przedstawicielu ZZ
5. Za organizację i pracę zespołu kwalifikacyjnego do spraw nagród Dyrektora Szkoły odpowiada wicedyrektor. 6. Obrady zespołu kwalifikacyjnego są tajne do czasu zatwierdzenia wyników przez Dyrektora Szkoły. - już to widzę !!!!! 7. Dyrektor szkoły może w szczególnych przypadkach przyznać również nagrodę z własnej inicjatywy - nie wskazane... No i jest jeszcze wzór takiego wniosku, gdzie na 2 stronach mają się opisać różni tacy, a jak już to wszystko dyrektor dostanie na biurko, to ma na samym dole wydrukowane jedno krótkie słowo: ZATWIERDZAM. I tyle ma do powiedzenia, bo jakże to, po tylu głosowaniach, komisjach, opiniach, jakby mógł nie zatwierdzić ????? Czy u Was też się tak porobiło ??? |
Gaba | 17-03-2005 19:21:38 [#02] |
---|
1 kwietnia? |
Janusz z W | 17-03-2005 19:23:08 [#03] |
---|
Czy nie wystarcza... ...Twoim dyrektorom fakt nazywania nagrody Nagrodą Dyrektora? ;-))) Wszak to ogromne wyróżnienie... |
Gaba | 17-03-2005 19:24:37 [#04] |
---|
...mieć nagrodę chocby tylko własnego imienia... |
DYREK | 17-03-2005 19:52:49 [#05] |
---|
Art. 49. 1. Tworzy się specjalny fundusz na nagrody dla nauczycieli za ich osiągnięcia dydaktyczno-wychowawcze:
1) w budżetach organów prowadzących szkoły w wysokości co najmniej 1% planowanych rocznych wynagrodzeń osobowych, z przeznaczeniem na wypłaty nagród organów prowadzących szkoły i dyrektorów szkół; 2) w budżetach wojewodów łącznie w wysokości stanowiącej równowartość 2 744 średnich wynagrodzeń nauczyciela stażysty, z przeznaczeniem na wypłaty nagród kuratorów oświaty oraz nagród organów sprawujących nadzór pedagogiczny dla nauczycieli, o których mowa w art. 1 ust. 1 pkt 1 i ust. 1a; 3) w budżecie ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania w wysokości stanowiącej równowartość 2 015 średnich wynagrodzeń nauczyciela stażysty, z przeznaczeniem na wypłaty nagród tego ministra. 2. Organy prowadzące szkoły ustalają kryteria i tryb przyznawania nagród dla nauczycieli ze środków, o których mowa w ust. 1 pkt 1, uwzględniając w szczególności osiągnięcia w zakresie pracy dydaktyczno-wychowawczej, pracy opiekuńczo-wychowawczej oraz realizacji innych zadań statutowych szkoły, sposób podziału środków na nagrody organów prowadzących szkoły i dyrektorów szkół, tryb zgłaszania kandydatów do nagród oraz zasadę, że nagroda może być przyznana nauczycielowi po przepracowaniu w szkole co najmniej roku. OP ma prawo zgodnie z KN opracować regulamin przyznawania nagród ale zazwyczaj zapomina o ważnym zapisie w UoSO Dyrektor jest kierownikiem zakladu pracy dla zatrudnionych w szkole lub placówce nauczycieli i pracowników nie bedących nauczycielami. Dyrektor w szczególności decyduje w sprawach: 1) zatrudniania i zwalniania nauczycieli oraz innych pracowników szkoły lub placówki, 2) przyznawania nagród oraz wymierzania kar porządkowych nauczycielom i innym pracownikom szkoły lub placówki, 3) wystepowania z wnioskami, po zasięgnieciu opinii rady pedagogicznej i rady szkoły lub placówki, w sprawach odznaczen, nagród i innych wyróznien dla nauczycieli oraz pozostalych pracowników szkoły lub placówki. Może ktoś zna FIRMY w których pracownicy występują o nagrody dla siebie lub dla nich o nagrody występują związki zawodowe do których należą. A może dla dyrektora tej firmy o nagrodę występuje związek zawodowy lub wpływa na wielkość jego dodatku. Tylko unas w oświacie to jest możliwe. Ignorancja i brak elementarnych zasad zarządzania. |
zgredek | 17-03-2005 20:32:04 [#06] |
---|
o rany! |
krystyna | 17-03-2005 21:17:23 [#07] |
---|
dyrku, widzę to dokładnie tak samo, jakaś paranoiczna niezgodność regulaminu z ustawą ! Ale z kim tu teraz (oprócz Was) dyskutować ? Rada Miasta podobno bardzo się napracowała produkując tę uchwałę, są z siebie bardzo zadowoleni, a dzisiaj ją po prostu dyrektorom wręczono z zastrzeżeniem, że wejdzie w życie po upływie 14 dni od dnia jej ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Wojewody. A 1 kwietnia dostaniemy na razie podwyższone zasadnicze i wysługę. Kolejny haczyk w regulamienie to wynagrodzenie za dni wolne. I czytając Wasze dyskusje na ten temat, bardzo czekałam co mój organ w tej sprawie zadecyduje... No i mam tak: "Nauczycielowi zatrudnionemu w szkole, który w dniu wolnym od pracy realizuje planowane i odpowiednio udokumentowane zorganizowane zajęcia dudakt, wych., lub opiek., a nie otrzymuje za ten dzień innego dnia wolnego, przysługuje odrębne wynagrodzenie za każdą godzinę pracy, obliczane ja za godz. ponadwymiarową" No i jak mam policzyć każdą godz. pracy 5 nauczycieli, którzy byli z młodzieżą na 10 - dniowej wycieczce edukacyjnej w Szkocji (w tym 2 soboty i 2 niedziele !) ???????? Dokumentację "zbiorową" mam - szczegółowe sprawozdanie z każdego dnia pobytu rozpisane na godziny i minuty. Ale może powinnam mieć od każdego indywidualnie rozpisaną każdą dobę "pracy" ??? A może teraz wycieczki nie powinny zahaczać o dni wolne ... |
AnJa | 17-03-2005 21:51:10 [#08] |
---|
To o płaceniu za dzień wolny to z rozporządzenia - więc musi.
A regulamin nagród dyrektora - cudo.
W poniedziałek swój poczytam. I o motywacyjnym też. Bo jakos czasu nie było;-) |
Danka | 17-03-2005 21:58:18 [#09] |
---|
u mnie jest zapis, że w skład komisji wchodzą: dyrektor i po jednym przedstawicieli ZZ. Mam dwa ZZ czyli one decyduja o przyznaniu nagrody bo sie głosuje. Reszta rady się buntuje. twierdzą, że nie jest to nagroda dyrektora tylko ZZ. Mają rację. Chcą zmienic zapis ale ZZ nie. Jak argumentować zmiany w regulaminie. Członków dwóch związków mam w liczbie 8, pozostała część RP to 45. ZZ nie chcą zatwierdzic zmian twierdzą, że regulamin jest bardzo dobry :-(. |
krystyna | 17-03-2005 22:02:09 [#10] |
---|
tzn., że w pierwszej kolejności należy się im dzień wolny ? tzn. 5 nauczycieli (w tym 4 anglistki) nieobecni przez tydzień w pracy... A za nich trzeba zrobić płatne zastępstwa... Dzieci znowu stracą lekcje i to podwójnie, bo wycieczka + "oddane" dni... Wlałabym zapłacić, tylko ZA ILE GODZIN ??? Jak powinni nauczyciele pracować na wycieczkach - kodeksowo (chyba do 12 godz.), czy wg KN, czy to co było naprawdę, czy JAK ???? |
bogna | 17-03-2005 22:36:25 [#11] |
---|
krystyna może wojewoda w rozstrzygnięciu nadzorczym stwierdzi nieważność uchwały z tym regulaminem? |
DYREK | 17-03-2005 22:54:08 [#12] |
---|
Nasz OP tak ustalił odnośnie nagrody dyrektora § 9 Z wnioskiem o przyznanie nagrody dyrektora może wystąpić: - Rada Szkoły, - Rada Rodziców, - Rada Pedagogiczna, - Wicedyrektor zgodnie z ustalonym wzorem wniosku do niniejszego regulaminu.
§ 10. Dyrektor szkoły może zwrócić się o opinie w sprawie przyznania nagrody do organów szkoły.
§ 11 Opinie, o których mowa w § 10 nie mają charakteru wiążącego.
§ 12 Wnioski rozpatrzone negatywnie nie wymagają uzasadnienia i pisemnej odpowiedzi.
§ 13. 1. Nagrody ze specjalnego funduszu nagród z własnej inicjatywy oraz na wniosek przyznaje dyrektor. 2. Ostateczną decyzję co do ilości i wysokości przyznanych nagród podejmuje dyrektor szkoły. |
Danka | 17-03-2005 23:06:27 [#13] |
---|
I to jest nagroda dyrektora. |
zgredek | 17-03-2005 23:07:22 [#14] |
---|
a do regulaminu od Krystyny mam pytanie:
a gdy nie ma wicedyrektora?
5. Za organizację i pracę zespołu kwalifikacyjnego do spraw nagród Dyrektora Szkoły odpowiada wicedyrektor. |
krystyna | 17-03-2005 23:08:13 [#15] |
---|
dyrku, Na widok Twojego § 13 chyba pęknę z zazdrości i z podziwu, że jeszcze gdzieś uchowały się w naszym kraju myślące i czytające ustawy ze zrozumieniem organy !!! Zwłaszcza, że OSO jednym tchem wymienia decyzje dyrektora w sprawach nagród oraz kar dla swoich pracowników - no to dlaczego nagradzanie zostało (niektórym) dyrektorom tak subtelnie odebrane, a karanie nie ???? |
krystyna | 17-03-2005 23:16:11 [#16] |
---|
zgredku, nie miałam już cierpliwości wstukiwać tych głupot, zwłaszcza, że są porozrzucane w kilku miejscach regulaminu... a jak nie ma wicka - to czlonek RP, na dodatek "wytypowany przez Dyrektora" - ot, i już ma swojego człowieka i robotę jakąś ! Nie rozumiem też tego zapisu: "po jednym przedstawicielu Rady Rodziców" - co to znaczy "po jednym", jeden pan i jedna pani rodzicielka, czy jak....... (a może chodziło im o jedną sztukę rodzica ?) bo "po jednym przedstawicielu ZZ" - rozumiem... |
Marek Pleśniar | 17-03-2005 23:21:11 [#17] |
---|
gdy czytam że: 7. Dyrektor szkoły może w szczególnych przypadkach przyznać również nagrodę z własnej inicjatywy to uważam - publicznie tu rzeknę - że autor jest X$%## bądź szkodnikiem i co z tymi ZZ??? Wraca nowe? Związkokracja popierana przez OP? Może oni w tym OP też ze związków? |
zgredek | 17-03-2005 23:23:26 [#18] |
---|
e, to łatwe
poczytali oso
i uwzględnili sytuację, gdy w zespole szkół funkcjonują oddzielne RR dla każdej szkoły |
zgredek | 17-03-2005 23:24:43 [#19] |
---|
to tu też wkleję, bo strasznie się mi podoba:
Na zajęciach z prawa profesor tłumaczył:
- I zapamiętajcie sobie: nie ma w pracy bardziej chronionej osoby, niż działacz związkowy w ciąży. |
zgredek | 17-03-2005 23:30:42 [#20] |
---|
no, ale...
nie uwzględnili oddzielnych RP - bo co będzie, gdy są 3 RP? |
krystyna | 17-03-2005 23:34:40 [#21] |
---|
zgredku, tak ogólnie to by się zgadzało - po 1 rodzicu z każdej RR ja na to nie wpadłam... a dlaczego ? bo myślałam, że mój organ pisze regulamin dla swoich szkół, a nie taki ogólny, zwłaszcza, że to tylko na 1 rok, w ciągu którego raczej żadna z samodzielnych szkół podstawowych, żadne z samodzielnych gimnazjów i żadne z samodzielnych przedszkoli nie zdąży się przekształcić w zespół !!! Owszem są zespoły szkół, ale średnich i pod innym organem, pod starostwem. a ja jestem samodzielne gimnazjum.... |
zgredek | 17-03-2005 23:39:10 [#22] |
---|
Krysiu - ja to tylko tak - bo tych głupot to aż się czytać nie chce
zdecydowanie twórcami tego regulaminu są związkowcy
tak sobie myślę, że wojewoda to zakwestionuje - kurka, chyba
----------------------
Ty masz przynajmniej regulamin
my nie mamy nic:-(
op nie uzgodnił ze związkami | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|