Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Nagroda dyrektora (?) w nowych regulaminach
strony: [ 1 ]
krystyna17-03-2005 19:11:58   [#01]

Dałam znak zapytania, bo w moim regulaminie z dyrektorem ma już ona niewiele wspólnego !

Od kilku lat utwierdzaliśmy się tutaj wspólnie w przekonaniu, że od tej nagrody daleko ma się trzymać i RP i ZZ i inne szacowne gremia.

Tymczasem otrzymany dzisiaj z OP regulamin powalił mnie (nie tylko w tej kwestii...) z nóg !

A działania różnych osób (byle nie dyrektora !!!) w dziele przyznania komuś tej szczytnej nagrody wyglądają tak:

1. Nagrody Dyrektora Szkoły przyznawane są na wniosek Wicedyrektora bądź na wniosek Rady Pedagogicznej, Zakładowej Organizacji Związkowej - dyrektora brak !

2. Wniosek o nagrodę Dyrektora szkoły powinien być pozytywanie zaopiniowany przez RP w tajnym głosowaniu oraz podpisany przez wnioskodawcę - mam nadzieję, że to dyrektor zwoła i poprowadzi takie kretańskie zebranie, podczas którego przeprowadzi co najmniej 30 tajnych głosowań nad zaproponowanymi wnioskami różnych ludzi...

3. Wnioski o nagrody Dyrektora Szkoły należy składać w sekretariacie szkoły w terminie do dnia 15 września 2005r. - a co będzie, gdy w sekretariacie szkoły będzie nieopatrznie przebywał Dyrektor ?

4. Wnioski o nagrody Dyrektora Szkoły rozpatrywane są przez zespół do spraw nagród powołany przez Dyrektora Szkoły w skład którego wchodzą: (wreszcie jest coś dla dyrektora...)

• wicedyrektor szkoły
  • 2 przedstawicieli RP
  • po 1 przedstawicielu RR
  • po 1 przedstawicielu ZZ

5. Za organizację i pracę zespołu kwalifikacyjnego do spraw nagród Dyrektora Szkoły odpowiada wicedyrektor.

6. Obrady zespołu kwalifikacyjnego są tajne do czasu zatwierdzenia wyników przez Dyrektora Szkoły. - już to widzę !!!!!

7. Dyrektor szkoły może w szczególnych przypadkach przyznać również nagrodę z własnej inicjatywy - nie wskazane...

No i jest jeszcze wzór takiego wniosku, gdzie na 2 stronach mają się opisać różni tacy, a jak już to wszystko dyrektor dostanie na biurko, to ma na samym dole wydrukowane jedno krótkie słowo: ZATWIERDZAM.

I tyle ma do powiedzenia, bo jakże to, po tylu głosowaniach, komisjach, opiniach, jakby mógł nie zatwierdzić ?????

Czy u Was też się tak porobiło ???

Gaba17-03-2005 19:21:38   [#02]
1 kwietnia?
Janusz z W17-03-2005 19:23:08   [#03]

Czy nie wystarcza...

...Twoim dyrektorom fakt nazywania nagrody Nagrodą Dyrektora? ;-))) Wszak to ogromne wyróżnienie...
Gaba17-03-2005 19:24:37   [#04]
...mieć nagrodę chocby tylko własnego imienia...
DYREK17-03-2005 19:52:49   [#05]

Art. 49. 1. Tworzy się specjalny fundusz na nagrody dla nauczycieli za ich osiągnięcia dydaktyczno-wychowawcze: 

1) w budżetach organów prowadzących szkoły w wysokości co najmniej 1% planowanych rocznych wynagrodzeń osobowych, z przeznaczeniem na wypłaty nagród organów prowadzących szkoły i dyrektorów szkół;
2) w budżetach wojewodów łącznie w wysokości stanowiącej równowartość 2 744 średnich wynagrodzeń nauczyciela stażysty, z przeznaczeniem na wypłaty nagród kuratorów oświaty oraz nagród organów sprawujących nadzór pedagogiczny dla nauczycieli, o których mowa w art. 1 ust. 1 pkt 1 i ust. 1a;
3) w budżecie ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania w wysokości stanowiącej równowartość 2 015 średnich wynagrodzeń nauczyciela stażysty, z przeznaczeniem na wypłaty nagród tego ministra.
2. Organy prowadzące szkoły ustalają kryteria i tryb przyznawania nagród dla nauczycieli ze środków, o których mowa w ust. 1 pkt 1, uwzględniając w szczególności osiągnięcia w zakresie pracy dydaktyczno-wychowawczej, pracy opiekuńczo-wychowawczej oraz realizacji innych zadań statutowych szkoły, sposób podziału środków na nagrody organów prowadzących szkoły i dyrektorów szkół, tryb zgłaszania kandydatów do nagród oraz zasadę, że nagroda może być przyznana nauczycielowi po przepracowaniu w szkole co najmniej roku.  

OP ma prawo zgodnie z KN opracować regulamin przyznawania nagród ale zazwyczaj zapomina o ważnym zapisie w UoSO

Dyrektor jest kierownikiem zakladu pracy dla zatrudnionych w szkole lub placówce nauczycieli i pracowników nie bedących nauczycielami. Dyrektor w szczególności decyduje w sprawach:
1) zatrudniania i zwalniania nauczycieli oraz innych pracowników szkoły lub placówki,
2) przyznawania nagród oraz wymierzania kar porządkowych nauczycielom i innym pracownikom szkoły lub placówki,
3) wystepowania z wnioskami, po zasięgnieciu opinii rady pedagogicznej i rady szkoły lub placówki, w sprawach odznaczen, nagród i innych wyróznien dla nauczycieli oraz pozostalych pracowników szkoły lub placówki.

Może ktoś zna FIRMY w których pracownicy występują o nagrody dla siebie lub dla nich o nagrody występują związki zawodowe do których należą. A może dla dyrektora tej firmy o nagrodę występuje związek zawodowy lub wpływa na wielkość jego dodatku. Tylko unas w oświacie to jest możliwe. Ignorancja i brak elementarnych zasad zarządzania.

zgredek17-03-2005 20:32:04   [#06]
o rany!
krystyna17-03-2005 21:17:23   [#07]

dyrku,

widzę to dokładnie tak samo, jakaś paranoiczna niezgodność regulaminu z ustawą !

Ale z kim tu teraz (oprócz Was) dyskutować ?

Rada Miasta podobno bardzo się napracowała produkując tę uchwałę, są z siebie bardzo zadowoleni, a dzisiaj ją po prostu dyrektorom wręczono z zastrzeżeniem, że wejdzie w życie po upływie 14 dni od dnia jej ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Wojewody.

A 1 kwietnia dostaniemy na razie podwyższone zasadnicze i wysługę.

Kolejny haczyk w regulamienie to wynagrodzenie za dni wolne.

I czytając Wasze dyskusje na ten temat, bardzo czekałam co mój organ w tej sprawie zadecyduje...

No i mam tak:

"Nauczycielowi zatrudnionemu w szkole, który w dniu wolnym od pracy realizuje planowane i odpowiednio udokumentowane zorganizowane zajęcia dudakt, wych., lub opiek., a nie otrzymuje za ten dzień innego dnia wolnego, przysługuje odrębne wynagrodzenie za każdą godzinę pracy, obliczane ja za godz. ponadwymiarową"

No i jak mam policzyć każdą godz. pracy 5 nauczycieli, którzy byli z młodzieżą na 10 - dniowej wycieczce edukacyjnej w Szkocji (w tym 2 soboty i 2 niedziele !) ????????

Dokumentację "zbiorową" mam - szczegółowe sprawozdanie z każdego dnia pobytu rozpisane na godziny i minuty.

Ale może powinnam mieć od każdego indywidualnie rozpisaną każdą dobę "pracy" ???

A może teraz wycieczki nie powinny zahaczać o dni wolne ...

AnJa17-03-2005 21:51:10   [#08]
To o płaceniu za dzień wolny to z rozporządzenia - więc musi.

A regulamin nagród dyrektora - cudo.

W poniedziałek swój poczytam. I o motywacyjnym też. Bo jakos czasu nie było;-)
Danka17-03-2005 21:58:18   [#09]
u mnie jest zapis, że w skład komisji wchodzą: dyrektor i po jednym przedstawicieli ZZ. Mam dwa ZZ czyli one decyduja o przyznaniu nagrody bo sie głosuje. Reszta rady się buntuje. twierdzą, że nie jest to nagroda dyrektora tylko ZZ. Mają rację. Chcą zmienic zapis ale ZZ nie. Jak argumentować zmiany w regulaminie. Członków dwóch związków mam w liczbie 8, pozostała część RP to 45. ZZ nie chcą zatwierdzic zmian twierdzą, że regulamin jest bardzo dobry :-(.
krystyna17-03-2005 22:02:09   [#10]

tzn., że w pierwszej kolejności należy się im dzień wolny ?

tzn. 5 nauczycieli (w tym 4 anglistki) nieobecni przez tydzień w pracy...

A za nich trzeba zrobić płatne zastępstwa...

Dzieci znowu stracą lekcje i to podwójnie, bo wycieczka + "oddane" dni...

Wlałabym zapłacić, tylko ZA ILE GODZIN ???

Jak powinni nauczyciele pracować na wycieczkach - kodeksowo (chyba do 12 godz.), czy wg KN, czy to co było naprawdę, czy JAK ????

bogna17-03-2005 22:36:25   [#11]

krystyna

może wojewoda w rozstrzygnięciu nadzorczym stwierdzi nieważność uchwały z tym regulaminem?

DYREK17-03-2005 22:54:08   [#12]

Nasz OP tak ustalił odnośnie nagrody dyrektora

§ 9 Z wnioskiem o przyznanie nagrody dyrektora może wystąpić:
- Rada Szkoły,
- Rada Rodziców,
- Rada Pedagogiczna,
- Wicedyrektor
zgodnie z ustalonym wzorem wniosku do niniejszego regulaminu.

§ 10.
Dyrektor szkoły może zwrócić się o opinie w sprawie przyznania nagrody do organów szkoły.

§ 11 Opinie, o których mowa w § 10 nie mają charakteru wiążącego.

§ 12 Wnioski rozpatrzone negatywnie nie wymagają uzasadnienia i pisemnej odpowiedzi.

§ 13. 1. Nagrody ze specjalnego funduszu nagród z własnej inicjatywy oraz na wniosek przyznaje dyrektor.
2. Ostateczną decyzję co do ilości i wysokości przyznanych nagród podejmuje dyrektor szkoły.

Danka17-03-2005 23:06:27   [#13]
I to jest nagroda dyrektora.
zgredek17-03-2005 23:07:22   [#14]
a do regulaminu od Krystyny mam pytanie:

a gdy nie ma wicedyrektora?

5. Za organizację i pracę zespołu kwalifikacyjnego do spraw nagród Dyrektora Szkoły odpowiada wicedyrektor.
krystyna17-03-2005 23:08:13   [#15]

dyrku,

Na widok Twojego  § 13 chyba pęknę z zazdrości  i z podziwu, że jeszcze gdzieś uchowały się w naszym kraju myślące i czytające ustawy ze zrozumieniem organy !!!

Zwłaszcza, że OSO jednym tchem wymienia decyzje dyrektora w sprawach nagród oraz kar dla swoich pracowników - no to dlaczego nagradzanie zostało (niektórym) dyrektorom tak subtelnie odebrane, a karanie nie ????

krystyna17-03-2005 23:16:11   [#16]

zgredku,

nie miałam już cierpliwości wstukiwać tych głupot, zwłaszcza, że są porozrzucane w kilku miejscach regulaminu...

a jak nie ma wicka - to czlonek RP, na dodatek "wytypowany przez Dyrektora" - ot, i już ma swojego człowieka i robotę jakąś !

Nie rozumiem też tego zapisu:

"po jednym przedstawicielu Rady Rodziców" - co to znaczy "po jednym", jeden pan i jedna pani rodzicielka, czy jak....... (a może chodziło im o jedną sztukę rodzica ?)

bo

"po jednym przedstawicielu ZZ" - rozumiem...

Marek Pleśniar17-03-2005 23:21:11   [#17]

gdy czytam

że:

7. Dyrektor szkoły może w szczególnych przypadkach przyznać również nagrodę z własnej inicjatywy

to uważam - publicznie tu rzeknę - że autor jest X$%## bądź szkodnikiem

i co z tymi ZZ??? Wraca nowe? Związkokracja popierana przez OP? Może oni w tym OP też ze związków?

zgredek17-03-2005 23:23:26   [#18]
e, to łatwe

poczytali oso

i uwzględnili sytuację, gdy w zespole szkół funkcjonują oddzielne RR dla każdej szkoły
zgredek17-03-2005 23:24:43   [#19]
to tu też wkleję, bo strasznie się mi podoba:

Na zajęciach z prawa profesor tłumaczył:
- I zapamiętajcie sobie: nie ma w pracy bardziej chronionej osoby, niż działacz związkowy w ciąży.
zgredek17-03-2005 23:30:42   [#20]
no, ale...

nie uwzględnili oddzielnych RP - bo co będzie, gdy są 3 RP?
krystyna17-03-2005 23:34:40   [#21]

zgredku,

tak ogólnie to by się zgadzało - po 1 rodzicu z każdej RR

ja na to nie wpadłam...

a dlaczego ?

bo myślałam, że mój organ pisze regulamin dla swoich szkół, a nie taki ogólny, zwłaszcza, że to tylko na 1 rok, w ciągu którego raczej żadna z samodzielnych szkół podstawowych, żadne z samodzielnych gimnazjów i żadne z samodzielnych przedszkoli nie zdąży się przekształcić w zespół !!!

Owszem są zespoły szkół, ale średnich i pod innym organem, pod starostwem.

a ja jestem samodzielne gimnazjum....

zgredek17-03-2005 23:39:10   [#22]
Krysiu - ja to tylko tak - bo tych głupot to aż się czytać nie chce

zdecydowanie twórcami tego regulaminu są związkowcy

tak sobie myślę, że wojewoda to zakwestionuje - kurka, chyba

----------------------

Ty masz przynajmniej regulamin

my nie mamy nic:-(

op nie uzgodnił ze związkami

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]