Forum OSKKO - wątek

TEMAT: arkusz organizacji nowego roku szkolnego
strony: [ 1 ]
izuś17-03-2005 17:24:12   [#01]
dyrki gimnazjów - macie już nowe arkusze organizacji roku szkolnego 2005/06, tylko mi sie w głowę nie pukajcie bo mój OP już na temat myśli i jest ciekaw organizacji nowego roku szkolnego - ale przecież tam mamy ujmować, który nauczyciel co zamierza - czy będzie stawał przed komisją czy też nie i kiedy i wiele przecież innych rzeczy - jak to robie - jeśli jest nowy dokument to gdzie go kupić a m9oże ktoś obmyślił jak to zrobić????
zgredek17-03-2005 17:28:12   [#02]
?
zgredek17-03-2005 17:58:48   [#03]
arkusze organizacji wyglądają różnie

nie wiem, czy dobrze zrozumiałam - czy chodzi Ci o druk taki jedyny w swoim rodzaju?

bo jeśli tak - to tu na forum kiedyś ciekawa dyskusja była o takim  jednym "najlepszym";-))))))))

w szukaja wpisz

---------------------------

natomiast informacje na temat awansu zawodowego, wykształcenia konkretnego z reguły wypisywane są na oddzielnych kartach dołączanych do arkuszy organizacji
lunani17-03-2005 21:06:05   [#04]
Zamawiamy w CEZASIE, tam gdzie dzienniki. W lewym rogu na dole jest symbol tego arkusz. Sprawdź na starym jaki był i upewnij się u sprzedawcy lub w rozporządzeniu o drukach szkolnych, czy ma być inny niż był. Dodatkowe załączniki określa u nas OP.
zgredek17-03-2005 21:07:56   [#05]
nie ma

nie ma

nie ma

naprawdę nie ma!!!!!!!!!!!!!!!!

DRUKU arkusza organizacji!!!!!!!!
zgredek17-03-2005 21:16:18   [#06]

a to stanowisko nasze

Olsztyn, 17 maja 2004r

Minister Edukacji Narodowej i Sportu

Stanowisko Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Kadry Kierowniczej Oświaty

w sprawie procedur opiniowania arkuszy organizacyjnych.

Zwracamy się z prośbą o wywarcie wpływu na ujednolicone (oraz zgodne z prawem oświatowym) konstruowanie przez kuratorów oświaty procedur opiniowania arkuszy organizacyjnych szkół i placówek oświatowych.

Przygotowując arkusze organizacyjne, dyrektorzy w niektórych województwach spotykają się z instrukcjami przedstawianymi im przez kuratoria oświaty, zalecającymi przeprowadzanie czynności zbędnych z punktu widzenia prawa, a nawet prawo naruszającymi.

W szczególności pragniemy zwrócić Państwa uwagę na następujące zgłoszone przez dyrektorów przypadki:

1.      Zalecenia dotyczące obowiązku opiniowania arkuszy przez rady pedagogiczne.

Na podstawie Art. 41 ust 2.p. 1 Ustawy o Systemie Oświaty: Rada pedagogiczna opiniuje w szczególności: organizację pracy szkoły lub placówki, w tym zwłaszcza tygodniowy rozkład zajęć lekcyjnych i pozalekcyjnych.

Zalecanie opiniowania arkuszy organizacyjnych uważamy za błędną interpretację przepisów ustawy.

Zalecenia dotyczące przedkładaniu arkuszy do zaopiniowania związkom zawodowym.
Przepisy ustawy o związkach zawodowych nie upoważniają związków zawodowych do opiniowania przydziału zajęć poszczególnym pracownikom.
Szczególnie jednak istotne jest wykroczenie kuratorów oświaty poza kompetencje nadzorcze ze względu na angażowanie się w stosunki pracodawca – związki zawodowe. Ingerencja w tę dziedzinę to stawanie po stronie interesów związków zawodowych, co zaburza delikatną równowagę sił między stronami.

Zalecenia dotyczące dostarczania arkuszy do zaopiniowania kuratorom oświaty.
Praktykowane w kraju żądanie od dyrektorów dostarczania ww. arkuszy kuratorom oświaty narusza zapis z Art. 31 ust.6a UOSO, według którego kurator oświaty opiniuje arkusze organizacji publicznych szkół i placówek, z wyjątkiem szkół i placówek prowadzonych przez ministrów, w zakresie ich zgodności z przepisami, przedstawiane przez organy prowadzące szkoły i placówki przed zatwierdzeniem arkuszy.
Wchodzenie w kompetencje organów prowadzonych nie powinno być zalecane dyrektorom.

Wypadki żądania od dyrektorów sporządzania arkuszy na „obowiązujących arkuszach”.
W bieżącym roku zdarzyły się przypadki akceptowania przez organy nadzoru pedagogicznego jedynie arkuszy sporządzonych tzw. „obowiązujących drukach”. Pragniemy zwrócić uwagę na to, że prawo nie przewiduje istnienia jednego tylko typu druków, a ponadto te ogólnie znane są przystosowane jedynie do ręcznego wypełniania. Oznaczałoby to, przy obowiązku ich stosowania, konieczność zaprzestania drukowania arkuszy przy pomocy programów komputerowych, które polskie szkoły już od lat stosują, czyli ogromny krok wstecz w dziedzinie zastosowań komputerów do zarządzania szkołami.

Wnioskujemy o zajęcie przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu stanowiska w omawianych sprawach oraz o poinformowanie o nim kuratorów oświaty. Nasze stanowisko podyktowane jest troską umożliwienie dyrektorom sprawnego organizowania pracy szkół i placówek – w ramach respektowanego przez wszystkie strony prawa oświatowego.

Z poważaniem:
Magosia17-03-2005 21:19:43   [#07]

Zgredku

jest- nie jedyny słuszny, ale jest -kupuję w firmie z pomocami szkolnymi i tak dalej. Przymierzam się do wersji elektronicznej , ale jeszcze w tym roku nie dam rady.

Izuś, co do tego ,czy myślimy o organizacji- cóż, ja od miesiąca mam problemy ze spaniem, bo OP wystosował pismo,że nie wolno nam przyjmować spoza obwodu, jeżeli to spowoduje konieczność utworzenia nowego oddziału , a ilość uczniów w oddziale -30 (max).

Mam pecha , bo w 4 poziomach do podziału brakuje mi 2-3 uczniów (np.58, 87) i grozi mi zmniejszenie ilości oddziałów o 4 -stąd mocno główkuję, jak to zrobić dobrze.

Zgredku, intryguje mnie Twoja pewność co do arkuszy -co masz na myśli?

zgredek17-03-2005 21:20:50   [#08]
wstydzę się zapytać

ale zapytam:

przegapiłam chyba:-( odpowiedź

wskażcie, gdzie ją poczytam?
zgredek17-03-2005 21:23:26   [#09]
magosiu - źle napisałam

to znaczy nie napisałam tak jak trzeba

już wyjaśniam - na myśli miałam, że żadne rozporządzenie nie wskazuje numeru druku arkusza tak jak np. arkuszy ocen czy świadectw

natomiast druk oczywiście jest
beera17-03-2005 21:26:09   [#10]

nie przegapilaś niestety

to było jedna z pierwszych naszych..

juz wiemy, ze pisanie STANOWISK do niczego nie obliguje adresata.

Trzeba pisać zapytania- wtedy mamy odpowiedź

a najlepiej jeszcze to zapytanie kierować nie do MENIS;-)

Uczymy się powoli:-)

Z tego stanowiska można zrobić pytanie i wówczas taka forma obliguje do odpowiedzi...

......

Zaś co do arkuszy- magosiu jest pewne, ze nie ma " wzoru arkusza"- w żadnym rozporządzeniu.

Skoro nie ma , to nie ma :-)

Magosia17-03-2005 21:32:40   [#11]

Wszystko jasne

1. Nie ma jednego obowiązującego.
  2. Każdy pisze na takim , jaki mu wygodnie.
  3. Ważne,żeby zawierał istotne informacje.
  4. Nałożyły się nasze wypowiedzi, aleśmy się dogadały.
  5. Cytowane powyżej pismo - stanowisko bardzo mi w roku ubiegłym pomogło- byłam jedyna w gminie , ktora wbrew zaleceniom KO nie dała arkusza do zapopiniowania zz, uznając to za nadużycie prawne- miałam sprzymierzeńca w osobie pani wizytator, której chwała za to.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]