Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
nauczyciel pobił ucznia na lekcji i co powinien dyrektor |
izuś | 16-03-2005 21:01:05 [#01] |
---|
w czasie lekcji nauczyciel pobił ucznia ( obdukcja lekarska) co powinien uczynić dyrektor i na jakiej podstawie????? |
zgredek | 16-03-2005 21:03:41 [#02] |
---|
chciałam coś napisać, ale nie napiszę |
fredi | 16-03-2005 21:07:07 [#03] |
---|
tez niech choruje |
Wertykal | 16-03-2005 21:10:10 [#04] |
---|
Skierowac sprawe do komisji dyscyplinarnej, prokuratora (moze w odwrotnej kolejnosci) i zawiesic go w pelnieniu obowiazkow: KN Art. 83. 1. Dyrektor szkoły może zawiesić w pełnieniu obowiązków nauczyciela, a organ prowadzący szkołę - dyrektora szkoły, przeciwko któremu wszczęto postępowanie karne lub złożono wniosek o wszczęcie postępowania dyscyplinarnego, jeżeli ze względu na powagę i wiarygodność wysuniętych zarzutów celowe jest odsunięcie nauczyciela od wykonywania obowiązków w szkole. W sprawach niecierpiących zwłoki nauczyciel i dyrektor szkoły może być zawieszony przed złożeniem wniosku o wszczęcie postępowania dyscyplinarnego. 1a. Dyrektor szkoły zawiesza w pełnieniu obowiązków nauczyciela, a organ prowadzący szkołę - dyrektora szkoły, jeżeli wszczęte postępowanie karne lub złożony wniosek o wszczęcie postępowania dyscyplinarnego dotyczy naruszenia praw i dobra dziecka. 2. Nauczyciel i dyrektor szkoły zostaje z mocy prawa zawieszony w pełnieniu obowiązków w razie jego tymczasowego aresztowania lub w razie pozbawienia go wolności w związku z postępowaniem karnym. 3. Zawieszenie w pełnieniu obowiązków nie może trwać dłużej niż 6 miesięcy, chyba że przeciwko nauczycielowi lub dyrektorowi szkoły toczy się jeszcze postępowanie wyjaśniające, w związku z którym nastąpiło zawieszenie. Art. 84. 1. Wynagrodzenie zasadnicze nauczyciela w okresie zawieszenia w pełnieniu obowiązków może ulec ograniczeniu, a tymczasowo aresztowanego ulega ograniczeniu najwyżej do połowy, w zależności od stanu rodzinnego nauczyciela, począwszy od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego następującego po miesiącu, w którym nastąpiło zawieszenie. Marek |
izuś | 16-03-2005 21:14:55 [#05] |
---|
czemu drogi zgredku nie napiszesz, powiem tyle że dyrektor nie zrobił nic poza udzieleniem kary"porządkowej" nauczycielowi - nagany. |
Wertykal | 16-03-2005 21:30:06 [#06] |
---|
Kara porzadkowa to kara za naruszenie dyscypliny pracy. Przez to pobicie spoznil sie na szkolenie? ;-)) Marek |
zgredek | 16-03-2005 21:48:08 [#07] |
---|
bo nie lubię pytań typu ile to kosztuje i dlaczego tak drogo |
urzędniczka | 17-03-2005 11:42:32 [#08] |
---|
A gdzie są rodzice ucznia ?!!! |
urzędniczka | 17-03-2005 12:13:58 [#10] |
---|
czy to było złośliwe? :-) |
izuś | 17-03-2005 13:35:42 [#12] |
---|
A rodzice na to... złożyli skargę do kuratorium, ale nic w ich sprawie nie uczyniono. Dyrektor udzielił naganę nauczycielowi na podstawie kodeksu pracy a nie KN !!! i sprawę uważa za załatwioną !!!! |
nalix | 17-03-2005 13:38:25 [#13] |
---|
Myślę, że sprawa jest piekielnie trudna i w interesie nauczyciela powinno być załatwienie tego z rodzicami i modlenie się, żeby prokurator się nie dowiedział. Nie w tych czasach. |
Maryśka2 | 17-03-2005 15:04:45 [#14] |
---|
A jak wyobrażasz sobie załatwienie tego z rodzicami? I modlic się powinien wcześniej, żeby do podniesienia ręki na ucznia nie doszło. Teraz może tylko czekać na pokutę adekwatną do czynu. I tylko za Markiem powtórzę: Kara porzadkowa to kara za naruszenie dyscypliny pracy. Przez to pobicie spoznil sie na szkolenie? |
beera | 17-03-2005 15:11:57 [#15] |
---|
w interesie nauczyciela powinno być załatwienie tego z rodzicami i modlenie się, żeby prokurator się nie dowiedział. a w interesie szkoły leży by nie zalatwiac tego po cichu |
AnJa | 17-03-2005 15:30:04 [#16] |
---|
czy ja wiem?
wolałbym moze i nie po cichu, ale jednak bez angażowania kuratorium czy prokuratora - czyli wewnętrznie, co się z po jakos cichu kojarzy.
kuratorium też nic nie zrobiło? czy - jeszcze nic nie zrobiło? bo jakoś to dziwnie wygląda-zwykle robi. |
beera | 17-03-2005 15:36:47 [#17] |
---|
dlaczego nie po cichu? Bo tak naprawdę, to się takiej sprawy, gdzie wchodzi w grę obdukcja lekarska ucznia NIE DA załatwić po cichu. Więc- po pierwsze " nie da się" po drugie:" nie warto, bo sprawa poważna"
Wiec dla mnie sprawa jasna, czyli komisja dyscyplinarna i zawieszanie belfra |
AnJa | 17-03-2005 15:46:41 [#18] |
---|
a, troche skrótem pojechałem.
przed obkukcją wewnętrznie- potem fakt, po ptokach.
i chyba sytuacja ciekawa - bo jeśli dyrektor za ten czyn juz nauczyciela ukarał, to nie wiem, czy można karać drugi raz (pomijam sąd) - cos mi się majaczy, że taka sytuacja juz gdzieś w okolicy była.
beknąc natomiast może dyrektor - za zastosowanie niewłaściwego środka dyscyplinarnego. |
izuś | 17-03-2005 17:07:22 [#19] |
---|
a co grozi dyrektorowi i od kogo???? za zastosowanie niewłaściwego środka dyscyplinarnego , czy w tym przypadku dyrektor zastosował właściwą karę - nagany ale za co ? za naruszenie praw i godności ucznia - czy w tym przypadku działa kara porządkowa ? czy dyrektor powinien tylko skierować wniosek o wszczęcie postępowania dyscyplinarnego i na tym sprawę zakończyć i czekać co dalej dokona komisja? Jeśli rodzice skierują sprawę do prokuratora to co wtedy z takim dyrektorem się stanie - poradźcie - bo znam taką sprawę ale jej końca narazie nie widać ! Dyrektor przedstawił problem pobicia ucznia na zebraniu całej Rady Rodziców - czyli problem upublicznił - rada rodziców wyraziła pozytywną opinię o nauczycielu - ale po co ta opinia? komu? |
bogna | 17-03-2005 21:56:06 [#20] |
---|
hmm.. dziwnie tak jakoś, dyr nie zareagował tak jak "trzeba", KO też nie; aż ciekawa jestem wyników tej obdukcji |
Gaba | 18-03-2005 05:30:43 [#21] |
---|
Uwaga, piszę ironicznie jak to nie po cichu... naprawdę Asiu, po cichu trzeba... komisje niektore uprawiają chyba parodie... mam wysokourzędnicze pismo przed sobą, pieczęć wysokiego urzędnika i tam stoi jak wół - sprawa muśnięcia (czyt. walnięcia dwa razy) ucznia nie powinna wychodzić poza mury szkoły, dyrektor winien wspierać w trudnych sytuacjach nauczyciela... Jak znam życie, nauczyciel nakłamał, że nie otrzymał pomocy, a klasa była trudna. Klasa była i jest trudna - ale nikt nic go usprawiedliwia, że uderzył mi dzieciaki dwa razy pod rząd, w dwóch różnych klasach, będąc na cugu. Poziom prac tych komisji uważam za żenujący. Wołałabym mieć KP i zwolnić dyscyplinarnie za ten czyn. Potem sąd, państwowy, normalny bez żadnych ceregieli dyscyplinarnych w komisjach i zbiueranie dowodów przed sądem normalnym. stąd też... kiedyś pytałam, co znaczy dla Was wspieranie... (a ja taki komentarz wyczytałam w pismie wysokiegoi urzędnika) pomyślałam sobie... po moim trupie będę wspierać dorosłego łobuza, a osoba która to napisała, powinna już nie urzędniczyć. Kiedy będę już ministrem odszukam tę panią i się pożegna za pisanie rzeczy nieodpowiedzialnych i chyba postawię ja samą przed komisją. PS. rzecz nie do publikowania. |
Adaa | 18-03-2005 12:58:50 [#22] |
---|
o ile zrozumialam to Asia nie namawia do "po cichu"... Gaba, powiedz, czy u Ciebie naprawde takie wszystko w rozsypce jest, bo jak się Ciebie czyta to tak to wyglada...i az strach po plecach przechodzi gdy czytam takie: Kiedy będę już ministrem odszukam tę panią i się pożegna za pisanie rzeczy nieodpowiedzialnych i chyba postawię ja samą przed komisją. dobrze,że napisane,że rzecz nie do publikowania...nawet ironicznie brzmi to niesmacznie |
Gaba | 18-03-2005 13:47:17 [#23] |
---|
5 maja 1996 roku w Paryżu odbyło się spotkanie Polskiego Ziemiaństwa na Obczyźnie. Poinformowano wtedy, że w Czernobylu był wybuch. Księżna Karolowa Radziwiłłowa odpowiedziała na tę wiadomość, że u chodkiewiczów dośc często bywał bałagan. ;-) |
Adaa | 18-03-2005 14:01:08 [#24] |
---|
;-) Pewnego razu do Tomasza Manna przyszedł początkujący pisarz. Przeczytał Mannowi kilka swoich utworów i poprosił go o ocenę. - Powinien pan dużo czytać - powiedział Tomasz Mann. - Czytać, czytać, jak najwięcej czytać. - Dlaczego? - Jeśli pan będzie dużo czytać, to nie będzie pan miał czasu na pisanie - odpowiedział Mann. |
Dorota Niepołomice | 18-03-2005 14:14:27 [#25] |
---|
Panie Boże spraw, żeby Gaba została ministrem... Piszę całkowicie bez ironii. |
nalix | 18-03-2005 14:30:14 [#26] |
---|
Może ten nauczyciel ma kłopoty psychiczne i gdyby udał się na odpowiednią terapię, to nadawałby się jeszcze do pełenienia swej roli(bo oczywiście obecnie utracił moralne kwalifikacje), ale o tym chyba rzeczywiście powinna zadecydować albo Komisja Dyscyplinarna czy sąd. Sprawa może być bardzo złożona i nauczycielowi mogły puścić nerwy, co go oczywiście nie usprawiedliwia. Ale od razu skazać go na wyrzucenie z zawodu -to chyba przesada. |
Adaa | 18-03-2005 14:34:59 [#27] |
---|
Zanim to zrobisz Panie Boże...wejdź na forum:-) |
sarna | 18-03-2005 14:42:12 [#28] |
---|
historyjka "Pewnego razu w szkole podstawowej nauczycielka będąca już po lekcjach podeszła do ucznia klasy III , ot tak sobie , i walnęła go w twarz , bo dokucza jej dziecku. Uwazała jako pedagog , że w ten sposób sprawę załatwi. Sprawa dotarla do dyrektora, który przerażony całym zajściem postanowił wszystko wyciszyć dla dobra nauczyciela i szkoły. Pertraktacje z rodzicami dziecka uderzonego trwały długo , a dyrektor głupio się tłumaczył i okropnie wstydził. Grono pedagogiczne też o zajściu nie zostało poinformowane, bo nauczycielowi mogłoby to zaszkodzić. Agresywna postać w szkole jest nadal , a dyrektora już nie ma . " Uważam, że nauczyciel agresywny , to człowiek agresywny w całym tego słowa znaczeniu. Agresywny w słowach i czynach. Dyskutując warto sobie zadać takie pytanie : Jeśli moje dziecko zostałoby uderzone przez nauczyciela , to jakbym zareagował ? Czy byłbym zadowolony ? Moje stanowisko jest takie : za uderzenie ucznia nauczyciel musi ponieść karę. |
izuś | 18-03-2005 15:04:56 [#29] |
---|
to nie są żarty ludzie ja was proszę o mądre rady nie interesuje mnie ironia losu ani niczyja złośliwość, jeśli znacie sprawę to pomóżcie - każda rada jest cenna |
bogna | 18-03-2005 15:45:18 [#30] |
---|
izuś - ale co mamy ci poradzić? Na podstawie tego co opowiedziałaś , nie mogę stwierdzić, że znam sprawę. No i poradzić tobie, czyli komu? dyrektorowi, który nie zareagował w tej sprawie jak trzeba? pracownikowi KO, który też uznał sprawę za załatwioną? lekarzowi, który dokonał obdukcję? matce dziecka? samemu dziecku? |
Adaa | 18-03-2005 15:45:43 [#31] |
---|
izuś ale w czyim Ty imieniu występujesz i pytasz? co powinien dyrektor?...jesli zrobił źle, i nie to co powinien to odpokutuje, bo zle decyzje na pewno się na nim zemszczą co grono pedagogiczne na to?...oburzeni tak jak Ty?...rodzice?...piszesz,że rodzice wyrazili pozytywna opinie o nauczycielu, KO jakos odpusciło... a rodzice dziecka?...nie wniesli sprawy do prokuratury? jesli pytasz, bo chcesz podwazyc decyzję dyrektora i wytknąc mu brak kompetencji, to to zrób jesli czujesz,że tak powinnaś załozmy,że otrzymasz satysfakcjonującą Cię podpowiedź, to co chcesz z tym zrobić? sprawa jest trudna, czytajacy nie znają dokladnych faktów, danych, tła itd... cos mi się wydaje,że pobicie ucznia nie jest tu wiodącym problemem mobilizujacym Cię do zadawania pytań na tym wątku... i jeszcze jedno...dziwne to ,że przy tak oczywistej winie nauczyciela (tak to przedstawiasz) tyle podmiotów przystało jedynie na naganę...zazwyczaj w takich sytuacja trąbi sie o zajściu na lewo i prawo zobaczymy... |
izuś | 18-03-2005 19:30:10 [#32] |
---|
to nie tak to zdarzenie miało miejsce w szkole w której są dwie szkoły - podstawowa i gimnazjum , jest dwóch dyrektorów i każdy sobie rzepkę skrobie, jestem dyrkiem gimnazjum, sprawa toczy się obok mnie, widze błędy dyrka sp i dlatego zróciłam się do was o opinie w tej sprawie,mam mały staż jako dyrek - 1,5 kadencji. Bulwersują mnie niektóre fakty z tej sprawy a zwłaszcza te formalne, oczywiste z KN. Bo jeśli gdzie indziej sprawę się nagłaśnia na prawo i lewo, wszyscy reagują, stosuje się odpowiednie przepisty prawa- a u nasssss, a u nas nie ma zastosowania KN. Za ten czyn nauczyciel mianowany został ukarany na podstawie KP i art. 108 KARĄ NAGANY, a nie KN i wnioskiem dyrektora do komisji dyscyplinarnej. tak można? Ot, i cała sprawa. Wrzuciłam to na forum bo można sprawę "obdyskutować", autorytety się wypowiadają, a są to cenne wskazówki i wcale nie ściemniam, jestem młodym stażem dyrkiem i pytam was, (a nie wszyscy chcą pytać ), by kiedyś nie popełnić błędów, jak ci od których powinnam się uczyć wiele, blisko mnie. |
Gaba | 18-03-2005 19:35:57 [#33] |
---|
sarna za uderzenie ucznia, nauczyciel powinien otrzymac dotkliwą karę, kare podwojną z nawiązką, gdyz jest to szczególny zawód... - ale nie otrzymuje zawsze. Mimo czynu, którego się dopuścił. Pokrętne obracanie kota ogonem jest charakterystyczne dla tego środowiska. |
Janusz Pawłowski | 18-03-2005 19:38:36 [#34] |
---|
Obdyskutować ... Kurcze! Że też wcześniej nie wpadłem na to, że można tak ładnie nazwać obrabianie komuś d... ;-))) |
Gaba | 18-03-2005 19:42:03 [#35] |
---|
nauczyłam się wiele, dziekuję wszystkim wysokim urzędnikom... wnioski wyciągnięte... sprawę trzeba po prostu skierować do prokuratora, a nie bawić się w komisje... kazda taka sprawa następna u mnie trafi do prokuratora, wtedy wszczęta ew. dysc. zawiesza się, a organa mają swoje środki przeciwko łobuzom, którzy zamiast dzieciom pogac dzieci biją w szkołach. Nie trzeba pisać notatek słuzbowych, cudów na kiju... i nie trzeba czytać potem pism o wspieraniu łajdaka, który niedopity uderzył, bo się zdenerwował. |
izuś | 18-03-2005 19:46:05 [#36] |
---|
JANUSZU PAWŁOWSKI, jeśli uważasz wymianę poglądów za obrabianie komuś d... to co tu robisz, idź na emeryturę bo zapewne jesteś dyrkiem szkoły podstawowej i nie psuj atmosfery , sorry. |
Janusz Pawłowski | 18-03-2005 19:54:41 [#37] |
---|
Izuś słodka Powiem tak - na temat problemu, który rzuciałaś po prostu nie ma co gadać. Sprawa jest oczywista - każdy wie co powinien zrobić dyrektor. Zgłosić, ukarać i takie tam. Przedmówcy powiedzieli. Ale Ty chesz o tym gadać, gadać, gadać ... nie przestawać gadać. Ty nie chcesz wiedzieć co powinien zrobić dyrektor - Ty chcesz, aby tutaj potępiono owego dyrka. To się nazywa obrabianiem ... znaczy obdyskutowywaniem. ;-))) A co do emerytury ... hm ... no, przyznam szczerze - bardzo o tym myślę, bo nie cierpię być dyrkiem szkoły podstawowej. ;-))) Hm... Izuś ... Ty chyba coś nie lubisz nas - dyrków szkół podstawowych? ;-))) |
bogna | 18-03-2005 19:55:21 [#38] |
---|
dobre ;-))) |
zgredek | 18-03-2005 19:58:40 [#39] |
---|
ja z innej beczki, bo ciekawska jestem izuś
czy motto SU Twojej szkoły to:
Samorząd rządzi, samorząd radzi, samorząd nigdy cię nie zdradzi? |
Mada | 18-03-2005 22:05:06 [#40] |
---|
zgredku aleś wypatrzyła;) ale ja też ciekawa jestem:) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|