Forum OSKKO - wątek

TEMAT: urlop zdrowotny po raz setny
strony: [ 1 ]
Iwona W16-03-2005 10:16:15   [#01]
Nauczycielce został udzielony urlop dla poratowania zdrowia od 01.09.2004r. do 31.08.2005r. W kwietniu kończy 55 lat i posiada 30 letni okres składkowy i nieskładkowy. Nie posiada 20 letniego stażu "przy tablicy". Czy w związku z tym, że nabywa praw do wcześniejszej emerytury na zasadach ogólnych (z której może skorzystać bądź nie)powinna wrócić do pracy do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, w którym nauczyciel nabywa uprawnienia emerytalne (art. 73 ust.3)?
bogna16-03-2005 11:24:50   [#02]
a jaką masz pewność, że nie przystąpiła do OFE?
Iwona W16-03-2005 13:28:19   [#03]
Śmiem domniemać, że nie przystąpiła. Ale co zrobić jeśli przystąpiła, a co jeśli nie?
bogna16-03-2005 14:09:37   [#04]

jeśli przystąpiła, to sytuacja jest klarowna - nie może przejść na emeryturę na dotychczasowych zasadach;

a jeśli nie przystąpiła - to przy braku jednoznacznych inerpretacji prawnych, czy też orzeczeń sądowych - decyzja należy do ciebie.

Chociaż w tym przypadku, gdy urlop została już udzielony - nie wiem jak miałaby wyglądać procedura odwoływania z tego urlopu.

anialeh18-03-2005 14:07:45   [#05]

słyszałam, że w placówce nieferyjnej jaką jest przedszkole w przypadku urlopu zdrow. od 01.09. do 31.08. muszę dać nauczycielowi urlop wypocxzynkowy za ubiegły rok. wiem , juz o tym było, ale powyższe to zdanie OP a szykują mi się 2 zdrowotne

rzewa18-03-2005 15:19:51   [#06]

w placówkach feryjnych

Urlop wypoczynkowy rozlicza się za rok kalendarzowy. Jeśli n-l w takiej placówce idzie na urlop zdrowotny od września np 2004 roku do sierpnia 2005 roku to będzie mu przysługiwał urlop wypoczynkowy za rok 2004 - tyle ile mu zostało za 8 m-cy, czyli tyle ile mu brakuje do 24 dni. Jeśli miał więcej tego urlopu, np wykorzystał przed zdrowotnym cały urlop, to jego "zysk" - nie odlicza mu się tego.

Natomiast będzie miał prawo do proporcjonalnego urlopu za 2005 rok, za 4 m-ce będzie to 35*1/3 = 12 dni (w zaokrągleniu).

Czyli przyznajesz mu tylko urlop za czas, w którym nie był na urlopie zdrowotnym. Nie przysługuje urlop wypoczynkowy za czas przebywania na urlopie dla poratowania zdrowia - zgodnie z wyrokiem SN

Wyrok SN z dnia 10 lutego 1988
I PR 7/88:

"Cele urlopu wypoczynkowego i urlopu zdrowotnego są w rzeczywistości zbieżne: regeneracja sił pracownika. Nie można z dwóch urlopów korzystać w tym samym czasie. Jeżeli pracownik przez cały rok kalendarzowy korzysta z urlopu zdrowotnego, to nie może za ten rok domagać się urlopu wypoczynkowego. Prawo do tego urlopu zostało bowiem skonsumowane przez wykorzystanie urlopu zdrowotnego."

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]