Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Kto zyska na maturze wewn.
strony: [ 1 ]
2katarzyna16-03-2005 08:27:55   [#01]

Czy można coś z tym zrobić? Szlag mnie trafia, kiedy czytam te "propozycje".  Nie wiedziałam, że skala zjawiska jest tak duża. Poniżej  przykłady z jednej tylko strony na forum profesor.pl :

Koszt prezentacji (+bibliografia + konspekt) wynosi 200 zł, bo zamówień wiele, a czas to pieniądz.. Blue_Witch@wp.pl

napisze mature z polskiego w ciagu 5 dni na kazdy temat. cena 150 zl. 7 lat doswiadczenia w pisaniu prac, w tym na poziomie szkoly  1pisanieprac@wp.pl

Studentak sprzeda gotowe prezentacje. Mam kilkanaście tematów. Oosby zainteresowane proszę o mail na adres matury@op.pl

Pomogę w napisaniu pracy. Ola matura2005@buziaczek.pl

Szybko i profesjonalnie napisze prezentacje na nowa mature! Nauczyciel jezyka polskiego z 11 letnim stazem. Pytania jak i propozycje prosze kierowac na maila! Pozdrawiam! matura_last_minute@yahoo.com

Matura wewnętrzna powinna zostać zniesiona.

Arwena16-03-2005 08:32:44   [#02]
Ministerstwo bąknęło, że przemyślą, ale w tym roku musi już zostać.
Jeżeli z tego nie zrezygnują, to twierdzenie o obiektywności nowej matury będzie ciut bezzasadne.
Marek Pleśniar16-03-2005 11:58:45   [#03]
"matura last minute" :-))))))))))))))))))))))))))0
margocha16-03-2005 12:02:24   [#04]
Ale próbują coś ratować, stąd chyba pomysł i sposób oceniania, o którym napisałam w wątku - płytcy jesteśmy
2katarzyna16-03-2005 21:26:26   [#05]

Niech ratują. Ale swoją drogą naprawdę jesteśmy płytcy. Nie myślę w tej chwili o obraźliwych określeniach pań z Wydziału Matur. Mnie raczej przeraża "relatywizm moralny" nauczycieli. Wychowujemy w szkole, a kombinujemy dorabiając w domu. I jak tu domagać się szacunku dla tego zawodu?

Zaprzyjaźniona uczennica opowiedziała mi dzisiaj, że w jej klasie tylko 2 osoby same przygotowują prezentację. Pozostałe 25 - kupiło.

Marek Pleśniar16-03-2005 21:33:45   [#06]
Naprawdę kombinujesz coś???? W domu?>
2katarzyna16-03-2005 21:42:43   [#07]
No nie. Ja się tylko złoszczę - bezproduktywnie i niepotrzebnie chyba.
Marek Pleśniar16-03-2005 22:13:33   [#08]
:-))))))))))))))))))))))
krystyna17-03-2005 00:00:25   [#09]

"- Nic bardziej mylnego -

- twierdzi natomiast Małgorzata Burzyńska-Kupisz z Wydziału Matur Centralnej Komisji Egzaminacyjnej. Komisja przygotowała dla nieuczciwych maturzystów niemiłą niespodziankę. Dwa dni temu ogłosiła, że uczeń, chcąc zdać egzamin, będzie musiał przystąpić do rozmowy z komisją egzaminacyjną.

- Odpowiadanie na pytania zadane przez członków komisji jest integralną częścią ustnego egzaminu maturalnego. Maturzysta, który chce zdać egzamin, będzie musiał podjąć rozmowę - wyjaśnia Małgorzata Burzyńska-Kupisz. - Podczas rozmowy nauczyciel będzie mógł sprawdzić, czy uczeń zna i rozumie przedstawiony wcześniej materiał. Będzie więc mógł odjąć punkty za prezentację, jeśli okaże się, że maturzysta nie jest w stanie odpowiedzieć na zadawane pytania.

Z takiej interpretacji przepisów zadowoleni są krakowscy poloniści. - Dzięki temu dostajemy do ręki narzędzie, które pomoże nam sprawdzić, czy maturzysta przygotował swoją prezentację samodzielnie - mówi Anna Sapielak, nauczycielka języka polskiego w I LO. - Według mnie z zasad przeprowadzania egzaminu, ogłoszonych wcześniej w syllabusie (wykazie wymagań stawianych maturzystom - red.), nie wynikało, że uczeń musi przystąpić do rozmowy.

Zdaniem Małgorzaty Burzyńskiej-Kupisz nieporozumienie wynika z tego, że nauczyciele nie znają zasad przeprowadzania nowej matury. - Codziennie dostaję masę e-maili z pytaniami o najbardziej podstawowe sprawy - przyznaje - choć w każdej szkole jest przynajmniej jeden syllabus, który powinien rozwiać wszelkie wątpliwości. "

No i po raz kolejny wszystkiemu są winni niedouczeni nauczyciele !!!

sts17-03-2005 11:39:08   [#10]
nie sądzę aby coś zmieniło się w przyszłej maturze, przecież tryb Matury 2006 już się zaczął: uczniowie mają prawo podać propozycje tematów, n-ciel dostał polecenie opracowania listy tematów do 10 kwietnia; chyba więc poczekamy na zmiany ew. 2007 :((
Majka17-03-2005 15:14:51   [#11]
A pani Radziwiłł cały czas tłumaczyła, że nie będzie drożej ;)))

Miliony na nową maturę

"Gazeta Wyborcza": Ministerstwo Edukacji szacuje, że zorganizowanie nowej matury pochłonie blisko 63,5 miliona złotych. Dla porównania: stara matura w skali całego kraju kosztowała najwyżej kilkaset tysięcy.

PAP, MD / 17 marca 2005

Pieniądze były potrzebne głównie na powielenie arkuszy egzaminacyjnych i dowiezienie ich do szkół.

Matura na nowych zasadach jest egzaminem zewnętrznym, koszty jej przeprowadzenia musiały wzrosnąć, twierdzi wiceminister edukacji Zdzisław Hensel. Przekonuje, że w kolejnych latach państwo za przeprowadzenie egzaminu dojrzałości zapłaci już mniej. - Zakupy dokonane w tym roku za rok czy dwa nie będą już konieczne.

Tylko na wydrukowanie i przewiezienie arkuszy z pytaniami w tym roku potrzeba będzie prawie 27 milionów złotych. - To materiały tajne. Muszą być drukowane i przewożone w szczególnych warunkach. Kwoty wynikają z ustaleń przetargowych - tłumaczy Hensel. 32 miliony kosztować będzie ocenienie prac maturzystów (praca nauczycieli, skanowanie arkuszy, tworzenie elektronicznej bazy z wynikami matur
Majka17-03-2005 15:18:00   [#12]
I w wyżej cytowanym artykule  pada odpowiedź na pytanie, kto zarobi na nowej maturze. Firmy, które powielają, drukują i rozwożą arkusze.
AnJa17-03-2005 15:32:27   [#13]
Koszty fukcjonowania OKE też chyba jakieś są.

Mimo wszystko - to nie są duże kwoty.
maeljas17-03-2005 16:42:33   [#14]

skoro

o kosztach mowa:

60 milionów 485 tysięcy 903 złote - aż tyle będzie kosztować zorganizowanie nowej matury. A to jeszcze nie koniec - samorządy występują do Ministerstwa Edukacji o setki tysięcy złotych na potrzebny do egzaminów sprzęt

czytaj dalej »

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2605362.html

2katarzyna17-03-2005 21:50:28   [#15]

liczmy dalej

Czy ktoś wie, ilu będzie nowych maturzystów w tym roku? Można by policzyć, jak dużo mogą na Nowej Maturze zarobić niektórzy przedsiębiorczy fachowcy od polskiego.

Optymistycznie przyjmuję, że 50% uczniów kupi prezentację na Nową Maturę. Zapłacą za nią ok. 300zł.

A w przyszłym roku będzie większe żniwo, bo dojdą jeszcze absolwenci techników.

Majka17-03-2005 22:09:25   [#16]
Wystarczy, że poloniści każdej szkoły zorganizują własnym uczniom konsultacje.
I już "fachowcy" nie zarobią - przynajmniej tak dużo;)
Poza tym część kupujących w tym roku obleje maturę.....

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]