Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
dofinansowanie do czesnego |
Konto zapomniane | 15-03-2005 14:50:38 [#01] |
---|
kto potrafi wyjaśnić czy od dofinansowania do czesnego na dokształcanie, które przyznał OP musi byc odprowadzony podatek czy nie? |
bogda4 | 15-03-2005 14:55:09 [#02] |
---|
Jesienią otrzymałam spore dofinanowanie do czesnego - prawie 70% / studia podyplomowe/ nie odprowadzono podatku. |
Konto zapomniane | 15-03-2005 14:57:31 [#03] |
---|
Nie odprowadzasz podatku. Znam to z własnego doświadczenia. |
nalix | 16-03-2005 09:55:21 [#04] |
---|
A ja studiuję za swoje. Jak pieniądze były w kuratorium, to dostawałem dopłaty do czesnego i była to duża ulga przy nędznych zarobkach. Teraz studiuję dalej, ale moja wiedza chyba nikomu nie będzie potrzebna, więc nie zawracam sobie głowy -za to uczelnia dała mi już ponad 2.5 tysiąca za dobre wyniki w nauce(informatyka). Na szkoły przestałem już liczyć, bo wiem że nic nie pomogą, a już mi obrzydło żebrać o wszystko. |
elka40 | 16-03-2005 21:49:32 [#05] |
---|
A ja podatek musiałam zapłacić, tłumaczono mi , że dofinansowanie to jest to mój dochód! Czy ktoś wie jak to w końcu jest? Dyrektor powiedział, że powinnam napisać pismo do skarbowego. Nie jestem pewna czy to ja czy księgowość. Studiuję na podyplomówce, kierunek zgdodny z potrzebami szkoły, skierowanie podpisywał dyrektor. Jeśli coś wiecie na ten temat piszcie proszę. Z góry dziękuję. |
ulis | 16-03-2005 21:55:10 [#06] |
---|
w mojej szkole koleżanka dostała dopłatę i podatek też został potrącony to nie wiem jak byc powinno zgodnie z prawem |
Janusz z W | 17-03-2005 08:59:03 [#07] |
---|
Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych
Art. 21. 1. Wolne od podatku dochodowego są:
90) wartość świadczeń przyznanych zgodnie z odrębnymi przepisami przez pracodawcę na podnoszenie kwalifikacji zawodowych i wykształcenia ogólnego pracownika, z wyjątkiem wynagrodzeń otrzymywanych za czas urlopu szkoleniowego oraz za czas zwolnień z części dnia pracy, przysługujących pracownikom podejmującym naukę w szkołach lub podnoszącym kwalifikacje zawodowe w formach pozaszkolnych, Treść tego zapisu w ubiegłym roku była identyczna. Środki te były i są zwolnione z podatku. Jak widać na załączonym obrazku. ;-) |
nalix | 17-03-2005 09:51:25 [#08] |
---|
A jak stypendium za wyniki w nauce? Czy też jest wolne od podatku dochodowego??? |
ewa bergtraum | 17-03-2005 09:58:31 [#09] |
---|
Czesne a podatek Janusz zacytował pkt 90 w ust. 1 w art. 21 ust. updof ( ustawa z 26 lipca 1991 r. o podatku od osób fizycznych; jednolity tekst Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176; ostatnia zm. z 2004 r. Nr 263, poz. 2619). Cytuję za Rachunkowością w Oświacie nr 1/2005 (dodatek do Rachunkowości Budżetowej): Do kategorii „odrębnych przepisów” powołanych w pkt 90 kwalifikuje się także Karta Nauczyciela oraz wydany na jej podstawie akt wykonawczy jakim jest rozporządz. Ministra Edukacji Narodowej z 19.12. 2000 r. w sprawie szczegółowych zasad udzielania nauczycielom urlopów na dalsze kształcenie się (...) (Dz. U. z 2001 r. Nr 1, poz. 5). Zatem dopłaty do czesnego dla nauczycieli w 2005 r. nadal są wolne od podatku (mimo uchylenia z dniem 1.01. 2004 r. art. 21 ust. 1 pkt 86 updof) na podstawie przepisu pkt 90 w ust. 1 w art. 21 updof – jako świadczenie zaliczane do świadczeń przyznawanych na podnoszenie kwalifikacji zawodowych. Wartość tych świadczeń nie podlega oskładkowaniu (zob. par. 2 ust. 1 pkt 29 rozporządzenia składkowego). Składki ubezpieczeniowe należy natomiast odliczyć od wynagrodzeń otrzymywanych za czas urlopu szkoleniowego oraz za czas zwolnień z części dnia pracy, przysługujących nauczycielom podejmującym naukę lub podnoszącym kwalifikacje zawodowe w formach pozaszkolnych. Nienależnie naliczony podatek należy zwrócić. |
Tomasz Osiński | 17-03-2005 11:05:56 [#10] |
---|
U mnie w ubiegłym roku OP potrącał podatek, ale po krótkim czasie wycofał się z tego i zwrócił potrącone pieniądze. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|