Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
czy dyrektor szkoły może być wychowawcą klasy??? pilne.. |
emeryt | 15-03-2005 09:24:26 [#01] |
---|
i otrzymać dodatek za sprawowanie tej funkcji??? Jeżeli tak lub nie to na jakiej podstawie????? |
AnJa | 15-03-2005 09:34:00 [#02] |
---|
1. może - bo nigdzie nie zapisane, że nie może.
2. dodatek - regulamin płacowy OP wyłacznie. u nas otrzymuje.
tzn. otrzymywałby, gdyby był wychowawcą. ale nie praktykujemy takich rozwiązań. |
jzzg | 15-03-2005 16:12:26 [#03] |
---|
Może być wychowawcą. Mnie robiono przez jakiś czas wstręty, ale że okazało się, że jest to po prostu widzimisię jednej pani, stanęło na moim. |
Arwena | 15-03-2005 17:58:56 [#04] |
---|
Przepisy to jedno, a zwyczaje drugie.
Zupełnie inaczej rozmawia się z kolegą-wychowawcą, a inaczej z dyrektorem-wychowawcą.
Jak przychodzi koleżanka i prosi o przełożenie klasówki, to mogę zachować się asertywnie. A jak prosi dyrektor....
Zależy mi na pracy, więc wobec wychowawcy-dyrektora zachowuję się bardziej ulegle. I nie tłumaczcie mi, że dyrektor to też kolega, bo nie uwierzę.
Wszyscy znani mi nauczyciele tak się zachowują. Spróbowałabym postawić pałę na koniec roku w klasie dyrektora, dopiero by było!(można tylko wtedy, gdy dyrektor sam chce się delikwenta pozbyć). |
Adaa | 15-03-2005 20:25:03 [#05] |
---|
Spróbowałabym postawić pałę na koniec roku w klasie dyrektora, dopiero by było!(można tylko wtedy, gdy dyrektor sam chce się delikwenta pozbyć). Spróbowalaś Arweno?...domniemania często nie sprawdzaja się w praktyce Byłam dyrektorem i wychowawcą...raczej uczniom współczuc niz nauczycielom:-) |
Leszek | 15-03-2005 21:01:21 [#06] |
---|
jeśli dyrektor jest nauczycielem to może... ale czy z uwagi na obłożenie innymi zajęciami "może"? pozdrawiam |
andrzej24 | 15-03-2005 22:43:36 [#07] |
---|
W obowiązujacym u mnie regulaminie jest prawo do jednego dodatku funkcyjnego więc może, ale bez wynagrodzenia tak więc się nie opłaca. Chyba że dodatek za wychowawstwo jest wiekszy:) od dyrektorskiego |
Arwena | 16-03-2005 08:19:36 [#08] |
---|
adaa Spróbowałam. I już tam nie pracuję. |
Adaa | 16-03-2005 10:27:49 [#09] |
---|
przestraszyłam sie letko;-) wredni dyrektorzy, mobbing, niedorozwiniete OP, wizytatorzy,nieznosne dzieci, leniwi nauczyciele,kuratoria do bani, przewalki budowlane, które ma dyrek podpisać..itd. itp.... kurcze?...dlaczego tego nie ma u mnie...powinnam sie zacząć bać,że cos nie tak? |
AnJa | 16-03-2005 10:40:00 [#10] |
---|
nie aż tak źle chyba
np. jesteś pewna, ze ten dyrektor to nie jest wredny?:-) |
Arwena | 16-03-2005 11:38:27 [#11] |
---|
Nie uogólniam, uważam jednak, że dyrektor jako wychowawca ma pozycję uprzywilejowaną.Inna sprawa, czy zechce z tej sytuacji skorzystać.
Niestety, niektórzy korzystają.
Czasami nieświadomie, bo nie potrafią rozdzielić tych dwóch ról.
Ostatnio na radzie klasyfikacyjnej koleżanka usłyszała od dyrektora-wychowawcy, że powinna zrewidować system oceniania, bo oceny klasy dyrektora są za niskie.Przyznacie, że waga takiej wypowiedzi jest zdecydowanie inna, gdy słyszy się ją od dyrektora, a nie od kolegi. |
Marek Pleśniar | 16-03-2005 11:55:19 [#12] |
---|
z wypowiedzią Arweny #11 muszę się zgodzić a wszystko dzięki słowu "niektórzy"
:-)
tzn z tym, ze: dyrektor jako wychowawca ma pozycję uprzywilejowaną.Inna sprawa, czy zechce z tej sytuacji skorzystać o raz z tym, ze: Niestety, niektórzy korzystają.
Czasami nieświadomie, bo nie potrafią rozdzielić tych dwóch ról.
przykra ale racja Arweno
nam pozostaje słuchac takich opinii i próbować budować sobie coś lepszego na tym. |
Janusz Pawłowski | 16-03-2005 12:04:25 [#13] |
---|
Wniosek stąd następujący: Niektórzy dyrektorzy nie powinni być wychowawcami klasy - reszta może. |
emeryt | 16-03-2005 12:13:20 [#14] |
---|
dzięki za dyskusję,..... już mi jaśniej. |
sts | 16-03-2005 15:19:08 [#15] |
---|
jeszcze jeden aspekt: jeśli jest Egzamin Maturalny to nie może brać udziału wychowawca w pracach Komisji, a czy może być przewodniczącym, sprawdzić dobrze rozp. o ocenianiu... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|