Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Podpowiedzcie skąd wziąć |
lunani | 14-03-2005 20:23:54 [#01] |
---|
w naszych czasach takie lektury, dla studentki z Częstochowy: Puszkin "Cyganie" Tołstoj "Zmartwychwstanie" Dostojewski "Bracia Karamazow", "Biedni ludzie", "Sobowtór" Gogol "Martwe dusze", "Wij" Gonczarow "Obłomow" Turgieniew "Ojcowie i dzieci", "Poematy prozą" Czechow "Trzy siostry", "Nieciekawa historia", "Step", "Sala nr 6" Sołogub "Mały bies" Bieły "Petersburg" Błok "Nieznajoma" Remizow "Siostry krzyżowe" Gorki "Na dnie" Za sugestie i podpowiedzi dziękuję. Wierzę, że coś wymyślicie. Może nie wszyscy z bibliotek szkolnych je oddali na makulaturę.. |
Bonia | 14-03-2005 21:45:06 [#02] |
---|
sugestia Te tytuły to tylko w porządnej bibliotece! |
alabama | 14-03-2005 21:55:27 [#03] |
---|
Jak wnioskuję z listy, są to lektury dla studentki filologii - nie wiem jak teraz się nazywa - chyba wschodniosłowiańskiej - a dawniej rosyjskiej. Mój mąz skończył niegdyś takie studia - dzienne - więc te tytuły znam. Nie napisałas, czy chodzi o polskie wersje, czy o oryginalne. Myślę, że jedynym źródłem jest tylko biblioteka uniwersytecka. Jeszcze inne wyjście - korzystałam z wypożyczalni międzyuczelnianej. Zasada jest taka, że na każdej uczelni jest przy bibliotece komórka zajmująca się wypożyczaniem woluminów z innych uczelni. Ja po prostu składalam rewers zamówienia i po ok. 2 tygodniach dostawałam każdą książkę - rewersy wędrują po kraju, aż gdzieś odnajdą potrzebne pozycje. Feler tego rozwiazania jest zasadniczy - z materiałów można korzytać tylko na miejscu, jak w czytelni, w ciągu jakiegoś tam okresu. |
Mawo | 14-03-2005 22:21:55 [#04] |
---|
No nie, Tołstoja, Gogola, Dostojewskiego, Czechowowa, Turgieniewa - na pewno można wypożyczyć w miejskiej bibliotece. Możesz też popytać znajomych albo skorzystać z rad alabamy i wyłożyć pieniądze na ksero, ale ostrzegam - paskudnie się to czyta. |
zgredek | 14-03-2005 22:28:47 [#06] |
---|
można jakoś? poprawić? |
lunani | 15-03-2005 07:28:01 [#07] |
---|
W bibliotece nie dostała. Potrzebuje za zajęcia, bo pracują na tekstach. W języku polskim. Za wszystkie sugestie dziękuję. Uruchomiłam wszystkie znajomości. Przeszukujemy zasoby prywatne. Alabama jesteś wielka. Jak się nie uda inaczej to zrobi w ten sposób. Fragmenty książki może skserować. Zaraz jej wyslę Twoją sugestię. |
piobio | 15-03-2005 07:51:46 [#08] |
---|
Dla studentki to chyba wziąć !!! |
Sylwek | 15-03-2005 08:41:56 [#09] |
---|
Gogol Mam "Wybór pism" Gogola wydanie z 1954r. z ilustracjacjami "cacko". Jest tam ów "Wij" i "Martwe dusze". Mogę wykonać ksero. Tylko podaj adres na, który mam to wysłać. Może na moje priwa. |
Basik | 15-03-2005 08:44:42 [#10] |
---|
mam dzieła Dostojewskiego. |
Basik | 15-03-2005 08:45:10 [#11] |
---|
a... i Czechowa mam |
brema | 15-03-2005 08:56:45 [#12] |
---|
Puszkin "Cyganie" Tołstoj "Zmartwychwstanie" Dostojewski "Bracia Karamazow", "Biedni ludzie", "Sobowtór" Gogol "Martwe dusze", "Wij" Gonczarow "Obłomow" Turgieniew "Ojcowie i dzieci", "Poematy prozą" Czechow "Trzy siostry", "Nieciekawa historia", "Step", "Sala nr 6" Sołogub "Mały bies" Bieły "Petersburg" Błok "Nieznajoma" Remizow "Siostry krzyżowe" Gorki "Na dnie" Może nie wszyscy z bibliotek szkolnych je oddali na makulaturę.. o tempora o mores nauczyciele myślą że Czechow, Dostojewski to jakieś zamierzchłe ramoty, co więcej nie wiedzą skąd je wziąć. Albo co najwyżej że: są to lektury dla studentki filologii - nie wiem jak teraz się nazywa - chyba wschodniosłowiańskiej największe nazwiska literatury światowej słabo mi;) |
lunani | 15-03-2005 09:13:37 [#13] |
---|
Przepraszam za błąd. Też mi źle wyglądało po napisaniu. W bibliotece gimnazjum usunięto na początku istnienia wszystkie nie wypożyczane "cegły". Poszły na wymianę do innych bibliotek, a nie na makulaturę. Poprawię się i wezmę pod uwagę choć po jednej pozycji do przeczytania. |
Anna Cykman | 15-03-2005 11:45:01 [#14] |
---|
Radzę poszukać w inetrnecie w e-books lub po prostu na stronach pasjonatów. Mi to bardzo pomogło gdy zajmowałam się twóczością Mandelsztamów. Dziśpo powrocie do domu sprawdzę swoje zasoby. Może mam coś z wymieionych tytułów. |
Ewa Komosińska | 15-03-2005 12:19:06 [#15] |
---|
Piobo Subtelniej to zrobił Marek w #5. Brawo Marku za takt:-))))) |
TereKlo | 15-03-2005 15:58:20 [#16] |
---|
lunani wejdź na stronę www.literatura.net.pl tam jest Gogol i Czechow i inni. Na pewno nie wszysctkie pozycje z Twojej listy, ale coś na pewno znajdziesz w pdf-ach |
lunani | 15-03-2005 17:58:51 [#17] |
---|
Bardzo dziękuję. Na razie mam trzy pozycje w pdf-ach. Jeszcze raz bardzo przepraszam za błąd. Napiszę 100 razy poprawnie. |
Marek Pleśniar | 15-03-2005 18:28:34 [#18] |
---|
1000:-)))) pdf-y idzie zgrać do postaci plików Worda. Np 1. Acrobatem firmy A........ 2. Programem należacym do Office 2003 (office document scanning i costam) i skanerem |
Kasia66 | 15-03-2005 19:32:07 [#19] |
---|
kiedys w programie MdM pewien czarnoskóry powiedział :"Co to język, gdzie <ja sie cziesze> i <ja sie cziesze> znaczy zupełnie co innego??!!" |
Marek Pleśniar | 15-03-2005 22:05:14 [#20] |
---|
ps. Lunani, Twoja odpowiedź skłania mnie do darzenia Cię szacunkiem. Sztuka czynienia z cytryn lemoniady nalezy do wyznawanych przeze mnie szczególnie żarliwie:-) |
brema | 15-03-2005 22:06:59 [#21] |
---|
to ja też się odczepiam:-) |
lunani | 15-03-2005 22:50:25 [#24] |
---|
Moja polonistka miała ze mną trzy światy. Jak coś zbroiłam to zadawała mi na pamięć fragment Pana Tadeusza i po lekcjach mnie odpytywała. Nie powiem jak dużo tych fragmentów musiałam się nauczyć. |
Gaba | 16-03-2005 04:02:30 [#25] |
---|
forma wziąść - jest już dopuszczalna w języku potocznym. I tak nastapi kiedyś tzw. wyrównanie, nieraz było tak w języku, że forma nieporawna zwyciężąła, np. pasorzyt - przegrał z pasożytem, Jakób (piękny i poprawny) z dziwacznym Jakubem, nawet ruża walczyła z różą. Wiąść i tak pokona jeszcze za naszego życia wziąć. By się pozbyć pewnego nawyku (wszyscy tak mówią, więc i mnie się mówi źle... tzw. uzus), można się posiłkować pewną wiedzą: jąć - był taki czasownik - przy-jąć, od-jąć, jąć się roboty, za-jąć, wz-jąć... wzięty, zajęty, odjęty, przyjęty - może to pomoże. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|