Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Potwierdzenie kwalifikacji?? |
Magosia | 14-03-2005 18:10:06 [#01] |
---|
Kochani Forumowicze, mocni w zawiłościach kwalifikacyjnych, proszę o pomoc. Czy "Świadectwo ukończenia doskonalenia zawodowego nauczycieli "-Kurs z zakresu gimnastyki korekcyjno -kompensacyjnej w wymiarze 150 godz. prowadzony przez Oddział centrum Doskonalenia Nauczycieli (1990) na "podstawi planu studiów Nr (.......)" daje kwalifikacje do prowadzenia zajęć z gim.korek. ?? Odpowiedzcie, lub podpowiedzcie jak i gdzie , Waszym zdaniem , to sprawdzić? |
bardu | 14-03-2005 19:22:26 [#02] |
---|
a nie ma zapisu kwalifikacyjny????????? na świadectwie czy zaświadczeniu |
Magosia | 14-03-2005 19:36:53 [#03] |
---|
Właśnie w tym problem - nie ma :-( Jak macie jakiś pomysł jak i gdzie to sprawdzić, to proszę o dalsze podpowiedzi. Bardu- cieszę się z poznania w Miętnem :-) |
gajga | 14-03-2005 20:04:00 [#04] |
---|
Uczono mnie na kursie, że jak jest doskonalenie, to nie kwalifikacje. I że tylko słowa "kurs kwalifikacyjny" daja kwalifikacje. |
BożenaB | 14-03-2005 20:36:27 [#05] |
---|
A jak doskonalenie, to czego? Znaczy - wcześniej nabytych kwalifikacji?
A jak nie, to co znaczy doskonalenie? Doskonalenie czegoś, czego nie ma?
To po co kurs, którego do niczego nie można wykorzystać? Do straty pieniędzy wyłącznie? |
Magosia | 14-03-2005 21:17:29 [#06] |
---|
Doskonalnie raczej nie to był kurs dla nauczycieli nauczania przedszkolnego, początkowego i wych. fiz. Więc w tym ostatnim przypadku to ewentualnie doskonalenie, ale w przypadku dwóch pierwszych to miało- kiedyś poszerzać możliwości. Kiedyś-1990 -taką rolę pełniło. Teraz nie wiem , czy to jeszcze aktualne i nie wiem , gdzie to sprawdzić. |
Magosia | 14-03-2005 21:20:05 [#07] |
---|
Przepraszam chyba sama sie zaplątałam - w nazwie jest doskonalenie-ale 15 lat temu interpretowano to jako nabycie prawa do prowadzenia zajęć z gimnastyki korekcyjnej przez panią od naucz. pocz. -czyli kwalifikacji??? |
Wioleta D | 15-03-2005 00:34:04 [#08] |
---|
Ukończyłam taki właśnie kurs i przez kilka lat prowadziłam gimnastykę korekcyjną w szkole.Wtedy miałam kwalifikacje teraz nie mam. Sama nie wiem po co organizowane były te kursy.Zapewniano nas , że po jego ukończeniu będziemy mieć kwalifikacje i rzeczywiście miałam. Potem okazało się, że wprowadzono jakieś nowe przepisy i kurs stracił prawo ważności. Szkoda mi teraz i czasu i pieniędzy. Gimnastykę po mnie przejęła koleżanka , która ma ukończny AWF. Podobna sytuacja jest ze wszystkimi dokumentami z tamtego okresu ( początek lat 90). Ukończyłam roczne Studium Przedmiotowo -Metodyczne z nauczania początkowego. Przez kilka lat mogłam uczyć w nauczaniu i nikt nie miał zastrzeżeń a potem okazało się, że nie mogę. Wydaje mi się , że jedyną konkretną rzeczą jest dyplom studiów wyższych lub podyplomowych.. Wtedy nikt nie powie ,że masz kwalifikacji. Ja na pewno już nigdy w życiu nie skorzystam z żadnego kursu |
Benigna | 15-03-2005 09:10:54 [#09] |
---|
Mój kurs z 1990 roku, 155-godzinny, też ma w tytule doskonalący i również w tej chwili nie daje mi kwalifikacji do prowadzenia ćwiczeń... |
Magosia | 15-03-2005 10:28:36 [#10] |
---|
Beniu niestety, tak sądziłam - wolałam to przedyskutować, teraz jeszcze dokładnie przeczytam rozporządzenie o kwalifikacjach. Pozdrawiam :-) |
rzewa | 15-03-2005 15:41:52 [#11] |
---|
Dlaczego? Przecież rozporządzenie o kwalifikacjach zawiera §20 (a poprzednie zawierało §12) mówiący o tym, że nauczyciel mianowany (dyplomowany) zachowuje nabyte kwalifikacje! Zatem jeśli tylko byłyście wówczas nauczycielami mianowanymi to te kwalifikacje macie nadal. magosiu: Czy tem n-l nabył te kwalifikacje będąc n-lem mianowanym? Jeśli tak ma je nadal. |
Magosia | 15-03-2005 17:57:41 [#12] |
---|
Rzewa ten na uczyciel był wówczas mianowany -teraz moja wątpliwośc -gdzie sprawdzić, czy ten kurs wtedy dawał mu kwalifikacje?? Osoba , o której piszę, wtedy miała kilka lat gim. korek. jako część etatu, ale to było przed moim dyrektorowaniem i nie wiem, czy tu było wszystko w porządku. Ale , myślę Ewo,że wskazałaś mi dobrą drogę , baaaardzo Ci dziękuję. |
PiotrT | 15-03-2005 18:56:13 [#13] |
---|
Jeżeli po przejrzeniu przepisów uważasz, że możesz uznać kwalifikacje napisz pismo do kuratora z: " prośbą o potwierdzenie słuszności uznania przez ciebie kwalifikacji na podstawie ....(podst. prawna)". Zresztą zauważyłem w kuratoriach odwilż w sprawie kwalifikacji - więc może zadzwoń do wizytatora. W piśmie dodaj, że uznanie kwalifikacji będzie skutkować również po 2006 roku na podstawie paragrafu 20 rozp o kwalifikacjach. ja tak zrobiłem i wyjaśniłem mam nadzieje na zawsze kilka zawikłanych sytuacji. |
Magosia | 15-03-2005 19:58:51 [#14] |
---|
Może to i dobry pomysł dzięki, sprawa ważna , bo zmniejsza mi się ilość klas w naucz. zint. a godzin na korekc. trochę mam , więc problem byłby mniejszy. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|