Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Potwierdzenie kwalifikacji??
strony: [ 1 ]
Magosia14-03-2005 18:10:06   [#01]

Kochani Forumowicze, mocni w zawiłościach kwalifikacyjnych, proszę o pomoc.

Czy "Świadectwo ukończenia doskonalenia zawodowego nauczycieli "-Kurs z zakresu gimnastyki korekcyjno -kompensacyjnej w wymiarze 150 godz. prowadzony przez Oddział centrum Doskonalenia Nauczycieli (1990) na "podstawi planu studiów Nr (.......)" daje kwalifikacje do prowadzenia zajęć z gim.korek. ??

Odpowiedzcie, lub podpowiedzcie jak i gdzie , Waszym zdaniem , to sprawdzić?

bardu14-03-2005 19:22:26   [#02]
 a nie ma zapisu kwalifikacyjny????????? na świadectwie czy zaświadczeniu
Magosia14-03-2005 19:36:53   [#03]

Właśnie

w tym problem - nie ma :-(

Jak macie jakiś pomysł jak i gdzie to sprawdzić, to proszę o dalsze podpowiedzi.

Bardu- cieszę się z poznania w Miętnem :-)

gajga14-03-2005 20:04:00   [#04]
Uczono mnie na kursie, że jak jest doskonalenie, to nie kwalifikacje. I że tylko słowa "kurs kwalifikacyjny" daja kwalifikacje.
BożenaB14-03-2005 20:36:27   [#05]
A jak doskonalenie, to czego? Znaczy - wcześniej nabytych kwalifikacji?

A jak nie, to co znaczy doskonalenie? Doskonalenie czegoś, czego nie ma?
To po co kurs, którego do niczego nie można wykorzystać? Do straty pieniędzy wyłącznie?
Magosia14-03-2005 21:17:29   [#06]

Doskonalnie raczej nie

to był kurs dla nauczycieli nauczania przedszkolnego, początkowego i wych. fiz. Więc w tym ostatnim przypadku to ewentualnie doskonalenie, ale w przypadku dwóch pierwszych to miało- kiedyś poszerzać możliwości. Kiedyś-1990 -taką rolę pełniło. Teraz nie wiem , czy to jeszcze aktualne i nie wiem , gdzie to sprawdzić.
Magosia14-03-2005 21:20:05   [#07]

Przepraszam

chyba sama sie zaplątałam - w nazwie jest doskonalenie-ale 15 lat temu interpretowano to jako nabycie prawa do prowadzenia zajęć z gimnastyki korekcyjnej przez panią od naucz. pocz. -czyli kwalifikacji???
Wioleta D15-03-2005 00:34:04   [#08]
Ukończyłam taki właśnie kurs i przez kilka lat prowadziłam gimnastykę korekcyjną w szkole.Wtedy miałam kwalifikacje teraz nie mam. Sama nie wiem po co organizowane były te kursy.Zapewniano nas , że po jego ukończeniu będziemy mieć kwalifikacje i rzeczywiście miałam. Potem okazało się, że wprowadzono jakieś nowe przepisy i kurs stracił prawo ważności. Szkoda mi teraz i czasu i pieniędzy. Gimnastykę po mnie przejęła koleżanka , która ma ukończny AWF. Podobna sytuacja jest ze wszystkimi dokumentami z tamtego okresu ( początek lat 90). Ukończyłam roczne Studium Przedmiotowo -Metodyczne z nauczania początkowego. Przez kilka lat mogłam uczyć w nauczaniu i nikt nie miał zastrzeżeń a potem okazało się, że nie mogę. Wydaje mi się , że jedyną konkretną rzeczą jest dyplom studiów wyższych lub podyplomowych.. Wtedy nikt nie powie ,że masz kwalifikacji. Ja na pewno już nigdy w życiu nie skorzystam z żadnego kursu
Benigna15-03-2005 09:10:54   [#09]
Mój kurs z 1990 roku, 155-godzinny, też ma w tytule doskonalący i również w tej chwili nie daje mi kwalifikacji do prowadzenia ćwiczeń...
Magosia15-03-2005 10:28:36   [#10]

Beniu

niestety, tak sądziłam - wolałam to przedyskutować, teraz jeszcze dokładnie przeczytam rozporządzenie o kwalifikacjach.

Pozdrawiam :-)

rzewa15-03-2005 15:41:52   [#11]

Dlaczego?

Przecież rozporządzenie o kwalifikacjach zawiera §20 (a poprzednie zawierało §12) mówiący o tym, że nauczyciel mianowany (dyplomowany) zachowuje nabyte kwalifikacje!

Zatem jeśli tylko byłyście wówczas nauczycielami mianowanymi to te kwalifikacje macie nadal.

magosiu:

Czy tem n-l nabył te kwalifikacje będąc n-lem mianowanym? Jeśli tak ma je nadal.

Magosia15-03-2005 17:57:41   [#12]

Rzewa

ten na uczyciel był wówczas mianowany -teraz moja wątpliwośc -gdzie sprawdzić, czy ten kurs wtedy dawał mu kwalifikacje??

Osoba , o której piszę,  wtedy miała kilka lat gim. korek. jako część etatu, ale to było przed moim dyrektorowaniem i nie wiem, czy tu było wszystko w porządku.

Ale , myślę Ewo,że wskazałaś mi dobrą drogę , baaaardzo Ci dziękuję.

PiotrT15-03-2005 18:56:13   [#13]

Jeżeli po przejrzeniu przepisów uważasz, że możesz uznać kwalifikacje napisz pismo do kuratora z: " prośbą o potwierdzenie słuszności uznania przez ciebie kwalifikacji na podstawie ....(podst. prawna)".

Zresztą zauważyłem w kuratoriach odwilż w sprawie kwalifikacji - więc może zadzwoń do wizytatora. W piśmie dodaj, że uznanie  kwalifikacji będzie skutkować również po 2006 roku na podstawie paragrafu 20 rozp o kwalifikacjach.

ja tak zrobiłem i wyjaśniłem mam nadzieje na zawsze kilka zawikłanych sytuacji.

Magosia15-03-2005 19:58:51   [#14]

Może to i dobry pomysł

dzięki, sprawa ważna , bo zmniejsza mi się ilość klas w naucz. zint. a godzin na korekc. trochę mam , więc problem byłby mniejszy.
Jacek16-03-2005 15:01:31   [#15]
Magoś dopiero teraz dorwałem się do kompa i patrząc na to co rzewa rzekła skłaniam się do jej zdania. Potwierdza to również ten link http://www.kuratorium.gda.pl/index.php?c=307

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]