Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Oceny w internecie |
|
zaqa | 14-03-2005 16:05:17 [#01] |
---|
OP wprowadził system polegający na prowadzeniu tzw. elektronicznego dziennika. Osobiście uważam pomysł za bardzo dobry. Rodzice po zalogowaniu się w bazie mają możliwość sprawdzenia w internecie ocen, frekwwencji i uwag z zachowania swoich dzieci. Serwis prowadzony jest przez profesjonalną firmę oferującą podobne usługi szkołom wyższym i jes właściwie przetestowany i zabezpieczony, oczywiście nie ma możlwości podglądu ocen przez osoby niepowołane. Dyrektor ma możliwość generowania raportów obrazujących częstotliwość oceniania poszczególnych nauczycieli, średnie ocen poszczególnych klas i uczniów i wiele innych. Może porównać także wyniki nauczania swojej szkoły z innymi szkołami gimny. Dodatkowo system ma możliwość eksportu danych, co ułatwia przygotowanie kartek na wywiadówki i wydruk świadectw.
Aktualizacja bazy wiąże się z dodatkowymi zadanimi przydzielonymi nauczycielom w związku z wprowadzaniem danych do sytemu, a ci staraja się wyszukiwać argumenty "przeciw".
Proszę Państwa o wyrażenie opinii w kwestii:
1. Czy do internetowego dziennika mają zastosowanie przepisy o ochronie danych osobowych
2. Czy można "nakazać" nauczycielowi prowadzenie podwójnej dokumentacji
Jeżeli wprowadzilście Państwo podobny sytem, to proszę o podzielenie się uwagami. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie. |
Majka | 14-03-2005 16:13:02 [#02] |
---|
Czy nauczyciele w szkole mają swobodny dostęp do komputerów?
(Na przykład czy jest dla nich więcej niż jeden ?) |
AnJa | 14-03-2005 16:22:53 [#03] |
---|
Pewnie bym robił podobnie - czyli protestował.
1. jestem dziwnie spokojny, że dostęp do komputera z którego się dane wprowadza jest mocno ograniczony - wielu chetnych do wpisywania w tym samym czasie.
2. są to dodatkowe obowiązki i czas.
wyjścia są 3:
1. zatrudnić wklepywacza danych,
2. dać końcówki we wszystkich pracowniach i zrezygnować z tradycyjnego dziennika zastępujac go wydrukmi (he,he,he - okosztach mówię, bo resztę chyba bym potrafił przeskoczyć)
3.jako wklepywacz robi dyrektor. |
gajga | 14-03-2005 17:42:41 [#04] |
---|
Mnie by się ten sposób bardzo podobał. Ale w której szkole jest komputer na każdym biurku nauczycielskim (to warunek podstawowy)? Oczywiście niepotrzebna byłaby dokumentacja papierowa. Inaczej to nie ma sensu - nie lubię robić 2 razy tego samego. |
zaqa | 14-03-2005 17:53:28 [#05] |
---|
Jest komputer w pokoju nauczycielskim, planowałem dołożyć drugi, ale do tego co jest i tak nie ma kolejek, dostępna jest klasopracownia informatyki (jest sporadycznie wykorzystywana do wprowadzania danych), jest komputer w bibliotece, są również komputery w niektórych salach. W moim odczuciu problem nie sprowadza się do kwestii technicznej, przynajmniej nikt nie zgłaszał problemów z dostępem do komputerów szkolnej sieci.
Mam pytanie czy można nauczycielowi nakazać prowadzenie dodatkowej dokumentacji w formie elektronicznej, jak "nie chce mu się tego robić" ?Dokumentacja w formie papierowej jest wymagana ustawowo. Co do czasu, to przecież odręczne pisanie kartek na wywiadówkę też zajmuje czas, a nikt nie protestuje. Ideą wprowadzenia systemu nie było wypełnienie 40-godzinnego pensum, ale stworzenie narzędzia, dzięki któremu rodzice mogli by na bieżąco kontrolować oceny, uwagi i obecność ucznia na zajęciach, chociaż zdaję sobie sprawę, że taki system nie zastąpi wywiadówek. |
Marek Pleśniar | 14-03-2005 18:07:15 [#06] |
---|
Do wprowadzania ocen do komputera nie jest potrzebny komputer na biurku nauczycielakim ani w ogóle komputer (z wyjątkiem raz dziennie) - palmtopy (czyli coś wielkości kalkulatora) są tanie;-) ==================== A komputery - choćby takie jak te reklamowane na konferencji są po ok 400-500 zł - czyli jeszcze tańsze od palmtopów. kilka tysięcy złotych i jest wszędzie komputer:-) wystarczy raz dziennie położyć na chwilkę palmtopa koło komputera i kazać komputerowi odebrac dane:-) Tak się pracuje w sklepach, na parkingach i nie widzę powodu by gdzieś nie zrobić pilotazyku oceniania z wpisywaniem w taki sposób. Przesada i pieniądze? Nie sądzę - czasy bardzo szybko się zmieniają. |
Lidka | 14-03-2005 18:15:26 [#07] |
---|
U nas w szkole od czterech lat mamy dziennik elektroniczny stworzony przez jednego nauczyciela ( mamy system punktowy). Na początku był opór przeciwko podwójnej dokumentacji, z czasem nauczyciele dostrzegi korzyści( wydruki dla uczniów i rodziców, podsumowanie wyników klasyfikacji, zestawienia potrzebne do analizy, liczenie śr oceny ucznia itp). obecnie nauczyciele dziennik elektroniczny traktują jako pomoc w pracy a nie zbędną biurokrację.
Zmusić nauczycieli pewnie nie można lepiej przekonywać pokazując korzyści, zyczę cierpliwości. |
Marek Pleśniar | 14-03-2005 18:17:00 [#08] |
---|
sorry za pomieszanie w tekście bo ktoś dzwonił i naraz mi gadał:-) palmotpy to jedno a tanie kompki to drugie i powinny być jakoś oddzielnie opisane - bo powstał bałagan;-) |
jarmark | 14-03-2005 22:07:09 [#09] |
---|
Przeciez to jest nienormalne jak mozna obciazac nauczycieli tak nieprodyktywna robota jak wklepywanie ocen do dziennika. Przepisywac w kólko oceny z notatnika do dziennika z dziennika do elektronicznego dziennika itd. Przeciez to jest marnowanie czasu, który mozna wykorzystac na rzeczywiste rozwiazywanie problemow szkolnych, którego przeciez tak zawsze brakuje. U nas napewno by sie nikt nie zgodzil na taka klepanine. Najlepszym rozwizaniem wydaje sie to, które funkcjonuje u nas. Rodzice chcieli miec informacje o ocenach przez internet, wiec do tego celu skorzystalismy z oferty INTERNETOWEGO DZIENNIKA SZKOLNEGO www.oceny.com.pl. Chetni na ta usluge rodzice placa po 2 zl miesiecznie za ta usluge. Raz w tygodniu do szkoly wieczorem juz po lekcjach przychodzi czlowiek z tej firmy ze specjalnym skanerem i skanuje poszczegolne strony z tych dzienników i pozniej przenosi to tego elektronicznego dzienika. |
zgredek | 14-03-2005 22:09:59 [#10] |
---|
mic!
a jakim prawem ten człowiek zagląda tam? |
jarmark | 14-03-2005 22:18:53 [#11] |
---|
Ma do tego upowaznienie ! |
zgredek | 14-03-2005 22:19:55 [#12] |
---|
przepraszam, że zapytam:
któż go upoważnił? |
zgredek | 14-03-2005 22:20:23 [#13] |
---|
i się przyczepię:
na jakiej podstawie? |
Marek Pleśniar | 14-03-2005 22:20:33 [#14] |
---|
żólta kartka proszę o niezamieszczanie reklam na forum |
Jersz | 14-03-2005 22:26:04 [#15] |
---|
? Też się zastanawiam jakim prawem ktoś z firmy , a więc osoba niezatrudniona w danej szkole na stanowisku nauczyciela ma dostęp do ocen , do dokumentacji przebiegu nauczania. Druga sprawa to czasochłonność wpisywania ocen. jeśli mieliby to robić nauczyciele przedmotów lub wychowawcy należałoby notować oceny również poza dziennikiem (np. dzienne karty ocen lub co innego - notatnik nauczyciela?). Przy notowaniu z dziennika lekcyjnego byłoby to zbyt czasochłonne (zwykły dziennik nie pozwala na odnotowanie daty wpisania oceny). Przy licznych klasach i przedmiotach w wymiarze 1 godziny tygodniowo byłoby wiele dodatkowej pracy dla nauczyciela. Nauczyciel biologii w gimnazjum wystawia w tygodniu średnio dużo więcej ocen od nauczyciela jezyka polskiego. Sądzę, że rozwiązaniem byłoby wprowadzenie palmotpów zaproponowanych przez Marka. Inną jeszcze sprawą jest bezpieczeństwo takich danych. Nauczyciele (możliwe że w awansowym amoku) zakładają takie "elektroniczne dzienniki" w internecie bez wystarczającej wiedzy na temat zabezpieczenia takich danych. Kilka tygodni temu posiadając tylko informacje o imieniu i nazwisku młodego człowieka - gimnazjalisty - młodego wandala na stronach internetowej encyklopedii Wikipedii , dotarłem do !!!! internetowego dziennika pewnej klasy z gimnazjum na Śląsku. Po kilku minutach znałem oceny klasyfikacyjne śródroczne wszystkich uczniów z tej klasy, oceny cząstkowe otrzymane w lutym, dni nieobecności, w tym nieusprawiedliwionej. Kontak e-mail z wychowawczynią pozwolił na zabezpieczenie stron. Sądzę , że więcej jest takich przypadków. Pozdrawiam Jersz |
jarmark | 14-03-2005 22:28:26 [#16] |
---|
Nie bylo moim celem reklamowanie tej firmy, ale pomoc ludziom w rozwiazaniu tego problemu, aby nie zmuszac nauczycieli do tej klepaniny ! |
Marek Pleśniar | 14-03-2005 22:39:32 [#17] |
---|
tym niemniej zrobiłeś tę reklamę - niezaleznie od dobrych chęci Ty "tylko chciałeś" a dział marketingu tej firmy - zyjącej z reklamy własnie zaciera ręce mam listy i maile - co tydzień coś - od firm które nas czytają i coś tam ich reklamuje własnie interweniuje u mnie oficjalnie firma od map bo źle ktoś o nich napisał Forum czyta 16 000 dyrektorów a w Twoim linku o ocenach czytam: Reklama w serwisie oceny.com.pl Serwis ocenyXXXXX charakteryzuje się sprecyzowaną grupą docelową. Oferujemy szeroki wachlarz rodzajów zamieszczanych reklam. Zapraszamy do współpracy! Wszelkie oferty i pytania prosimy kierować na adres |
jarmark | 14-03-2005 23:21:41 [#18] |
---|
Naprawde nie chcialem, przepraszam, wiecej nie bede! |
Marek Pleśniar | 14-03-2005 23:27:54 [#19] |
---|
hm to ja przepraszam jesli sporawiłem wrażenie że potrzebne mi jakieś przeprosiny nie jest tu nikt dzieckiem by mnie musiał przepraszać:-) tylko tak czasem trudno o parę groszy na coś a tym cwaniakom przelatuje forsa, którą bym wydał na przykład na... delfinki dla wszystkich:-))) przepraszam za ton ale nie reklamujmy tych którzy na to nie zasłużyli szkołę łatwo w naszych czasach oszukać jakoś jestesmy ... mało chyba oswojeni z wolnym rynkiem ale się nauczymy niestety |
joszka | 15-03-2005 06:12:36 [#20] |
---|
Jesteśmy naiwni firma na pierwszy rzut oka z tych,co ich nigdzie nie ma za to z wieczystą gwarancją!
Udostepniając dane uczniów -dajemy dostęp do baz danych,które można dobrze sprzedać.
Nigdy nic nie było za darmo!!! |
bratek | 16-03-2005 04:45:14 [#21] |
---|
Panie Marku!!!!!!!!!!!!! W odpowiedzi na: "(...) nie jest tu nikt dzieckiem by mnie musiał przepraszać:-)(....)" A cóż to za nowe, nie powiem - lekko demoralizujące stanowisko, że przepraszać muszą tylko dzieci!:-)) Jestem oburzona!!!!!!!!:-)))) |
bratek | 16-03-2005 20:45:16 [#23] |
---|
:-)))) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|