Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Proszę o pomoc dla emeryta!!!!!Wy zawsze wszystko dobrze wiecie
strony: [ 1 ]
MMM14-03-2005 14:10:06   [#01]

Proszę o pomoc dla emeryta

W stanie nieczynnym byłem zatrudniony w wymiarz 13/18. Które zarobki wlicza się do odprawy emerytalnej? Czy z umowy o pracę czy zarobki z tytułu stanu nieczynnego?
Czy istnieją przepisy zabraniające zatrudnienie mnie jako emeryta w tej samej szkole, z której przeszedłem w stan nieczynny a następnie na emeryturę?

lunani14-03-2005 14:31:48   [#02]
Według mnie (ale nie wiem czy to samo mówią przepisy) sumuje się wszystkie dochody, od których odprowadzono składki. Można zatrudnić w tej samej szkole, a nawet pierwszeństwo ma osoba w stanie nieczynnym.
gajga14-03-2005 17:38:40   [#03]
Ma pierwszeństwo w zatrudnieniu, ale jako nauczyciel w stanie nieczynnym, a nie po przejściu na emeryturę.
zgredek14-03-2005 17:44:09   [#04]
nie ma żadnego przepisu zabraniającego zatrudniać emeryta

jedynie wysokość ewentualnego wynagrodzenia ma wpływ na wysokość otrzymywanej emerytury - to znaczy emeryturę można zawiesić częściowo lub całkowicie

organy prowadzące bardzo często "zabraniają" zatrudniania emerytów, jednakże nie na piśmie;-)
gajga14-03-2005 19:43:41   [#05]
Gdy zatrudniłam emeryta, to organ nadzoru chciał zaświadczenie z Urzdu Zatrudnienia, że nie ma chętnego, czynnego nauczyciela do pracy w mojej szkole.
zgredek14-03-2005 20:01:35   [#06]
i co było dalej?

to znaczy, czy otrzymałaś pismo z urzędu pracy, że był chętny, czynny nauczyciel?

bo powiem szczerze, że taki przypadek bardzo by mnie interesował

co wtedy?

nakaz zatrudnienia tego nauczyciela?

a niby na jakiej podstawie?

--------------

a tak sobie marudzę, bo nastrój do marudzenia mam:-(

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]