Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Proszę o pomoc dla emeryta!!!!!Wy zawsze wszystko dobrze wiecie |
MMM | 14-03-2005 14:10:06 [#01] |
---|
Proszę o pomoc dla emeryta W stanie nieczynnym byłem zatrudniony w wymiarz 13/18. Które zarobki wlicza się do odprawy emerytalnej? Czy z umowy o pracę czy zarobki z tytułu stanu nieczynnego? Czy istnieją przepisy zabraniające zatrudnienie mnie jako emeryta w tej samej szkole, z której przeszedłem w stan nieczynny a następnie na emeryturę? |
lunani | 14-03-2005 14:31:48 [#02] |
---|
Według mnie (ale nie wiem czy to samo mówią przepisy) sumuje się wszystkie dochody, od których odprowadzono składki. Można zatrudnić w tej samej szkole, a nawet pierwszeństwo ma osoba w stanie nieczynnym. |
gajga | 14-03-2005 17:38:40 [#03] |
---|
Ma pierwszeństwo w zatrudnieniu, ale jako nauczyciel w stanie nieczynnym, a nie po przejściu na emeryturę. |
zgredek | 14-03-2005 17:44:09 [#04] |
---|
nie ma żadnego przepisu zabraniającego zatrudniać emeryta
jedynie wysokość ewentualnego wynagrodzenia ma wpływ na wysokość otrzymywanej emerytury - to znaczy emeryturę można zawiesić częściowo lub całkowicie
organy prowadzące bardzo często "zabraniają" zatrudniania emerytów, jednakże nie na piśmie;-) |
gajga | 14-03-2005 19:43:41 [#05] |
---|
Gdy zatrudniłam emeryta, to organ nadzoru chciał zaświadczenie z Urzdu Zatrudnienia, że nie ma chętnego, czynnego nauczyciela do pracy w mojej szkole. |
zgredek | 14-03-2005 20:01:35 [#06] |
---|
i co było dalej?
to znaczy, czy otrzymałaś pismo z urzędu pracy, że był chętny, czynny nauczyciel?
bo powiem szczerze, że taki przypadek bardzo by mnie interesował
co wtedy?
nakaz zatrudnienia tego nauczyciela?
a niby na jakiej podstawie?
--------------
a tak sobie marudzę, bo nastrój do marudzenia mam:-( | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|