Forum OSKKO - wątek

TEMAT: w sejmie o nadzorze
strony: [ 1 ]
beera14-03-2005 09:28:38   [#01]

Komisja Edukacji, Nauki i Młodzieży /ENM/ zapoznała się z funkcjonowaniem nadzoru pedagogicznego.

Problematyką nadzoru pedagogicznego Komisja w obecnej kadencji Sejmu zajęła się po raz drugi. Na posiedzeniu w marcu 2003 r. zapoznała się z informacją NIK o wynikach kontroli organizacji i funkcjonowania nadzoru pedagogicznego sprawowanego przez kuratorów oświaty i dyrektorów szkół. Posiedzenie zakończyło się przyjęciem opinii do Ministra Edukacji Narodowej i Sportu, w której zwrócono uwagę na potrzebę przygotowania nowelizacji rozporządzenia w sprawie nadzoru pedagogicznego, wypracowania jednolitych ogólnopolskich standardów jakości pracy szkół i placówek funkcjonujących w systemie oświaty, opracowania koncepcji i wdrożenia systemowych szkoleń pracowników nadzoru.
Podsekretarz stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej i Sportu Anna Radziwiłł poinformowała, że wszystkie zalecenia pokontrolne NIK zostały przez resort wykonane.

Minister Edukacji Narodowej i Sportu wydał 23 kwietnia 2004r. rozporządzenie w sprawie nadzoru pedagogicznego, wykazu stanowisk wymagających kwalifikacji pedagogicznych, kwalifikacji niezbędnych do sprawowania nadzoru pedagogicznego, a także kwalifikacji osób, którym można zlecać prowadzenie badań i opracowywanie ekspertyz.
W rozporządzeniu jasno określone zostały podstawowe kierunki działań organów nadzoru pedagogicznego, zasady jakie powinny być przestrzegane w trakcie sprawowania nadzoru, zasady mierzenia jakości pracy szkół i placówek, zakres pomocy udzielanej szkołom i placówkom przez organy sprawujące nadzór pedagogiczny oraz instytucje wspomagające, a także szczegółowe zadania w tej dziedzinie przypisane: kuratorowi oświaty i ministrom uprawnionym do sprawowania nadzoru pedagogicznego oraz dyrektorowi szkoły.

W trakcie dyskusji posłowie stwierdzili, iż w nadesłanym przez resort materiale zabrakło informacji na temat efektów pracy nadzoru, wpływu nadzoru na politykę oświatową państwa, zmian w jakości nauczania i wychowania w szkołach, a także informacji, jak funkcjonuje rozporządzenie, jakie są jego wady i zalety.

Komisja przyjęła powyższą informację do wiadomości.

( pogrubienie moje)

Mnie trochę to martwi, myslicie, że skoro resort będzie musiał uzupełnić braki w raporcie, czeka nas nowa porcja ankiet?

;-)))

( a swoją drogą o to jakie są wady i zalety tego rozporządzenia,  może warto spytać także dyrektorów?;-))

Gaba14-03-2005 09:40:22   [#02]
asiu!
józefinaw14-03-2005 21:49:39   [#03]
Wadą na pewno jest ubezwłasnowolnienie i przypisanie dyrektora i reszty załogi do stale rosnącej sterty papierów, aż serce ściska kiedy pomyślę o biednych drzewach!
Magosia14-03-2005 22:37:00   [#04]

Mnie zapytano o funkcjonowanie nowego rozporządzenia

w anonimowej ankiecie, którą miałam odesłać na mailowy adres w KO -odpowiedziałam na 26 pytań - zgodnie z moją wiedzą i poglądami -odesłałam z komentarzem na temat "anonimowości" jako pojęcia względnego.
Renatka14-03-2005 22:50:23   [#05]
Dziś na Konferencji z p. Dzieżgowską poinformowała nas ,że w sejmie będzie posiedzenie nad przyszłością oświaty - zgłoszenia dla zainteresowanych byciem na galerii sejmu do pobrania w marcowym Dyrektorze Szkoły należy wysłać, a potem  czekać na imienne zaproszenie może warto pojechać do sejmu i na gorąco posłuchać
Ank15-03-2005 13:01:03   [#06]

Renatko

właśnie wypełniłam i wysyłam a czy pojadę to się okaże:-)
brema15-03-2005 13:14:10   [#07]

przyszłością???

myślałam, że p. Dzierzgowska to przeszłość oświaty. Przeciez to ona robiła to co teraz mamy, w tym nowe matury? Nie czas już na jakieś zmiany w tych samych ciągle składach osobowych - co nam oświatę zmieniają na nowe i nowsze wciąż?

AnJa15-03-2005 13:26:08   [#08]
Są ludzie, którzy będąc  przeszłościa chcą stać się jednocześnie przyszłością.

Wg teorii mysli politycznej to reakcjoniści.

Chociaż reakcjonista prowadzący na barykady!!!! (dyrektorów!!!!, w Miętnem rok temu) to już  nasza specyfika.
Ank15-03-2005 13:44:48   [#09]

Renatko

jak było na konferencji w Wałbrzychu

wrzuć na moją pocztę Twój adres mailowy to podeslę Ci obiecany rysunek toaletowy

Renatka15-03-2005 18:58:40   [#10]

AnK

wczoraj fajnie jasno i spójnie dziś nudno lecz to KO - podsumowanie(jestem w stanie zrozumieć muszą ) moje panie pytają czy już popracuję w placówce bo się stęskniły przyślij na przedszkolekubus@interia.pl

beera16-03-2005 08:41:00   [#11]

Będzie można wszystko poczytać w necie, Aniu:-)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]