Forum OSKKO - wątek
Gaba | 14-03-2005 08:10:43 [#01] |
---|
interesują mnie poglądy w oficjalnym programie przedwyborczym i najbardzie powyborczym na ośwaitę paru partii, gdzie można je znaleźć. Już tu pojawiają się ciekawe głosy, że to i owo... Może rzecywiście ma ktos taką wielka miotłę i powymiata... |
AnJa | 14-03-2005 08:31:51 [#02] |
---|
wysłałem na priva skrótowy skrót (przy niektórych partiach) a domniemany program na podstawie enigmatycznych wtrąceń w programie większości:-) |
AnO | 14-03-2005 08:50:26 [#03] |
---|
Gazeta Wyborcza 15.02.2002
Ponadto lider PiS zapowiedział powrót do finansowania służby zdrowia z budżetu (minister znów będzie odpowiadać za ochronę zdrowia), wzrost wydatków na kulturę oraz modyfikację nauczania. - Nauka w szkole musi być skoncentrowana na języku polskim, historii, matematyce i fizyce. A do tego angielski i informatyka już od pierwszej klasy - mówił Kaczyński. A co np. z biologią? - pytali słuchacze. - Rok biologii wystarczy - odparł Kaczyński. Jego zdaniem należy też wrócić do starego systemu oceniania w skali 2-5, bo dzisiejsza ocena mierna służy "promowaniu ludzi, którzy nic nie umieją".
Pozdrowienia AnO |
Gaba | 14-03-2005 09:07:42 [#04] |
---|
Marku, AnJa przygotował taką ściągę, otrzymałam ją - bardzo to takie skrótowe skróty, żadne od razu propagandy, prezentuje tylko rysiki, nieraz naiwne polityki pro/antyoświatowej, itp. Ogólne konkrety jak to mawia przewodniczący L. czy zezwalasz na opublikowanie, materiał ten nie preferuje żadnej partii, ma charakter kafeterii... |
beera | 14-03-2005 09:21:25 [#05] |
---|
moim zdaniem daj to gaba:-) sama chętnie poczytam, A jak piszesz- materiał niekontrowersyjny, to tym bardziej? |
AnJa | 14-03-2005 09:40:44 [#06] |
---|
To długawe chyba ...
A mądre... no, tak jak napisałaś:-) |
Gaba | 14-03-2005 09:43:00 [#07] |
---|
niech ago autor zestawienia... ... za błogosławieństwem władz wklei... 1. jakie to skromne, jakie to ogolnikowe... 2. Wiara w moc sprawczą słowa... (teorie logosu przerabialiśmy juz u Łybackiej...) 3. Jakie to miałkie, jakie to pod publikę! chcę konkretnych konkretów... ;-) |
AnJa | 14-03-2005 09:52:18 [#08] |
---|
Zbliżające się wybory zdopingowały partie polityczne do zaprezentowania swoich pomysłów na kształt polskiej szkoły. Poniżej streszczenia(moje – a nie zawsze zrozumiałem lub chciałem zrozumieć) programów oświatowych kilku ugrupowań zaczerpnięte z ich stron internetowych. Programu SLD tu nie ma, bo przecież od prawie 4 lat jest realizowany, a „koń jaki jest każdy widzi”.
SDPl: Nie więcej niż 25 uczniów w klasie, angielski obowiązkowo od czwartej klasy, podręczniki "odchudzone" o połowę i nowoczesne metody nauczania (multimedia obok tradycyjnych wykładów .Potrzeba dodatkowo 2 mld zł, by naprawić polską szkołę. Ok. 40 proc. tych pieniędzy uda się uzyskać z funduszy Unii Europejskiej, resztę trzeba będzie wygospodarować z budżetu.
PiS: Należy zwiększyć liczbę godzin zajęć z języka polskiego i historii oraz z matematyki i fizyki na każdym poziomie kształcenia w o jedną godzinę w każdym trzyletnim cyklu kształcenia, a także dodatkowo po dwie godziny na cykl kształcenia zajęć pozalekcyjnych. Język angielski i informatyka powinny stać się przedmiotami obowiązkowymi od początku kształcenia obowiązkowego, tj. od tzw. zerówki.
Zmieniony musi zostać status nauczyciela (likwidacja Karty Nauczyciela) i wymiar jego pracy. Na pracę nauczyciela złożą się 3 elementy: pensum zajęć dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych prowadzonych bezpośrednio z uczniami i wychowankami(18-24 godziny) zajęcia i czynności wynikające ze statutowych zadań szkoły: konsultacje, koła zainteresowań, opieka nad uczniami w trakcie gier i zabaw, spotkania z rodzicami, wycieczki rady pedagogiczne, przygotowywanie uroczystości i imprez szkolnych ( 4 - 8 godzin) tygodniowo, praca własna nauczyciela: przygotowanie się do zajęć, samokształcenie, doskonalenie i dokształcanie zawodowe; wymiar tych zajęć jest zależny od potrzeb każdego nauczyciela i może być realizowany poza szkołą.
PO: decentralizacja szkolnictwa, bon oświatowy (pieniądze idą za uczniem do szkoły) zamiast subwencji (za uczniem do samorządu), upowszechnienie wychowania przedszkolnego, większy wpływ samorządów na szkoły, także poprzez likwidację kuratoriów, zmiana statusu nauczyciela (likwidacja Karty Nauczyciela).
Samoobrona: kluczem do rozwiązania problemu powszechnego dostępu do nauki nie są kolejne reformy programowe i organizacyjne oświaty. Zamiast nich należy: zbudować system stypendialny, wspierać lokalne szkoły niepubliczne, zahamować proces zamykania małych szkół, przywrócić socjalno-opiekuńcze funkcje szkoły.
LPR: bezpłatne, ogólnodostępne, obowiązkowe 12-klasowe wykształcenie średnie ogólne lub zawodowe, zwiększenie liczby studentów na takich kierunkach jak: techniczne, geoenergetyka, przemysł chemiczny, rolnoprzetwórczy i obronność, zwiększenie wydatki ze środków publicznych na każdego ucznia i studenta.
PSL: odwrócenie procesu zamykania szkół i przedszkoli, zwłaszcza na wsi, odejście od stosowania w oświacie miar efektywności przeniesionych z działalności biznesowej, upowszechnienie szkolnictwa ustawicznego, wzmocnienie wychowawczej i socjalnej funkcji szkoły, możliwość odrębnego przebiegu edukacji zarówno dla uczniów najbardziej uzdolnionych jak i opóźnionych z różnych przyczyn, powstrzymania "negatywnej selekcji" w zawodzie nauczycielskim.
....................
W Miętnem podpadłem trochę mówiąc o PiS. Na stan sprzed ok. 2-3 tygodni to jednak oni oraz Borowski posługiwali się pewnymi konkretami. Tyle, że autorzy programu oswiatowego PiS(Zieliński, Marcinkiewicz) jakieś pojęcie o oswiacie mają, kto tworzył program SDPl nie wiem. |
Marek Pleśniar | 14-03-2005 19:00:33 [#09] |
---|
ciekawe... tylko to wszystko dość.. hasłowo widzą nasi dzeilni politycy i nikt ani jeden nie zrobił badań, które by uzasadniały pomysł słuchaliśmy co opowiadał Antoni Jeżowski na naszej konferencji o bonie .... fajne zestawienie AnJa. Powinniśmy takie mieć a nawet je udoskonalać. Bardzo się przyda. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|