Forum OSKKO - wątek

TEMAT: nakaz zatrudnienia nauczyciela
strony: [ 1 ]
bomis13-03-2005 12:24:16   [#01]

W trakcie wprowadzania reformy oświaty zlikwidowano klase 7 i 8 szkoły podstawowej. Zwolniono nauczyciela w szkole. Ten podał sprawe do sądu. Wyrokiem sądu został przywrócony do pracy. Niestety w szkole w której pracuje nie ma dla niego godzin. Pracował w wymiarze 12/18 etatu a płacić trzeba mu za pełny etat. Organ prowadzący aby nie płacic mu za pracę, której nie wykonuje zwrócił sie do mnie o to abym ja go zatrudniła w swojej szkole. W związku z powyższym chcą abym wypowiedział swojej n-lce zatrudnionej na 5/18 etatu i zatrudniła tego n-la. Wiem ze jest osobą bardzo konfliktową, nauczycielem który z każdym pracodawcą rozstawał się nieładnie (sądy, artykuły w prasie). Był wszędzie przyczyną konfliktu i każdy dyrektor był szczęśliwy ze skończyła sie z nim umowa o pracę.

Co mam zrobić, czy wyrok sądu może być przeniesiony do wykonania innej szkole w obrebie tego samego organu prowadzącego? Czy mogę swojemu organowi odmówić, jakie konsekwencje moge ponieść?

bomis13-03-2005 12:38:08   [#02]

No i nikt mi nie pomoże?

Bardzo prosze o pomoc w napisaniu odmowy zatrudnienia do swojego OP.

DYREK13-03-2005 12:42:20   [#03]

Przy rozwiązaniu umowy o pracę za wypowiedzeniem należy ją uzasadnić. Tu brak takiego uzasadnienia w trakcie roku szkolnego. Można śmiało odmówić. NAUCZYCIELA ZATRUDNIA DYREKTOR SZKOŁY A PRACODAWCA TO SZKOŁA A NIE OP.

Jeżeli umowa 5/18  jest na czas określony to po jej zakończeniu organ prowadzący może zobowiązać nauczyciela ( 12/18 ) do uzupełnienia etatu w Pani szkole.

Art. 22. 1. Organ prowadzący szkołę może nałożyć na nauczyciela obowiązek podjęcia pracy w innej szkole lub szkołach i na tym samym lub - za jego zgodą - na innym stanowisku, w celu uzupełnienia tygodniowego obowiązkowego wymiaru zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych w wymiarze nie większym niż 1/2 obowiązkowego wymiaru zajęć. W wypadku niewyrażenia zgody nauczyciel otrzymuje wynagrodzenie za część obowiązkowego wymiaru zajęć.

DYREK13-03-2005 12:52:02   [#04]

Jeżeli umowa na czas nieokreślony to:

Art. 27. 1. Rozwiązanie umowy o pracę zawartej z nauczycielem na czas nieokreślony następuje z końcem roku szkolnego, za trzymiesięcznym wypowiedzeniem. 

Jeżeli na czas określony  to Kodeks Pracy - rozwiąże się z okresem na który jest zawarta.

NIe można rozwiązać umowy i na to bym się powołał

bomis13-03-2005 13:51:06   [#05]

Bardzo dziękuję. Może uda mi się przekonać organ i może zrozumie, że mniejszym złem jest płacenie za niewykonywanie pracy niż zatrudnianie go w inej szkole.

Gaba13-03-2005 14:16:49   [#06]

Mniejszym złem będzie przede wszystkim zgodne z prawem ograniczenie mu wymiaru do faktycznie posiadanych przez szkolę godzin. Nie można wypowiedzieć komuś umowy nawet na 5/18, bo inny musi mieć całość.

Równie dobrze, jeżeli nie ma dla pana Awanturnika godzin, to będzie na razie uzupełniał doraźnymi zastępstwami, a potem od 1 września 2005r. będzie miał w swojej szkole tylko tę część, która mu pozostała.

bomis13-03-2005 21:16:57   [#07]

do gaby

Otóż moja droga Gabo on juz drugi rok procesuje sie z macierzystą szkołą i wyobraź sobie,ze juz drugi rok pracuje w niepełnym wymiarze a płacą mu za cały etat. Musi tak być bo taki jest wyrok sądu. Godzin  ponadwymiarowych w szkole w której pracuje jest "0". Sąd w uzasadnieniu wyroku zaproponował aby op dopełnił mu etat w innej szkole na terenie gminy. Ja nie wiem jak postąpić aby było dobrze. Zatrudnie tego n-la to mam problem z nim, nie zatrudnię problem z OP. (Ta nauczycielka, która pracuje u mnie na 5/18 ma cały etat w innej szkole na terenie tej gminy).

Nadal czekam na pomysły w rozwiązaniu problemu.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]