Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Stypendia dla uczniów
strony: [ 1 ]
AniaN12-03-2005 11:54:35   [#01]

No zaczęło się. W ciągu ostatnich kilku dni wydałam kilkanaście wniosków o stypendia socjalne dla uczniów. Wzięli je różni rodzice, a prym wiodła "prywatna inicjatywa". Teraz się zastanawiam, czy będą mieć śmiałość przyjść po opinię.

Maryśka212-03-2005 12:58:00   [#02]
Kilkanaście?
U nas był prawdziwy atak po te wnioski i faktycznie niektórzy biorący je zaszokowali mnie mocno. Cóż, ja nie wnikałam i niech to teraz weryfikują w urzędzie.
AniaN12-03-2005 15:15:54   [#03]

do Maryśka2

Czy już pisałaś opinie do tych wniosków? Jak samopoczucie?
marg12-03-2005 16:24:03   [#04]
U nas opinie piszą wychowawcy
Maryśka212-03-2005 19:21:30   [#05]
U mnie też piszą wychowawcy, ale ograniczyliśmy sie do opinii o uczniu, jedynie w ewidentnie własciwych przypadkach potwierdzalismy trudną sytuację materialną.
Pozostałe przypadki to tylko opinia o dziecku w szkole.
ulis12-03-2005 19:33:59   [#06]
Przrecież my tak naprawdę nie jesteśmy od okreslania sytuacji matrialnej uczna a od tego sa dokumenty składane przez rodziców i ani nie pomożemy  przy dochodzie powyżej 316 ani nie odbierzemy stypendium przy kwocie poniżej chociaż jedno z rodziców np. we Włoszech. Ani tez nie można nie dać styp. w przypadku nieuctwa, samych problemów i wagarów. jak wtedy wyglądają wasze opinie. My narazie ich nie piszemy i regulaminu jeszcze nie ma. Napiszcie jak te stypendia mają uwas wyglądać, czy rachunki, i kto ma je rozliczać a jeśli chodzi o ilość wniosków to na 300 uczniów wydałam 70.
bogda412-03-2005 19:47:21   [#07]

pomoc materialna

Moja dyrekcja stwierdziła, że pomoc bedzie przyznawana wyłącznie na zakup pomocy naukowych/ encyklopedie, programy itp/ .

Czy w obecnych czasach encyklopedie są takie niezbędne?

Na 500 kilka uczniów wnioski złożyło ponad 100; duża część nie złożyła bo nie była wtedy jak wychowawcy ogłaszali na wywiadówce. Myślę że połowa uczniów w mojej szkole spokojnie kwalifikuje sie do pomocy - na podstawowe potrzeby/ żywność, książki , ubrania/.Reszta jakoś sobie radzi.

józefinaw12-03-2005 23:03:30   [#08]

u mnie 78%

się kwalifikuje. Mój op nie kazał opiniować wniosków- zresztą i tak się należy w zależności od dochodu, więc po co ta zbędna pisanina.

A tak swoją drogą to , że jest źle to wiedziałam , ale że aż tak to nie!

Ponad 30%(prawdziwych!) wniosków nie osiąga średniej w m-cu na 100 zł/osobę. Dla uczniów z tych rodzin to stypendium to jest jakaś szansa na wyrównanie szans- ale pod warunkiiem , że te pienaiądze bedą na szkołę i na wydatki z tym związane.

Piszecie , że niektórzy będą żądać rachunków za wydatki rzeczywiście poniesione na naukę. Czy w ten sposób nie dajemy sobie więcej pracy , przecież nie od dziś wiadomo , że Polak pofrafi!

Magosia13-03-2005 22:06:59   [#09]

Czy to rozporządzenie już jest??

Art. 90r. 1. Na dofinansowanie świadczeń pomocy materialnej o charakterze socjalnym gmina otrzymuje dotację celową z budżetu państwa.

2.  Dotacji, o której mowa w ust. 1, udziela minister właściwy do spraw finansów publicznych, na wniosek ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania.

3. Minister właściwy do spraw oświaty i wychowania, po zasięgnięciu opinii reprezentacji jednostek samorządu terytorialnego, określi, w drodze rozporządzenia, terminy przekazywania dotacji, o której mowa w ust. 1, gminom oraz sposób ustalania wysokości tej dotacji, uwzględniając w szczególności:

1) wskaźnik dochodów podatkowych na jednego mieszkańca w gminie,

2) liczbę dzieci w wieku od 6 do 18 lat, zameldowanych na terenie gminy na pobyt stały,

3) stosunek liczby osób, którym przyznano zasiłek okresowy, o którym mowa w art. 36 pkt 1 lit. b ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, do liczby osób zameldowanych na terenie gminy na pobyt stały.

Mam wrażenie, że na forum o tym czytałam, że tak, ale jestem chyba zbyt zmęczona (Miętne) -szukałam ,ale mi się nie udało. Może ktoś mi odpowiedzieć?

zgredek13-03-2005 22:13:32   [#10]

jest

Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 22 lutego 2005 r. w sprawie terminów przekazywania dotacji celowej gminom na dofinansowanie świadczeń pomocy materialnej o charakterze socjalnym oraz sposobu ustalania wysokości tej dotacji. (Dz.U. z 2005r. Nr 36, poz. 319)
Magosia13-03-2005 22:15:46   [#11]

Zgredku

dzięki:-))))) za odpowiedź i Twoją gotowość pomocy ludziom . :-)))
zgredek13-03-2005 22:18:40   [#12]

:-)

magosiu - bo jeszcze uwierzę, że dobry człowiek jestem;-)
Magosia13-03-2005 22:21:42   [#13]

Wiara

i czucie silniej mówi do mnie , niż mędrca szkiełko i oko. ;-))

"uwierzę, że dobry człowiek jestem;-)"

Wierzcie , a będzie Wam dane:-)))

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]