Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
nabór elektorniczny |
Gaba | 10-03-2005 15:35:08 [#01] |
---|
ide jutro na nasiadówkę - robocze spotkanie dyrektorów i OP. Macie może jakieś wątpliwości, niejasności, problemy do usunięcia, sprawy do szczególnego opracowania... - podajcie, bedę mogła zabrac głos. - dzięki |
Jacek | 10-03-2005 16:02:00 [#02] |
---|
Elektroniczny nabór robi u nas Vulcan. Procedura prosta, wprowadzanie danych bez większych problemów również przesyłanie danych ze śródrocznej klasyfikacji na prośbe kuratora odbyło sie bez kłopotów. Problemy moga wystąpić natury ludzkiej (słabe przygotowanie wychowawców i osoby nadzorującej przesyłanie danych) i trudno przewidzieć czy technika da sobie radę choc Vulcan twierdzi, że testował system na duzo większej ilości danych niż będzie to w rzeczywistości |
bogna | 10-03-2005 16:20:59 [#03] |
---|
Vulcan da sobie radę, wiem to po ubiegłym roku u nas :-))) chciałabym jedynie, żeby tzw. "drugi nabór" też był elektronicznie. |
jarmark | 11-03-2005 23:03:08 [#04] |
---|
Gaba, powiedz co na tym spotkaniu ciekawego bylo w sprawie naboru elektronicznego w Krakowie. |
Gaba | 12-03-2005 04:09:22 [#05] |
---|
przcytalismy wspólnie fr. decyzji p. kurator - nabór do skzól ponadgimnzajlanych w gmnie Kraków, tj. wklepywanie danych oraz opcji kilkudziesięciu opcji i danych ja dla moich uczniów. W tym czasie pisze świadectwa i robię SIO. aaa - i mam nabór. Więcej już mnie nic w tym naborze nie interesuje. Program jak program, nie jest to program Vulcanowski. W przyszły czwartek resztę szkolenia będą mieć dyrektorzy pozostałych gimnazjów. nabór do czudzej szkoły robi nie związany z tą szkoła osobnik... - służący za maszyne dopisania... PS. a tak a propos konia, czy termin wyborów w czerwcu jest klepnięty? |
Gaba | 12-03-2005 04:13:40 [#06] |
---|
jeszcze raz przeczytaliśmy wspólnie fr. decyzji p. kurator - nabór do szkół ponadgimnazjlanych w gminie Kraków, tj. wklepywanie danych oraz opcji kilkudziesięciu opcji i danych ja... robię...dla moich uczniów. W tym czasie piszę świadectwa... i.... robię SIO. aaa - i mam nabór. Więcej już mnie nic w tym naborze nie interesuje. Dla mnie jasne jest wszystko. Program jak program, nie jest to program Vulcanowski. W przyszły czwartek resztę szkolenia będą mieć dyrektorzy pozostałych gimnazjów. Były tak małe literki, że nic nie widziałam - mają być szkolenia dla obsługujących. nabór do cudzej szkoły robi nie związany z tą szkołą osobnik... wyrobnik - służący za bezpłatną maszynę dopisania... PS. a tak a propos konia, czy termin wyborów do parlamentu w czerwcu jest klepnięty? |
maeljas | 12-03-2005 08:32:43 [#07] |
---|
Gabo na tym właśnie polega ten "elektroniczny" nabór: "nabór do cudzej szkoły robi nie związany z tą szkołą osobnik... wyrobnik - służący za bezpłatną maszynę dopisania..." W tym roku w Lublinie chyba nie będzie naboru elektronicznego - poszło o pieniądze - Miasto scedowało opłatę za program na szkoły ponadgimnazjalne - więc nie ma chętnych ........ |
Gaba | 12-03-2005 09:18:23 [#08] |
---|
;-) nie, nie na tym polega. Nabór polega na przyjmowaniu dzięki narzędziu. uważam, że powinny robić to szkoły, których nabór dotyczy, za mnie nikt mojego naboru nie może zrobić. Może szkoda, może rzeczywiście powinni robić go dyrektorzy podstawówek... A zresztą, czy ktoś się ktoś pyta, konsultuje... Nic mnie to zresztą już nie obchodzi. Nie przejmuje się tym wcale. Nauczyciel przyjdzie do pracy na 8 godzin i wyjdzie po ośmiu. To są sprawy nieważne - sypie się państwo i to jest ważne, nie ma akceptowanej polityki oświatowej, nie ma akceptowanej techniki zarządzania... PS. wyborów i to szybko, jak najwięcej ludzi nowych. "Palę Rzym" ;-) PS. Nie zezwalam na publikowanie tej wypowiedzi w prasie. |
hania | 12-03-2005 11:56:48 [#09] |
---|
mnie - jako wychowawcy w tym roku problem nie dotyczy- mam kl II gim... w przyszłym bądzie bóg wie co...
ale nie rozumiem w tym systemie: dotyczy szkół ponadgim w gminie kraków. My - gmina podkrakowska. Do tej pory dzieci próbowały np do 3 szkół: 2 w Krakowie i 1 LO we własnej gminie. to jak to będzie: tam elektronicznie a Skawina np zaniesie "papióry"? mówiono coś o tym? bo mi z zarządzenia KO nie wynikło.... |
jarmark | 12-03-2005 12:28:09 [#10] |
---|
Gabo , czy wy tam w gimnazjach bedzie wprowadza do tej bazy elektronicznej wszystkie oceny ze swiadectwa ukonczenia gimnazjum, punkty z egzaminu gimnazjalnego i punkty za konkursy i wolontariat ? |
maeljas | 12-03-2005 13:35:50 [#11] |
---|
odpowiem za Gabę - tak |
Gaba | 12-03-2005 13:42:49 [#12] |
---|
tak! - do postu 10! dzieci z gmin ościennych, z wyjątkiem Myślenic... jadą na butach i zgłaszają się osobiście do szkół pierwszego wyboru... |
jarmark | 12-03-2005 19:53:48 [#13] |
---|
No, ale przeciez dzieci krakowskie tez na butach przychodza i skladaja podanie papiórowe do szkoly pierwszego wyboru. Czy sie myle? Pytanie mam takie czy w gimnazjach poza krakowem ( ale w malopolsce)dla dzieci które chca isc do szkoly ponadgimnazjalnej w Krakowie bedzie sie tez wprowadzac do tej bazy elektronicznej wszystkie oceny ze swiadectwa ukonczenia gimnazjum, punkty z egzaminu gimnazjalnego i punkty za konkursy i wolontariat, czy te dzieci zaraz po zakonczeniu roku musza z tym wszystkim przyjsc do szkoly pierwszego wyboru i tu sie to wstuka. |
Gaba | 12-03-2005 21:45:51 [#14] |
---|
dzieci krakowskie maja być wstukane przez gimnazja... a dzieci nie-krakowskie będą w całości wstukane od pesla poprzez egzamin, działalnośc artystyczną i rózne tekłonda przez szkoły pierwszego naboru... współczuję VLO! |
krystyna | 18-03-2005 22:48:10 [#15] |
---|
no, wreszcie odnalazłam ten wątek !!! a szukałam go dlatego, bo dostałam z OP grzeczny telefon z pytaniem, czy w moim gimnazjum może się odbyć szkolenie dla dyrektorów gimnazjów i informatyków w sprawie naboru elektronicznego. A tego akurat wątku nie czytałam, bo pomyślałam sobie, że żaden nabór elektroniczny mnie przecież nie dotyczy ! Jakże się myliłam ! Szkolenie ma być oparte na bazie programu Vulcan, nie wiem kto je będzie prowadził, ale dopiero teraz widzę czego będzie tak naprawdę dotyczyło - wstukiwania kolejnych danych, tym razem dle szkół ponadgimnazjalnych. stuk... stuk... stuk... |
bogna | 18-03-2005 23:27:51 [#16] |
---|
krystyna Dzieci w twoim gimnazjum potrafią chyba wpisać do kompa swoje imię, nazwisko, datę urodzenia, ... i zaznaczyć szkoły i oddziały, które wybierają? Czyli dadzą sobie radę z tym stuk, stuk... |
joszka | 19-03-2005 09:03:27 [#17] |
---|
Podajcie przykładowe regulaminy z preferencjami wyboru do umieszczenia w matryce szkoły |
Konto zapomniane | 20-03-2005 13:27:28 [#18] |
---|
W tym roku będziemy tobic nabór elektroniczny poraz pierwszy (cały powiat zgierski).
Wiem, ze Łodz robiła to w zeszłym roku. Nich ktos podzieli się wnioskami, szczególnie chodzi o problemy i ich rozwiązanuia jak to przebiegało organizacyjnie w waszych szkołach? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|