Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
obowiązek dyrektora czy dobra wola? |
AniaJas | 09-03-2005 19:18:56 [#01] |
---|
Pomózcie jezeli ktos ma od dawna do czynienia z nauczycielem - radnym. Posiedzenie komisji, czy tez sesje odbywają sie w godzinach popołudniowych. Czy więc w takim wypadku należy zwolnić nauczyciela z zajęc w tym dniu, jeżeli przepisy jasno mówią ,że dyr powinien umożliwić nauczycielowi uczestniczenie w spotkaniach. Mój nauczyciel jest przekonnany, że należy musi cały wolny dzień chciaż zaproszenie ma na 15. Jak Wy postępujecie??? |
Magosia | 09-03-2005 19:24:31 [#02] |
---|
Ania oczywiście ,że możesz mu dać wolne- BEZPŁATNEGO URLOPU. Radny, ławnik- proszę bardzo, może wykonywać swoje obowiązki, ale dostaje za to dietę i nie wolno Ci zwalniać go ot, tak. Jest na to oczywiście przepis, ale ja nie mam ich pod ręką, jak znam życie i forum, zaraz ktoś cóś tu wklei. |
AniaJas | 09-03-2005 19:33:22 [#03] |
---|
no dobrze jeżeli od rana go nie ma to nie zapłace za ten dzień w ostateczności , a jeśli jest np na 4 godzinach wybiórczo a na reszcie nie ma ochoty byc chociaz spokojnie zdążyłby na sesje i wcześniej jeszcze zjeść obiad co wtedy, czy mojemu radnemu wszystko wolno? |
Magosia | 09-03-2005 19:40:37 [#04] |
---|
Zdecydowanie nie -to odpowiedź na twoje ostatnie pytanie ;-)czy mojemu radnemu wszystko wolno? Ty odpowiadasz, za jakość pracy szkoły- uczenie dzieci przez nauczyciela- radny absolutnie nie może wykorzystywać w ten sposób swojej pozycji. Acha, Aniu, ja wiem,że teoria jest łatwiejsza od praktyki, też miałam radnych i mam i dużo mnie kosztowalo nauczenie pewnych zasad. Ale warto -kontrola (tak zwany wewnętrzny audytw OP)sprawdzała u nas ostatnio zasadność wypłacania wynagrodzeń za zastępstwa za radnych i ławników z terminarzem sesji w ręku. Oberwało się koledze, bo dawał płatne zastępstwa za radnego powiatowego a jemu też płacił. |
wladyslaw | 09-03-2005 20:08:53 [#05] |
---|
niech pracuje i za to ma płacone, jezeli chce miec dzien wolny ,to urlop bezplatny, bo pobiera diete , on o tym dobrze wie ustawa o samorzadzie gminnym..., KN. Art.25 3. Pracodawca obowiązany jest zwolnić radnego od pracy zawodowej w celu umożliwienia mu brania udziału w pracach organów gminy.
4. Na zasadach ustalonych przez radę gminy radnemu przysługują diety oraz zwrot kosztów podróży służbowych. |
Pa Sta | 10-03-2005 23:53:17 [#06] |
---|
Może lepiej - nieobecność usprawiedliwiona bez prawa do wynagrodzenia? Bezpłatny to zdaje się trochę problemów na przyszłośc dla radnego. pozdr. Paweł |
DYREK | 12-03-2005 12:12:53 [#07] |
---|
A może tak ułożyć plan lekcji żeby nie musiał się zwalniać. |
AniaJas | 14-03-2005 14:02:13 [#08] |
---|
dzięki za rady Tez o tym pomyślałam, plan zajęc tylko do południa, popołudniu dopiero ma komisje czy też sesje,a juz po 3 godzinach chce wolne, zajęcia traktuje wybiórczo, czy sa gdzieś bardziej szczegółowe przepisy? Pozdrawiam. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|