Forum OSKKO - wątek

TEMAT: obowiązek dyrektora czy dobra wola?
strony: [ 1 ]
AniaJas09-03-2005 19:18:56   [#01]

Pomózcie jezeli ktos ma od dawna do czynienia z nauczycielem - radnym. Posiedzenie komisji, czy tez sesje odbywają sie w godzinach popołudniowych. Czy więc w takim wypadku należy zwolnić nauczyciela  z zajęc w tym dniu, jeżeli przepisy jasno mówią ,że dyr powinien umożliwić nauczycielowi uczestniczenie w spotkaniach. Mój nauczyciel jest przekonnany, że należy musi cały wolny dzień chciaż zaproszenie ma na 15. Jak Wy postępujecie???

Magosia09-03-2005 19:24:31   [#02]

Ania

oczywiście ,że możesz mu dać wolne- BEZPŁATNEGO URLOPU.

Radny, ławnik- proszę bardzo, może wykonywać swoje obowiązki, ale dostaje za to dietę i nie wolno Ci zwalniać go ot, tak. Jest na to oczywiście przepis, ale ja nie mam ich pod ręką, jak znam życie i forum, zaraz ktoś cóś tu wklei.

AniaJas09-03-2005 19:33:22   [#03]
no dobrze jeżeli od rana go nie ma to nie zapłace za ten dzień w ostateczności , a jeśli jest np na 4 godzinach wybiórczo a na reszcie nie ma ochoty byc chociaz spokojnie zdążyłby na sesje i wcześniej jeszcze zjeść obiad co wtedy, czy mojemu radnemu wszystko wolno?
Magosia09-03-2005 19:40:37   [#04]

Zdecydowanie nie

-to odpowiedź na twoje ostatnie pytanie ;-)czy mojemu radnemu wszystko wolno?

Ty odpowiadasz, za jakość pracy szkoły- uczenie dzieci przez nauczyciela- radny absolutnie nie może wykorzystywać w ten sposób swojej pozycji.

Acha, Aniu, ja wiem,że teoria jest łatwiejsza od praktyki, też miałam radnych i mam i dużo mnie kosztowalo nauczenie pewnych zasad.

Ale warto -kontrola (tak zwany wewnętrzny audytw OP)sprawdzała u nas ostatnio zasadność wypłacania wynagrodzeń za zastępstwa za radnych i ławników z terminarzem sesji w ręku. Oberwało się koledze, bo dawał płatne zastępstwa za radnego powiatowego a jemu też płacił.

wladyslaw09-03-2005 20:08:53   [#05]

niech pracuje i za to ma płacone, jezeli chce miec dzien wolny ,to urlop bezplatny, bo pobiera diete , on o tym dobrze wie

ustawa o samorzadzie gminnym..., KN.

Art.25 

3. Pracodawca obowiązany jest zwolnić radnego od pracy zawodowej w celu umożliwienia mu brania udziału w pracach organów gminy.
4. Na zasadach ustalonych przez radę gminy radnemu przysługują diety oraz zwrot kosztów podróży służbowych.
Pa Sta10-03-2005 23:53:17   [#06]
Może lepiej - nieobecność usprawiedliwiona bez prawa do wynagrodzenia? Bezpłatny to zdaje się trochę problemów na przyszłośc dla radnego.
pozdr.
Paweł
DYREK12-03-2005 12:12:53   [#07]
A może tak ułożyć plan lekcji żeby nie musiał się zwalniać.
AniaJas14-03-2005 14:02:13   [#08]

dzięki za rady

Tez o tym pomyślałam, plan zajęc tylko do południa, popołudniu dopiero ma komisje czy też sesje,a juz po 3 godzinach chce wolne,  zajęcia traktuje wybiórczo, czy sa gdzieś bardziej szczegółowe przepisy? Pozdrawiam.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]