Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
opieka podczas rekolekcji |
bardu | 03-03-2005 20:19:18 [#01] |
---|
jak to jest z opieką podczas rekolekcji. TAK WIEM TO JUŻ BYŁO!!!!!!!! :(( ale przejrzałam i brak mi konkretniejszej odpowiedzi czy i kto odpowiada za uczniów podczas dowozu i samych rekolekcji. Czy można "wytypować" nauczycieli do opieki ? |
wladyslaw | 03-03-2005 20:39:14 [#02] |
---|
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 14 kwietnia 1992 r. w sprawie warunków i sposobu organizowania nauki religii w publicznych przedszkolach i szkołach.(1) § 10. 1. Uczniowie uczęszczający na naukę religii uzyskują trzy kolejne dni zwolnienia z zajęć szkolnych w celu odbycia rekolekcji wielkopostnych, jeżeli religia lub wyznanie, do którego należą, nakłada na swoich członków tego rodzaju obowiązek. Pieczę nad uczniami w tym czasie zapewniają katecheci. Szczegółowe zasady dotyczące organizacji są przedmiotem odrębnych ustaleń między organizującymi rekolekcje a szkołą. |
bardu | 03-03-2005 21:59:39 [#03] |
---|
władysław a jak rozumieć te odrębne ustalnia między ....ustaleń między organizującymi rekolekcje a szkołą |
Marek Pleśniar | 03-03-2005 22:09:17 [#04] |
---|
dokłądnie tak jak piszą:-) - ustaleń między organizującymi rekolekcje a szkołą własnie tak To kwestia Waszej inwencji i dyplomacji. Dobrze że tę kwestię pozostawiono otwartą - moim zdaniem. Nie można uregulować na sztywno życia wszystkim ludziom |
Magosia | 03-03-2005 22:16:01 [#05] |
---|
Ustalam ja z księdzem -to znaczy mówię ;katecheci są do dyspozycji księdza i pilnują porządku w kościele, a nauczyciele pracują w swoim miejscu pracy, czyli w szkole. Chyba ,że ktoś z nauczycieli SAM się zgłosi , bo chce pójśc do kościoła z dziećmi, ale się nie zgłaszają. W szkole działa światlica, stołówka , mamy zajęcia różniste dla uczniów -wyrównawcze, próby teatralne, odrabianie zaległości indywidualnych, szkolenia nauczycieli, analizujemy wyniki egzaminów.... W kościele- porządek ustala ksiądz, zajęcia szkolne nie mogą kolidować z rekolekcjami. Od pięciu lat to funkcjonuje i obie strony się szanują - i robią swoje. Acha, dowozu zorganizowanego nie mam , więc ten problem mi odpada. |
skrzat | 03-03-2005 22:18:24 [#06] |
---|
A jednak takie sztywne regulacje w wielu szkołach są. Nauczyciele skarżą się, że dyrektor nakłada na nich obowiązek opieki nad uczniami w czasie rekolekcji. Czy mieści się to w granicach tych ustaleń? - na pewno nie. A więc przekroczenie prawa.... Co myślicie, Dyrkowie, na ten temat?? I dlaczego to robicie (niektóry oczywiście)? |
Magosia | 03-03-2005 22:20:42 [#08] |
---|
Skrzacie pytanie pewno dobre, tylko nie wiem czy adresaci tu są;-)) Mam na myśli Twoje ostatnie pytanie. |
Marek Pleśniar | 03-03-2005 22:36:11 [#09] |
---|
"sztywne regulacje" - dyrektora w swojej szkole to własnie to o co chodzi w zdaniu: ustaleń między organizującymi rekolekcje a szkołą ustala to dyrektor z proboszczem i na sztywno zarządza w swojej szkole:-) na pytanie natury metafizycznej "dlaczego to robicie" nie znam odpowiedzi:-) |
skrzat | 03-03-2005 22:45:26 [#10] |
---|
Marku Czy chcesz przez to powiedzieć, że o pracy nauczyciela decyduje proboszcz? ;) |
Marek Pleśniar | 03-03-2005 22:47:50 [#11] |
---|
z dyrektorem tak - w pewnym sensie jak ustalą za obopólną zgodą - z tym że nauczycielom fakt ten zakomunikuje dyrektor bo on jest ich przełożonym a swoim ludziom proboszcz:-) zaskarż konkordat jak coś nie pasuje;-) |
skrzat | 03-03-2005 22:54:16 [#12] |
---|
Nie muszę:) Mój dyrektor przestrzega prawa.:) |
wladyslaw | 04-03-2005 09:33:32 [#14] |
---|
u mnie utalenia z proboszczem, i dalej tak jak Pan Marek pisze , pozdrawiam |
Tomasz Osiński | 04-03-2005 11:16:16 [#15] |
---|
A ja się pytam co roku swojego proboszcza: "Jasiu, chcesz nauczycieli do pomocy?" Co roku słyszę: "dzięki, dam sobie radę". I wszystko gra. |
LidiaSz | 04-03-2005 12:33:35 [#16] |
---|
opieka podczas rekolekcji To wszystko fajnie brzmi. Ale jak można na wsi wysłać samego katechetę do kościoła z setką uczniów? Dlatego u mnie idą również wychowawcy. A po mszy zastanawiamy się, czy te dzieci chodzą do kościoła z rodzicami, bo niektóre zachowują się, jakby były pierwszy raz. |
gajga | 04-03-2005 12:37:30 [#17] |
---|
Czy ktoś miał rekolekcje w sobotę i niedzielę? |
wladyslaw | 04-03-2005 12:43:18 [#18] |
---|
o sobote i niedziele niech proboszcz sie martwi , my dajmy n-lom wolne bo bedziemy musieli placic |
gajga | 04-03-2005 12:57:26 [#19] |
---|
Tak też zrobiłam, ale co to za rekolekcje - w piątek 2 h w kościele i na salce (na zmianę młodze i starsze dzieci), sobota msza św, w niedzielę msza św? Niczego ze mną nie uzgadniano, przyniesiono harmonogram i poproszono o nauczycieli na piątek. W parafii jest jeden katecheta na 3 szkoły. Jak on to zorganizuje? W sobotę sam dopilnuje 300 dzieciaków? Sama jestem ciekawa jak sobie poradzi (ksiądz nauczycieli na sobotę nie chciał, w niedzielę mają przyjść z rodzicami). |
ola 13 | 04-03-2005 13:17:13 [#20] |
---|
Ale gajga za rekolekcje swoich dzieci odpowiadają rodzice a nie nauczyciele, więc sobota i niedziela to dni 'rodzinne". Ja nikomu z nauczycieli nie nakazuję uczestniczenia w rekolekcjach, proszę tylko o odprowadzenie do kościoła. Reszta należy do księdza proboszcza, rodziców i katechetów. Rodzice mają harmonogram rekolekcji + wpis do dzienniczka. |
gajga | 04-03-2005 13:52:16 [#21] |
---|
ola 13 OK, ale jak to się ma do idei rekolekcji? |
Tomasz Osiński | 04-03-2005 14:12:50 [#22] |
---|
A to już zupełnie inna para kaloszy... |
skrzat | 04-03-2005 14:33:00 [#23] |
---|
Lidia i gajga ....ale to juz chyba nie powinien być Wasz problem.:) |
wladyslaw | 04-03-2005 14:48:29 [#24] |
---|
gajga ,co znaczy nie uzgadniano, ty moglas nie wyrazic zgody na piatek w sobote i niedziele niech rodzice prowadza , przeciez to ich dzieci, ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 14 kwietnia 1992 r. w sprawie warunków i sposobu organizowania nauki religii w publicznych przedszkolach i szkołach.(1
§ 10. 1. Uczniowie uczęszczający na naukę religii uzyskują trzy kolejne dni zwolnienia z zajęć szkolnych w celu odbycia rekolekcji wielkopostnych, jeżeli religia lub wyznanie, do którego należą, nakłada na swoich członków tego rodzaju obowiązek. Pieczę nad uczniami w tym czasie zapewniają katecheci. Szczegółowe zasady dotyczące organizacji są przedmiotem odrębnych ustaleń między organizującymi rekolekcje a szkołą.
2. O terminie rekolekcji dyrektor szkoły powinien być powiadomiony co najmniej miesiąc wcześniej.
3. Jeżeli na terenie szkoły prowadzona jest nauka religii więcej niż jednego wyznania, kościoły i związki wyznaniowe powinny dążyć do ustalenia wspólnego terminu rekolekcji wielkopostnych |
bardu | 04-03-2005 15:50:12 [#25] |
---|
dziękuje za podjęcie wątku , zwłaszcza za stanowisko MENiS u nas są dowozy i właśnie one są powodem pytania. nikt nie chce odpowiadać za to co może się zdążyć a wiadomo jak zwożą do jednego kościoła z dwqóch gmin to wszystko może się wydarzyć a katecheta? ksiądz trzyma ją przy ołtarzu i pomaga więc opieki i tak nie jest w stanie sprawować |
gajga | 08-03-2005 12:51:11 [#26] |
---|
Byłam na dwutygodniowym L-4 (po szpitalu), a w szkole mie ma zastępcy, więc zostałam powiadomiona cztery dni przed (siła wyższa). Nie mniej, dużo wcześniej rozmawiałam z proboszczem i zupełnie inaczej miało to wyglądać. |
emeryt | 08-03-2005 13:09:36 [#27] |
---|
a koszty dowozu???.... Uczniowie uczęszczający na naukę religii uzyskują trzy kolejne dni zwolnienia z zajęć szkolnych w celu odbycia rekolekcji wielkopostnych, jeżeli religia lub wyznanie, do którego należą, nakłada na swoich członków tego rodzaju obowiązek. Pieczę nad uczniami w tym czasie zapewniają katecheci. Szczegółowe zasady dotyczące organizacji są przedmiotem odrębnych ustaleń między organizującymi rekolekcje a szkołą. Czyli zajęć szkolnych nie ma.
Jeżeli droga dziecka z domu do szkoły, w której obwodzie dziecko mieszka, przekracza odległości wymienione w ust. 2, obowiązkiem gminy jest zapewnienie bezpłatnego transportu i opieki w czasie przewozu lub zwrot kosztów przejazdu środkami komunikacji publicznej. Czyli jak nie ma zajęć, do szkoły nie trzeba dowieżć. Pieczę nad uczniami w tym czasie zapewniają katecheci. Szczegółowe zasady dotyczące organizacji są przedmiotem odrębnych ustaleń między organizującymi rekolekcje a szkołą. i pytanie: Czy można obciążyć parafię kosztami dowozu na rekolekcje???? |
beera | 08-03-2005 13:13:13 [#28] |
---|
a moj organ placi za dowozy nawet w rekolekcje ale myslę Zdzisław, że nie można obciążać parafii, raczej, chcących dojechać na rekolekcje, uczniów | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|