Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Dni wolne w czasie matur
strony: [ 1 ]
Anka K22-02-2005 19:46:59   [#01]

Pomóżcie zinterpretować Rozporządzenie z 7 lipca 2004 r. zmieniające Rozp. w sprawie organizacji roku szkolnego. Mam w szkole 9 oddziałów zdających "starą maturę" i 4 oddziały zdające nową. Ze wzglęów organizacyjnych odpowiadałoby mi dać młodszym klasom ( szkoła ponadgimnazjalna) wolne wtedy, gdy są stare matury ( 10, 11 V). Czy mogę? Z Rozp. wynika, że chyba nie.A z drugiej strony - przecież nie ma już szkół ponapodstawowych, bo przekształciły się w ponadgimnazjalne. Wklejam to Rozporządzenie.

Pomóżcie

w § 6 ust. 4 otrzymuje brzmienie:

"4. Dni, w których:

1) w szkołach ponadgimnazjalnych: liceach ogólnokształcących, liceach profilowanych, technikach, uzupełniających liceach ogólnokształcących i technikach uzupełniających odbywa się część pisemna egzaminu maturalnego z języka polskiego i z tego przedmiotu obowiązkowego, do egzaminu z którego przystępuje największa liczba absolwentów w danej szkole, a także z języka mniejszości narodowej, do egzaminu z którego przystępują absolwenci szkół lub oddziałów z nauczaniem języka danej mniejszości;

2) w ponadpodstawowych szkołach średnich dających możliwość uzyskania świadectwa dojrzałości odbywa się część pisemna egzaminu dojrzałości,

są w tych szkołach dniami wolnymi od zajęć dydaktyczno-wychowawczych.”.

AnJa22-02-2005 19:50:47   [#02]
Ja w ubiegłym roku dawałem własnie wtedy.Wszyscy wokół też.

Teraz mam tylko nową( w dziennych przynajmniej) więc sprawa jasna.
margocha22-02-2005 19:52:43   [#03]
Chyba jednak wychodzi, że dajesz wolne 4, 5 maja+dzień gdzie zdaje największa ilość i 10,11. Tylko jak się spojrzy w kalendarz, to dwa tygodnie ferii ponadplanowych wychodzi, bo kto na jakieś śmieszne pojedyncze dni do szkoły przyjdzie?
Anka K22-02-2005 20:25:34   [#04]
Uważasz, Margocha, że mogę dać cztery dni? Mogę czy muszę? Jak zrozumieć zapis: są dniami wolnymi?
margocha22-02-2005 20:29:15   [#05]
Mamy zamiar tak dać i tak rozumiemy rozporządzenie. Skoro "są dniami wolnymi" to są i "muszę" a nie "mogę" raczej wchodzi w grę. Tyle, że "od zajęć dydaktycznych" nam się mniej podoba i jak na razie jeszcze niczego mądrego nie wymyśliliśmy. Więc też czekam, może ktoś jeszcze coś dopowie.
bogna22-02-2005 21:29:39   [#06]

w zeszłym roku - jeśli dobrze pamiętam - wielkopolskie KO informowało, że dni wolne - tylko w danym typie szkoły:

- pisemny egzamin zawodowy w ZSZ - wolne w ZSZ

- pisemny egzamin dojrzałości - wolne w ponadpodstawowych szkołach średnich dających możliwość uzyskania świadectwa dojrzałości

- ....

Cholernie to komplikowało życie w zespołach szkół :-(

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]