na marginesie.. Haniu- z tego , co wiem, jesteś od jakiegos czasu przedstawiciele organu prowadzącego. Ja sobie czytam Twoj post z szukaniem intencji, ktore Tobą powodowaly, gdy go pisalaś- może błędnie wnioskuję, więc z góry przepraszam. Czy jest sens pozostawiać to dziecko wie przede wszystkim dyrektor i grono pedagogiczne szkoły do ktorej uczeń uczęszcza. Jesli nawet sensu to nie ma, a taka decyzja zapadnie, jest to decyzja szkoły i jst jakby niewiele do tego... Nie ma powodu, by jst zastanawiał się ,czy jest, czy nie ma sensu w pozostawieniu dziecka na drugi rok, bo to nie są kompetencje organu prowadzącego. Jst miewają tendencje do uzurpowania sobie kompetencji dyrektora szkoły i organu nadzorującego- nie ma w tym pewnie niczego dziwnego, w związku z finansowaniem szkół mają " moralne" prawo do takiej uzurpacji, ale mnie to lekko ten..drażni :-) Nie ma nic w tym osobistego- Haniu, raczej taki asumpt do dyskusji na temat tego jak jst postrzegają swoje kompetencje , a jakie one są rzeczywiście :-) ....... Co do wydłużenia etapu edukacyjnego- Z reguły etap edukacyjny wydłuża się w momencie jego rozpoczynania- wtedy można dobrze rozplanowac etapy nauki dziecka w rozszerzonym okresie czasu. Jest w tym sens i logika- to chyba jasne- wiąże się choćby z rozplanowaniem SZPANU dla tego ucznia. Powiem tez szczerze, że wydłużenie etapu edukacyjnego dla ucznia uczęszczającego na zajęcia do szkoły jest rzeczywistością bardzo formalną- uczen de facto " pozostaje w klasie" bez świadectwa- nie mamy mozliwości prawdziwego dzialania w tym zakresie. ( co innego wydłużenie etapu dla ucznia z NI- tu jest prosciej) Znam przypadki wydłużania etapu w trakcie jego trwania- uznaję,że tak być musi, bo często na początku etapu nie wie się o dziecku wszystkiego.
Jednak teraz trwa rok szkolny- trudno wydłuzyć etap edukacyjny w jego trakcie. Uczeń MUSI już ten rok szkolny jakoś przebyć.
Decyzję o wydłużeniu etapu edukacyjnego powinna zapaść PRZED nowym rokiem szkolnym- czyli od czerwca do wrzesnia. No a do czerwca coś z tym dzieckiem zrobić trzeba... Nie wiemy, w ktorej jest klasie- może ostatniej? Jeśli tak, to tylko w ten sposób można ucznia zatrzymać i dac mu na realizację etapu jeszcze dwa dodatkowe lata... itp, itd... bardzo dużo tu zalezy od " zależy" ;-) |