Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Dostało mi się za komputery
strony: [ 1 ]
joszka22-02-2005 10:06:25   [#01]

Mam dość już zadymy wokół komputerów przyznanych z puli Menisu.

Najpierw trzeba było aplikować -było przyjemnie

2.Znaleźć siebie na liście KO -było przyjemnie

3.Policzyc potrzebne środki na obowiązkowe szkolenia - to juz ból

4.zdobyć środki radość(jednych, żal innych - wszak poszło to z odpisu 1%)

5. wysłać na szkolenia - i tu jest polka

Mam oficjalny protest rodziców w związku z oderwaniem nauczycieli na udział w modułach szkoleniowych np. opiekun pracowni będzie oderwany 3 razy po 5 dni tj na min. 54 godziny dydaktyczne - jak nie ma nadgodzin.Do każdej pracowni 8 nauczycieli + dyrektor lub zastępca

I nie mogę mówić ,że trzeba to realizować w czasie ferii.. bo nie ma takich szkoleń w mojej okolicy,a nie mam kasy na wakacyjne szkolenia z zakwaterowaniem gdzies w Polsce

6. komputerów oczywiście jeszcze nie ma- może do czerewca....

Ps: Dramat poprzedniej transzy polegał na tym, że zamówione kompy trafiły do pracowni w grudniu, kiedy od września były tam planowane zajęcia!

skryba0422-02-2005 12:21:12   [#02]

a ja nadal czekam

moja szkoła była w drugiej transzy komputerów z MENiS-u.

Przeszkoliłam ludzi i siebie,przygotowałam pracownię.............a komputerów ani widu ani słychu!!!!!!  Ba... podczas szkoleń opracowywaliśmy nawet harmonogram wykorzystywania pracowni i szkoleń dla innych nauczycieli (wewnętrznych szkoleń) a nauczyciele informatycy ambitnie przygotowali swoje programy z wizją nowej pracowni. O  nasza rzeczywistości!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

fredi22-02-2005 18:21:34   [#03]
też czekam
AnJa22-02-2005 18:31:02   [#04]
Taka nieczysta ciekawość - jaką cenę za sztukę i o jakich parametrach niemal rok temu wynegocjował MENiS?

I ile te same parametry są warte dzisiaj - czyli wtedy gdy jednostka będzie składana?

Bo przy laptopach to ok. 65 %.

To co z  tymi 35% od kilkuset(może więcej, nie wiem) laptopów w skali kraju?
joszka22-02-2005 18:42:03   [#05]

ee tam

dla ksiegowego do końca "życia " maja warość taką jak na metce w dniu zakupu. Ale komisję śledczą w tej sprawie ? Czemu nie??
wladyslaw22-02-2005 18:48:12   [#06]
Jak  MENiS przyznal to da  , tylko nie wiem kiedy ,dzieciom powiedzielismy ze komputery beda a tu...............................cicho, pracownia przygotowana , szkolenia dla nauczycieli tez,  komputery mialy byc juz dawno ,rodzice pytaja kiedy ?????????????? a tu moze jeszcze rok poczekamy , i tracimy w oczach dzieci ,rodzicow..............
Woron22-02-2005 19:11:22   [#07]

Najbardziej przykre w tym jest to, że w zasadzie nie wiadomo  co, jak i dlaczego? Brak jest stanowiska menis w tej sprawie. Są tylko pogłoski o unieważnionych przetargach i o tym, że kolejne będą w marcu, czerwcu.

Ale dlaczego, co było powodem? Ktoś podejrzliwy pomyśli, że pieniążki na pracownię leżą na koncie i procentów nabierają (dla kogo?). Powody przesunięcia powinny być jasne dla wszystkich, terminy podane - nawet przesunięcie nie wytworzyło by tylu niezdrowych sytuacji.

Coś tu jest nie tak jak być powinno.

beata29023-02-2005 16:13:02   [#08]
a nie chodzi tylko o nas - dyrektorów, ale na te komputery czekają przede wszyskim dzieci. Już rok cieszymy się nimi na papierze. dzieci pytają, rodzice pytają, promocja szkoły leży. I znowu wychodzimy na tych co tylko obiecują, a nasz autorytet, bo ile można się tłumaczyć ,że to ci na górze robą coś nie tak.tak to pisze aby sobie ulżyć. a czekać dlaej będę z nadzieją, że do czerwca sie uda zamontować. tak napisałam a potem poczytałam posty i wyszło mi identyczne jak u władysława, ale zostawię może ci co o tym decydują to przypadkowo czytają  zobaczą, że jest nas więcej i  się przejmą (naiwność).
AniaD23-02-2005 16:20:22   [#09]

Moim zdaniem ta sytuacja jest podobna do innych w Polsce afer.Ktos komuś obiecał, ale ktos przypilnował. Po prostu o duże pieniądze chodzi .

Tylko wstyd , że to chodzi o MENiS i szkoły gdzie my dyrektorzy "    świecimy" oczami i nie wiemy już jak tłumaczyć tą sytuację.Czy jest to wychowawcze ? Nie muszę odpowiadać.

Z punktu widzenia technicznego parametry tych komputerów będą przestarzałe. Bo pół roku, a jeszcze gorzej rok to niesamowity skok w technilogii komputerowej.

Dostaniemy komputery już w "średnim wieku"(podstarzałe) i będziemy kolejny raz wystrychnięci na d.......

Pozdrawiam wszystkich dyrektorów oczekujących na komputery z MENiS.

Iwona223-02-2005 16:34:10   [#10]

a komputery z UE???

a co z komputerami z Europejskiego Funduszu Społecznego?????????

Już niedługo rok mije, a komputerów, jak nie było tak ni ma :-(

Pracownia przyznana, nauczyciele przeszkoleni (w wakacje), pracownia przygotowana... e, szkoda gadać

skryba0423-02-2005 16:41:27   [#11]

# fredi

Fredi pozdrawiam - szkoliliśmy się chyba razem w Gdańsku? Z naszej grupy chyba nikt jeszcze nie dostał komputerów
Fred23-02-2005 17:19:24   [#12]

pogodaela..

..być może mnie masz na myśli... Byłem w Gdańsku-Sobieszewie w pierwszym tygodniu sierpnia. Nie pamiętam nazwy ośrodka, ale były tam takie wiklinowe krzesła i stoliki. Tak?..

A komputerów też nie otrzymałem, ale nie narzekam na ich brak.. Mam nadzieję, że jak już dadzą obiecane, to z uwspółcześnionej półki.

Pozdrawiam - Alfred

Grażyna23-02-2005 17:31:44   [#13]

ja też do dzisiaj nie mam kmputerów (jestem z drugiej edycji). Ostatno powiedziano mi, że nie będzie ich przed wrzesniem, że to wina naszego ministerstwa finansów, które nie zabezpieczyło i nie uruchomiło środków finansowych. Drugi problem, to przetargi, od ich ogłoszenia do realizacji musi upłynąć wiele wody. Chętnych na wygraną jest wielu, bo za tym idą wieeeelkie pieniądze.

Amy świecimy oczami, jak zwykle.

Grażyna23-02-2005 17:34:04   [#14]

wczoraj słyszalam od pani Dzierzgowskiej, że dla unii (chodzi  o statystykę przy podawaniu ilości komputerów w szkole) nie liczą się starsze niż sprzed 3 lat. Może to dobrze, że naszych jeszcze nie ma- dłużej będą "ważne" :))

wladyslaw23-02-2005 20:15:22   [#15]
pisze drugi raz a moze nie nalezalo szkolic nauczycieli dyr, opiekun. prac. niepotrzebnie wydane pieniadze , bo komputery jeszcze sa na tasmie .....................................
Tarka24-02-2005 11:16:29   [#16]
Ja też czekam - od maja 2004 na komputery z EFS-u. Nauczyciele i dyrektor przeszkoleni, ale informatyk - nie, mimo, że pieniądze wpłaciłam w czerwcu! Przestrzegam przed firmą WODiP z Opola - placówką zajmującą się informatycznym doskonaleniem nauczycieli. A jak mnie pańcia z biura potraktowała, kiedy jakieś pół roku temu upominałam się o szkolenie informatyka - szkoda gadać. Podobnie "miły" był pan zajmujący się szkoleniami - miałam wystapić o zwrot pieniędzy jak mi sie nie podoba! Komputerów nie ma, informatyk nie przeszkolony, pieniądze wydane. Fajny bilans.
Barbara Goraj24-02-2005 12:14:58   [#17]

i my też

czekamy, przeszkoliliśmy się w sierpniu, informatyk czeka na drugi modem szkolenia a tu cisza. Pracownia czeka przygotowana, nie wykorzystana sala bo czeka na komputery. Ciekawa jestem jak długo jeszcze a tak chcemy robić inne zajęcia a nie tylko informatyczne.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]