Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Problemy z przeprowadzeniem pisemnej matury
strony: [ 1 ]
JarTul18-02-2005 08:30:12   [#01]

http://info.onet.pl/1055799,11,item.html

Problemy z przeprowadzeniem pisemnej matury

"Dziennik Łódzki": Pod znakiem zapytania stanęło przeprowadzenie pisemnej matury, zaplanowanej na 4 maja, bo Centralna Komisja Egzaminacyjna nie znalazła firm, które zajmą się drukiem i rozwiezieniem arkuszy egzaminacyjnych.

27 stycznia minął termin składania ofert w dwóch przetargach ogłoszonych przez CKE. Zgłosiło się zaledwie kilka spółek, ale żadnej nie wybrano. W tej, która otrzyma zlecenie na wydrukowanie arkuszy, muszą obowiązywać procedury zabezpieczania materiałów niejawnych, a jej pracownicy nie mogą mieć maturzystów wśród najbliższych (syn, córka, wnuczka).

Arkusze mają być zabezpieczone między innymi włóknami aktywnymi w świetle dziennym i ultrafiolecie oraz wypukłym drukiem. Podobne techniki stosuje się przy produkcji banknotów i papierów wartościowych. - Chyba będziemy musieli zmienić zasady - powiedziała nam Barbara Czarnecka-Cicha, kierownik Wydziału Matur CKE.

W Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Łodzi nikt nie słyszał o kłopotach z arkuszami. - Warszawa nas o tym nie zawiadamia. Firma, która wygra przetarg, bierze na siebie całą odpowiedzialność - zaznacza Wiesława Zewald, dyrektor łódzkiej OKE.

Kilka milionów stron arkuszy na pisemne matury ma trafić do wynajętego przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną magazynu. Muszą być przechowywane co najmniej pół roku po egzaminie. Magazyn będzie zabezpieczony systemem kamer, alarmami przeciwpożarowymi i antywłamaniowymi oraz strzeżony przez całą dobę przez firmę ochroniarską. Zgodnie z wymaganiami CKE, testy nie tylko maturzystów, ale i szóstoklasistów oraz gimnazjalistów będą sprawdzane w kilku specjalnie wynajętych budynkach. Egzaminatorzy zostaną w nich... skoszarowani, czyli będą tam nie tylko pracować, ale także jeść, odpoczywać i spać.

- To rewelacyjny pomysł. Nauczyciele nie będą musieli już wozić arkuszy po całym mieście i ryzykować ich utraty. Do takich sytuacji dochodziło w ubiegłych latach - mówi Ewa Ćwikła z Gimnazjum nr 40 w Łodzi.

Więcej wątpliwości ma Janusz Bęben, dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 przy ul. Kilińskiego w Łodzi. - Egzaminatorzy w koszarach? Teoretycznie można zamknąć nauczycieli w jednym miejscu, ale trudno mi to sobie wyobrazić - dodaje.

A zatem cała ta gadanina szefowej CKE o tym, że wszystko gotowe i żadnych zmian nie da się poczynić w arkuszach, to bujda na resorach?

Majka18-02-2005 09:23:23   [#02]
Czym sobie zasłużył rocznik '86 ? :(
AnJa18-02-2005 09:24:46   [#03]
oj, długo tłumaczyć by , ale:
1.wydruk to kwestia techniczna- 2 dni w porządnej drukarni wystarczą.

2. problem to to, co drukować. a arkusz to nie zbiór przypadkowo dobranych zadań (chyba, że na próbnej z wos w Warszaie i Łomży.

3. i zadania i cały arkusz trzeba też wystandaryzować.

i własnie o tym, co w p.2 i 3 pewnie Pani p.o. mówiła
...........
nie wiecie przypadkiem, dlaczego ja usiłuję tych pasożytów z resortu i okolicznego towarzystwa wzajemnej adoracji tłumaczyć??????????
Majka18-02-2005 09:26:20   [#04]
Adwokat diabła?
;)
grażka18-02-2005 09:29:32   [#05]

Chcesz sobie uporządkować ten świat? Racjonalista...

;)

AnJa18-02-2005 09:35:36   [#06]
A może one np. rzecznika prasowego szukają? Karierowicz...
Majka18-02-2005 12:54:19   [#07]
Tak sobie myślę, że CKE chciało drukowac tanio.  Może szukali firmy z "powołaniem"? ;)

Szkoły zrobią maturę, kupią sprzęt, nauczyciele odpytają i sprawdzą, OKE łaskawie wydrukuje (mają już firmę?) świadectwa......
Jeno że drukarnie  widać  nie czują powołania i misji ....
mirek18-02-2005 15:17:55   [#08]

zabezpieczenia, o których mowa w artykule ( chyba redaktor jest rzetelny w swoim fachu), dotycza świadectw maturalnych, a nie samych arkuszy egzaminacyjnych.

Czy ja dobrze rozumiem???

margocha18-02-2005 20:16:59   [#09]
Pokaż mi takiego , który ich wszystkich dobrze rozumie. Znaczy oprócz AnJi oczywiście, znaczy samozwańczego nowego rzecznika instytucji oświatowych tak bliskich naszemu sercu. Kto by tam Panie wiedział, co będzie na maturze, toż to dopiero w maju ;-)))
Mariola18-02-2005 21:34:14   [#10]

a czytaliście już to:

http://www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=182&Itemid=2

no i trochę się maturzyści zdziwią, bo nigdzie nie ma tablic matematycznych.
A co to jest zestaw wybranych wzorów matematycznych dla każdego zdającego.
Kto wie jak to coś wygląda???

margocha18-02-2005 21:35:47   [#11]
To jest takie coś , co dołączają do arkusza egzaminacyjnego - znaczy się jedyne potrzebne wzory.
Mariola18-02-2005 21:36:22   [#12]

wklejam całość, bo link się nie otwiera :-(

Komunikat o materiałach i przyborach pomocniczych dla zdających maturę pisemną w 2005 r.   Drukuj  E-mail
17.02.2005, 16:10
Na podstawie § 92 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 7 września 2004 roku w sprawie warunków i sposobu oceniania,klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych (Dz.U. Nr 199, poz. 2046) Dyrektor Centralnej Komisji Egzaminacyjnej ogłasza listę materiałów i przyborów pomocniczych, z których mogą korzystać zdający w części pisemnej egzaminu maturalnego.

Każdy zdający powinien posiadać długopis/pióro z czarnym tuszem/ atramentem do rozwiązywania zadań egzaminu pisemnego, a ponadto może korzystać z materiałów pomocniczych, które będą przygotowane w każdej sali oraz z własnych przyborów i urządzeń, które są wymienione na liście poniżej.

Lp.

Przedmiot

Materiały i przybory

1. język polski słownik ortograficzny, słownik poprawnej polszczyzny – nie mniej niż 1 na 25 osób
2. język białoruski słownik językowy (jedno- lub dwujęzyczny) – nie mniej niż 1 na 25 osób
3. język litewski słownik językowy (jedno- lub dwujęzyczny) – nie mniej niż 1 na 25 osób
4. język ukraiński słownik językowy (jedno- lub dwujęzyczny) – nie mniej niż 1 na 25 osób
5. język kaszubski słownik ortograficzny, słownik poprawnej polszczyzny, słownik języka kaszubskiego – nie mniej niż 1 na 25 osób
6. język łaciński i kultura antyczna słownik łacińsko-polski dla każdego zdającego, mały atlas historyczny – nie mniej niż 1 na 25 osób
7. język grecki i kultura antyczna słownik grecko-polski dla każdego zdającego, mały atlas historyczny – nie mniej niż 1 na 25 osób
8. historia muzyki każdy zdający powinien posiadać odtwarzacz do płyt CD z kompletem zapasowych baterii i słuchawkami
9. biologia każdy zdający może mieć ołówek,gumkę, linijkę
10. chemia karta wybranych tablic chemicznych dla każdego zdającego, każdy zdający może mieć kalkulator prosty*
11. fizyka i astronomia karta wybranych wzorów i stałych fizycznych dla każdego zdającego,każdy zdający może mieć kalkulator prosty*
12. geografia każdy zdający powinien mieć ołówek, gumkę, linijkę, lupę, każdy zdający może mieć kalkulator prosty*
13. matematyka zestaw wybranych wzorów matematycznych dla każdego zdającego,każdy zdający powinien  mieć, cyrkiel, linijkę, kalkulator prosty*
14. informatyka każdy zdający może mieć kalkulator prosty*
15. egzamin maturalny dla osób niesłyszących słownik języka polskiego, słownik wyrazów obcych, słownik wyrazów bliskoznacznych – nie mniej niż 1 na 25 osób
16. egzamin maturalny dla osób niewidomych i słabo widzących przykładowe grupy sprzętu i oprogramowania specjalistycznego do wykorzystywania na egzaminie maturalnym przez osoby niewidome lub słabo widzące: monitory / linijki brajlowskie, notatniki brajlowskie, drukarki brajlowskie, urządzenia lektorskie, powiększalniki.

* Kalkulator prosty - nie może to być kalkulator, który: rysuje wykresy, rozwiązuje równania, oblicza parametry danych statystycznych

Mariola18-02-2005 21:39:42   [#13]

margocha

wszystko się zgadza, tylko że wcześniej była mowa o tablicach matematycznych.
Ale to w sumie taka niewielka różnica...
Znam szkoły, gdzie pokupowane tablice matematyczne dla każdego ucznia.
A teraz klops, nie można z nich będzie korzystać.
margocha18-02-2005 21:44:48   [#14]
No tak, znów te niewielkie różnice...;-)   Nie byłam w temacie - nie mój przedmiot - ale należało się spodziewać innowacji...... Z przerażeniem czekam na kolejne komunikaty. Chociaż... przecież nas już nic nie powinno dziwić. Pozdrowienia.
Leszek18-02-2005 21:52:02   [#15]

przypuszczam, że zestaw wybranych wzorów matematycznych dla każdego zdającego będzie w arkuszu egz.

pozdrawiam

bogna18-02-2005 22:06:10   [#16]

jak dobrze, że jestem taka stara

i moje dzieci są już po maturze ;-))))
JarTul18-02-2005 22:53:03   [#17]
Każdy zdający powinien posiadać długopis/pióro z czarnym tuszem/ atramentem...

Czyżby niebieski wyszedł z mody lub tracił na popularności?
Majka18-02-2005 22:54:27   [#18]
Jarek, gdzieś to wyczytał?
(muszę dziecku kupić;)
Majka18-02-2005 22:55:16   [#19]

gapa!

Oj, przegapiłam :)))))
Za mocno pogrubili :)
Arwena18-02-2005 22:58:55   [#20]
Coś mi się obiło o uszy, że karty wzorów do matematyki i fizyki mają być podane na stronie CKE miesiąc przed maturą.
Czy to prawda?
Dorota K19-02-2005 00:10:19   [#21]

każdy maturzysta ma otrzymać z matematyki książeczkę, która ponoć kończy się drukować.

Dla mnie problemem jest pojęcie kalkulator prosty.

Według mnie jest to kalkulator czterodziałaniowy, który również posiada pamięć procenty i ewentualnie pierwiastek. Tymczasen według tego komunikatu CKE chodzi o kalkulator naukowy z nielicznymi ograniczeniami.

A może się mylę?

Dorota K19-02-2005 00:11:10   [#22]

no i jeszcze

z matematyki maturzysta może posiadać ołówek?

AnJa19-02-2005 14:39:09   [#23]

o pomocach

Co do kalkulatora - zapytałem na forum OKE o to i o słowniki (jakie mogą  być).

Odpowiedzieli, że niegraficzne.

Napisałem, że nie wiem, co to jest.

Odpisali, że nie muszę, ale matematyk każdy wie.

Napisałem, że matematyka przecież w zespole ma nie być.

Odpowiedzieli, że chociaż się nie przedstawiam, to i tak się dowiedzą, kto ja jestem.

Napisałem, że się nie przedstawiam, bo myślę, że jak się loguję ich hasłem, to samo się wyświetla, dodałem parę złosliwości(delikatnych raczej) i się podpisałem.

Zadzwonili, przeprosili, że nie wiedzieli o wyświetlaniu, powiedzieli, że te graficzne to duży wyświetlacz maja i zapytali, czy posty wykasować mogą.

Mogli, wykasowali.
..........................
Mam pytać o ołówek?
Maelka19-02-2005 14:48:09   [#24]

AnJa i pozostali Szanowni Dyskutanci

Przepraszam, że niemerytorycznie, ale trudno się powstrzymać:

:-)))))))

Majka19-02-2005 14:48:36   [#25]
Oj, AnJa :)))))
Nie dopytywałeś, jaki to "duży" ?
AnJa19-02-2005 14:58:40   [#26]
Chciałem, ale interesująco zapowiadający się wątek mi brutalnie przerwali.
maeljas19-02-2005 15:09:24   [#27]

ach AnJa

czemuż pozwoliłeś Waść posty wykasować?
aga230719-02-2005 15:21:33   [#28]

AnJa

to dobrze, że chociaz cóś niecóś Ci odpowiedzi. Oni tez nie wiedzą. To uczniowie muszą wiedziec!
zgredek19-02-2005 20:16:43   [#29]
pytaj o ten ołówek

ciekawie się zapowiada taka wymiana pytań i odpowiedzi

:-)))))))))))))))))))))))))))
Żaczek19-02-2005 21:02:57   [#30]

I zapytaj...

.... jeszcze, czy maturzysta musi być w krawacie?
AnJa19-02-2005 21:16:52   [#31]
Żaczku:-)
Chętnie popytam.

Tyle, że o krawat PSZE.I w kontekście piwniczki.

Ale dopiero po poznaniu w realu;-)

Z Tobą, rzecz jasna, nie z OKE:-))))
zgredek20-02-2005 00:33:16   [#32]
do Żaczka masz rzut beretem

bo ja mam około 100

km rzecz jasna;-)
Dorota K20-02-2005 20:41:09   [#33]

AnJa, proszę, zapytaj o ten ołówek z matmy (skoro może maturzysta go mieć z geografii i biologii).

Pozdrawiam

Dorota K20-02-2005 20:43:40   [#34]

a'propos kalkulatorów.

Istnieją takie z małym wyświetlaczem i rozwiązują równania. I skąd komisja ma wiedzieć, czy to ten, który można mieć?

Mariola20-02-2005 21:00:35   [#35]

AnJa

a gdzie ty zadajesz te swoje pytania?
Może tam byłoby coś ciekawego do poczytania?
AnJa21-02-2005 08:31:47   [#36]
OKE Łomza, zakładka dla dyrektorów, szkoły ponadgimnazjalne, forum dla dyrektorów.

Potrzebny login szkoły, więc się chyba nie dostaniesz, zwłaszcza, ze nawet czytać bez logowania nie można.
joszka22-02-2005 09:45:40   [#37]

A co można mieć na wosie? - zapomnieli w tabelce!!!

" Myśli Leppera"??? (wyd I. ,tw. okładka)

długopis poprawny politycznie ( teraz chyba czarny też???)

Jola22-02-2005 18:37:34   [#38]

Matura bez maskotek

No szóstoklasiści to wiedzą (w związku ze sprawdzianem) już od kilku lat ;-)

A tu reszta:
http://fakty.interia.pl/news?inf=595235

W komentarzach:
jak tak dalej bedzie to za 20 lat mature na golasa będą pisać ;-)

Dżoana22-02-2005 19:46:38   [#39]
U nas już od kilku lat nie można wnosić maskotek na maturę. Tylko przybory do pisania.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]